Glupie latacze
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Nie no chcialem podac glupi przyklad interprtetacji i naginania zasad...
uciekasz sie normalnie po ziemi a nie lata, jak wspomnialem gracz nie ma wplywu na to w jaki sposob to robi. jednostki same uciekaja bieegnac po ziemi...
Przewaznie ludzie wymyslala lub niesamowicie naginaja zasady czesto zle je interptetujac i kaza udowaniac ze jest inaczej. To razej oni powini udowodnic ze jest tak jak zakladaja.
uciekasz sie normalnie po ziemi a nie lata, jak wspomnialem gracz nie ma wplywu na to w jaki sposob to robi. jednostki same uciekaja bieegnac po ziemi...
Przewaznie ludzie wymyslala lub niesamowicie naginaja zasady czesto zle je interptetujac i kaza udowaniac ze jest inaczej. To razej oni powini udowodnic ze jest tak jak zakladaja.
i dokładnie przykład z ucieczką udowodnił, że przy głupocie również może lecieć.
Bo jeśli przy ucieczce gracz wybiera czy chce uciekać po ziemi czy lecąc, a nikt mi chyba nie powie, że uciekającą jednostkę kontroluje bardziej niż głupią, to również przy głupocie powinien móc wybrać czy leci na 10" czy na połowę ground move'u.
imho naturalnie
Bo jeśli przy ucieczce gracz wybiera czy chce uciekać po ziemi czy lecąc, a nikt mi chyba nie powie, że uciekającą jednostkę kontroluje bardziej niż głupią, to również przy głupocie powinien móc wybrać czy leci na 10" czy na połowę ground move'u.
imho naturalnie
Pomogę, jak mogę. Cytat z podręcznika dotyczący Fleeing & Puruing w dziale Flyers.
Tyle w kwestii Fleeing i Pursuing lataczy.Rulebook pisze:Flyers always choose to fly when fleeing, and so the distance flyers flee is based on their flying Move rather than their ground Move. (...)
If flyers must flee along the ground due to some constraint that prevents them from flying, for example, if they are in the middle of a wood, then they flee 2D6" or 3D6" depending on their Movement characteristic, just like other troops.
Flyers can normally choose to pursue fleeing enemies either on the ground (using the normal pursue rules) or with a flying 3D6" move.
Jak dla mnie jasne, ale ja się nie znamRulebook o głupocie pisze:If the test is failed, all is not well and the unit momentarily forgets what it is doing. The unit is moved directly forwards at half speed during the compulsory moves part of the movement phase (for example, Trolls with Movement 6 would move 3" forward).(...)
a podaj prosze ten fragment z podrecznika bo jakos go chyba przeoczylem we fragmetach ktore przytoczylem... mozesz?Shino pisze:wlasnie problem w tym, ze nie wybiera i tu jezcze raz zalecam poczytanie rb dla przyjemnosci...
a przy glupocie ruszasz sie gournd movementem...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
Abandoned
Ale speed to tylko określenie szybkości, a movement to movement
jeszcze raz przytocze... przeczytaj ataman i teraz jeszcze raz powiedz mi gdzie jest napisaene ze ruszasz sie GROUND movmentem... i gdzie jest napisane ze nie moga wybierac?bigpasiak pisze:a nie ma czasem : ground movment i fly movment?
co jest dokladnie napisane przy sztormowym bannerze? znaczy sie ze jednostka nie moze latac i nie ma ze uzywa movment a ground movment... poza tym:
"(...) flayers, therefore, begin and end thier MOVMENT on the ground."
"(...) if a flayer has a Movment value, this represents its GROUND movment(...)
"(...)When moving along the ground using MOVMENT CHARACTERISTICK(...)
Stupidity:
(...)The unit is moved directly forwards at half SPEED(...)
"Units that failed their Stupidity test cannot voluntarily declare charges, schot and cannot cast spells for that turn."
jakos nie widze tam zeby bylo half move wiec porusza sie swoja polowa szybkosci. jesli po ziemi to 3" jesli w powietrzu to 10". gdzie tu jest ze nie moze latac w tych zakazach?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
Abandoned
Abandoned
A gdzie jest napisane ze moj oddzial goblinow nie moze wybrac, ze leci?
Zazwyczaj zeby cos bylo zasada to musi byc napisane - i od tego w innych dyskusjach wychodzimy, wiec czemu nie w tej?
Zazwyczaj zeby cos bylo zasada to musi byc napisane - i od tego w innych dyskusjach wychodzimy, wiec czemu nie w tej?
- Shakin' Dudi
- Masakrator
bo teraz mistrzu mozesz praktycznie zawsze wybrac jakim ruchem uciekasz ;] ;] a wiec IMHO i w tym wypadku powinna byc mozliwosc wyboru....
A jak np. latacz zgłupieje, wylosujesz że leci i skończy ruch w lesie to kaplica?Gogol pisze:ale to głupek jest tu nic nie decydujesz tylko typ głupieje nie widze podstaw zeby wybrać to co ci na daną chwile pasuje . Jak dla mnie mozliwości są 2 albo tylko i wyłacznie piechotna głupota jest albo sie losuje.
Lidder pisze:To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.-There's something large & nurgle-y coming first
Ta jasne i niby jak Screamer jakimś cudem będzie miał głupotę, to co ruszy się 0,5 cala ??Gogol pisze:jak dla mnie to decydować powinien rzut na 4+ (głupek zdecyduje sie albo podczłapać albo podlecieć) skoro ma 2 movmenty to niech ma równe szanse na ich wykorzystanie
A Tinky jest gejem ?? rzućmy na 4+ ja pierniczę...
Ta jasne i niby jak Screamer jakimś cudem będzie miał głupotę, to co ruszy się 0,5 cala ??Gogol pisze:jak dla mnie to decydować powinien rzut na 4+ (głupek zdecyduje sie albo podczłapać albo podlecieć) skoro ma 2 movmenty to niech ma równe szanse na ich wykorzystanie
@EDIT Post wyżej do wywalenia.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2007, o 21:43 przez Aro, łącznie zmieniany 1 raz.
aaa widzisz, bo to tak trudno utrafić w Twoje preferencje...
btw.: czy to jedyny przypadek użycia slowa speed w booku?
shino pisze:wlasnie problem w tym, ze nie wybiera
BigPasiak pisze:a podaj prosze ten fragment z podrecznika bo jakos go chyba przeoczylem we fragmetach ktore przytoczylem...
ale teraz, jak sie wypowiedziałeś całym zdaniem to już wiem o co Ci chodziło.theoden pisze:Flyers always choose to fly when fleeing,
btw.: czy to jedyny przypadek użycia slowa speed w booku?
Chybas deklarowal, ze bedzie mi PMy z prosba wysylal przed wypowiedzeniem sie na forum - to by uchronilo Cie przed publicznym osmieszeniem, wiesz?Aro pisze:Ta jasne i niby jak Screamer jakimś cudem będzie miał głupotę, to co ruszy się 0,5 cala ??Gogol pisze:jak dla mnie to decydować powinien rzut na 4+ (głupek zdecyduje sie albo podczłapać albo podlecieć) skoro ma 2 movmenty to niech ma równe szanse na ich wykorzystanie
Swoja droga - moglby ktos stosowne fragmenty z kowadla krasnali i sztandaru szczurkow wkleic? Moze to by cos jednoznacznie rzeklo