ustawiajac kamienia nie mamy flanki/tylu. wiec juz w tym momencie z kazdej strony bija dwa szeregi. a jak bedziemy mieli horde, powiedzmy 10x3 to do przodu, na boki i do tylu bija 3 szeregi.Rakso_The_Slayer pisze:mi też wydaje się, że kluczem do zrozumienia tego zapisu jest nie czytanie "any facing" ale "any facing comprising of 10 or more models". W praktyce daje nam to horde z przodu i z tyłu i walenie z dwóch szeregów na boki po postawieniu Kamyka.
Errata 2010
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Errata 2010
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
dobra masz racje
jak mamy 10x5 to po ustawieniu kamyka 3 szeregi bija tylko z przodu i tylu.
jak mamy 5x10 to po ustawieniu kamyka 3 szeregi bija tylko z prawej i lewej flanki.
nie wiem czemu ale jakos dziwnie przeczytalem to pytanie i wyszlo mi tak jak napisalem w poscie wyzej.

jak mamy 10x5 to po ustawieniu kamyka 3 szeregi bija tylko z przodu i tylu.
jak mamy 5x10 to po ustawieniu kamyka 3 szeregi bija tylko z prawej i lewej flanki.
nie wiem czemu ale jakos dziwnie przeczytalem to pytanie i wyszlo mi tak jak napisalem w poscie wyzej.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
Dodatkowa kwestia, która wyszła dla nas w erracie ogólnej do RB to:
1. Mali inżynierowie w maszynach i Runelord w kowadle nie mogą akceptować ani rzucać challenge. Jaki jest więc teraz sens tego że inżynier jest traktowany jak czempion oddziału?
2. To co już poruszyłem, a mianowicie albo FAQ ogólne daje nam możliwość używania run +1I i +1S do testów statystyk albo nie.
1. Mali inżynierowie w maszynach i Runelord w kowadle nie mogą akceptować ani rzucać challenge. Jaki jest więc teraz sens tego że inżynier jest traktowany jak czempion oddziału?
2. To co już poruszyłem, a mianowicie albo FAQ ogólne daje nam możliwość używania run +1I i +1S do testów statystyk albo nie.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
taki, ze ginie ostatni, chyba, ze ataki zostana ulokowane w niegoMac pisze:1. Mali inżynierowie w maszynach i Runelord w kowadle nie mogą akceptować ani rzucać challenge. Jaki jest więc teraz sens tego że inżynier jest traktowany jak czempion oddziału?
@DawiZharr
Pocieszające...
Teraz inżynier to jest tylko +1W dla maszyny i przerzut misfire chart. Jest to oczywiście wszystko bardzo przydatne, ale straciliśmy możliwość rzucania challenge i takowego przyjmowania - wcześniej mogliśmy przytrzymać jakiegoś koksa na turę, zdać breaka na stubbornie i w następnej wjechać czymś od boku. Dzięki temu nasze maszynki miały własną specyfikę - były twarde, trudne do zdjęcia nawet w walce bezpośredniej... a teraz jedna tura i hyc po maszynce.
To powyżej i to, że nie można już wsadzać bohaterów do maszynek totalnie rujnuje ten aspekt wytrzymałości naszych maszynek.
Pocieszające...
Teraz inżynier to jest tylko +1W dla maszyny i przerzut misfire chart. Jest to oczywiście wszystko bardzo przydatne, ale straciliśmy możliwość rzucania challenge i takowego przyjmowania - wcześniej mogliśmy przytrzymać jakiegoś koksa na turę, zdać breaka na stubbornie i w następnej wjechać czymś od boku. Dzięki temu nasze maszynki miały własną specyfikę - były twarde, trudne do zdjęcia nawet w walce bezpośredniej... a teraz jedna tura i hyc po maszynce.
To powyżej i to, że nie można już wsadzać bohaterów do maszynek totalnie rujnuje ten aspekt wytrzymałości naszych maszynek.
A czy to nie jest tak że nie ma boków i jest tylko jeden frontalny rank z każdej strony ten sam? (tak jakby wszyscy stali twarza na zewnatrz)?a masz wtedy na boku 10 modeli czy 3? bo jak 3 to nawet jeśli dzięki Kamykowi to się nie liczy jako bok to i tak biją dwa szeregi tylko. Żeby horda działała musi być 10 modeli po walczącej stronie, nie ważne czy to przód czy tył przy Kamyku.
W erracie do kowadla jest taki zapis:
Czy ktos moze praktycznie wytlumaczyc o co w tym chodzi ??
Kod: Zaznacz cały
"The Anvil receives two attacks for the Runelord, instead of one attack as would normally be the case for a war machine."
Normalnie załoganci maszyn mogą wykonać tylko jeden atak przeciwko wrogom w walce wręcz. Ten zapis pozwala Runelordowi na kowadle (który jest traktowany jako załogant) wykorzystać wszystkie ataki na jego podstawowym profilu, których ilość wynosi 2.
Hmm, w sumie mnie zastanawia czy gdybyśmy dali Runelordowi na kowadle Rune of Fury, to czy wciąż mógłby atakować tylko dwoma atakami?
Hmm, w sumie mnie zastanawia czy gdybyśmy dali Runelordowi na kowadle Rune of Fury, to czy wciąż mógłby atakować tylko dwoma atakami?
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
- Irek_Dwarf
- Chuck Norris
Nasze maszynki nie zawsze mogły przyjąc jakiegos koksa bo był fear out number

Jest i nasza nowa errata - http://www.games-workshop.com/MEDIA_Cus ... fsV1_2.pdf
- mgr inz. zyskal na grywalnosci (czyzby zmalala sprzedaz?
), zwirek oficjalnie ma jak uciekac.. Z erraty do rulebooka (http://www.games-workshop.com/MEDIA_Cus ... okV1_1.pdf) wynika tez, ze znormalnialo strzelanie z klopy - dziurka (reprezentujaca pocisk) a nie caly placek musi byc w LOS'ie do strzelania bezposredniego.
Z drugiej strony pare rzeczy stracilo, min. Rune of Skalf Blackhammer uscislony nie bedzie ranil czolgu na 2+, wciaz nie do konca wiadomo jak zyro strzela..
Co sadzicie o zmianach?
- mgr inz. zyskal na grywalnosci (czyzby zmalala sprzedaz?

Z drugiej strony pare rzeczy stracilo, min. Rune of Skalf Blackhammer uscislony nie bedzie ranil czolgu na 2+, wciaz nie do konca wiadomo jak zyro strzela..
Co sadzicie o zmianach?
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
M. Inż. zyskał naprawdę sporo.
Można się wręcz pokusić o nie branie przerzutów misfire na kilku cannonach wiedząc że jak nam na którymś wypadnie to sobie przerzucimy z MI
Można się wręcz pokusić o nie branie przerzutów misfire na kilku cannonach wiedząc że jak nam na którymś wypadnie to sobie przerzucimy z MI

Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
bzdura.Gremli pisze:Klopa też niestety troszkę straciła. nie położymy już całego placka na jednostce o ile nie jesteśmy na górce.
jak bys gral wczesniej wedlug zasad a nie uscislen LS to w strzelajac w oddzial z klopy, moglbys zranic tylko pierwszy szereg z calego oddzialu.
tu chodzi o to co quaki napisal.
jak grasz (powiedzmy) vs szczury, masz klocek slave'ow przed soba a za nim stormy z dzwonem to mozesz spokojnie strzelac direct hitem w dzwon.
M.E dostal zajebiaszczego boosta.
no i w koncu wyprostowali zyrka.
moze uciekac/gonic ale skoro nie poprawili templatki to znaczy,z e trafia na 4+ i tak mialo byc. no coz, dla mnie to za mala by zaczac na nim grac