Errata 2010

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Re: Errata 2010

Post autor: Morsereg »

Rakso_The_Slayer pisze:mi też wydaje się, że kluczem do zrozumienia tego zapisu jest nie czytanie "any facing" ale "any facing comprising of 10 or more models". W praktyce daje nam to horde z przodu i z tyłu i walenie z dwóch szeregów na boki po postawieniu Kamyka.
ustawiajac kamienia nie mamy flanki/tylu. wiec juz w tym momencie z kazdej strony bija dwa szeregi. a jak bedziemy mieli horde, powiedzmy 10x3 to do przodu, na boki i do tylu bija 3 szeregi.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

a masz wtedy na boku 10 modeli czy 3? bo jak 3 to nawet jeśli dzięki Kamykowi to się nie liczy jako bok to i tak biją dwa szeregi tylko. Żeby horda działała musi być 10 modeli po walczącej stronie, nie ważne czy to przód czy tył przy Kamyku.
Obrazek

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

dobra masz racje :)
jak mamy 10x5 to po ustawieniu kamyka 3 szeregi bija tylko z przodu i tylu.
jak mamy 5x10 to po ustawieniu kamyka 3 szeregi bija tylko z prawej i lewej flanki.

nie wiem czemu ale jakos dziwnie przeczytalem to pytanie i wyszlo mi tak jak napisalem w poscie wyzej.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Dodatkowa kwestia, która wyszła dla nas w erracie ogólnej do RB to:
1. Mali inżynierowie w maszynach i Runelord w kowadle nie mogą akceptować ani rzucać challenge. Jaki jest więc teraz sens tego że inżynier jest traktowany jak czempion oddziału?
2. To co już poruszyłem, a mianowicie albo FAQ ogólne daje nam możliwość używania run +1I i +1S do testów statystyk albo nie.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
DawiZharr
Chuck Norris

Post autor: DawiZharr »

Mac pisze:1. Mali inżynierowie w maszynach i Runelord w kowadle nie mogą akceptować ani rzucać challenge. Jaki jest więc teraz sens tego że inżynier jest traktowany jak czempion oddziału?
taki, ze ginie ostatni, chyba, ze ataki zostana ulokowane w niego

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

@DawiZharr
Pocieszające...
Teraz inżynier to jest tylko +1W dla maszyny i przerzut misfire chart. Jest to oczywiście wszystko bardzo przydatne, ale straciliśmy możliwość rzucania challenge i takowego przyjmowania - wcześniej mogliśmy przytrzymać jakiegoś koksa na turę, zdać breaka na stubbornie i w następnej wjechać czymś od boku. Dzięki temu nasze maszynki miały własną specyfikę - były twarde, trudne do zdjęcia nawet w walce bezpośredniej... a teraz jedna tura i hyc po maszynce.

To powyżej i to, że nie można już wsadzać bohaterów do maszynek totalnie rujnuje ten aspekt wytrzymałości naszych maszynek.

Awatar użytkownika
DawiZharr
Chuck Norris

to prawda, ale nadal sa mimo wszystko przydatne :) z tego co zauwazylem to zwlaszcza katapa z rerollem scattera i +1/2S

pirrus
Wałkarz

Post autor: pirrus »

a masz wtedy na boku 10 modeli czy 3? bo jak 3 to nawet jeśli dzięki Kamykowi to się nie liczy jako bok to i tak biją dwa szeregi tylko. Żeby horda działała musi być 10 modeli po walczącej stronie, nie ważne czy to przód czy tył przy Kamyku.
A czy to nie jest tak że nie ma boków i jest tylko jeden frontalny rank z każdej strony ten sam? (tak jakby wszyscy stali twarza na zewnatrz)?

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Rakso ma racje.
Flank i tyłów nie ma, ale na potrzeby liczenia bonusu z hordy, modele wciąż są liczone z strony oddziału, która jest atakowana.

Awatar użytkownika
Gerd
Pseudoklimaciarz

Post autor: Gerd »

W erracie do kowadla jest taki zapis:

Kod: Zaznacz cały

"The Anvil receives two attacks for the Runelord, instead of one attack as would normally be the case for a war machine."
Czy ktos moze praktycznie wytlumaczyc o co w tym chodzi ??

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Normalnie załoganci maszyn mogą wykonać tylko jeden atak przeciwko wrogom w walce wręcz. Ten zapis pozwala Runelordowi na kowadle (który jest traktowany jako załogant) wykorzystać wszystkie ataki na jego podstawowym profilu, których ilość wynosi 2.

Hmm, w sumie mnie zastanawia czy gdybyśmy dali Runelordowi na kowadle Rune of Fury, to czy wciąż mógłby atakować tylko dwoma atakami?

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

teoretycznie tak, praktycznie nie ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Irek_Dwarf
Chuck Norris

Post autor: Irek_Dwarf »

Nasze maszynki nie zawsze mogły przyjąc jakiegos koksa bo był fear out number
Obrazek

Awatar użytkownika
DawiZharr
Chuck Norris

jak byl duzy inzynier i runa z unbreakable, to praktycznie zawsze :)

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

Jest i nasza nowa errata - http://www.games-workshop.com/MEDIA_Cus ... fsV1_2.pdf
- mgr inz. zyskal na grywalnosci (czyzby zmalala sprzedaz? :twisted: ), zwirek oficjalnie ma jak uciekac.. Z erraty do rulebooka (http://www.games-workshop.com/MEDIA_Cus ... okV1_1.pdf) wynika tez, ze znormalnialo strzelanie z klopy - dziurka (reprezentujaca pocisk) a nie caly placek musi byc w LOS'ie do strzelania bezposredniego.
Z drugiej strony pare rzeczy stracilo, min. Rune of Skalf Blackhammer uscislony nie bedzie ranil czolgu na 2+, wciaz nie do konca wiadomo jak zyro strzela..
Co sadzicie o zmianach?

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

Post autor: jurak »

no z gyro jest jak mialo byc :)
robi flee i na 4+,
chyba najlepsza errata :) =D>

a duzy inz to juz mega :)
Ostatnio zmieniony 11 paź 2010, o 20:11 przez jurak, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

M. Inż. zyskał naprawdę sporo.
Można się wręcz pokusić o nie branie przerzutów misfire na kilku cannonach wiedząc że jak nam na którymś wypadnie to sobie przerzucimy z MI :)
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Gremli
Mudżahedin

Post autor: Gremli »

Klopa też niestety troszkę straciła. nie położymy już całego placka na jednostce o ile nie jesteśmy na górce.
Ja tu tylko sprzątam.

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

Mi sie wydaje, ze wrecz przeciwnie - strzela sie jak dotychczas, tylko teraz dziura a nie wzornik ma byc w LOS'ie. Dzieki temu zasloniety czyms jeden model z oddzialu nie zrobi nam ze strzalu indirecta.

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Gremli pisze:Klopa też niestety troszkę straciła. nie położymy już całego placka na jednostce o ile nie jesteśmy na górce.
bzdura.
jak bys gral wczesniej wedlug zasad a nie uscislen LS to w strzelajac w oddzial z klopy, moglbys zranic tylko pierwszy szereg z calego oddzialu.
tu chodzi o to co quaki napisal.
jak grasz (powiedzmy) vs szczury, masz klocek slave'ow przed soba a za nim stormy z dzwonem to mozesz spokojnie strzelac direct hitem w dzwon.
M.E dostal zajebiaszczego boosta.

no i w koncu wyprostowali zyrka.
moze uciekac/gonic ale skoro nie poprawili templatki to znaczy,z e trafia na 4+ i tak mialo byc. no coz, dla mnie to za mala by zaczac na nim grac ;)
DragoMir pisze:

ODPOWIEDZ