Pomysł na ciekawą armię

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Czopek
Masakrator

Pomysł na ciekawą armię

Post autor: Czopek »

Witam :D

tak właśnie zastanawiam się nad jakąś ciekawą armią, która była by i grywalna ( czyli robić pod obowiązujące kodexy, aby wszystko było wiadome czym co jest) i nieco nietypową zarazem.

O co mi chodzi - aby taka armia nie uderzała w standardowe, podręcznikowe klimaty tzn. niebieskie, czyste high elfy, imperium w biało czerwonych mundurkach czy niebieskie lizardmeny okraszone obficie złotem.
Aby taka armia nie pochodziła z tych miejsc co zazwyczaj ( jakas prowincja imperialna czy inne miejsce typu ulthuan,) co się wiąże z dopasowaniem tej armii do ojcowizny pod względem struktur w armii i kolorystyki. Za to żeby ta konkretna armia była jakąś krucjatą, jakimś odłamem, sektą, kolonią, zapomnianą społecznością gdzieś na starym świecie albo wszędzie indziej.

Co jest tu ważne to to aby dało się to wykonać z dostępnych modeli, przy nieksomplikowanych konwersjach , czyli odpada lepienie od podstaw jak np. ryboludzie.
Armia ma mieć charakter i niepowtarzalny klimat.
Może zapodam kilka pomysłów jakie narazie pojawiły mi się w głowie:

1. Imperialna krucjata ( jakie miały miejsce jak czytamy we fluffie) na Arabię. Armia to byliby w większości knight of the blazing sun, dowodzeni przez grandmasterów, do tego kapłani, jacyś magowie światła, do tego trochę ewentualnie jakiejś piechoty, napewno dużo flaggelantów i wszystko utrzymane w ciepłych barwach, na piasku pustyni czyli jazda na Jerozalem tombkingowe ;)

2. Elfy z Laurelornu, znajdujący się w nordlandzie, na północnym zachodzie imperium. W dziedzictwie sigmara trochę jest o nich wspomniane, co prawda nie ma ich tam za wiele. Była by to armia oparta raczej na piechocie niż kawaleri, sądzę że odpowiednio zrobione high elfy by pasowały. Kolorystyka ciemne brązy zielenie i turkusy, dużo łuczników, shadow wariorów, white lionów ( mam nadzieję że wyjdą nowe modele) , orły. Ogółem high elfy na lekko, scautowo i partyzancko w miarę możliwości, bez ciężkoopancerzonych jednostek.

3. Norska - czyli warriors of chaos z tym że idąc bardziej w klimaty barbarzyńsko wikingowe niż ciężkozbrojnych rycerzy pod okiem 4 bogów. Tutaj dużo maruderów, trochę skonwertowanych warriorów, horsmeni, warshriny, rydwan zrobiony trochę ''lżej''. Pasowałyby tu także giganty i trole co się wiąże z mitologią nordycką. Dużo bród, warkoczy, skór i futer.

itd...

Tak to mniej więcej widzę. Może macie jakieś pomysły, albo pamiętacie 6 ed końce podręczników gdzie były takie army listy . Podsuwajcie pomysły, napewno się przydadzą :wink:

a cult ulryka niebawem powróci ze zdwojoną siłą!

Pozdro
Czopek
Ostatnio zmieniony 22 lip 2010, o 13:25 przez Czopek, łącznie zmieniany 1 raz.
http://czopekblog.blogspot.com/
Kordelas pisze: Fluff nie wybacza.

Awatar użytkownika
wru
Chuck Norris

Post autor: wru »

Norsca to jest dobry pomysł z tym, że ciekawiej było by zrobić armię barbarzyńców, którzy nie zaprzedali się Chaosowi. Nie wszystkie plemiona Norsmenów wierzą w 4 złych bogów, a co ciekawe w Norsce żyje też sporo krasnoludów, które pomagają tym plemionom, które walczą z Chaosem.
Come crawling faster, obey your Master...

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Post autor: Gniewko »

Skoro pasują ci odłamy, izolowane grupy itp, to opcją jest też armia Moussillonu. Jak wiadomo jest to wyklęte księstwo bez oficjalnego władcy, a nieliczni feudałowie którzy tam siedzą to przestępcy, pozbawieni dóbr i tytułu lordowie i zdrajcy. Wśród wojsk Mousiillonu pełno byłoby czarnych rycerzy z herbami okrytymi wstęgą hańby, łuczników-kłusowników, piechoty złożonej z banitów i rabusiów, złych czarodziejek czy nawet wampirzyc zamiast damselek etc. Alternatywnie mogłaby to być armia pokutników, którzy starają się odzyskać cześć i szacunek i odkupić swoje winy.
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.

Awatar użytkownika
Czopek
Masakrator

Wru - właśnie norska tak by wyglądała, nie hołdująca mrocznym bogom.

Gniewko - sam pomysł dobry i ciekawy, tylko sam fakt że to bretonia, osobiście mnie nie przekonuje. ( jedynie chłopów lubię z tej armii ale na nich zrobić armię chybą będzie ciężko)
Chyba że by zrobić armię banitów z imperium :D

inne pomysły;

Kislev - wiadomo o co chodzi, dużo łysych główek z wąsikiem, strelców na wzór ruskich z 17w, gwardia kremlowska( gratsowrds) może opancerzony wóz bojowy (czołg?) , jakieś moździerze, canony w niedużej ilości, wszystko utrzymane w zimnej, śniegowej tonacji.

Królestwo Indu , nipponu, cathaju ? gdzieś nawet widziałem autorskie army booki ale problem to stworzyć figurkowo i zbyt egzotyczne.

fajna była armia slayerów z Karak kadrin bodajże, neistety wymarła. Dla mnei niewykonalna póki nie ma plastikowych slayerów.

Imperialny cult Morra? siwo-szaro-czarni -kosy, sierpy, kaptury, czaszki ktorych pełno.

Nomadic Badlands - zieloni ze stepów - wszystko to jazda - wilki, dziki, rydwany, wyvern, wszystko co nie jest na piechotę + stworki. klimat stepowy czyli wyschnięta trawa, albo ugory, ziemia, piaski.

fajny pomysł miał Skaven na lizaki nurgla. Właściwie każdą armię można zrobić nurgla.

zapodawajcie pomysły i koncepcje :) :D

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Varden ma fajne imperium z VC - moze grac zarowno tymi jak i tymi. Z VC mozna w ogole duzo polaczyc, jak np. elfy, bretke, imperium, krasie chaosu.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Krasnoludy z Karak Zorn - Zaginionej Twierdzy w części World's Edge Mountains znajdującej się w Southlands. Więcej motywów "dzikich" z dżungli - np. pióra egzotycznego ptactwa, tatuaże. Dużo motywów z zabitymi lizardmenami. Może coś związanego ze specyficznymi minerałami (które można wymyślić) znajdującymi się w Southlandach.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Może tak, żeby nie było jakiegoś ubiegania ;)
Ja cały czas zastanawiam się nad zrobieniem wampirów nipponu lub albionu(cały czas nie jestem pewien). Może o tym pomyśl? Jakaś armia wampirów w klimacie hmmm... Imperium? zielonych? jakiejś Arabii, czy może i nawet Kislevu?

Awatar użytkownika
General Baga
Kradziej

Post autor: General Baga »

Czopek pisze: fajna była armia slayerów z Karak kadrin bodajże, neistety wymarła. Dla mnei niewykonalna póki nie ma plastikowych slayerów.
Ktos z Mantic Games cie usłyszał :P Juz niedługo :)
I nigdzie w życiu nie wyjadę
Mnie u siebie horoszo
Na inne kraje lachę kładę
Tam w kieliszkach wyższe dno
Tu chcę umrzeć w kraju cnót

Awatar użytkownika
Czopek
Masakrator

MagisterMilitum pisze:
Czopek pisze: fajna była armia slayerów z Karak kadrin bodajże, neistety wymarła. Dla mnei niewykonalna póki nie ma plastikowych slayerów.
Ktos z Mantic Games cie usłyszał :P Juz niedługo :)
cały boxik :D ? wydawało mi się że tylko bohater jakiś berserker będzie :D noo, to jak będą ładni to pomyślimy co da się zrobić. Już na ich korzyść przemawia cena :)

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Post autor: tedzio »

Rasti pisze:Może tak, żeby nie było jakiegoś ubiegania ;)
Ja cały czas zastanawiam się nad zrobieniem wampirów nipponu lub albionu(cały czas nie jestem pewien). Może o tym pomyśl? Jakaś armia wampirów w klimacie hmmm... Imperium? zielonych? jakiejś Arabii, czy może i nawet Kislevu?
Było to kiedyś w temacie 'dżezi stuff z innych z stron', chyba gość to sprzedawał na ebayu. Ale jak może poszukać w tym temacie na naszym forum, to znajdziesz.

Zielonych też widziałem w tym samym temacie, chyba nawet dwa razy byli pokazani w nim. Pamiętam, bo gość zrobił z lataczy od doom divera fell baty ;).

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: #helion# »

była kiedyś armia przedstawiona w książce Colectors the Empire, cała armia Imperium zrobiona w klimatach Arabii, z działami i innymi zabawkami, jazda to katafrakci, lżejsza to jacyś Mamelucy czy inni Nomadzi pustynni, piechota w turbanach i tego typu rzeczach, genialny pomysł i wykonanie...generał siedział w jakiejś lektyce pod baldachimem z obstawą wahlarzy :mrgreen:
druga armia Imperium to już zrobiona była na Chiny, z wyrzutniami rakiet jako handgunners, a duże wyrzutnie jako Helstormy, jazda też w tkich klimatach z mocno konwertowanych Bretońców
musiałbyś poszukać na necie tych fot/armii
"(...)Imperium raz zaatakowane, zawsze kontratakuje(...)"
Kajus C+, Misja Kleopatra
Obrazek
GALERIA

Awatar użytkownika
wru
Chuck Norris

Nomadic Badlands - zieloni ze stepów - wszystko to jazda - wilki, dziki, rydwany, wyvern, wszystko co nie jest na piechotę + stworki. klimat stepowy czyli wyschnięta trawa, albo ugory, ziemia, piaski.
A może by tak armia Hobgoblinów? Ich fluff w Warhammerze jest wzorowany na imperium Mongolskim. Klanami rządzą Khanowie a ci znowu podlegają Hobgobla-khanowi. Stare figurki Hobgoblinów, które wydawało GW były właśnie w takim klimacie. Można też dodać, że pozostałe rasy goblinoidów nie darzą Hobgobliny zbytnią sympatią bo te ich kiedyś zdradziły na rzecz Krasnoludów Chaosu. No i oczywiście Hobgobliny nie są zielone :D .

Awatar użytkownika
Guter
Mudżahedin

Post autor: Guter »

wru pisze:No i oczywiście Hobgobliny nie są zielone :D .

Że co?

Awatar użytkownika
wru
Chuck Norris

Guter pisze:
wru pisze:No i oczywiście Hobgobliny nie są zielone :D .

Że co?

Pierwotnie we fluffie Hobgobliny miały skórę w odcieniu brązowo-pomarańczowym co miało ich bardziej kojarzyć ze wschodnimi klimatami.

Awatar użytkownika
Guter
Mudżahedin

Post autor: Guter »

Ciekawe, nie wiedziałem.

Awatar użytkownika
Grunaldi
Mudżahedin

Post autor: Grunaldi »

Pierwotnie we fluffie Hobgobliny miały skórę w odcieniu brązowo-pomarańczowym co miało ich bardziej kojarzyć ze wschodnimi klimatami.
Możesz powiedzieć skąd masz takie fluffowe info?
Zresztą pierwotnie czy nie od jakiś 10 lat cieszą się zieloną skórą.
runepriest pisze:
Jankiel pisze:Stary, to co ja zabiję szarżą smoka i dopakowanych z kotła rycerzy Ty sobie wskrzesisz w jedną turę. I tak, jest to straszne.
oj tam oj tam, wystarczy nie szarżować to nie wskrzesi ^^

Awatar użytkownika
MAĆKO
Kradziej

Post autor: MAĆKO »

też sie chetnie dowiem o co chodzi z tą skórą:)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

swieta_barbara pisze:Varden ma fajne imperium z VC - moze grac zarowno tymi jak i tymi. Z VC mozna w ogole duzo polaczyc, jak np. elfy, bretke, imperium, krasie chaosu.
http://warhammer.org.uk/phpBB/viewtopic.php?f=4&t=49129

Najlepsze Vc jakie widzialem. Dodatkowo kopalnia pomyslow na imperium zrobione na podobna modle :D

Awatar użytkownika
Król Goblinów
Wodzirej

Post autor: Król Goblinów »

Zawsze się zastanawiałem czy nie dało by się zrobić Vampirów w stylu stanów południowych USA z czasów kolonizacji - mniej więcej klimat z " Wywiadu z Wampirem" , czarne kobiety Voodoo ,Bagna itp. coś jak
http://warhammer.org.uk/phpBB/viewtopic ... 57&start=0
imho temat z potencjałem :wink:

Awatar użytkownika
Czopek
Masakrator

dobre dobre, tylko trzeba mieć wprawę niezłą w lepieniu g-sem.
Ja coś takiego znalazłem przed chwilą:

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ