Pytania co do Vc
Moderator: misha
Re: Pytania co do Vc
Witam na forum:)
Mam pytanko, co do wampira zmienionego w smoka/żabę/cokolwiek. Specjalne zasady wizarda zmienionego w smoka nie przestają działać według tego co wyczytałem w faq,
wiec jeśli mam eterycznego wampira to potem smok tez jest eteryczny?
Zresztą wampir jest undeadem to smok czy żaba też?
I jak przenoszą sie rany podczas zmieniania w smoka i z powrotem?
Mam pytanko, co do wampira zmienionego w smoka/żabę/cokolwiek. Specjalne zasady wizarda zmienionego w smoka nie przestają działać według tego co wyczytałem w faq,
Jest eteryczny. Jest undeadem i wampirem, ekwipunek typu zbroja, broń są zwykłym wyposażeniemSnorrian pisze:Witam na forum:)
Przeczytaj opis czaru ".... any wounds suffered by the wizard are carried over between transformations
No właśnie czytałem, ale nie do końca trybie, z tego wynika ze jak mam maga lorda z wbitymi 2 ranami to smok potem tez ma 2 rany. Ale jak smokowi wbiją 5 ran, i zejdzie czar to lord dostaje 5 ran i ginie?dziik pisze: Przeczytaj opis czaru ".... any wounds suffered by the wizard are carried over between transformations
witome, pytanie na szybko czy da sie (i czy jest sens gry) wystawic VC tylko na szkieletach, wszystkie figsy szkieletowe, piechota, kawaleria i herosi? thx za info
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
Są, jakby nie patrzeć. Black Knights to Wighty , a to szkielety. Tak samo Wight King.
Smh, w 7 ed ogólnie warto wystawiać tylko jeden rodzaj piechoty core'owej, np. szkielety. Do tego weźmiesz na wampirze summonowanie szkieletów, i wskrzeszasz ich na 3+ z opcją wskrzeszania ponad limit. Jeśli chodzi o herosów, to musisz w rozpisce mieć jakiegoś wampira, a to już nie "szkielet". Mam nadzieję, że pomogłem
Smh, w 7 ed ogólnie warto wystawiać tylko jeden rodzaj piechoty core'owej, np. szkielety. Do tego weźmiesz na wampirze summonowanie szkieletów, i wskrzeszasz ich na 3+ z opcją wskrzeszania ponad limit. Jeśli chodzi o herosów, to musisz w rozpisce mieć jakiegoś wampira, a to już nie "szkielet". Mam nadzieję, że pomogłem
Z tą kawalerią to żeś przywalił... Black Knight czyli tak na prawdę GG na skeletal steedach. A GG to też pewnego rodzaju szkielety.M.T. pisze:W VC nie szkieletowej kawalerii i herosów.
Nie tak do końca się da. Jakiegoś wampira wystawić trzeba. A taka armia nie ma za bardzo sensu, choć jest bardzo klimatyczna. PozdroSmh pisze:witome, pytanie na szybko czy da sie (i czy jest sens gry) wystawic VC tylko na szkieletach, wszystkie figsy szkieletowe, piechota, kawaleria i herosi? thx za info
tak, pomogles duzo, martwi mnie kwestia wystawienia MUSU wystawienia jednego wampira...Wisnia pisze:Są, jakby nie patrzeć. Black Knights to Wighty , a to szkielety. Tak samo Wight King.
tez sie dokopalem do 'szkieletowej kawalerii'Merevor pisze:Z tą kawalerią to żeś przywalił... Black Knight czyli tak na prawdę GG na skeletal steedach. A GG to też pewnego rodzaju szkielety.M.T. pisze:W VC nie szkieletowej kawalerii i herosów.
jak mus to mus... moze chociaz jakis figs (nie bijcie!) szkieleta wampira? ;PMerevor pisze:Nie tak do końca się da. Jakiegoś wampira wystawić trzeba. A taka armia nie ma za bardzo sensu, choć jest bardzo klimatyczna. PozdroSmh pisze:witome, pytanie na szybko czy da sie (i czy jest sens gry) wystawic VC tylko na szkieletach, wszystkie figsy szkieletowe, piechota, kawaleria i herosi? thx za info
wiem ze wartosci bojowej pewnie zadnej... ale chodzi o klimat (Army of Darknessssss )
- Ulegasz stereotypom.
- Ulegasz stereotypom.
Ja ostatnimi czasy gralem armią lahmi w ktorej mialem
Szkielety Grave guardy jeden oddzial Black knightow i go tego eteryki czyli duchy i wighty.
Zadnych wilkow zadnych wargulfow czy innych ghuli/batow Nada.
Co do wampira to polecam poszukac na stronie gw w dziale wariors of chaos jest chaos warior/chaos hero/champion z mail ordera ktory jest czlowiekeim ubranym w calosci w zbroje z kosci. Mysle ze to moze ci sie przydac
Ale szkieletowa armia tak jak mowisz wyglada swietnie. ja wystawialem nawet5-6 oddzialow szkieletow i jeden gg zeby miec sama klimatyczna armie piehcotna, a 150 szkieletow na stole robi wrazenie
Szkielety Grave guardy jeden oddzial Black knightow i go tego eteryki czyli duchy i wighty.
Zadnych wilkow zadnych wargulfow czy innych ghuli/batow Nada.
Co do wampira to polecam poszukac na stronie gw w dziale wariors of chaos jest chaos warior/chaos hero/champion z mail ordera ktory jest czlowiekeim ubranym w calosci w zbroje z kosci. Mysle ze to moze ci sie przydac
Ale szkieletowa armia tak jak mowisz wyglada swietnie. ja wystawialem nawet5-6 oddzialow szkieletow i jeden gg zeby miec sama klimatyczna armie piehcotna, a 150 szkieletow na stole robi wrazenie
superasnie! dzieki
no patrzcie... niby umarli, a takie przyjemne i pomocne chlopaki
no patrzcie... niby umarli, a takie przyjemne i pomocne chlopaki
- Ulegasz stereotypom.
- Ulegasz stereotypom.
- Koziorożec
- Wałkarz
Gdyby te szkielety jeszcze nie obsysały, to już w ogóle by było fajnie.
Nie wiem czym się kierowano dając jednostce WS2 i włócznie za 9pkt, podczas gdy jednostka z WS3 T4 dwoma atakami, poisonem i o 2 wyższym LD i o 1 wyższą inicjatywą kosztuje punkt mniej.
Jest to dla mnie wielką zagadką
Nie wiem czym się kierowano dając jednostce WS2 i włócznie za 9pkt, podczas gdy jednostka z WS3 T4 dwoma atakami, poisonem i o 2 wyższym LD i o 1 wyższą inicjatywą kosztuje punkt mniej.
grac zapewne bede krasiami na stale, a szkieletosy na polke i ewentualnie dla posmianie sie wysypania wszystkiego na stol z hasle 'kosci zostaly rzucone' ale podpytuje od razu czy mozna cos ugrac nimiKoziorożec pisze:Gdyby te szkielety jeszcze nie obsysały, to już w ogóle by było fajnie.
edit:
mantic przyszedl z pomoca odnosnie bossa:
- Ulegasz stereotypom.
- Ulegasz stereotypom.
Nie zapominaj o skrocie R.I.P = Reamins In Play
A tak powaznie da sie grac kostkami przesadzacie ja trwardo od 6 edycji sie upieram przy swoim i jakos daje rade moze szalu nie robia ale do utrzymania przeciwnika sa cool moga miec command grupke z war bannerem sa poprostu defensywne
A tak powaznie da sie grac kostkami przesadzacie ja trwardo od 6 edycji sie upieram przy swoim i jakos daje rade moze szalu nie robia ale do utrzymania przeciwnika sa cool moga miec command grupke z war bannerem sa poprostu defensywne
- Koziorożec
- Wałkarz
Nie są słabe, są za drogie. Oddział 20 ghuli zjada 20 szkieletów w każdej walce i war baner nic nie pomoże, a to szkielety są droższeMadimiel pisze:Nie zapominaj o skrocie R.I.P = Reamins In Play
Ale szkielety maja ciekawe zastosowania naprzyklad szkilety z wloczniami w rankach po 7 i do tego Ogniowe ataki
Albo szkielety z Mr1 i do tego wampir z Ward savem 5+
Mysle ze co nieco da sie z nimi zrobic( co nie zmienia faktu ze ghule sa lepsze )
Albo szkielety z Mr1 i do tego wampir z Ward savem 5+
Mysle ze co nieco da sie z nimi zrobic( co nie zmienia faktu ze ghule sa lepsze )
Masz rację co do jakości Ghouli vs. Szkiele w bezpośrednim starciu to mimo wszystko uważam, że mają inne zastosowanie od Ghouli. Kiedy w armii masz na Vampie Ghoulikina, w dodatku na szkielach sztandar +1 do Mv to robi kolosalną różnicę w taktyce. Ghule, darmowy ruch przed bitwą, szkiele +1 do Mv oraz po zdaniu Ld od charaktera lub Geńka maja darmowy reform po wygranym kombacie i dalej mogą jechać z szrżą czego Ghule już nie uczynią. Wiesz... są drodzy? Zwróć uwagę na spearmenów w Emp lub innych armiach... a tych zawsze możesz dowskrzesić.Koziorożec pisze:Gdyby te szkielety jeszcze nie obsysały, to już w ogóle by było fajnie.
Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart
- Koziorożec
- Wałkarz
Owszem fajny bonusik, ale jak dla mnie to nie jest przeciwwaga dla T4 i 2A, bo tego kombata pierw trzeba wygrać
I trzeba to policzyć na sucho, bez bohaterów, zdarzeń losowych z gry i przewidywań w stylu "a jeszcze jak rzucę na nich ten czar" bo fart i niefart może mieć każdy, tylko koszt vs skuteczność, a w takim rozrachunku szkielety przegrywają prawie ze wszystkim, w przeciwieństwie do ghuli. Zamiast zużywać kości na utrzymywanie szkieletów przy życiu, można je spożytkować gdzie indziej, bo ghule są w stanie przetrwać pomniejszy mayhem i nie odparują od byle piechoty, a wskrzesza się ich tak samo skutecznie (+mają o wiele większą skuteczność gdy są atakowani od boku/tyłu). Ot taka moja antyszkieletowa logika
W sumie jedyny plus jaki widzę dla szkieletów, to banner of eternal flame, ale zważywszy, że regenke mają zazwyczaj modele o ponadprzeciętnych charakterystykach, to i nawet to jest słaba opcja z WS2 i S3.
Porównanie cen włóczników w innych armiach mnie nie interesi
Ghoul kosztuje 8, a szkilet 9 a ja muszę zapełnić jednym z nich cory i na tym się skupiam
Większość wniosków mam po kilku grach z WoCh i DE na 8ed. Ghule dają radę, szkielety odparowują w zastraszającym tempie.
I trzeba to policzyć na sucho, bez bohaterów, zdarzeń losowych z gry i przewidywań w stylu "a jeszcze jak rzucę na nich ten czar" bo fart i niefart może mieć każdy, tylko koszt vs skuteczność, a w takim rozrachunku szkielety przegrywają prawie ze wszystkim, w przeciwieństwie do ghuli. Zamiast zużywać kości na utrzymywanie szkieletów przy życiu, można je spożytkować gdzie indziej, bo ghule są w stanie przetrwać pomniejszy mayhem i nie odparują od byle piechoty, a wskrzesza się ich tak samo skutecznie (+mają o wiele większą skuteczność gdy są atakowani od boku/tyłu). Ot taka moja antyszkieletowa logika
W sumie jedyny plus jaki widzę dla szkieletów, to banner of eternal flame, ale zważywszy, że regenke mają zazwyczaj modele o ponadprzeciętnych charakterystykach, to i nawet to jest słaba opcja z WS2 i S3.
Porównanie cen włóczników w innych armiach mnie nie interesi
Ghoul kosztuje 8, a szkilet 9 a ja muszę zapełnić jednym z nich cory i na tym się skupiam
Większość wniosków mam po kilku grach z WoCh i DE na 8ed. Ghule dają radę, szkielety odparowują w zastraszającym tempie.