Pytania krótkobrodego - stary temat

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

Zablokowany
Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Re: Pytania krótkobrodego

Post autor: Mac »

Jest jasno napisane, że MR daje ward save przeciwko czarom. No ale niektóre czary (tj. wspomniane słoneczko) na żadne save'y nie pozwalają. W tym wypadku również na ten, który przysługuje z MR.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

czyli jakbyś się nie ustawil- dupa z tyłu. wkurwia mnie fakt, że każda armia biorąc np. life`a może sobie doczarować straty- my nie.
w takim razie, w starciu z armiami magującymi, jestesmy z powodu słoneczka głeboko w dupie.
pozostaje tylko dispellowac ten shit zjadaczka i liczyc, że nie będzie ifki.

Awatar użytkownika
Gremli
Mudżahedin

Post autor: Gremli »

Zacznę cytatem z FAQ:
Q. If a runic weapon is inscribed with both the Rune of Might and
the Rune of Cleaving and is used against a T5+ enemy, is the
Strength of the attack resolved at S9 or S10? (p44)
A. The player whose turn is taking place chooses the order in
which the runes are applied.
Czy na tej podstawie mogę walnąć Slayerem z R.o Might w czołg z S12 w mojej turze?
Z interpretacji FAQ wynika że wybieram sobie kolejność rozpatrywania premii. Czyli najpierw podnosimy sobie S do 6 z zasady slayra, żeby potem z broni zrobić x2 czyli S12. Jeżeli tak to 2 Slayerów w konfiguracji z sx2 +1i i do tego jeden flaming za 80 i 75 ptk może być batem na potworki, a czołg w szczególności.
Ja tu tylko sprzątam.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

Po pierwsze - nie możesz mieć żadnej cechy większej niż 10.

Po drugie - zdolność Slayerów działa po zastosowaniu bonusów z broni. Więc w tej sytuacji gdy slayer atakuje czołg liczy się jego normalna Sx2. Jeśli mamy tylko rune of might będzie to S8 i więcej nie podniesiemy (bo zdolność Slayera podnosi do max S6), a jeśli ma jeszcze rune of cleaving to w naszej turze bijemy z S10 a w turze przeciwnika z S9 (debil to wymyślił, dawniej zawsze to była S10). Więcej się nie da.
Obrazek

Awatar użytkownika
Gremli
Mudżahedin

Post autor: Gremli »

Rakso_The_Slayer pisze:Po pierwsze - nie możesz mieć żadnej cechy większej niż 10.
Zapomniałem o tej podstawowej zasadzie.
Rakso_The_Slayer pisze: (debil to wymyślił, dawniej zawsze to była S10)
No wiem, ale ja chciałem naciągnąć to debilstwo na naszą korzyść. No cóż idę dalej kminić nad czymś ciekawym.
Ja tu tylko sprzątam.

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Post autor: pingu »

Ogólnie po naszej armii jadą jak po burej suce :x
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

nie jest aż tak źle ale faktem jest że naszą errate pisał ktoś zupełnie niekompetentny i to na szybko.
Obrazek

kauczuk
Mudżahedin

Post autor: kauczuk »

a ja narazie wygrywam, wczoraj z demonami 400 pkt okolo, ale musze przyznac ze na 2,5 jest mega ciezko bo sie nie wyrabiam w tym co chce miec

Awatar użytkownika
Romendakil
Mudżahedin

Post autor: Romendakil »

Kwestia jest co prawda stara, ale chyba nigdy nie była poruszana: Czy jeśli w armii walczą dwie postacie z zasadą Royal Blood (Królewskiej krwi) to na każdą z nich można wystawić oddział longbeardów bez konieczności posiadania oddziału wojowników (czyli w tym wypadku 2 oddziały) czy tylko jeden niezależnie od ilości postaci z tą zasadą?
Innymi słowy czy zasada Royal Blood podlega kumulacji?

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

hmm... ciężko to jednoznacznie orzec ale wydaje mi się, że tak, możesz mieć dwa dodatkowe oddziały Dziadków mając dwóch króli w armii.
Obrazek

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Trudna sprawa z Royal Blood, bo nie ma napisane jednoznacznie "For each character with Royal Blood special rule...".
Powiem nawet, że jest bardziej zapisane to w stronę, że niezależnie ile masz bohaterów z Royal Blood, możesz i tak wystawić tylko jedną bonusową jednostkę Longbeardów. Ale to tylko oczywiście osobista opinia.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

Patrzac jednak na opis zasady - ten oddzial longow reprezentuje krasnoludy z klanu danego lorda. Kilku lordow - kazdy z rodzinka :D

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

Też tak sądzę.

kauczuk
Mudżahedin

Mac pisze:Trudna sprawa z Royal Blood, bo nie ma napisane jednoznacznie "For each character with Royal Blood special rule...".
Powiem nawet, że jest bardziej zapisane to w stronę, że niezależnie ile masz bohaterów z Royal Blood, możesz i tak wystawić tylko jedną bonusową jednostkę Longbeardów. Ale to tylko oczywiście osobista opinia.
jest piekny opis czemu i slowo character (bez s)

TurlajKostki
Warzywo

Post autor: TurlajKostki »

Witam, jestem nowym graczem dwarfow, mam 1 pytanie.
Wystawiam 20 warriorów i 20 longbeardów, lb mają great weapon, mogę im dać tarczę, aby mieli 1 save wiecej na ostrzał, a jak podejdą to atakować great weaponem?

Awatar użytkownika
Romendakil
Mudżahedin

Post autor: Romendakil »

TurlajKostki pisze:Witam, jestem nowym graczem dwarfow, mam 1 pytanie.
Wystawiam 20 warriorów i 20 longbeardów, lb mają great weapon, mogę im dać tarczę, aby mieli 1 save wiecej na ostrzał, a jak podejdą to atakować great weaponem?
Witam

Możesz dać im tarcze i będą mieli +1 do armour save przeciw ostrzałowi, w walce wręcz natomiast musisz użyć great weapons, nawet jakbyś uznał że użycie tarcz byłoby korzystniejsze i tak musisz użyć great weapons.

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Romendakil pisze:
Witam

Możesz dać im tarcze i będą mieli +1 do armour save przeciw ostrzałowi, w walce wręcz natomiast musisz użyć great weapons, nawet jakbyś uznał że użycie tarcz byłoby korzystniejsze i tak musisz użyć great weapons.
To zależy, o której mówimy ed jeśli mowa jeszcze o 7 to możesz użyć czego chcesz.
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

TurlajKostki
Warzywo

Post autor: TurlajKostki »

Mam jeszcze 2 pytanka :)
1.Gram z kolegami bitwę 2vs2 na 1000 punktów, czy opłaca się wziąć Runesmitha i Dragon Slayera i tego drugiego przerobić na "rzeźnika" (runa z "zawsze uderza pierwszy" i np 2x runa +1s) czy raczej to jest nieopłacalne?
2.Jeśli taki Dragon Slayer biegnie sam, to wszyscy którzy do niego strzelają mają -1 do trafienia?

kauczuk
Mudżahedin

2. nie ale masz lookauty jak sie blisko trzymasz

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

na pojedynczy model jest modyfikator na trafienie -1
Obrazek

Zablokowany