Pytania krótkobrodego - stary temat
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Pytania krótkobrodego
Jest jasno napisane, że MR daje ward save przeciwko czarom. No ale niektóre czary (tj. wspomniane słoneczko) na żadne save'y nie pozwalają. W tym wypadku również na ten, który przysługuje z MR.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
czyli jakbyś się nie ustawil- dupa z tyłu. wkurwia mnie fakt, że każda armia biorąc np. life`a może sobie doczarować straty- my nie.
w takim razie, w starciu z armiami magującymi, jestesmy z powodu słoneczka głeboko w dupie.
pozostaje tylko dispellowac ten shit zjadaczka i liczyc, że nie będzie ifki.
w takim razie, w starciu z armiami magującymi, jestesmy z powodu słoneczka głeboko w dupie.
pozostaje tylko dispellowac ten shit zjadaczka i liczyc, że nie będzie ifki.
Zacznę cytatem z FAQ:
Z interpretacji FAQ wynika że wybieram sobie kolejność rozpatrywania premii. Czyli najpierw podnosimy sobie S do 6 z zasady slayra, żeby potem z broni zrobić x2 czyli S12. Jeżeli tak to 2 Slayerów w konfiguracji z sx2 +1i i do tego jeden flaming za 80 i 75 ptk może być batem na potworki, a czołg w szczególności.
Czy na tej podstawie mogę walnąć Slayerem z R.o Might w czołg z S12 w mojej turze?Q. If a runic weapon is inscribed with both the Rune of Might and
the Rune of Cleaving and is used against a T5+ enemy, is the
Strength of the attack resolved at S9 or S10? (p44)
A. The player whose turn is taking place chooses the order in
which the runes are applied.
Z interpretacji FAQ wynika że wybieram sobie kolejność rozpatrywania premii. Czyli najpierw podnosimy sobie S do 6 z zasady slayra, żeby potem z broni zrobić x2 czyli S12. Jeżeli tak to 2 Slayerów w konfiguracji z sx2 +1i i do tego jeden flaming za 80 i 75 ptk może być batem na potworki, a czołg w szczególności.
Ja tu tylko sprzątam.
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
Po pierwsze - nie możesz mieć żadnej cechy większej niż 10.
Po drugie - zdolność Slayerów działa po zastosowaniu bonusów z broni. Więc w tej sytuacji gdy slayer atakuje czołg liczy się jego normalna Sx2. Jeśli mamy tylko rune of might będzie to S8 i więcej nie podniesiemy (bo zdolność Slayera podnosi do max S6), a jeśli ma jeszcze rune of cleaving to w naszej turze bijemy z S10 a w turze przeciwnika z S9 (debil to wymyślił, dawniej zawsze to była S10). Więcej się nie da.
Po drugie - zdolność Slayerów działa po zastosowaniu bonusów z broni. Więc w tej sytuacji gdy slayer atakuje czołg liczy się jego normalna Sx2. Jeśli mamy tylko rune of might będzie to S8 i więcej nie podniesiemy (bo zdolność Slayera podnosi do max S6), a jeśli ma jeszcze rune of cleaving to w naszej turze bijemy z S10 a w turze przeciwnika z S9 (debil to wymyślił, dawniej zawsze to była S10). Więcej się nie da.
Zapomniałem o tej podstawowej zasadzie.Rakso_The_Slayer pisze:Po pierwsze - nie możesz mieć żadnej cechy większej niż 10.
No wiem, ale ja chciałem naciągnąć to debilstwo na naszą korzyść. No cóż idę dalej kminić nad czymś ciekawym.Rakso_The_Slayer pisze: (debil to wymyślił, dawniej zawsze to była S10)
Ja tu tylko sprzątam.
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
- Romendakil
- Mudżahedin
Kwestia jest co prawda stara, ale chyba nigdy nie była poruszana: Czy jeśli w armii walczą dwie postacie z zasadą Royal Blood (Królewskiej krwi) to na każdą z nich można wystawić oddział longbeardów bez konieczności posiadania oddziału wojowników (czyli w tym wypadku 2 oddziały) czy tylko jeden niezależnie od ilości postaci z tą zasadą?
Innymi słowy czy zasada Royal Blood podlega kumulacji?
Innymi słowy czy zasada Royal Blood podlega kumulacji?
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
Trudna sprawa z Royal Blood, bo nie ma napisane jednoznacznie "For each character with Royal Blood special rule...".
Powiem nawet, że jest bardziej zapisane to w stronę, że niezależnie ile masz bohaterów z Royal Blood, możesz i tak wystawić tylko jedną bonusową jednostkę Longbeardów. Ale to tylko oczywiście osobista opinia.
Powiem nawet, że jest bardziej zapisane to w stronę, że niezależnie ile masz bohaterów z Royal Blood, możesz i tak wystawić tylko jedną bonusową jednostkę Longbeardów. Ale to tylko oczywiście osobista opinia.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
jest piekny opis czemu i slowo character (bez s)Mac pisze:Trudna sprawa z Royal Blood, bo nie ma napisane jednoznacznie "For each character with Royal Blood special rule...".
-
- Warzywo
Witam, jestem nowym graczem dwarfow, mam 1 pytanie.
Wystawiam 20 warriorów i 20 longbeardów, lb mają great weapon, mogę im dać tarczę, aby mieli 1 save wiecej na ostrzał, a jak podejdą to atakować great weaponem?
Wystawiam 20 warriorów i 20 longbeardów, lb mają great weapon, mogę im dać tarczę, aby mieli 1 save wiecej na ostrzał, a jak podejdą to atakować great weaponem?
- Romendakil
- Mudżahedin
WitamTurlajKostki pisze:Witam, jestem nowym graczem dwarfow, mam 1 pytanie.
Możesz dać im tarcze i będą mieli +1 do armour save przeciw ostrzałowi, w walce wręcz natomiast musisz użyć great weapons, nawet jakbyś uznał że użycie tarcz byłoby korzystniejsze i tak musisz użyć great weapons.
To zależy, o której mówimy ed jeśli mowa jeszcze o 7 to możesz użyć czego chcesz.Romendakil pisze:
Witam
Możesz dać im tarcze i będą mieli +1 do armour save przeciw ostrzałowi, w walce wręcz natomiast musisz użyć great weapons, nawet jakbyś uznał że użycie tarcz byłoby korzystniejsze i tak musisz użyć great weapons.
-
- Warzywo
Mam jeszcze 2 pytanka 
1.Gram z kolegami bitwę 2vs2 na 1000 punktów, czy opłaca się wziąć Runesmitha i Dragon Slayera i tego drugiego przerobić na "rzeźnika" (runa z "zawsze uderza pierwszy" i np 2x runa +1s) czy raczej to jest nieopłacalne?
2.Jeśli taki Dragon Slayer biegnie sam, to wszyscy którzy do niego strzelają mają -1 do trafienia?

1.Gram z kolegami bitwę 2vs2 na 1000 punktów, czy opłaca się wziąć Runesmitha i Dragon Slayera i tego drugiego przerobić na "rzeźnika" (runa z "zawsze uderza pierwszy" i np 2x runa +1s) czy raczej to jest nieopłacalne?
2.Jeśli taki Dragon Slayer biegnie sam, to wszyscy którzy do niego strzelają mają -1 do trafienia?