VC a VIII ed.
Moderator: misha
Re: VC a VIII ed.
A ja mam alergie na jakiekolwiek zmiany gramy w Warhammera to grajmy a nie w polo costam chca niech se wymyslaja nowy system w ktory sie niech bawia figorkami gw krzyz im na droge (oczywiscie bez zadnych dwoznacznoscy czy podtekstow z tym krzyzem )
Co do 40k nie prawda ze sie nie stala bardziej taktyczna bo akorat moimi Tyranidami to w nowej edycji juz nie ma biegania pale do przodu byle tylko teraz cza sie nakombinowac zeby sie w tych coverkach pochowac bo inaczej ci ogonek odstrzela za nim pol stolu przebiegniesz Plakali tylko Necroni i Space Mariani bo oni mieli save z bazy na 3+ armie ktore normalnie mialy save na 5/6+(czyli w praktyce prawie zawsze nie mialy go wcale) mogly se go w coverku zwiekszyc do 4+ ktorego AP broni ci nie zdejmie co poprostu zwiekszylo przezywalnosc np. Orkow czy Tyranidow
Co do 40k nie prawda ze sie nie stala bardziej taktyczna bo akorat moimi Tyranidami to w nowej edycji juz nie ma biegania pale do przodu byle tylko teraz cza sie nakombinowac zeby sie w tych coverkach pochowac bo inaczej ci ogonek odstrzela za nim pol stolu przebiegniesz Plakali tylko Necroni i Space Mariani bo oni mieli save z bazy na 3+ armie ktore normalnie mialy save na 5/6+(czyli w praktyce prawie zawsze nie mialy go wcale) mogly se go w coverku zwiekszyc do 4+ ktorego AP broni ci nie zdejmie co poprostu zwiekszylo przezywalnosc np. Orkow czy Tyranidow
Nordri pisze:Co do losowości - w poprzedniej edycji jej nie było?
Meeeeeeeen. proszę nie porównuj warda 5+ np. na furiach do słoneczka.
Bazooka i proca to to samo. obie bronie są zasięgowe. Nie widzę różnicy.
Podałeś buchacha hem... argument do losowości. Teraz poproszę do aspektu strategicznego 8ed.
Ponieważ? Przepraszam, no tak:Madimiel pisze:A ja mam alergie na jakiekolwiek zmiany gramy w Warhammera to grajmy a nie w polo costam chca niech se wymyslaja nowy system w ktory sie niech bawia figorkami gw krzyz im na droge
Madimiel pisze:ja mam alergie na jakiekolwiek zmiany
Wsadź mu to w dupę!!!
(sorry Myter, nie mogłem się powstrzymać )
Mnie w VC boli dwóch dwóch trenerów. Przecieź to jakaś masakra, od drugiej tury mam na stole dwa latające, eteryczne rydwany z wardem 2+ na magie... Jedyny plus jest taki, że jednocześnie VC mają słabszą magię, ale mnie też to dotyczy.
Także chłopaki, ja na Waszym miejscu wystawiałbym zawsze przynajmniej jeden.
(sorry Myter, nie mogłem się powstrzymać )
Mnie w VC boli dwóch dwóch trenerów. Przecieź to jakaś masakra, od drugiej tury mam na stole dwa latające, eteryczne rydwany z wardem 2+ na magie... Jedyny plus jest taki, że jednocześnie VC mają słabszą magię, ale mnie też to dotyczy.
Także chłopaki, ja na Waszym miejscu wystawiałbym zawsze przynajmniej jeden.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Wiesz czemu? Bo zmienili praktycznie całą bazę terenową, by zrobić jak najwięcej LOS blokerów. Wcześniej lasek zasłaniał -> teraz nie.Nordri pisze: Sporo osób się odgraża przejściem na 40k. Z tym że jak piąta edycja czterdziestki wchodziła, to też był płacz i lament że zabili całą strategię, że tylko covery trzeba rzucać i nooby będą klepać wymiataczy. Jakimś cudem grywalność wcale nie spadła i wyniki turniejów nie zależą tylko od rzucania savów.
Ostatnio jak grałem ligówkę w 40stkę, to na stole 60"x48" (małe pkty) było 8 terenów, z tego 5 zasłaniało całkowicie los. A jeden był ruinkami, z malutkimi okienkami (przez który prawie też się nie widziało).
- gerald_tarrant
- Masakrator
+1 za alergięMadimiel pisze:A ja mam alergie na jakiekolwiek zmiany gramy w Warhammera to grajmy a nie w polo costam chca niech se wymyslaja nowy system w ktory sie niech bawia figorkami gw krzyz im na droge (oczywiscie bez zadnych dwoznacznoscy czy podtekstow z tym krzyzem )
+2 za krzyż
imo gra w 8 edycję nie stała się na pewno lepsza, ale imho dużo nudniejsza
słońce za słońcem maszyną i wielkim klocem pogania
ja tak przynajmniej gram [w vc nie mam tylko maszyn :p], bo inaczej jest miękko
też się zastanawiam, czy by nie uaktywnić mojego legionu CSM w 40K...
CSM tez sa nudni demon psio powerkiem zbija armie przeciwnika w kupke a potem oblity i inne durze templatki z jeszcze wieksza sila kosza
P.S. Stary ty sie nie smiej po tym jak przeczytalem ze zdjeli reklame Lecha z wawelu bo sie zle kojazyla...
P.S. Stary ty sie nie smiej po tym jak przeczytalem ze zdjeli reklame Lecha z wawelu bo sie zle kojazyla...
Witam was:)
Słuchajta, wiem że idę trochę na łatwizne, ale postanowiłem was się tak ogólnie poradzić co do VC:)
Załużmy hipotetycznie, iż wygrałem w totka:DDDDDD i mam zajawke na VC:D Chciałbym wiedzieć co kupić dokładnie, żeby mieć pełną (2-3k chyba) grywalną i uniwersalną armię wampirków:) Także pytanie nie brzmi: co na początek, tylko pytanie brzmi: Co w ogóle?. Także licze na krótki przewodnik, z tego co ja się zaorientowałem na początek, to Lord wampir, necromanta, 2x bataliion i oddzialik elity pt. grave guard powinien załatwić sprawe przynajmniej częściowo:) Także z góry dziękuję (choć słyszałem zę to nieelegancko bo podchodzi pod szantaż:D:D) za pomoc:)
P.S. nie piszcie nic w stylu: "Jak wygrałeś w totka to dla pewności kup co się da":PPP Choć jest to opcja:D:D:D
Słuchajta, wiem że idę trochę na łatwizne, ale postanowiłem was się tak ogólnie poradzić co do VC:)
Załużmy hipotetycznie, iż wygrałem w totka:DDDDDD i mam zajawke na VC:D Chciałbym wiedzieć co kupić dokładnie, żeby mieć pełną (2-3k chyba) grywalną i uniwersalną armię wampirków:) Także pytanie nie brzmi: co na początek, tylko pytanie brzmi: Co w ogóle?. Także licze na krótki przewodnik, z tego co ja się zaorientowałem na początek, to Lord wampir, necromanta, 2x bataliion i oddzialik elity pt. grave guard powinien załatwić sprawe przynajmniej częściowo:) Także z góry dziękuję (choć słyszałem zę to nieelegancko bo podchodzi pod szantaż:D:D) za pomoc:)
P.S. nie piszcie nic w stylu: "Jak wygrałeś w totka to dla pewności kup co się da":PPP Choć jest to opcja:D:D:D
Dodaj jeszcze wampira lub 2 i dużo ghuli. Tak z 50Luciu pisze:Witam was:)
dokładnie zamiast 2x batalion kup sobie 50 ghouli 20GG 1-2 Black Coache Fell Baty i herosów
ale pamiętaj ghouli i zombie nigdy za mało hehe
ale pamiętaj ghouli i zombie nigdy za mało hehe
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
-40 Ziombiakow
-50/60 ghuli
-20 Szkileciakow
-30 Grave Guardow
-2 Trenery/Varghulfy (na poczatek poproxuj w bitkach ze znajomymi zobacz co ci bardziej pasuje)
-6/8 Fell Batow
-10/15 Black Knightow
Necrofil (mozesz kupic calego Corpsa Carta na nim masz Necra robisz mu magnes w tylku, na podstawce i w Caretce i jak wejdzie nowa edycja to znajac taktyki GW znow bedzie grany to bedziesz juz go mial )
-4 Vampiry
Styka
-50/60 ghuli
-20 Szkileciakow
-30 Grave Guardow
-2 Trenery/Varghulfy (na poczatek poproxuj w bitkach ze znajomymi zobacz co ci bardziej pasuje)
-6/8 Fell Batow
-10/15 Black Knightow
Necrofil (mozesz kupic calego Corpsa Carta na nim masz Necra robisz mu magnes w tylku, na podstawce i w Caretce i jak wejdzie nowa edycja to znajac taktyki GW znow bedzie grany to bedziesz juz go mial )
-4 Vampiry
Styka
Ok mam juz całkiem niezłe pojęcie o tym. Więc serdeczne dzięki, jeszcze tylko napomknę, że z tego co się zorientowałem to we wszystkich (większości) temach dotyczących 8 ed. (z serii nasza armia vs. 8ed...) wszyscy narzekają na nową edycje... Może to kwestia przyzwyczajenia.... Czy są armie które definitywnie dostały kopa? Może nie będzie tak źle z tą 8ką........
Hmmm akurat moją armią są Skaveny i nasi też narzekają więc spoko:P Ale co do dwarfów to chyba faktycznie:P My skaveni mamy teraz słabą magię na tle innych lorów, które definitywnie zostały podkokszone, i słabe nadzieje że jak wyjdzie talia magii (taka jak już jest do beastmenów - niezmieniona i do demonów - niezmieniona) to dadzą coś lepszego:P Ale raczej wątpie. Mnie osobiście najbardziej boli brak bonusu w kolejności zadawania ciosów jeśli o szarże chodzi:PP
Nasze wampirki nie mają aż tak źle jak się wydaje, fakt - dostały po dupie, ale brak balancing patcha znowu odblokował popychaczki, co niewątpliwie daje znowu kopa! Sam byłem sceptykiem po przeczytaniu podręcznika ale po zagraniu w 2 turniejach (4 i 2 miejsce) stwierdzam że wampy dalej dają radę! Horda GG z dwurakami wsparci hełmem potrafią sami przejechać po całej armii przeciwnika! Jakby tak jeszcze zombiaki były po 2, jak slavy, ehh, pomarzyć można...
- Myter
- "Nie jestem powergamerem"
Wpadłem na pomysł jak pozbyć się smoka czy himery z transformacji - po prostu użyć na niego hex scrolla ( w smoku pewnie magic lvl spada mu do 0 więc automatem oblewa i jest żabą ) jak myślicie daje to rade ? Może ktoś już to przetestował ? Tylko nie wiem czy gdzieś nie czytałem, że tylko jednego scrolla można użyć na fazę magii więc jak opponent użyje power scrolla to już nie będzie można użyć hec scrolla w tej fazie?