pytanko
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
pytanko
Mam pare pytań na które nie moge znaleźć odpowiedzi.
1. Czy las blokuje pole widzenia czy nie?
2. Czy folaraiths robe ( item od High Elves) broni przed uderzeniami z misscastow? (ktore ponoc nie sa magiczne)
I czy ten sam przedmiot broni przed feedback srcoll?
3. Jak oddzial stoi za mna to moge mu rzucic augment spell?
4. Jesli mag jest zamieniony w smoka i dostanie pare ran, a nastepnie przeciwnik dispelluje czar. To jak traktowac te rany? niweluja sie czy pozostaja?
5. Czy dalej moge zmienic dowolny z wylosowanych czarow na shield of saphery ( High Magic) Bo nie wiem czy z "second sentence" chodzi o przerzut kosci jak sie cos powtorzy( co moze jest oczywiste, bo zawarte w zasadach) czy o ostatnie zdanie, czyli to co pozwala zmienic.
2. Czy folaraiths robe ( item od High Elves) broni przed uderzeniami z misscastow? (ktore ponoc nie sa magiczne)
I czy ten sam przedmiot broni przed feedback srcoll?
3. Jak oddzial stoi za mna to moge mu rzucic augment spell?
4. Jesli mag jest zamieniony w smoka i dostanie pare ran, a nastepnie przeciwnik dispelluje czar. To jak traktowac te rany? niweluja sie czy pozostaja?
5. Czy dalej moge zmienic dowolny z wylosowanych czarow na shield of saphery ( High Magic) Bo nie wiem czy z "second sentence" chodzi o przerzut kosci jak sie cos powtorzy( co moze jest oczywiste, bo zawarte w zasadach) czy o ostatnie zdanie, czyli to co pozwala zmienic.
NiePallker pisze:Mam pare pytań na które nie moge znaleźć odpowiedzi.
Są magiczne, więc nie chroni.Pallker pisze:2. Czy folaraiths robe ( item od High Elves) broni przed uderzeniami z misscastow? (ktore ponoc nie sa magiczne)
NiePallker pisze:I czy ten sam przedmiot broni przed feedback srcoll?
TakPallker pisze:3. Jak oddzial stoi za mna to moge mu rzucic augment spell?
Rany pozostają - jak mag z 2W zmieni się w smoka, dostaje 2W i zmieni się w maga znowu, to ginie.Pallker pisze:4. Jesli mag jest zamieniony w smoka i dostanie pare ran, a nastepnie przeciwnik dispelluje czar. To jak traktowac te rany? niweluja sie czy pozostaja?
Zerówki w w AB są traktowane jako sygnaturki. Tak więc możesz zamienić dowolny czar na zerówkę i możesz ją dublować.Pallker pisze:5. Czy dalej moge zmienic dowolny z wylosowanych czarow na shield of saphery ( High Magic) Bo nie wiem czy z "second sentence" chodzi o przerzut kosci jak sie cos powtorzy( co moze jest oczywiste, bo zawarte w zasadach) czy o ostatnie zdanie, czyli to co pozwala zmienic.
A co do 4, to załóżmy mag 2 lvl rzuci zamienianie się w smoka i dostanie żabowego scrola na pysk i co wtedy? Chodzi mi o to, czy najpierw zamienia się w żabę, a potem w smoka, czy na odwrót.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
z tego co pamietam to na odwrot. Na twf byla dyskusja i chyba tam mowili, ze najpierw jest czar a pozniej efekt scrola (bo tak niby mialoby byc w opisie)Dmtrij pisze: 2. Najpierw żaba (dispeling) pożniej smok (spell resolving)
wiec masz dragon froga z 10 woundami
"Wizard who has a Hex Scroll can read it instead of attempting to dispell the spell"
Czyli ja rozumiem ze zamiast normalnie dispellowac czar uzywasz tego scrolla ale od kiedy mozna dispelowac IFki?a przeciez czar po power scrollu jest IFka moim zdaniem cos tu sie gryzie
Czyli ja rozumiem ze zamiast normalnie dispellowac czar uzywasz tego scrolla ale od kiedy mozna dispelowac IFki?a przeciez czar po power scrollu jest IFka moim zdaniem cos tu sie gryzie
Jak jest IF to wg.RB przechodzisz od razu do "rozpatrywania czaru". Nie ma okazji na uzycie pseudo DS.
nie musi:)
Shino, co nie zmienia faktu, że Żabie wyrastają skrzydła i szybko wciąga 700kg metki.
w sensie, że najpierw jest dispeling a póżniej spell resolving prawda? bo jak nie to będe dispelował zaraz po tym jak się dowiem czy ten czar mi kogoś zabił czy nie...
Shino, co nie zmienia faktu, że Żabie wyrastają skrzydła i szybko wciąga 700kg metki.
w sensie, że najpierw jest dispeling a póżniej spell resolving prawda? bo jak nie to będe dispelował zaraz po tym jak się dowiem czy ten czar mi kogoś zabił czy nie...
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
Tyle, że ten scroll to nie jest dispell, czar wchodzi normalnie "the spell is cast as normal..." a następnie żabka
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.
Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"
I love this game...
Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"
I love this game...
zdajesz sobię sprawę że słowo cast nie znaczy wykonania czaru a jego rzucenie?
zamias dispela znaczy się ze w tym samym czasie co normalnie byś dispelował - co jest trudnego w przezytaniu tego zdania?
zamias dispela znaczy się ze w tym samym czasie co normalnie byś dispelował - co jest trudnego w przezytaniu tego zdania?
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
Najwazniejszy jest zapis na samym poczatku scrolla ten co pogrobilem ze zamiast dispelowac urzywasz tego scrola a jezeli nie masz mozliwosci dispelowac wiec nie da sie go uzyc to ze czar wchodzi to juz dalszy efekt tak samo jak zamiana w creazy froga
Ale co wyście się tak uparli na tą ifkę? Przecież ani ja ani Pallker nic o tym nie pisaliśmy. Wszyscy wiemy, że na ifkę nie da się odpalić scrola. Chodzi o to, czy żaba zmienia się w smoka, czy smok w żabę.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
Co prawda nie ma tak dokładnego opisu jak przy feedback scrollu gdzie jest napisane wyraźnie "...after the spell has been result..." ale wydaje mi się, że chodzi tu o to samo.
Akurat przy transformacji kolejność nie ma większego znaczenia. Czy smok się zamieni w żabę czy na odwrót to i tak moim zdaniem redukcja statsów obowiązuję i smok ma statsy 1 oprócz ilości ran.
Akurat przy transformacji kolejność nie ma większego znaczenia. Czy smok się zamieni w żabę czy na odwrót to i tak moim zdaniem redukcja statsów obowiązuję i smok ma statsy 1 oprócz ilości ran.
Nie, jeśli żaba zmieni się w smoka, to ma staty smoka, tu nie może być inaczej.
@Dimitr
Sądzę, że masz rację (niestety), ale może shino ma jakąś inną interpretację.
@Dimitr
Sądzę, że masz rację (niestety), ale może shino ma jakąś inną interpretację.
Najpierw zamieniasz się w smoka a potem zaraz w żabkę. Dlaczego?
Proste.
Używasz scrolla zamiast dispelować czar ale czar jest rzucany normalnie co znaczy że nie próbujesz rozproszyć go i wpuszczasz a potem jest efekt scrolla.
Proste.
Używasz scrolla zamiast dispelować czar ale czar jest rzucany normalnie co znaczy że nie próbujesz rozproszyć go i wpuszczasz a potem jest efekt scrolla.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
ja tez uważam, ze niestety, bo hex scroll nie jest odpowiedzia na wampia z power scrollem i forbidden lorem (a chciałbym rozwiązywałoby to jedyny mej rozpiski problem z VC)