Ciekawostki odnosnie zasad lizakow

Lizardmen

Moderator: Ziemko

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Re: Temple guards - halberd + shield?

Post autor: Pająk »

Masz je na wyposażeniu. W 7 ed. mogłeś wybrać czy w danym close combat'cie używasz hand weapona z tarczą, czy używasz halabardy. W 8 ed. tarcza daje Ci tylko save od strzelania i magii, w walce musisz używać halabard.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Poza tym jest temat "ciekawostki odnosnie zasad lizardmenow" i tam powinienes zadac to pytanie ,a nie tu.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Ma napisane, ze tak.

Awatar użytkownika
mortimerto
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: mortimerto »

Javeliny wyrzucane z terradonów mają siłę ?
Battlowe ciasto: k3 szklanek mąki, d6 jajek, klocek masła i na 4+ szklanka mleka. Zabełtac, zamieszać, włożyć do piekarnika na 4 tury, wyjąć, powąchać i pokłócić się, że jajek powinno być d6+2 bo ciacho nie wyszło...

mortimerto pisze:Drogi krasnoludzki graczu, czyżbyś porządnie się napił że wstawiasz rozpiskę brodatych w dział z informacjami o turniejach?
Lorens pisze:Sory - prosze admina o wykasowanie tego postu :oops:

Kozioł
Chuck Norris

Post autor: Kozioł »

3

Awatar użytkownika
mortimerto
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: mortimerto »

Teraz jeszcze przeglądając to znalazłem post w którym Ziemko pisze że mają siłe 4 : D
Battlowe ciasto: k3 szklanek mąki, d6 jajek, klocek masła i na 4+ szklanka mleka. Zabełtac, zamieszać, włożyć do piekarnika na 4 tury, wyjąć, powąchać i pokłócić się, że jajek powinno być d6+2 bo ciacho nie wyszło...

mortimerto pisze:Drogi krasnoludzki graczu, czyżbyś porządnie się napił że wstawiasz rozpiskę brodatych w dział z informacjami o turniejach?
Lorens pisze:Sory - prosze admina o wykasowanie tego postu :oops:

Kozioł
Chuck Norris

Post autor: Kozioł »

W starej edycji mieli 4, bo mieli wspólny profil

Awatar użytkownika
ŁukaszŻelazek
Mudżahedin

Post autor: ŁukaszŻelazek »

Mam takie pytanie:

Skoro w 8ed jeśli oddział rankowany zadeklaruje szarżę w skirmish i wtedy jeszcze przed rzutem na zasięg szarży skirmish "zbija się" w zwarty rankowany oddział to szarża taktyczna jest niemożliwa prawda?

Jak wygląda ta sprawa z Salamandrami?
Galeria http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... k#p1256100
Moja strona z większą ilością zdjęć: http://lukaszzelazek.com
Maluję zamówienia.

Awatar użytkownika
Alister
Chuck Norris

Post autor: Alister »

Szarze "taktyczne" sa wogole niemozliwe w tej edycji.

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Czy mi się dobrze wydaje czy Thunderstomp Karniego zadaje po d3 woundy? :-P

Awatar użytkownika
Kervyn
Chuck Norris

Post autor: Kervyn »

Wydaje Ci się :wink:
Q: Do Stomp or Thunderstomp hits benefit from any other special
rules, equipment or magic items of the model that inflicts the hits?
(p76)
A: No.
Carni nie ma d3, skorpion nie ma killing blowa etc.
Queek.

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Smutne... i przykre bo w sumie jest to wbrew zasadom:-P ale nie pierwszy raz GW wypuściło coś sprzecznego...

Awatar użytkownika
ŁukaszŻelazek
Mudżahedin

Mam takie 2 pytania:

Jeśli nie jesteście pewni odpowiedzi nie piszcie nic, słyszałem już dużo kombinowania w stylu "noooo z logicznego punktu widzenia..." "Sprawiedliwiej byłoby....", "Wydaje mi się, ale nie jestem pewien bo nie gram lizakami",:

1. Ile ataków mają od przodu Saurusy 5x5 z włóczniami. Spear ma zasadę "fight from extra rank", czy to oznacza, że:
a)Saurusy wyprowadzają 10 ataków z 1. rzędu +5ataków z 2. rzędu +10 ataków z trzeciego rzędu, bo jest napisane "fight" a nie can make "can make supporting attacks from extra rank".
b)Saurusy wyprowadzają 10 ataków z 1. rzędu +5ataków z 2. rzędu +5 ataków z trzeciego rzędu, bo w tej edycji każdy atak zza pleców 1.rzędu to supporting attack, podobnie jak w zasadzie Horde (choć tam jest to sprecyzowane, że te ataki z 3.rzędu to supporting)

2. Czy w oddziale kohorta skinków + kroxigor po FAQ gdzie skasowano zasadę great reach jest:
a)kroxigor jako część oddziału skinków nie może być celem ataku w CC i może robić tylko jeden supporting attack bo jego oddziałem macierzystym jest infantry i stoi za piechotą a nie za innym monsterem.
b)kroxigor jako część oddziału skinków nie może być celem ataku w CC i może robić do 3 ataków ponieważ nawet będąc w oddziale skinków liczy się wciąż jako monstrus infantry, która ma zasadę że może robić do 3 supporting ataków.
Maluję zamówienia.

Awatar użytkownika
ŁukaszŻelazek
Mudżahedin

Sam sobie i innym ciekawym odpowiem...

2. Kroxigory robiąc supporting atak od razu zaczynają podlegać zasadzie: Monstrous support ze strony 82 podręcznika.

"A monstrous infantyr model can make as many supporting attacks as are on its profile, up to a maximum of three, rather than the usual one supporting attack."

Więc krox w skinkach ma 3 ataki ale nie ma stompa ponieważ przez brak reguły "great reach" nie liczy się jako model w kontakcie z przeciwnikiem.
Maluję zamówienia.

Awatar użytkownika
Bałagan
Chuck Norris

Post autor: Bałagan »

Ad1
w formacji 5x5 masz 20 ataków
10 z 1 szeregu, 5 suporting z 2 szeregu, 5 z 3 szeregu dzięki spearom

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Jeśli walczy "extra rank" to z jakiej racji Saurusi mają mieć w tym ranku tylko po jednym ataku ?

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

Z zasady supporting attack? :wink: Napisane jest, że z drugiego szeregu można walnąć tylko pojedynczy atak (piechota)
pzdr
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

Kazzzz
Wałkarz

Post autor: Kazzzz »

Witam mam pytanie do VLoS jaki rozmiar ma Slann i czy jako inflantry moze zejsc z KB zwyklego i czy moze korzystac z Look out sira na 2+ jak jest w jednostce w przypadku czarow itp klopotliwych rzeczy

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Kazzzz pisze:jaki rozmiar ma Slann
1 (jak czaruje to pewnie 3)
Kazzzz pisze:czy jako inflantry moze zejsc z KB zwyklego
Tak
Kazzzz pisze:czy moze korzystac z Look out sira na 2+ jak jest w jednostce w przypadku czarow itp klopotliwych rzeczy
Tak
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Kazzzz
Wałkarz

Post autor: Kazzzz »

A jak finałowo jest teraz z magią ?? 12 na dany moment czy 12 na cala faze ??

ODPOWIEDZ