Bastard Sword
Re: Bastard Sword
zgadzam się, ale jakby turnieje oscylowały wokół BS-a to na takiej "spójności" wszyscy by zyskali
zostawmy na razie ograniczenia rarów... poczekajmy do mastera na śląsku. Dwie helki jeszcze nie udowodniły swej zajebistości na 2 abomkach i tak nikt prawie nie gra, 2 hydry to zobaczymy, jedyne co raczej na pewno do pociecia to czołg i może helstorm
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.
Hm, szczerze mówiąc miałem nadzieję na nieco odważniejsze zmiany
No trudno...

"There is a pervasive attitude in Warhammer that "one shouldn't bring a knife to a gunfight." The whole reason that Rambo is a badass is because he indeed brings a knife to a gunfight, and still wins." 

No bo breta jest kosmicznie silna nie no. Kawaleria została mocno ścięta 8 ed. tak samo jak pedzie (dostaly stompa ale teraz mają tylko 90 stopni LOS)więc nie wiem co przeszkadzają 2x trebusze.
Lance teraz muszą być min. po 12 rycerzy ,żeby nie odbijać się od byle slavów, a z takimi wl czy bg z asf i tak raczej taka lanca za kupę pkt popłynie. Przynajmniej trebki coś zawsze zrobią. Na 1500 raczej zbyt nie przeszkadzaj, dwarfy mogą mieć 3 runiczne klopy, a goła 5 grali nie jest gamebreakerem.
Co do samego BS to bardzo mi się on podoba. Zagrałem z kumplem narzazie 1 bitwę i w porównaniu do czystej 8 ed. to była gra strategiczna a nie chińczyk.
Lance teraz muszą być min. po 12 rycerzy ,żeby nie odbijać się od byle slavów, a z takimi wl czy bg z asf i tak raczej taka lanca za kupę pkt popłynie. Przynajmniej trebki coś zawsze zrobią. Na 1500 raczej zbyt nie przeszkadzaj, dwarfy mogą mieć 3 runiczne klopy, a goła 5 grali nie jest gamebreakerem.
Co do samego BS to bardzo mi się on podoba. Zagrałem z kumplem narzazie 1 bitwę i w porównaniu do czystej 8 ed. to była gra strategiczna a nie chińczyk.
Jakoś tragicznie z Breta nie jest, ale na pewno należy do armii które straciły. Trochę na plus dla nas kompozycja idzie teraz mogę wystawić wszystko co lubię z specjalnych i w rarach nie ma problemu dwa trebki czy grale. Gdyby nie obcięcie przez BS możliwości wystawiania dwóch trebów byłbym pozytywnie nastawiony do 8 edycji.
2400, 600 w rarach:
Ja mam abominację, koło, katapę i latarkę 590 punktów
Bretonnia ma trebusz za 90 punktów i oddział grali za 500?
Ja mam abominację, koło, katapę i latarkę 590 punktów
Bretonnia ma trebusz za 90 punktów i oddział grali za 500?
Na szczęście BS =/ 8 edycjaRilam pisze:Gdyby nie obcięcie przez BS możliwości wystawiania dwóch trebów byłbym pozytywnie nastawiony do 8 edycji.

Odnośnie cięć jednostek special i rare, jest jeszcze jedna kwestia do ustalenia - jakim kryterium będziecie się kierować.
W ostatnich wersjach BP, cięto właściwie tylko jednostki w armiach, które uchodziły za topowe, typu demony i wampiry, z którymi bez cięć inne armie nie miały wielkich szans. Nikt jednak nie przyciął ich tak, aby z armii z TOP 3 wylądowały nagle pośrodku stawki. Owszem, były słabsze, ale wciąż pozostały w ścisłej czołówce.
Wyszła ósma edycja i rulebook + erraty same w sobie naruszyły dotychczasową hierarchię. Zakładając, że takie powiedzmy HE, czy Empire będą teraz teoretycznie najmocniejsze, to zastanówmy się czy różnica pomiędzy nimi bez żadnych cięć, a kolejnymi armiami jest taka, jak wcześniej była w przypadku demonów i wampirów ? Moim zdaniem zdecydowanie nie.
Oceniając Empire, bo tą armią gram - jedyną naprawdę bardzo silną rozpiską (na Pitched Battle) jest ultradefens. Mocne (ponad przeciętną) jednostki to: Steam Tank, Helstorm, Mortar, Cannon. Cała reszta to jednostki przeciętne lub słabe. Nie ma jakiś super charakterów (nawet Altar stracił przez nowe boundy), przedmioty magiczne nie powalają, chociaż są przyzwoite.
I teraz - przy sugerowanych cięciach dostaje się albo tylko Tankowi i Helstormowi, albo wszystkim 4 najlepszym jednostkom. Bez nich Empire z pozycji armii z czołówki ląduje znów gdzieś w środku stawki, bo chyba nikt poważnie nie powie, że jeden czołg i jeden helstorm na takie 2000+ punktów to coś, czego trzeba się strasznie bać. Ot, da się tym pograć, wygrać i przegrać.
Moim zdaniem albo:
- na cięciach powinni stracić wszyscy - nie mogę wystawić 3 motara - OK, ale inni też coś stracili - nawet tego symbolicznego już niemal orła, klopę TK, czy doomdivera. Niech poprostu generalnie rozpiski będą słabsze.
- cięcia powinny dotyczyć tylko jednostek przegiętych, ale tak, by nie degradowały drastycznie danej armii w dotychczasowej hierarchii. Jeśli najbliższe turnieje pokażą, że demony muszą mieć dwa oddziały flamerów, bo inaczej staną się dużo słabsze niż są obecnie, to niech je sobie mają. Ale jeśli zdecydujecie się pociąć Imperium i tym samym spadnie z armii obecnie dobrej (ale bez IMO przesady) do średniej, to zdecydowanie nie będzie to w duchu starego BP.
W ostatnich wersjach BP, cięto właściwie tylko jednostki w armiach, które uchodziły za topowe, typu demony i wampiry, z którymi bez cięć inne armie nie miały wielkich szans. Nikt jednak nie przyciął ich tak, aby z armii z TOP 3 wylądowały nagle pośrodku stawki. Owszem, były słabsze, ale wciąż pozostały w ścisłej czołówce.
Wyszła ósma edycja i rulebook + erraty same w sobie naruszyły dotychczasową hierarchię. Zakładając, że takie powiedzmy HE, czy Empire będą teraz teoretycznie najmocniejsze, to zastanówmy się czy różnica pomiędzy nimi bez żadnych cięć, a kolejnymi armiami jest taka, jak wcześniej była w przypadku demonów i wampirów ? Moim zdaniem zdecydowanie nie.
Oceniając Empire, bo tą armią gram - jedyną naprawdę bardzo silną rozpiską (na Pitched Battle) jest ultradefens. Mocne (ponad przeciętną) jednostki to: Steam Tank, Helstorm, Mortar, Cannon. Cała reszta to jednostki przeciętne lub słabe. Nie ma jakiś super charakterów (nawet Altar stracił przez nowe boundy), przedmioty magiczne nie powalają, chociaż są przyzwoite.
I teraz - przy sugerowanych cięciach dostaje się albo tylko Tankowi i Helstormowi, albo wszystkim 4 najlepszym jednostkom. Bez nich Empire z pozycji armii z czołówki ląduje znów gdzieś w środku stawki, bo chyba nikt poważnie nie powie, że jeden czołg i jeden helstorm na takie 2000+ punktów to coś, czego trzeba się strasznie bać. Ot, da się tym pograć, wygrać i przegrać.
Moim zdaniem albo:
- na cięciach powinni stracić wszyscy - nie mogę wystawić 3 motara - OK, ale inni też coś stracili - nawet tego symbolicznego już niemal orła, klopę TK, czy doomdivera. Niech poprostu generalnie rozpiski będą słabsze.
- cięcia powinny dotyczyć tylko jednostek przegiętych, ale tak, by nie degradowały drastycznie danej armii w dotychczasowej hierarchii. Jeśli najbliższe turnieje pokażą, że demony muszą mieć dwa oddziały flamerów, bo inaczej staną się dużo słabsze niż są obecnie, to niech je sobie mają. Ale jeśli zdecydujecie się pociąć Imperium i tym samym spadnie z armii obecnie dobrej (ale bez IMO przesady) do średniej, to zdecydowanie nie będzie to w duchu starego BP.
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
magia działa na czołg. Patrz errata gw.
Ludzie poluzujcie poślady... Ledwo miesiąc ma 8ed. a tu już ograniczenia.
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ?
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...
Znakomita robota Barb.
Chciałbym znów zacząć grać, ale zrobie to tylko, jeśli będzie obowiązywało właśnie coś takiego.
Wszystkim którzy postulują, żeby każdy ogranizator wybierał sobie na co gra a na co nie gra, przypomnę, że Liga Warhammera, Lista Sędziowska i Uściślenia powstawały 10 lat temu właśnie po to, żeby nie było sytuacji, że w każdym mieście gra się w inną grę.
Chciałbym znów zacząć grać, ale zrobie to tylko, jeśli będzie obowiązywało właśnie coś takiego.
Wszystkim którzy postulują, żeby każdy ogranizator wybierał sobie na co gra a na co nie gra, przypomnę, że Liga Warhammera, Lista Sędziowska i Uściślenia powstawały 10 lat temu właśnie po to, żeby nie było sytuacji, że w każdym mieście gra się w inną grę.
eliah91 pisze:Wystarczy przeprowadzić się do Wawy. Dobrze że jest tu dużo ludzi zmęczonych postępowaniem GW
Loża odrzuconych?
Wiesz, zawsze można grać w inną grę innego producenta.
Nie trzeba się masochistycznie grami GW zamęczać.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami

JaceK pisze:Loża odrzuconych?

Po co to ciśnienie?
Tak wystawie ghule jako termosów albo monolitJaceK pisze:Wiesz, zawsze można grać w inną grę innego producenta.
Spoko oddaj mi te kilka tysięcy i przerzucam się na inny system.JaceK pisze:Nie trzeba się masochistycznie grami GW zamęczać.
Ło prawdziwi

Miałem na myśli to że będę miał z kim zagrać.
Ale widzę że niektórzy mi tego zabraniają albo czują odrazę do tak sodomistycznych zabaw.
Niektórzy bronią czystego battla jak przysłowiowego krzyża.

Wiesz, to nie ja bronię się przed zmianą 
Ja po prostu chcę pograć w grę, do której podręcznik kupiłem.
I mogę zrozumieć wiele ingerencji w zasady, ale projekt Barbarossy poszedł dla mnie za daleko, bo nie tylko naprawia zasady, tam gdzie zawiodły (np. ograniczenie PD), ale dopasowuje je do preferencji jakiejś grupy.
No, ale co tu dużo gadać.
Za miesiąc pierwszy 8-edycyjny master.
Wiem, że nie będzie miał dużej frekwencji, bo z figurkami lekko nie jest i wielu graczy jednak może zrezygnować (a nowi jeszcze nie zdążą). Ja postaram się być i cieszyć nowymi zasadami.

Ja po prostu chcę pograć w grę, do której podręcznik kupiłem.
I mogę zrozumieć wiele ingerencji w zasady, ale projekt Barbarossy poszedł dla mnie za daleko, bo nie tylko naprawia zasady, tam gdzie zawiodły (np. ograniczenie PD), ale dopasowuje je do preferencji jakiejś grupy.
No, ale co tu dużo gadać.
Za miesiąc pierwszy 8-edycyjny master.
Wiem, że nie będzie miał dużej frekwencji, bo z figurkami lekko nie jest i wielu graczy jednak może zrezygnować (a nowi jeszcze nie zdążą). Ja postaram się być i cieszyć nowymi zasadami.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami

Zalerzy z której strony na to spojrzeć.JaceK pisze:Wiesz, to nie ja bronię się przed zmianą

I tak trzymać.JaceK pisze:cieszyć nowymi zasadami.
Mi nie podoba się nowa edycja. Ale jak ktoś ma przyjemność z gry, to nie mogę mu w nią zabronić grać.
W ósma edycja bardzo mi się podoba oglądanie czyjś bitew(dużo śmiechu jest przy tym) . Ale sam grać w nią nie zamierzam. Każdy ma inne upodobania, jeden woli grać w 6ed inny 7, a jeszcze inny w 8.

- swieta_barbara
- habydysz
Ja do 8mej sie juz wlasciwie przekonalem. Sensowne ograniczenie magii (juz cos pichcimy w klubie), VLoS i obowiazkowe scenariusze to moim zdaniem jedyne potrzebne zmiany.
Jeśli na turniejach będzie tyle co mówi swieta_barbara to moim zdaniem wystarczy i żaden BS nie będize potrzebny 

... And then God said 'Let metal bands have the most insanely awesome, twisted, kickass music videos known to man'.
And Satan said 'That's what I was thinking'.
And Satan said 'That's what I was thinking'.