Początkujący generał

Skaven

Moderator: Hoax

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Re: Początkujący generał

Post autor: Hobbit »

Podstawowym problemem będzie dla ciebie skompletowanie bazy dla szczurów - czytaj 40+ klanratów i 80+ niewolników. Bez tego żaden szanujący się warlord nie wychodzi z kanału. O ile klanratów dostaniesz w IoB to z niewolnikami gorzej (chyba, że będziesz wystawiał ich z tarczami).
Co dalej?
Kółko/Działo/Lepienie abominacji, Do tego oddział sztormów/plague monków (30+). Przyda się też trochę gutter runnerów. Niezbędne jest też zrobienie BSB.

A przyszłościowo?
Więcej slavów, dzwonek, drugi zestaw IoB, więcej rare-ów i dzwon/furmanka.

Niestety skaveni, nawet mając do dyspozycji starter, należą do jednych z najdroższych armii do battla, a bez wątpienia są tą najbardziej pracochłonną.

Edit:
lupin pisze:poisoned wind mortar,(...) warpfire thrower:
To weapon teamy. dokupujesz je do klanratów/stormverminów/globthrowerów po czym działają jako samodzielne jednostki. mortar jest bronią średniego zasięgu i działa jak katapulta raniąca na 5+ bez save. Miotacz sieje spustoszenie na bliski zasięg (15 dwarfów na raz? nie ma sprawy!), niestety jest straszliwie zawodny i nie łatwo znaleźć okazję do strzału.
Oba są miękkie, ale dość przydatne.
lupin pisze:I jeszcze jedno pytanie - czy uważacie że konieczne jest posiadanie w armii skaven slavów? bo nie podobają mi się oni wcale i wolałbym używać tylko clanratów jako mięsa armatniego.
Zdecydowanie tak. Mają niewiele niższą przeżywalność od klanrata, a są znacznie tańsi. Policz sobie, ze za 40 klanratów masz dwa oddziały po 50 skavów, którzy nie powodują paniki. ALE najważniejsza ich zdolność to możliwość strzelania do walki z ich udziałem. Dzięki temu możesz ustawić niewolników na przyjęcie szarży po czym w swojej turze spalić przeciwnika z miotacza, zagazować z moździerza/globków, przywalić z działa, a na koniec dobić niewolnikami to co zostało, czego klanratami nie zrobisz.
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Ja bym z tych monków i clanratów z batalionu zrobił slavów wtedy juz masz 60 a tak de facto (żeby Cie nie oszukiwać xD) na turnieje 2k+ musisz mieć tych slavów 200 około ; ) Poza tym 40 clanratów, WFT jest bardzo fajne ale przy misfire ginie na wyniku 1-5 (i robi duże boom) więc trudno je brać. Mortar de facto niezawodny tylko miekki na ostrzał (ach ten ward na 4+ obok oddziału... lepsze było proximity nie wiem czemu je wywalili). Poza tym IoB to bardzo dobry zestaw a batalion... hm co kto lubi - te 4 ogry na gry domowe i na małę punkty powinny się sprawdzać dopóki nie masz abominacji.

Co do kłótni dzwon/piec - obecnie bezwzględnie dzwon ; p co z tym piecem zrobisz? D6 testów T + 0-10 ataków S5? Plewa z całego klanu Pestilens się zrobiłą - patrz censerzy i ich inicjatywa _-_

Awatar użytkownika
Virgo
Chuck Norris

Post autor: Virgo »

Qc-Rat pisze:co z tym piecem zrobisz? D6 testów T + 0-10 ataków S5? Plewa z całego klanu Pestilens się zrobiłą - patrz censerzy i ich inicjatywa _-_
Drugi klocek unbreakable, a od testów tafa ginie elfi lord na smoku z pendantem :mrgreen:
Co do censerów racja :|

Lupin
Wałkarz

Post autor: Lupin »

Kolejne pytanie początkującego kontynuując temat skompletowanie core units....
jaki macie sposób na uzbieranie przynajmniej 40 slavów - szukam po stronkach sklepów w pl i nie ma żadnych boxów z nimi :(, tak jak z clanrats albo stormverminami, a na stronie GW sprzedają po 8,5Ł za 5 sztuk :O, czy coś przeoczyłem? :/. Bo jedyny inny sposób który mi przychodzi do głowy to tak jak pisał powyżej kolega - wystawić clanratów jako slavów z tarczami - czy tak robicie?

Jeżeli moje pytania są kretyńskie i nieuzasadnione to wybaczcie :P

Awatar użytkownika
jamakot
Wodzirej

Post autor: jamakot »

Lupin pisze: wystawić clanratów jako slavów z tarczami - czy tak robicie?
ja tak robie. clan raty robie jednolicie(kolor armii, taka sama broń itp), a slavy tak jakby ekwipunek znalazły na polu bitwy.
widac różnice

imo dużo osób tak robi
]arrrr

Awatar użytkownika
minosso
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: minosso »

Witam wszystkich. Postanowilem o zbieraniu nowej armii i wypadlo na skavenki. Pytanie moje brzmi czy weapon team sa oplacalne czy za szybko schodza od strzelania? Maja tego warda ale przy paru strzalach to chyba schodza momentalnie :/ I kolejne pytanie ktorych bedzie w przyszlosci wiele... Kiedy przeciwnik szarzuje na glowny oddzial czy waepon team moze zadeklarowac S&S? Czy strzelaja tylko kiedy ktos na nich szarzuje.
I kolejne pytanie jak sie sprawiaja Jezzaile? Maja po jednym strzale na ture?

PozdrawiaM

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

Lupin pisze:Kolejne pytanie początkującego kontynuując temat skompletowanie core units....
jaki macie sposób na uzbieranie przynajmniej 40 slavów - szukam po stronkach sklepów w pl i nie ma żadnych boxów z nimi
Bo nie ma oddzielnego boxa slavów :twisted:
Najłatwiej po prostu wystawiać klanraty z 7ed jako klanraty, a klanraty z 6ed jako slavy.
Lub na odwrót :)

Awatar użytkownika
Pacek
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Pacek »

minosso pisze:Witam wszystkich. Postanowilem o zbieraniu nowej armii i wypadlo na skavenki. Pytanie moje brzmi czy weapon team sa oplacalne czy za szybko schodza od strzelania? Maja tego warda ale przy paru strzalach to chyba schodza momentalnie :/ I kolejne pytanie ktorych bedzie w przyszlosci wiele... Kiedy przeciwnik szarzuje na glowny oddzial czy waepon team moze zadeklarowac S&S? Czy strzelaja tylko kiedy ktos na nich szarzuje.
I kolejne pytanie jak sie sprawiaja Jezzaile? Maja po jednym strzale na ture?

PozdrawiaM
WT wystawiasz jedynie na początku bitwy z oddziałem macierzystym, potem to już samodzielna jednostka

Jezzaile strzelaja raz na turę.
The messanger bowed low. "Speak-speak" snarled the Grey Seer, to agitated to appreciate the fawning. "Unexpected complications, most powerful of the potentates" said the Scurrier. Before the creature finish,Grey Seer sent bolt of lightning to roast him alive."Bad news can always wait" thougt the mage..

Awatar użytkownika
jamakot
Wodzirej

do dzwonu bierzecie clanraty czy stormy? i czy dajecie dodatkowo jakiegoś herosa?
]arrrr

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

Clanraty z BSB.

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Post autor: Hobbit »

M.T. pisze:Clanraty z BSB.
Yep, z czego BSB w 2 ranku.
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"

Awatar użytkownika
minosso
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: minosso »

A po ilu ich wystawiacie w pierwszym ranku? Lecicie horda? Ile oddzialow z boku dajecie po kazdej ze stron slavy?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
jamakot
Wodzirej

po ilu wystawiacie jezzaile? i czy w ogóle jeszcze sa one grywalne ( chodzi mi w 7 i w 8 edycje)?
ja grając w 7 wystawialem 3 albo 2x3. jak sie teraz nimi gra?
]arrrr

Marcins
Masakrator

Post autor: Marcins »

w 7 edycji nie wystawiałem jeżeli już to rzadko i mało,w 8 edycji raczej nie zostaje mi na nie punktów choć jezzaile to fajna rzecz do przemyślenia zwłaszcza kiedy coraz więcej osób decyduje się na smoki,mantykory,rydwany itp...
ja w specjalach zazwyczaj biorę gutter runnerów są the best :mrgreen:

Awatar użytkownika
Bartas
Chuck Norris

Post autor: Bartas »

u mnie specjale to zazwyczaj na takie średnie punkty 1-2 oddziały guttersów z poisonami, czasem globki no i 2x5-6 jezzaili. Wg. mnie daja radę

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Voodoo »

Kilka pytań po ostatniej bitwie (8ed):

1)Dzwonek rzuca Scorch'a. Czy mam traktować go jako Bound Spell i wykorzystać przymusowo np. dwie kostki w celu rzucenia go?

2)Czy Weapon Team'y muszą trzymać dystans 1" od jednostki podstawowej?

3)Strzelanie do walki plackami. Jeżeli walczy oddział wroga z niewolnikami mogę położyć placek w dowolnym miejscu na oddziale przeciwnika tak, aby niewolicy nie oberwali? Jeżeli tak to gdzie znajdę uzasadnienie tego w zasadach?

4)Stormvermini walczą z oddziałem przeciwnika. Podjeżdża Doowwheel, nie zdaje LD. W takim wypadku strzela do walki i rozdzielamy trafienia?
Obrazek

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Ad.1 to nie bound spell to efekt który wchodzi automatycznie; jak wydzwoniłeś scorcha to po prostu kładziesz placek w 24" itd.
Ad. 2 WT muszą być przy jednostce tylko podczas wystawienia, później sobie hasają jak chcą (z tym że przy klocku mają Look outa na 4+ i przemie za szeregi do LD). Wyjątkiem jest wykopywaczka, która gdy oddali się od jednostki macierzystej automatycznie ginie.

tego nie jestem pewien:
Ad.3 kładziesz tak by placek objął jak najwięcej modeli (ogólnie) i za wszystkie te modele rzucasz, na 4+ dostał przeciwnik, na mniej niewolnicy.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Virgo
Chuck Norris

Post autor: Virgo »

Voodoo pisze:4)Stormvermini walczą z oddziałem przeciwnika. Podjeżdża Doowwheel, nie zdaje LD. W takim wypadku strzela do walki i rozdzielamy trafienia?
Doomwheel zawsze strzela w najbliższy oddział. Jeśli dwa są tak samo blisko (np. stykają się podstawkami z Doomwheelem) to gracz skaveński wybiera. Nawet w combacie :)

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Voodoo »

Arbiter Elegancji pisze:Ad.1 to nie bound spell to efekt który wchodzi automatycznie; jak wydzwoniłeś scorcha to po prostu kładziesz placek w 24" itd.
No właśnie nie jestem tego pewny. Biorę pod uwagę analogiczny model imperialnego Altara, który aby rzucić BS z Light'a musi najpier osiągnąć jego poziom na kościach.

Arbiter Elegancji pisze:Ad. 2 WT muszą być przy jednostce tylko podczas wystawienia, później sobie hasają jak chcą (z tym że przy klocku mają Look outa na 4+ i przemie za szeregi do LD). Wyjątkiem jest wykopywaczka, która gdy oddali się od jednostki macierzystej automatycznie ginie.
Chodziło mi o zasadę 8ed, mówiącą o zachowaniu odstępu 1" od jednostek. Nie wiem tylko czy to dotyczy Weapon Team'ów? Są jednak "częścią" jednostki podstawowej.
Arbiter Elegancji pisze:tego nie jestem pewien:
Ad.3 kładziesz tak by placek objął jak najwięcej modeli (ogólnie) i za wszystkie te modele rzucasz, na 4+ dostał przeciwnik, na mniej niewolnicy.
#-o No to zwałowałem przeciwnika. Podczas walki 50 niewolników z 25 krasnoludami dwa razy położyłem mały placek na głowach brodaczy nie dotykając wzornikiem niewolników. Szczerze mówiąc gdzieś na tym forum przeczytałem, że tak można. Teraz nie mogę tego odnaleźć.
Obrazek

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Voodoo pisze:No właśnie nie jestem tego pewny. Biorę pod uwagę analogiczny model imperialnego Altara, który aby rzucić BS z Light'a musi najpier osiągnąć jego poziom na kościach.
jeśli wydzwonisz jakiś efekt to on po prostu wchodzi. Tyle :D
Voodoo pisze:Chodziło mi o zasadę 8ed, mówiącą o zachowaniu odstępu 1" od jednostek. Nie wiem tylko czy to dotyczy Weapon Team'ów? Są jednak "częścią" jednostki podstawowej.
no to wcześniej nie zrozumiałem :| . WT to nie część jednostki, więc IMO muszą zachowywać cal odstępu od jednostki macierzystej.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

ODPOWIEDZ