Rozpiski

Warriors of Chaos

Moderator: JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

Re: Rozpiski

Post autor: jurak »

tak więc kasując mu magiczne ataki
wylaczasz magiczna/runiczna bron (magic itemy)

gifty od demonow dzialaja normalnie ;)
tak jak inne umiejetnosci.

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Post autor: Przemcio »

hmmmm no tak racja... :mrgreen:
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Kminie troszkę nad rozpą na Silesian Mastera. W sumie mi się już większość rzeczy wyklarowało... ale zobaczcie lorda, co sądzicie:
Lord Mag Tęczy oczywiście na dysku złożony pierwszy raz w życiu na klimacie:
Enchanted Shield - save 1+ za grosze zwiększa przeżywalność
krzyk - wiadomo
i 3 fantastyczne przedmioty Pana Zmian:D
Blood of Tzeentch
golden Eye of Tzeentch
third eye of Tzeentch

ten z tymi oczami to ma jakiś fetysz:D
Nie ma dodatkowego czaru bo biorę jeszcze małego maga tęczy więc mam ogromne prawdopodobieństwo (przy zmianie losowania czarów) że będę miał to co potrzebuje.
+ 5 do casta, większość czarów rzucam z 3 max 4 kości, są dwie szóstki, jedną przerzucam z blood of T, więc unikam miscasta, chyba że mi bardzo zależy to wpuszczam go, sam dysk najpewniej max rane straci:)
golden eye bo ten ward imo wystarczy, 3+ na wszystko jest mu zbędny.
Third eye to nowy pomysł o w krytycznych sytuacjach pozwala się naprawdę fajnie poratować kiedy nasze czary nie skutkują.

Niedługo wrzucę kompletną rozpe:) Nie wiem tylko czy brać dwie helki czy helke i shrina

Poprawione błędy ortograficzne
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Nehan
Masakrator

Post autor: Nehan »

tak sie zastanawiam nad powrotem do batla, a ze widze ze chaos i piechota jakims cudem zaczely byc grywalne, to mysle nad czyms takim:
(2500)

Czarownik-czarownik Cińcia 4lvl
dysk, blood of cińć, ench shield, dawnstone, słomka, word of agony

heros cińcia
bsb dysk, stubborn, talisman of prot, flail, shield, roar

mały mag 2lvl
kuń, scroll, tarcza za 5 ptk

2x psy
2x5 konni marudzi z flailami, shieldami i muzykiem

2x30 marudów cińcia z tarczami, shieldami, fcg

5 knightów z ragem

15 warriorów cińcia z halbardami, tarczami, +1 move

2 helki

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Tak szczerze to mi się nie podoba...
Jaki lore na małym magu?
Osobiście zdjałbym go z konia, miałbyś look out w marudach wtedy, a teraz możesz do kawy jedynie ale to słaby pomysł.
Obaj dyskowcy bez solidnego warda są bardzo miękcy. 5+ ward i 3+save w combacie to imo mało jak na kluczową postać w armii szczególnie na blood and glory.
Lorda bardzo trzeba pilnować myślę. Moim zdaniem lord w combacie więcej niż raz na gre nie będzie więc po co mu i słomka i word of agony. Skoro i tak raczej odpalisz to drugie, strata pkt trochę.

Przedmioty na małym fajne.
Na fascie zmień tarcze na LA. Save taki sam a mogą jednocześnie z flailem używac.
Widzę że chcesz grać klimatem czincza głównie. Jeśli nie to zmieniłbym mark na warriorach na khorne. I może na jednych marudach.
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

2500 Pts - Tzeentch

1 Sorcerer Lord of Tzeentch @ 445.0 Pts
Mark of Tzeentch; General; Magic Level 4; Chaos Armour
Third Eye of Tzeentch [25.0]
Conjoined Homunculus [20.0]
Talisman of Preservation [45.0]
Blood of Tzeentch [30.0]
Enchanted Shield [15.0]
1 Disc of Tzeentch @ [0.0] Pts

1 Exalted Hero of Tzeentch @ 225.0 Pts
Mark of Tzeentch; Chaos Armour; Shield; Battle Standard
Stream of Corruption [20.0]
Helm of Many Eyes [25.0]
Warrior Bane [5.0]
Pidgeon Plucker Pendant [5.0]

16 Chaos Warriors of Tzeentch @ 337.0 Pts
Mark of Tzeentch; Option Qualifier; Chaos Armour; Shield; Standard;
Musician
Banner of Swiftness [15.0]
1 Champion @ [12.0] Pts
Chaos Armour

16 Chaos Warriors of Tzeentch @ 347.0 Pts
Musician
War Banner [25.0]
1 Champion @ [12.0] Pts
Chaos Armour

17 Chosen of Tzeentch @ 437.0 Pts
Musician
Rapturous Standard [20.0]
1 Champion @ [25.0] Pts
Favour of the Gods [5.0]

6 Ogres of Tzeentch @ 350.0 Pts
Mark of Tzeentch; Great Weapon; Chaos Armour; Standard; Musician

1 Chaos Warshrine of Tzeentch @ 150.0 Pts
Mark of Tzeentch

1 Hellcannon @ 205.0 Pts

Models in Army: 59

Total Army Cost: 2496.0

Armia na demony. Dlatego zabezpieczam się markiem Tzeentcha + tarczą (parry save na 5+). Ponieważ demony i tak bazują na swoim wardzie a nie na pancerzu halabardy nie byłyby wystarczająco skuteczne. Zastanawiam się czy lordowi nie zabrać dysku i nie wsadzić go do chosenów. Boję się miscasta ale krew Tzeentcha powinna temu zaradzić. BSB ma za zadanie wyłapywać screamerów i inne takie. Choć nie wiem czy nie zmniejszyć oddziałów lekko a zamiast tego dać jeszcze jednego latającego bohatera - łatwiej będzie coś "wyłapać" - ale wtedy lord musi iść do oddziału.
Proszę o jakieś wskazówki gdyż bitwa jutro (tzn dziś) ;P

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

wywal głupotę z lorda i jemu daj steam of coruption.
Jak na demony to helm of many eyes nie potrzebny masz 6I a Keepera chyba tym dyskiem łapał nie będziesz. Zamiast tego daj mu golden eye of tzeentch bo Ci flamery go usmażą w sekunde:)

Awatar użytkownika
Akadera
Falubaz

Post autor: Akadera »

Waldi:
Nie wiem na jakie demony grasz? Zaloze wiec ze na cos ala ustalajacy sie standard 8ed (keeper, 2 herlaki teczy z master of sorcery i 1/2xscroll, 30/40 horrorow i 10 horrow w corach, 2x5/6 flammerow, fiendy i jakies smieci, oczywiscie bsb i klocek piechoty wg woli khonre/slaanesh bo na oko powinno sie to zmiescic bo pkt nie liczylem).
Duzy mag byloby super cacy ale mam pewne zastrzezenie: Po co ci Third Eye of Tzeentch? Demonami jak sie gra to pazuje sie glownie na magii wiec wazne jest by chlopak rzucal co tura pandemonium bo to strasznie ogranicza przeciwnika, gdybys mial do tego infernal pupeta to mialbys rozsadna antymagie a przynajmniej przeciwnik mialby opory przed uzywaniem duzej ilosci kosci wiec najgorszych czarow by nie machnal bo ma tylko +2 do casta na nie :wink: A tak nawet scrolla nie ma i widze ze moga byc tury gdzie tego pandemonium nawet nie sprobujesz rzucic bo oczka uzyjesz. Duzy dyskowiec z wardem 3+ jest o tyle dobry ze jak masz pupeta to bierzesz wiekszosc miscastow na klate i masz gdzies te wszystki hity z sila 10 :wink:
Brakuje mi tu tez malego maga z death/shadow. Dzieki niemu zawsze jednak lepiej channelujesz a i tak wszystkich kosci duzym nie wykozystasz :wink:
Jak dla mnie bsb z pupy zlozony. Co on ma robic? Dostanie dobra mala torpede od horrow (o duzej nie wspomne) i dzien dziecka sie konczy. Mieczyk wskazuje ze ma herosami walczyc. Keeper go wciaga nosem, khornik/slaneeshyta bsb i herlaki teczy odmawiaja ci chalenga ktory musisz krzyknac i nara. Ward przeciwko latajacym oddzialom? Na furie masz zamiar chlopakiem polowac bo oprocz nich nic tam nie bedzie latac, bloodek w tej edycji sie nie oplaca bo prawie kazdy ma warda na ogien. Swoja droga jesli musi juz byc na dysku to lepiej zeby mial warda na ogien (przeciwnik bedzie mial sporo planacych atakow) i polowal chocby na flammery ktore beda cie wkurzac.
Na warriorach w corach nie gram tylko na maruderach wiec sie nie wypowiadam za bardzo. Jakbym gral doch to bym staral sie w cc z nimi nie wchodzic a wyczarowac i z flammerow cos scisnac. No chyba ze keeperem co sam sie leczy. Ja bym zmienil mark na warriorach na khorna raczej. Zawsze to dodatkowy atak a z 8ld test frenzy zdasz raczej jakby co. U przeciwnika wszystko poza keeperem i herlakiem korna/slaanesha bedzie mialo srednio 4I wiec bedziesz bil pierwszy.
Choosenow zdecydownie za malo. Na 25 + 2 warshriny mozna juz przyjemnie grac. Dobrze ze teczowi bo przy nich to plus. Sztandar to kwestia gustu.
Helenka sie przyda. Ogry bym zdecydowanie wywalil i dopakowal za to choosenow i warriorow i oltarz koniecznie dokupil.
Dobra chyba wszystko napisalem daj znac jak ci poszlo bo jestem ciekaw bo dochem przez wiekszosc 7ed pykalem.

Nehan
Masakrator

Durin pisze:Tak szczerze to mi się nie podoba...
Jaki lore na małym magu?
Osobiście zdjałbym go z konia, miałbyś look out w marudach wtedy, a teraz możesz do kawy jedynie ale to słaby pomysł.
Obaj dyskowcy bez solidnego warda są bardzo miękcy. 5+ ward i 3+save w combacie to imo mało jak na kluczową postać w armii szczególnie na blood and glory.
Lorda bardzo trzeba pilnować myślę. Moim zdaniem lord w combacie więcej niż raz na gre nie będzie więc po co mu i słomka i word of agony. Skoro i tak raczej odpalisz to drugie, strata pkt trochę.

Przedmioty na małym fajne.
Na fascie zmień tarcze na LA. Save taki sam a mogą jednocześnie z flailem używac.
Widzę że chcesz grać klimatem czincza głównie. Jeśli nie to zmieniłbym mark na warriorach na khorne. I może na jednych marudach.
tarcze to oczywiscie pomylka, mialy byc la ale jakos mi sie tak napisalo.

z lordem racja, klopot w tym, ze nie za bardzo wiem co mu dac. krew jest bardzo mila, bo dzieki zmianom zabezpiecza przed miscastami, ale sa tez inne milusie arkany (power familiar glownie) i nie wiem co wybrac. w tej chwili zmienilem go na taka wersje:
dysk, oko, krew, ench shield, homunkulus. bsb daje teraz tez przerzut głupoty, tak? dzieki temu w kluczowych momentach mozna tego uzyc.
na małym dyskowcu nie widze innej kombinacji specjalnie. moglbym mu ewentualnie zamienic talizman na dragonhelma i luckstona, ale to nadal jest tylko sejw w kombacie 2+ z jednym rerollem i ward6+, zamiast sejwa 3+ i 5+ warda. i nie wiem jaka bron mu dac - halabarde, gw, flaila?
z malym magiem moj blad, nie doczytalem lookoutow. spada z konia oczywiscie, ale zamiast tarczy za 5 dostanie taka z -1 to hit.
korniszon na piechocie? na warriorach jest do przemyslenia, oni i tak sa od zabijania bardziej. na maruderach tego nie widze, bo musialbym i tak im dokupywac flaile, a nie mam na to punktow. nie jestem jeszcze pewien sztandaru na warriorach - oprocz tego z +1 move, ktory jest przydatny i tani, kusi mnie jeszcze ten z wardem od strzelania i armor piercingiem.

czyli aktualnie wygladaloby to tak

Czarownik-czarownik Cińcia 4lvl
dysk, blood of cińć, ench shield, oko, homunkulus.

heros cińcia
bsb dysk, stubborn, talisman of prot, flail, shield, roar

mały mag 2lvl
scroll, tarcza -1 to hit

2x psy
2x5 konni marudzi z flailami, shieldami i muzykiem

2x30 marudów cińcia z tarczami, shieldami, fcg

6 knightów z ragem

15 warriorów korna z halbardami, tarczami, +1 move

2 helki

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

tarcza -1 to hit
keee.... ??

Nehan
Masakrator

no jest taka za 25 punktow bodaj, daje -1 to hit we wlasciciela, glitering scales albo jakos tak

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

Nehan pisze:no jest taka za 25 punktow bodaj, daje -1 to hit we wlasciciela, glitering scales albo jakos tak
to jest light armour.

Nehan
Masakrator

to zmienia troche postac rzeczy #-o

Waldi
Masakrator

Akadera pisze: Nie wiem na jakie demony grasz? Zaloze wiec ze na cos ala ustalajacy sie standard 8ed (keeper, 2 herlaki teczy z master of sorcery i 1/2xscroll, 30/40 horrorow i 10 horrow w corach, 2x5/6 flammerow, fiendy i jakies smieci, oczywiscie bsb i klocek piechoty wg woli khonre/slaanesh bo na oko powinno sie to zmiescic bo pkt nie liczylem).
Był Bloodthirster, 3 oddzxiały horrorów, 2 heraldów tzeentcha (jeden z master sorcery), 1 oddział plagusów z heraldem na palanqinie, 3 oddziały furii, 2 oddziały flamerów.

Ja wsłuchałem się w twoje rady i wystawiłem:

1 Sorcerer Lord of Tzeentch @ 395.0 Pts
Mark of Tzeentch; General; Magic Level 4; Chaos Armour
Conjoined Homunculus [20.0]
Talisman of Preservation [45.0]
Blood of Tzeentch [30.0]
Dragonhelm [10.0]

1 Exalted Hero of Tzeentch @ 210.0 Pts
Mark of Tzeentch; Chaos Armour; Shield; Battle Standard
Stream of Corruption [20.0]
The Other Trickster's Shard [15.0]
Dragonbane Gem [5.0]

17 Chaos Warriors of Tzeentch @ 363.0 Pts
Musician
War Banner [25.0]
1 Champion @ [12.0] Pts
Chaos Armour

17 Chaos Warriors of Tzeentch @ 358.0 Pts
Musician
Rapturous Standard [20.0]
1 Champion @ [12.0] Pts
Chaos Armour

17 Chosen of Tzeentch @ 457.0 Pts
Musician
Blasted Standard [40.0]
1 Champion @ [25.0] Pts
Chaos Armour
Favour of the Gods [5.0]

1 Chaos Warshrine of Tzeentch @ 150.0 Pts
Mark of Tzeentch

1 Hellcannon @ 205.0 Pts

5 Ogres of Tzeentch @ 330.0 Pts
Mark of Tzeentch; Great Weapon; Heavy Armour; Standard
1 Mutant Ogre @ [20.0] Pts

I wyszło nieźle. Ogry zajeły się jednym oddziałem flamerów, następnie starły się z plagusami, ale niestety tu poległy, choć zdążyły zabić gościa na palanqinie. Hellcannom wiele nie zdziałał. Chosenów kilku padło od zaklęć (z domeny metalu), jeden oddział warriorsów wszedł w walkę z plagusami i powoli zaczął go rozkręcać. W drugiego wpadł wiekszy demon i zaczął go rozjeżdżać (w 1 turze walki rzuciłem czallenge w kolejnej nawet wygrałem z CR, a w trzeciej już zacząłem płynąć i tylko stedfast mnie uratował). Grę skończyliśmy po 4 turze (brak czasu). Wyglądało wszystko coś w okolicach remisu

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

Był Bloodthirster, 3 oddzxiały horrorów, 2 heraldów tzeentcha (jeden z master sorcery), 1 oddział plagusów z heraldem na palanqinie, 3 oddziały furii, 2 oddziały flamerów.
czyli jedyne zagrozenie to Blodzio ;)

fajny numer jest jak sie da chosenom sztandar z terrorem
z oczka mozna poten przerzucac efekty do bolu ;)

Waldi
Masakrator

jurak pisze: fajny numer jest jak sie da chosenom sztandar z terrorem
To kombo już z poprzedniej edycji:
masz wtedy 30% na Boską Wielkość, 30% na +1 do S, 40% na +1 do A
Wszystkie inne wyniki można przerzucić :P

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

Waldi pisze:
jurak pisze: fajny numer jest jak sie da chosenom sztandar z terrorem
To kombo już z poprzedniej edycji:
masz wtedy 30% na Boską Wielkość, 30% na +1 do S, 40% na +1 do A
Wszystkie inne wyniki można przerzucić :P
ale chyba bylo drozsze ;)

Awatar użytkownika
Solider
Falubaz

Post autor: Solider »

Waldi pisze: 5 Ogres of Tzeentch @ 330.0 Pts
Mark of Tzeentch; Great Weapon; Heavy Armour; Standard
1 Mutant Ogre @ [20.0] Pts
Gorąco polecam zamiast ogrów 6 trolli, masakra. Ostatnio bardzo mi się spisywali, a kosztują 60pts. mniej.
"Three things make the Empire great: faith, steel and gunpowder".

- Magnus the Pious
Dymitr do Lohosta pisze:Wrocław nie jest częścią Śląska, który jest powszechnie rozumiany jako Górny Śląsk, geograficzny matole
No, nie inaczej !!!

Waldi
Masakrator

Nawet więcej bo mój ArmyBuilder nie pozwala im wziąć chaos armor, a to dodatkowe 5pts/model. (żeby nie było to uwzględniłem w swoje ręcznie pisanej rozpisce) :P
Tylko że trolle mają tą swoją głupotę, a regeneracja na flamery to słaby pomysł.

Awatar użytkownika
Solider
Falubaz

Post autor: Solider »

Waldi pisze:Nawet więcej bo mój ArmyBuilder nie pozwala im wziąć chaos armor, a to dodatkowe 5pts/model. (żeby nie było to uwzględniłem w swoje ręcznie pisanej rozpisce) :P
Tylko że trolle mają tą swoją głupotę, a regeneracja na flamery to słaby pomysł.
Grałem z kuplem, który miał 30 lotrenów (tę morską straż HE) z płonącymi atakami i nie miałem większego problemu. Fakt, że trzeba na nich uważać, ale myślę, że się opłaca i to bardzo.
"Three things make the Empire great: faith, steel and gunpowder".

- Magnus the Pious
Dymitr do Lohosta pisze:Wrocław nie jest częścią Śląska, który jest powszechnie rozumiany jako Górny Śląsk, geograficzny matole
No, nie inaczej !!!

ODPOWIEDZ