Wybór Studiów UW i nie tylko =)

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Fisch
<><

Re: Wybór Studiów UW i nie tylko =)

Post autor: Fisch »

Jankiel pisze:
50 ustaw na aplikacje śmiech na sali max. 20
Przekaż to ministrowi, bo chyba o tym nie wie :/
http://www.ms.gov.pl/aktual/100309_termin_egz_rad.pdf

@ Jankiel
Pomyliłeś linki.
http://www.ms.gov.pl/ogloszenia.php#akt100507a

Rozumiem, że zdajesz w tym roku?
Obrazek

Bocian
Chuck Norris

Post autor: Bocian »

Obecnie przerabiam problematykę rycia do egzaminu na aplikację, więc pozwolę sobie zabrac głos. Egzamin na aplikację jest zazwyczaj trudny lub bardzo trudny, co wynika głównie z wielkiego zakresu materiału. Z moich obserwacji egzaminów poprzednich wynika, że przyjmuje to zazwyczaj postac sinusoidy: jeżeli w jednym roku egzamin jest łatwy, w następnym jest trudny. Na przykład, egzaminy w 2007 r. były stosunkowo łatwe (właściwie na wszystkie aplikacje), w 2008 r. były bardzo trudne, w zeszłym roku były więc na tyle łatwiejsze, że dostało się 75% zdających (na korporacyjne). Moim skromnym zdaniem, materiału jest zawsze bardzo dużo (w tym roku szczególnie), a w dodatku obejmuje on rzeczy najczęściej pominięte w toku studiów (prawo przewozowe?wtf?); warto też zauważyc, że ustawa ustawie nie równa: kodeks cywilny to ponad tysiąc art., a ust. o adwokaturze to ok 100 itd. Krótko mówiąc, jak ktoś twierdzi, że egzamin z całego toku studiów (i ponadto) to pikuś, to pozostaje mi to zostawic bez komentarza :wink:

Awatar użytkownika
Cosmo
Oszukista

Post autor: Cosmo »

Brawo Djuki! :) ;* Lap sie za to prawo, przyda mi sie znajomy radca bo Blady ciagle pali narkotyki w dzungli z murzynami, Fisch to idiota-nieuk ;P a na Jankowskiego nie mam co liczyc bo jego zona ma ze mna dziecko ;-) I nie zapomnij skrzyni browara na Wejherowo, bedziemy swietowac 8)

Re thurion: Proste ze bede. Nawet nie bede gral tylko jako idiota-nieuk pil z kolegami ;P wiec juz mozesz zaczac pic olej z sardynek ;>

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

@ Jankiel
Pomyliłeś linki.
http://www.ms.gov.pl/ogloszenia.php#akt100507a

Rozumiem, że zdajesz w tym roku?
Thx - nie wiem, skąd mi się ten drugi wziął link.
Najbardziej mnie dobiło, że wyznaczyli termin egzaminu na pierwszy dzień naszego mastera :/
HAHA rzeczywiście jest 50 z tego z ponad połowy to będzie jedno pytanko albo wcale nie będzie.
Na pewno. Stawiam Ci pół litra, jak mi teraz napiszesz, z których ustaw będą pytania, a z których nie. Nie mam pewności, że nie dadzą np. 20 pytań z prawa zamówień publicznych
warto też zauważyc, że ustawa ustawie nie równa: kodeks cywilny to ponad tysiąc art., a ust. o adwokaturze to ok 100 itd. Krótko mówiąc, jak ktoś twierdzi, że egzamin z całego toku studiów (i ponadto) to pikuś, to pozostaje mi to zostawic bez komentarza
Dokładnie.
a na Jankowskiego nie mam co liczyc bo jego zona ma ze mna dziecko ;-)
Musisz bardziej pilnować swojej kiełbasy, bo Ci się kończą znajomi na Śląsku :mrgreen:
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

"HAHA rzeczywiście jest 50 z tego z ponad połowy to będzie jedno pytanko albo wcale nie będzie. Już widze pytania z Prawa Budowlanego albo z Prawa Przewozowego. "

nie wiesz to się nie odzywaj.
zdziwiłbyś się, ile i jakich pytań z tego może być.
do prawa przewozowego dołóż sobie konwencję CMR- i już robi się pięknie.

a zamówienia publiczne to dżungla...

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

Grazbird pisze: do prawa przewozowego dołóż sobie konwencję CMR- i już robi się pięknie.
oj, bez przesady - przeca to niecałe 20 stron tekstu i do tego dość sensownie napisane:)
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

vanswirr
Chuck Norris

Post autor: vanswirr »

E tam. Wstępny na aplikację trudny jest, owszem. Ale końcowy na starych dobrych zasadach, zwłaszcza ustny, to już był hardcore bez trzymanki, proszę koleżeństwa. A jak się miało taką komisję jak u nas w Toruniu, to już w ogóle było Kongo Brazzavile i upadek cesarstwa.

vanswirr
Chuck Norris

Post autor: vanswirr »

Przemcio251 pisze:Już widze pytania z Prawa Budowlanego albo z Prawa Przewozowego.

Żebyś się synku nie zdziwił. I nie rozpłakał później boleśnie.

Awatar użytkownika
Brzuchacz
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Brzuchacz »

Co do wyboru studiów to z mojej skromnej perspektywy sprawa winna wyglądać tak:

Primo: wybieramy to co nam się naprawdę podoba (rynek pracy jest bardzo zmienny więc porady co do kierunków które na 100% dadzą pracę można o kant d**y obic)*.
Secundo: jeżeli coś robisz rób to dobrze a nawet najlepiej czyli ucz się** (nawet te z pozoru niepotrzebne przedmioty na większości studiów mogą w przyszłości zaowocować***)
Tertio: Studia to tylko i wyłącznie baza (bez znajomości języków**** i jakichś ciekawych doświadczeń typu staze, wolontariaty wymiany w ramach erasmusa czy innego tałataja, jakaś fajna robótka w niepełnym wymiarze godzin etc. jesteś niezbyt ciekawym potencjalnym) co z tego że masz wykształcenie niezwykle pożądane na rynku pracy skoro i tak nic nie umiesz)
Quattro: Nawet najlepsze papiery Ci nie pomogą jeśli nie umiesz się "sprzedać" i nie masz pomysłu na Siebie
To by było na tyle

* wyjątkiem jest informatyka i prawo, pracę znajdziesz wszędzie ale czy będzie Cię satysfakcjonowała to już inna sprawa (klepacz stron albo gość z działu prawnego dla przykładu niby w zawodzie ale jakoś tak smętnie)
** nie wyklucza to imprezowania
*** cały czas zastanawiam się na co przydadzą mi si formy taneczne w procesie rewalidacji - ale ile przemiłych koleżanek hmm poznałem to już inna sprawa:)
**** nie wiem jak wyglądają lektoraty na innych uczelniach u mnie na UŁ były tragiczne - niestety trzeba zainwestować w siebie
Wisnia pisze:Mamy w Chodzieży jednego Tyranida, więc widziałem na żywo :)
Na Imperatora tyranidzi w Polsce - boltery w dłoń panowie

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

Brzuchacz pisze: *** cały czas zastanawiam się na co przydadzą mi si formy taneczne w procesie rewalidacji - ale ile przemiłych koleżanek hmm poznałem to już inna sprawa:)
**** nie wiem jak wyglądają lektoraty na innych uczelniach u mnie na UŁ były tragiczne - niestety trzeba zainwestować w siebie
*** przynajmniej będziesz się ładnie poruszał, a nie jak troll ;P
**** lektoraty języków zachodnich kiepsko, wschodnich - rewelacja
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Awatar użytkownika
Luciu
Mudżahedin

Post autor: Luciu »

Mam pytanko! Czy ktoś z was studiuje na SGH albo ma tam znajomych? Chodzę do klasy maturalnej i zastanawiam się nad jedną rzeczą. Bo ja mam taki problem, że umiem tylko jeden język:) Wiem ze bez drugiego języka można się tam dostać ale czy da się też przeżyć? Oni piszą że swoich absolwentów wypuszczają ze znajomością 2 języków. Ale czy jest opcja żeby znając tylko jeden jezyk i ucząc się go na poz. zaawansowanym ten drugi zaczynać od podstaw:S? W sumie brzmi śmiesznie:S:S:S A jak jest z językami na UW tak BTW?:]

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Luciu pisze:Mam pytanko! Czy ktoś z was studiuje na SGH albo ma tam znajomych? Chodzę do klasy maturalnej i zastanawiam się nad jedną rzeczą. Bo ja mam taki problem, że umiem tylko jeden język:) Wiem ze bez drugiego języka można się tam dostać ale czy da się też przeżyć? Oni piszą że swoich absolwentów wypuszczają ze znajomością 2 języków. Ale czy jest opcja żeby znając tylko jeden jezyk i ucząc się go na poz. zaawansowanym ten drugi zaczynać od podstaw:S? W sumie brzmi śmiesznie:S:S:S A jak jest z językami na UW tak BTW?:]
zrób sobie wakacyjny kurs drugiego języka i po sprawie :)

na SGH zawsze warto się dostać... choć ta uczelnia wypierze Ci nieźle mózg, ale na rynku pracy będziesz bardzo pożądany :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Fojtu
Mudżahedin

Post autor: Fojtu »

wlasnie ide na sgh i jesli dobrze pamietam to jest info ze nie ma grup jezykowych "od podstaw"

mysle ze da sie nauczyc w ciagu roku niemca czy innego jezyka na tyle zeby dalo sie i calkiem ok zdac podstawe matury i sobie potem na studiach poradzic (chociaz bedzie ciezko)

Awatar użytkownika
Luciu
Mudżahedin

Post autor: Luciu »

Suuuuper:S:S Ucze się 5 lat niemieckiego a jak widsze arkusz to czarna magia:S

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Luciu pisze:Suuuuper:S:S Ucze się 5 lat niemieckiego a jak widsze arkusz to czarna magia:S
ucz się bardziej...
jak chcesz się dostać na dobre studia to trzeba zapieprzać...
Obrazek

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Post autor: Skavenblight »

Luciu pisze:Suuuuper:S:S Ucze się 5 lat niemieckiego a jak widsze arkusz to czarna magia:S
Arkusz z podstawowej? :shock: To jak Ty się tego niemieckiego uczysz?

Awatar użytkownika
Fojtu
Mudżahedin

Post autor: Fojtu »

ja przez 5 lat gimnazjum i liceum nic z niemca sie nie nauczylem, tylko jakies mega podstawy. w klasie maturalnej zapisalem sie na korki i bez problemu zdalem mature podstawowa na 92%. jak sie chce to sie da

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

Matura z języków to akurat śmiech na sali, banał jakich mało.
Ja osobiście się wybieram na Journalism, media and cultural studies na Cardiff University :)
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Jasif pisze:Matura z języków to akurat śmiech na sali, banał jakich mało
Bardziej, niż tegoroczna podstawa z maty? Nie sądzę :)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

Bardziej. Podstawowy angielski byl zenujacy. rozszerzony tez. Z obu mialem po 98%.
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

ODPOWIEDZ