Dymitr i jego Mroczne elfy [2350/2500]
Re: Dymitr i jego Mroczne elfy [2350/2500]
czy jak nekromant ma wykupiona poychaczke Vampir też może ją mieć?
w RB jest jasno napisane! że jak masz wykupiony czar to możesz go zdublować
w RB jest jasno napisane! że jak masz wykupiony czar to możesz go zdublować
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
Szczerze mówiąc na początku nic wniej nie widziałem -> a to jak tym grasz naprawdę wprowadziło mnie w zasdrość i zachwyt bo rzadko kiedy gra się tak piękną rozpą jaką wymyśliłeś z takimi wynikami .
P.S Życzę Ci drugiego miejsca na SM
P.S Życzę Ci drugiego miejsca na SM
I believe in Honour.!
Można postawić przed nią pegaza lub dwa. Jak nie zginie, to kula nie leci dalejAle spokojnie, mam nową kminę! Można screenować mantysie i smoka hydrami
Skoro nie przeczytałeś, to skąd wiesz, że coś jest zmienione?,a oni już nam zmieniają podręcznik ,którego z resztą jeszcze całościowo nie przeczytałem
Jak se wykupisz, to możesz powtarzać. Ale nie możesz powtórzyć przez losowaniew RB jest jasno napisane! że jak masz wykupiony czar to możesz go zdublować
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
nie kumam...4) Wykupione czary a losowanie
Jeśli jeden mag w armii ma "wykupione" czary (np. nekromanta znający vanhal’s Dance macabre, albo Herald tzeentcha znajacy cały lore of metal), to w trakcie losowania czarów inny mag nie może wylosować drugiej kopii tychże czarów.
nie ważne jednak, zupełnie w tej chwili, bo taki sposób potraktowania zasady sprawia, ze zmienia się podręcznik a to juz chyba nie jest zgodne z ideą LS. takie moje zdanie. pozatym bardzo chce by ktos mi wytłumaczył dlaczego jest tak a nie inaczej. Bo zasędziowanie "bo tak!" jest troszke z pupy, zwłaszcza że nie ma oficjalnej Modyfikacji (tffu..uścislenia) opublikowanej a RB stoi jak byk ze jest inaczej. Zapytuje się więc, jakich argumentów użyje sędzia - że tak jest rozsądniej? Logiczniej? kiedy ta gra miała cokolwiek wspólnego z logiką??
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
Nie przeczytałem całościowo ,ale byłem na dwóch turniejach na 8 edycje , grałem już wszystkie bitwy do ligi i sporo (10>) bitew towarzyskich i grało się w inny sposób jak grałem wczoraj (dlatego może błędnie założyłem ,że LS coś wymyśliło, a zakładałem ,że skoro najpierw zasady opierały się tylko o podręcznik - prócz Szmytowego Vlosa , a nagle strzał armatni może dupi i po górze i po dole , nie da się praktycznie zasłonić w sensowny sposób to jest to wymysł LS). No bo jak chcesz to zrobić pegazem skoro ma mniejszą podstawkę?. I nie byłem pewny skąd się wzieły te zasady to napisałem "skąd wogóle taki pomysł".A więc skąd?
I believe in Honour.!
Jest to jakiś sposób, ale wtedy rezygnuje się z 2giej mantikory (punktów nie starcza ;/). Na większe punkty (2900) można zmieścić mantysie i 2 pegazistów robiących za screena.Jankiel pisze:Można postawić przed nią pegaza lub dwa. Jak nie zginie, to kula nie leci dalejAle spokojnie, mam nową kminę! Można screenować mantysie i smoka hydrami
A wcale do końca nie da się tak łatwo screenować. Jak stawiasz pegaza >2 cale, (bo pod kątem), to przeciwnik strzela by nie trafić 10, ale 8mką i 6tką, a 4ka ciągle nie zahacza pegaza. Ma wtedy 50% na trafienie.
A przy TLOS i graniu zgodnie z podręcznikiem to niby się dało?, nie da się praktycznie zasłonić w sensowny sposób to jest to wymysł LS
Tego nie rozumiem... Przecież to jest w rulebooku.a nagle strzał armatni może dupi i po górze i po dole
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Jankielu, wypowiedz się proszę, jak zamierasz uargumentować decyzje o nie wskazywaniu punktu na polu bitwy? "Bo ja tak mowię?"nie żebym nie uważał Cie za autorytet, ale obawiam się, że moze to nie wystarczyć.
Ktoś tu się zapędził z jechaniem na LS i strzelił sobie samobójaJankiel pisze:Tego nie rozumiem... Przecież to jest w rulebooku.a nagle strzał armatni może dupi i po górze i po dole
A co do strzału z armaty, to mam mieszane uczucia. Z jednej strony w RB jest to opisane na niekorzyść imperium, ale to takie trochę głupie...
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Dlatego napisałem ,że może błędnie założyłem ,że to jest wymysł LS.Jankiel pisze:Tego nie rozumiem... Przecież to jest w rulebooku.a nagle strzał armatni może dupi i po górze i po dole
I nie chciałem atakować LS ,a tym bardziej takich autorytetów jak Jankiel tylko chciałem się dowiedzieć skad się ten shit wziął. Skoro napisał w innym temacie ,że jest to realizacja zasady ze strony 3,czyli the spirit of the game to wporzo zwracam Honor.
I believe in Honour.!
- swieta_barbara
- habydysz
Tak szczerze. Wlasnie usilowalem sobie na roznych stawieniach TLOS (nie VLOS) zaslonic punkt wolf riderami przed dzialem, za nimi stala wronka. Nie da sie. Zawsze miedzy nogami znajdziesz jakies miejsce, gdzie mozna linie wytyczyc - zgodnie z rulbukiem. To LS zezwolila na VLOS, a Wy usilujecie to wykorzystac dla wlasnych potrzeb - haha, dla jednej rozpiski. Wasze jezdzenie po LS wyglada jak placz dzieciakow w piaskownicy po tym jak ktos zgwalcil im mame. Ogarnijcie sie i pozwolcie im robic swoja robote. Nie znacie sie na da rulz nawet w 30% tak dobrze jak LS.
no to niech ls zrobi tez cos z tym, imo unblocked line to nie jest jak masz zaraz noge czy jakas sukienke, ale na to wychodzi z uscislen.jezeli wiekszosc jest zaslonieta? tak?...if the majority is obscured..
widze 2/5 celu nad i 1/5 miedzy nogami, czyli widze 3/5 i juz nie ma hard covera
pozatym punkt bezposrednio za oddzialem nawet i widzisz (6"-8") ale nie cale pole, a dopatrujac sie takich szczelinek osiagniecie hardcovera za oddzialem bedze mega trudne.
- swieta_barbara
- habydysz
Nie gadamy w tej chwili o hardkowerze, sry Dymitr za psucie tematu.
mowimy jak rozpatrywac losight, bo traktujac to jak ty to tez powinnismy sie odniesc do covera i wszystkiego kiedy oddzial zaslania los'ight, po drugie prawie niemozliwe bedzie skitranie sie przed magic missilami bo zawsze bedziesz cos widzial, kawalek buta etc.swieta_barbara pisze:Nie gadamy w tej chwili o hardkowerze, sry Dymitr za psucie tematu.
dziekuje.
@ Barbara a patrzyłeś z oczek obsługanta armaty Bo geometria podpowiada że jednak martwe pole istnieje
a tak BTW to nie podzielam zdania LS w tej kwestii - smoki wystarczająco dostały po dupie w tej edycji a działka mocno się wzmocniły, celowanie w punkt jakoś tam gunlina osłabia a ponieważ i tak może on przed strzałem z canona sprzątnąć screena to całkowicie bezbronny nie jest...
pozdro,
Ż.
a tak BTW to nie podzielam zdania LS w tej kwestii - smoki wystarczająco dostały po dupie w tej edycji a działka mocno się wzmocniły, celowanie w punkt jakoś tam gunlina osłabia a ponieważ i tak może on przed strzałem z canona sprzątnąć screena to całkowicie bezbronny nie jest...
pozdro,
Ż.
Patrzy się z lufy armatyBarbara a patrzyłeś z oczek obsługanta armaty
Jak dostały? Mają gorzej w starciu z armatą (które mają dwie armie), ale dostały zajebisty bonus w starciu z bolcami i w ogóle całym strzelaniem z wykorzystaniem BS (cover od oddziałów, brak +1 do hit za large target). O innych bonusach jak breath do hth, swobodne latanie po lesie i thunderstomp nie wspominam. Są dużo lepsze na wszystkie armie poza dwarfami i imperium, więc jakoś nie widzę, żeby dostały po dupie.smoki wystarczająco dostały po dupie w tej edycji a działka mocno się wzmocniły, celowanie w punkt jakoś tam gunlina osłabia