Priest czy mag?
Moderator: #helion#
arcykaplan ma AS 3+ wtedy, gdy mu spod d... wozek wyjma. a wtedy to on ma wiekszy problem niz gorszy ASpelcu pisze:Chyba brałbym 1+, większoć atakujących taki cel jak Arcy Kapłana modyfikuje AS, więc przerzucanie np. 5+ 6+, to już nie jest wielka frajda.Reyki pisze: Arcykapłan ma wybór albo sv 1+ albo 3+ przerzucany.
Ciężki wybór.
"I fart in your general direction"
I wg erraty GW rowniez za kazdym razem gdy jest w hth. Ja biore arcykaplana z Armour of Meteoric Iron, na oltarzu i z dwurakiemSzaman pisze:arcykaplan ma AS 3+ wtedy, gdy mu spod d... wozek wyjma. a wtedy to on ma wiekszy problem niz gorszy AS
to jest "mounted" czy nie? dwurak daje mu +1 czy +2?karlee pisze:I wg erraty GW rowniez za kazdym razem gdy jest w hth. Ja biore arcykaplana z Armour of Meteoric Iron, na oltarzu i z dwurakiemSzaman pisze:arcykaplan ma AS 3+ wtedy, gdy mu spod d... wozek wyjma. a wtedy to on ma wiekszy problem niz gorszy AS
moze mi ktos przytoczyc errate, ze w CC (nie w pojedynku!) bohater zsiada z rydwanu?
A prosze bardzo. Czwarta strona erraty do 7 ed:
Q: Does a character riding a chariot that is fighting in cc benefit from +2 armout save (...) or does it applies only for ranged attacks ?
A: In CC this work like fighting a ridden monster, so the enemy can pick who to attack and the character must use its own armour save.
No i co do drugiego pytania to tak, charakter na chariocie jest mounted i ma tylko +1 S. Prawdopodobnie jest to napisane przy chariotach w RB, nie chce mi sie rulebooka wyciagac z szafy. Inaczej obsluga chariota w szarzy nie mialaby +1 do sily
Q: Does a character riding a chariot that is fighting in cc benefit from +2 armout save (...) or does it applies only for ranged attacks ?
A: In CC this work like fighting a ridden monster, so the enemy can pick who to attack and the character must use its own armour save.
No i co do drugiego pytania to tak, charakter na chariocie jest mounted i ma tylko +1 S. Prawdopodobnie jest to napisane przy chariotach w RB, nie chce mi sie rulebooka wyciagac z szafy. Inaczej obsluga chariota w szarzy nie mialaby +1 do sily
no to misterny plan w pizdu...karlee pisze:A prosze bardzo. Czwarta strona erraty do 7 ed:
obsluga to co innego niz charakter, ale zgadzam sie, ze logiczniejsze jest +1 do sily. a teraz podchwytliwe pytanie - czy jak walczy w pojedynku (zsiada z rydwanu) to ma +2 za dwuraka?karlee pisze:No i co do drugiego pytania to tak, charakter na chariocie jest mounted i ma tylko +1 S. Prawdopodobnie jest to napisane przy chariotach w RB, nie chce mi sie rulebooka wyciagac z szafy. Inaczej obsluga chariota w szarzy nie mialaby +1 do sily
te rydwany to coraz wieksze badziewie...
nie ukrywam, ze troche mieszaja mi sie edycje - w 6 zsiadal. teraz nie zsiada?raf pisze:A niby dlaczego zsiada z rydwanu??Szaman pisze: a teraz podchwytliwe pytanie - czy jak walczy w pojedynku (zsiada z rydwanu) to ma +2 za dwuraka?
ale czy ja mowie, ze tak nie jest? napisalem, ze tak bylo w 6 edycji. jak jest w 7 - nie pamietam, a podrecznik mam gdzies na dnie ktoregos pudla...Shino pisze:inaczej gdzie masz napisane, ze character zsiada?
czy zsiada z normalnego mounta jak jest w challangu? nie
czy wiec powinien zejsc z tego jesli nie ma nic o tym wspomniane?
Z tego co widzę, to najlepszą formą walki z War Alterem jest rzucić bohatera w pojedynkę, nawet pod szarżę i dać chalenge.
Wtedy Rydwan nie walczy, a priest musi zsiadać ??? Czy tak? Jeśli nie to mi wyłużcie to krok po kroku, bo już całkiem głupi jestem... Shino ratuj
Wtedy Rydwan nie walczy, a priest musi zsiadać ??? Czy tak? Jeśli nie to mi wyłużcie to krok po kroku, bo już całkiem głupi jestem... Shino ratuj
Nic ci to zasadniczo nie da, w kazdym razie niewiele... impacty idą w oddział (jak przy strzelaniu), priest i konie idą w pojedynek. Swoją droga pytanie, czy szeregowcy przeciwnika mogą wtedy walić po chariocie... Wydaje mi się, że nie, bo rydwan jest w challengu...
Rydwan i jego obsluga walcza z szeregowcami przeciwnika, a bohater i konie walczą w challange. A ze u nas rydwan nie atakuje, a obslugi nie ma wiec zasadniczo wychodzi na to samo, z ta tylko roznica ze arcylektor i konie nie beda moglby bic po oddziale, i beda musialy po dzielnym bohaterku.