Bless edukuje dziecko :)

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Mate pisze:Zaś z tego co ja wiem, to rząd najpierw ustala sposób rozdzielania pieniędzy samorządom :roll: One nie trafiają od razu z kasy unijnej do poszczególnych samorządów, miejscem tranzytowym jest rząd właśnie ;)
Równie dobrze możnaby powiedzieć, że to wszystko zasługa banków bo w sumie to one też są miejscem tranzytowym. A zanim pieniądze trafią do rządu to najpierw przyznaje je Unia, więc może to wszystko dzięki Unii. Finał jest taki, że to nie Kaczyński, ale pan Zdzisiu wypełnia kwity na dopłatę do zakupu kombajnu. :)
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Mate
Chosen of Khorne

Post autor: Mate »

b_sk pisze:
Mate pisze:Zaś z tego co ja wiem, to rząd najpierw ustala sposób rozdzielania pieniędzy samorządom :roll: One nie trafiają od razu z kasy unijnej do poszczególnych samorządów, miejscem tranzytowym jest rząd właśnie ;)
Równie dobrze możnaby powiedzieć, że to wszystko zasługa banków bo w sumie to one też są miejscem tranzytowym. A zanim pieniądze trafią do rządu to najpierw przyznaje je Unia, więc może to wszystko dzięki Unii. Finał jest taki, że to nie Kaczyński, ale pan Zdzisiu wypełnia kwity na dopłatę do zakupu kombajnu. :)
No jasne, że nie. Ale to rząd decyduje o SPOSOBIE rozdzielania pieniędzy samorządom. Przez zbiurokratyzowane metody za ekipy SLD, z funduszy unijnych nam przeznaczonych wykorzystaliśmy tylko 20%... :?

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Post autor: Ratzing »

A tę całą burzę w szklance wody na naszym cnym forum spowodował Tinky - Winky. Wszystkiemu on winny. Lepiej by go tą torebką przez łeb zdzielić, byłby spokój ;)
Uerph.

Awatar użytkownika
Mate
Chosen of Khorne

Szczurza Jucha pisze:A tę całą burzę w szklance wody na naszym cnym forum spowodował Tinky - Winky. Wszystkiemu on winny. Lepiej by go tą torebką przez łeb zdzielić, byłby spokój ;)
=D>

Słuszna uwaga :)
Może na tym zakończmy tę dyskusję, to dobry etap by tak zrobić oraz dobry sposób na finisz 8)

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Mate pisze:No jasne, że nie. Ale to rząd decyduje o SPOSOBIE rozdzielania pieniędzy samorządom. Przez zbiurokratyzowane metody za ekipy SLD, z funduszy unijnych nam przeznaczonych wykorzystaliśmy tylko 20%... :?
Wiadomo, że to akurat zrobili dobrze. Ale stwierdzenie "wykorzystanie funduszy UE to wyłączna zasługa PiS" jest zdecydowanie przesadzone.

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Ypsilanti pisze:
Katylina pisze:Ziobro jest chamskim i aroganckim gnojem - to akurat wiem od ludzi którzy go znają. Nie nadaje się na Ministra Sprawiedliwości. Poza byciem drugim po Kaczorze, jest nikim. NIC NIE ZROBIŁ. ABSOLUTNIE NIC.
A magister z katedry w której się specjalizuję, która jedzie po PiSie aż miło, Ziobrę szanuje. Ma znajomego z Ministerstwie Sprawiedliwości (który dostał posadę za poprzedniej ekipy) i wie co się tam dzieje - Ziobro nie wywalił ludzi zatrudnionych przez poprzedników, zachowuje się bardzo racjonalnie, rozsądnie i jest tam szanowany.
No a poza tym ma jedną bardzo ważną cechę - jemu chce się coś robić. Owszem, czasami trochę przesadzi, ale przynajmniej stara się coś zrobić, ma zapał i chęć naprawienia czegoś w naszym kraju - czego o poprzednikach powiedzieć się nie da.
A fakt że przez niego dwóch ministrów miało problemy (Wasserman i Dorn, przypadkowo Żydzi) to już inna bajka? Zobacz kto został szefem MSWiA. I szefem policji. On może być racjonalny - ale jest pazerny.

@ Mate - "czułość mikrofonów" ? Zapisuj się do PiSu. Już gadasz jak oni. Jakbyś naprawdę nie wiedział co mówisz...

No i, nie widzisz różnicy pomiędzy "Pan jest Zerem panie Pośle" gdzie premier został zapytany o śmierć przyjaciela a "spieprzaj dziadu" które było skierowane oficjalnie na ulicy i "małpa w czerwonym" które było o dziennikarce która pracowała z Lechem Aleksandrem?

Awatar użytkownika
Mate
Chosen of Khorne

Tej dyskusji nie da się chyba skończyć, cóż przestanę po prostu odpisywać.
Ktoś musi ustąpić.

Awatar użytkownika
Taraś
Chuck Norris

Post autor: Taraś »

http://www.youtube.com/watch?v=lXuZg5pOMf0

apropo Tinky - Winky :wink: dla rozlużnienia atmosfery :P

@Mate

Ja już dałem sobie spokój :wink:

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Katylina pisze:No i, nie widzisz różnicy pomiędzy "Pan jest Zerem panie Pośle" gdzie premier został zapytany o śmierć przyjaciela a "spieprzaj dziadu" które było skierowane oficjalnie na ulicy i "małpa w czerwonym" które było o dziennikarce która pracowała z Lechem Aleksandrem?
Kontekst nie robi tutaj różnicy, więc nie wiem co się go tak uczepiłeś. Różnicę robi klasa zwrotu użyta do obrażenia oponenta. Gdybym miał kiedyś publicznie kogoś obrazić to chciałbym to zrobić słowami Millera, a nie Kaczyńskiego.

Awatar użytkownika
Ypsilanti
Mudżahedin

Post autor: Ypsilanti »

b_sk pisze:Wiadomo, że to akurat zrobili dobrze. Ale stwierdzenie "wykorzystanie funduszy UE to wyłączna zasługa PiS" jest zdecydowanie przesadzone.
Słyszałeś o Gęsickiej? Wynik jaki osiągamy jest jej zasługą i to nie jest bynajmniej przesadą.

Katylina pisze:"czułość mikrofonów" ? Zapisuj się do PiSu. Już gadasz jak oni. Jakbyś naprawdę nie wiedział co mówisz...
A jak inaczej to nazwiesz? Nie widziałeś nagrań Busha "o, to ten dupek z New York Timesa", albo nagrań Berlusconiego, gdzie udaje kopulowanie z jakimś bezdomnym opierającym się o auto? :lol: Tudzież niedawno uwagę adwokata Oleksego? :lol: O wpadkach marszałka z PSLu nie wspominając... :wink:

Katylina pisze:No i, nie widzisz różnicy pomiędzy "Pan jest Zerem panie Pośle" gdzie premier został zapytany o śmierć przyjaciela a "spieprzaj dziadu" które było skierowane oficjalnie na ulicy
Oficjalnie na ulicy? :lol: Dobre :lol: Niemalże mu to na piśmie dał!
:lol:
Katylina pisze:"małpa w czerwonym" które było o dziennikarce która pracowała z Lechem Aleksandrem?
Czułość mikrofonu. Tyle :)

B_Sk - kontekst robi wielką różnicę. Jakby mnie żul zaczepiał na ulicy, to bym mu przynajmniej tak samo odpowiedział :P

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Ypsilanti - wolę z Tobą grać niż gadać o polityce. Ja odpadam - za późno jest i za miło na "stubborn".

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Ypsilanti pisze:
b_sk pisze:Wiadomo, że to akurat zrobili dobrze. Ale stwierdzenie "wykorzystanie funduszy UE to wyłączna zasługa PiS" jest zdecydowanie przesadzone.
Słyszałeś o Gęsickiej? Wynik jaki osiągamy jest jej zasługą i to nie jest bynajmniej przesadą.
Powtórzę jeszcze raz
"To nie Gęsicka wypełnia kwity na kombajn, ale pan Zdzisiu" fakt, że komuś ułatwisz dostęp do pieniędzy nie oznacza wcale, że jeśli on nie wykaże się zdecydowaniem i chęcią to cokolwiek z tego będzie. Ja naprawdę uważam, że to były dobre posunięcia i nie należę do osób, które krytykują wszystkie ich posunięcia dla zasady (w końcu ślepej kurze też się w końcu ziarno trafi :P), a w dupie mam ich z zupełnie innych, o wiele bardziej ideologicznych powodów, ale takie teksty mnie irytują. Bo wyłączną zasługą moją może być fakt, że mnie tyłek nie swędzi bo się podrapałem, na poziomie tak złożonym jak fundusze UE nic nie jest wyłączną zasługą tego czy innego rządu.
B_Sk - kontekst robi wielką różnicę. Jakby mnie żul zaczepiał na ulicy, to bym mu przynajmniej tak samo odpowiedział :P
Mówię tylko, że Miller wykazał się naprawdę przecudnej klasy obrazą w momencie gdy Kaczyński tak napradę niczym sie na tym polu nie wyróżnił. A czy kontekst coś zmienia? Co to za różnica, czy obrażasz kogoś przy reporterach na ulicy, czy na posiedzeniu komisji śledczej?

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Ej, panowie! Słownictwo! Bo jak zacznę wycinać, to niewiele zostanie z tego flejma. Nie jesteście pod stadionem, przekrzykując się przed mordobiciem :evil:

Pamiętajcie, że mamy demokrację. Co oznacza, że jak najbardziej mogą i są tacy, którzy łykają pisowską retorykę i spojrzenie na świat. Oczywiście, szanujemy ich ;)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Holan
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Holan »

Jak widze odpowiedzi PiSiorków, to aż się zastanawiam, czy to nie odrabianie pracy domowej. Mój kolega jest w młodzieżówce PiS i to nie ze względów idoologiczych, tylko jak sam mówi, aby się nachapać, tak jak i reszta jego kolegów. A wieczorem mają jako pracę domową obstawiać przypisane im fora i walczyć za Kaczorki. Są następnie potem z tego rozliczani, a najlepszy może liczyć na nagrodę. Dlatego dajmy spokój dzielnie tu walczącym chłopakom, może tym razem to oni chcieliby się na bonusa załapać.....

Pozdrawiam
Holan

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Tomash, nie przesadzaj. Mały wulgaryźmik od czasu do czasu jeszcze nikogo nie zabił, a wcale ich tak dużo jak na razie nie było.

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Holan pisze:Jak widze odpowiedzi PiSiorków, to aż się zastanawiam, czy to nie odrabianie pracy domowej. Mój kolega jest w młodzieżówce PiS i to nie ze względów idoologiczych, tylko jak sam mówi, aby się nachapać, tak jak i reszta jego kolegów. A wieczorem mają jako pracę domową obstawiać przypisane im fora i walczyć za Kaczorki. Są następnie potem z tego rozliczani, a najlepszy może liczyć na nagrodę. Dlatego dajmy spokój dzielnie tu walczącym chłopakom, może tym razem to oni chcieliby się na bonusa załapać.....

Pozdrawiam
Holan
Wiesz że taka sprawa by była na miarę skandalu? :wink:
Kto jak kto ale PiS sam się pogrąża 8)

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Czytam, czytam i czytam - boki zrywać. Tak dzielnej obronu PiSu to dawno nie widziałem.

Mam parę pytań do Mata, Tarasia i innych "obrońców":
- czy jesteście chrześcijanami (nie musicie odpowiadać, ale chciałbym się dowiedzieć)?
- ile macie lat (bo widzę, że bardzo dobrze się znacie na tym co było podczas PRL)?
- czy głosowaliście na PiS i obecnego prezydenta PiS (bo za prezydenta wszystkich Polaków go nie uważam)?
- czy słuchacie albo staracie się wdrażać w swoim życiu nauki Jana Pawła II ?

Odpowiedzi na powyższe pytania pozwolą mi prowadzić dyskusję w pewnych wątkach jakie się tu przewinęły.

-----
Poza tym parę "osiągnięć PiSu i jego rządu", przemilczanych, czy też potraktowanych po łebkach:
- opanowanie KRRiTV
- zmiana ordynacji samorządowej
- ustawa lustracyjna
- obsadzanie stołków w firmach
- słynne przetargi do KRUS
- dotacja na Świątynię Opatrzności Bożej
- burza na całą Europę w sprawie Rospudy
- spór min. Polaczka o budowę autostrady A-1

na razie tyle tylko, ale chętnie bym wysłuchał waszej (tj. Tarasia. Mate'a i reszty pro-PiSowców) opinii i waszego zdanie w tych sprawach. Co sądzicie - dobrze, źle itp. Jak oceniacie to?

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Dodaj to listy Teletubisie - wczoraj na bardzo popularnym angielskim programie rozrywkowym (b_sk będzie to pewnie znał "Friday Night Project" z Justinem Lee Colins'em, Alan'em Carr'em i Davidem Walliamsem (wysoki z Little Britain) robili sobie z tego jaja...

Awatar użytkownika
Mate
Chosen of Khorne

Scimitar pisze:Czytam, czytam i czytam - boki zrywać. Tak dzielnej obronu PiSu to dawno nie widziałem.

Mam parę pytań do Mata, Tarasia i innych "obrońców":
- czy jesteście chrześcijanami (nie musicie odpowiadać, ale chciałbym się dowiedzieć)?
- ile macie lat (bo widzę, że bardzo dobrze się znacie na tym co było podczas PRL)?
- czy głosowaliście na PiS i obecnego prezydenta PiS (bo za prezydenta wszystkich Polaków go nie uważam)?
- czy słuchacie albo staracie się wdrażać w swoim życiu nauki Jana Pawła II ?

Odpowiedzi na powyższe pytania pozwolą mi prowadzić dyskusję w pewnych wątkach jakie się tu przewinęły.

-----
Poza tym parę "osiągnięć PiSu i jego rządu", przemilczanych, czy też potraktowanych po łebkach:
- opanowanie KRRiTV
- zmiana ordynacji samorządowej
- ustawa lustracyjna
- obsadzanie stołków w firmach
- słynne przetargi do KRUS
- dotacja na Świątynię Opatrzności Bożej
- burza na całą Europę w sprawie Rospudy
- spór min. Polaczka o budowę autostrady A-1

na razie tyle tylko, ale chętnie bym wysłuchał waszej (tj. Tarasia. Mate'a i reszty pro-PiSowców) opinii i waszego zdanie w tych sprawach. Co sądzicie - dobrze, źle itp. Jak oceniacie to?
Jak napisałem wyżej, nie będę dłużej wypowiadał się w tej dyskusji. Argumentów używałem, dodawali je także Taraś, Nijlor, OptimusPrime i inni - wystarczy przewinąć posty.

Co do danych, jeżeli tak bardzo Cię interesują - proszę bardzo, nie wstydzę się powiedzieć czegoś o sobie.

Mam 24 lata, jestem katolikiem, czuję się członkiem pokolenia JPII. W wyborach byłem wielkim zwolennikiem POPiSu. Głosowałem Tusk - w wyborach prezydenckich, choć zawiodłem się na nim; PiS - w wyborach parlamentarnych.

Teraz zapraszam Fanatyka, Scimiego oraz innych krytyków PiS, jeżeli chcecie napiszcie również coś o sobie :wink:

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Mate pisze: Co do danych, jeżeli tak bardzo Cię interesują - proszę bardzo, nie wstydzę się powiedzieć czegoś o sobie.

Mam 24 lata, jestem katolikiem, czuję się członkiem pokolenia JPII. W wyborach byłem wielkim zwolennikiem POPiSu. Głosowałem Tusk - w wyborach prezydenckich, choć zawiodłem się na nim; PiS - w wyborach parlamentarnych.
No to patrzę, że raptem jesteś rok ode mnie młodszy, bo ja kończę 25. Jako starszy od ciebie kolega nie przypominam sobie mojego życia w PRLu - młody szczyl byłem, jedyne co pamiętam to jak 4-latek woziłem wózkiem mojego małego brata i chodziłem z mamą do mięsnego i innych sklepów by na kartki cokolwiek kupić. Uważam, że pod pewnymi względami było wtedy lepiej (był porządek, nie słyszałem o tym by ktoś dostał w łeb od bandziora jakiegoś, ktoś został zgwałcony). Nie chciałbym jednak by mnie poczytano, że wychwalam tamten "system". Ale jako zwykłemu człowiekowi nie odczułem "represji". Natomiast inne aspekty PRLu znam z opowieści dziadków, babć i rodziców oraz z książek. Dlatego daleki jestem od oceniania, jakoże nie znam tego okresu "z pierwszej ręki", co widzę, że ty śmiało robisz, nie unikając patrzenia przez pryzmat opinii innych. Uprzedzę też inne pytanie - mój dziadek był w PZPR, ś.p. babcia też, ale wara od mówienia złego słowa o nich.

Co do moich poglądów - trudno je sprecyzować. Niby jestem katolikiem, ale nie praktykuję. W Boga wierzę, ale akurat na gruncie religii, nastawienia do Kościoła i tych spraw to trudno ze mną dyskutować z racji specyficznych poglądów, ale jak macie ochotę to proszę bardzo.
Żeby nie było - staram się stosować nauki JP2 i ogólnie zasady chrześcijańskie, ale wolę je stosować niż o nich mówić (a niestety pełne nienawiści wypowiedzi polityków PiS tym naukom przeczą).

Napisałem, a więc teraz chciałbym poznać twoje opinie na przedstawione zagadnienia. Bo przez lekturę tych 6ciu stron jakiś argumentów do tych zagadnień nie znalazłem.

ODPOWIEDZ