HE - Kohortexowe

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TATA
Pseudoklimaciarz

Re: HE - Kohortexowe

Post autor: TATA »

tedzio pisze:
TATA pisze: Przyznasz, że Realmy to żadna przegina ale dają radę.
Albo mam piłowane kostki, albo ci realmi wypadają blado przy pg. De fakto fear + asf + przerzuty i 5ws powoduje, że ginie 1-3 realma. A w odwrotną stronę tyle samo pg z powodu warda.
Jeżeli po każdej ze stron zginie po 3 to PG przegrywają cc o 2 lub o 3 jeżeli jest war banner. Lanca warta 265 trzyma kloc warty 470 (bez magów). Jeżeli wstawisz w to magów możesz spodziewać się straty przynajmniej jednego w turze szarży.=D> Kolejna tura to szarża kolejnej lancy, która wcześniej uporała się z łucznikami. Myślę, że to koniec marzeń HE o potędze. Żeby nie było, bardzo lubię tą armię i zbieram ją jakieś 10 lat.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

TATA pisze:
tedzio pisze:
TATA pisze: Przyznasz, że Realmy to żadna przegina ale dają radę.
Albo mam piłowane kostki, albo ci realmi wypadają blado przy pg. De fakto fear + asf + przerzuty i 5ws powoduje, że ginie 1-3 realma. A w odwrotną stronę tyle samo pg z powodu warda.
Jeżeli po każdej ze stron zginie po 3 to PG przegrywają cc o 2 lub o 3 jeżeli jest war banner. Lanca warta 265 trzyma kloc warty 470 (bez magów). Jeżeli wstawisz w to magów możesz spodziewać się straty przynajmniej jednego w turze szarży.=D> Kolejna tura to szarża kolejnej lancy, która wcześniej uporała się z łucznikami. Myślę, że to koniec marzeń HE o potędze. Żeby nie było, bardzo lubię tą armię i zbieram ją jakieś 10 lat.
IMO trochę za dużo teoretyzowania, ale jak się bawimy to proszę:
- w pierwszej turze CC PG breakują się o jakieś 1-2 (i stoją na steadfascie) - po każdej ze stron ginie ok 2 ludków
- w drugiej turze CC realmi z BSB (to chyba więcej jak 265 pkt?) breakują się o -1, zapewne ustoją, ale zostało już tylko 5 kawalerzystów
- jeśli uda się doprowadzić kolejna lance do CC to PG znów będą mieli brejka na steadfascie... tylko że wpuszczenie drugie lancy jest mało prawdopodobne - nawet jak pojedzie ona wcześniej łuczników to pewnie będzie tak ustawiona że nie będzie mogła w danej turze szarżować - mało kto ustawia swoje oddziały w linii tak by przeciwnik mógł się po nich bezkarnie przejechać :)

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Wisnia
Chuck Norris

Post autor: Wisnia »

Taką lancę można też odgiąc orzełkiem, w razie potrzeby. Realmi to kiepski przykład, bardziej hordowa lekka piechota tych PG rozwala, typu 30stki maruderów itd.

Awatar użytkownika
Młody Pajak
Kradziej

Post autor: Młody Pajak »

I szczerze mówiąc cięzko by było dojść tak do walki bez żadnych strat... :-k

Awatar użytkownika
Wisnia
Chuck Norris

Post autor: Wisnia »

To akurat tyczy się obu stron, HE vs Bretonia.
Skaven pisze:Noł fakin łej :D To jest forum battlowe a nie o rozmiękczaniu karmelowego rycerza :D
Moja porada jest taka ze zwykle kackupa łatwiej leci więc wlej 0.5 spirolu do wc i powinno puscić

Awatar użytkownika
TATA
Pseudoklimaciarz

jeśli uda się doprowadzić kolejna lance do CC to PG znów będą mieli brejka na steadfascie... tylko że wpuszczenie drugie lancy jest mało prawdopodobne - nawet jak pojedzie ona wcześniej łuczników to pewnie będzie tak ustawiona że nie będzie mogła w danej turze szarżować - mało kto ustawia swoje oddziały w linii tak by przeciwnik mógł się po nich bezkarnie przejechać :)
A co z darmowym reformem po wygranym cc? Wcale nie musisz stać w linii, żeby dostać szarżę w bok.
w pierwszej turze CC PG breakują się o jakieś 1-2 (i stoją na steadfascie) - po każdej ze stron ginie ok 2 ludków
Jeżeli PG stoją w hordzie to nie mają steadfasta. Bo z 27 ginie 3 (26 PG + mag)
realmi z BSB (to chyba więcej jak 265 pkt?)
Tak, z bsb to około 390. Tylko, że mag he kosztuje 175/180. Czyli z PG to koszt 645/650.
I szczerze mówiąc cięzko by było dojść tak do walki bez żadnych strat...
Masz sporo lanc do wyboru, żeby sobie postrzelać. Jak trafisz z bolca to rzeczywiście możesz narobić strat. Oczywiście jeżeli breta nie zda worda na 5+. Jak będziesz strzelał multi to wystawianie bolcy jest nieopłacalne, bo taniej wychodzą łucznicy i są bardziej mobilni. Od ich strzelania breta ma sava na 2+.

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Post autor: Pająk »

Do lanc zawsze strzela się multi... I zawsze zaczynasz od dużych lanc, żeby je osłabić...

ale to wszystko to jest teoria... w trakcie gry są różne sytuacje, równie dobrze ten klocek może zostać przepchnięty przez 20 zombie, albo zjeść 30 grave'ów, nie raz takie rzeczy widziałem.

i tak odnosząc się do miękczenia jednostek- ogrowe bulle spokojnie są miękczone przez łuczników, dragoni/bretka przez bolce/łuczników.

Niestety w HE na ten format nie gra się zbyt prosto, ale też nie przesadzajmy.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Ja nie liczyłem PG ustawionych w hordzie - IMO to błąd.

a co do tych łuczników - tak na prawdę to powinni oni dać flee a nie bić z szarżującą na nich lancą... i problem chyba się rozwiązuje - wtedy zależy to już od konkretnej sytuacji na stole.
Obrazek

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Post autor: Pająk »

Jestem przekonany, że staliby w rzędach po 5 :wink:

Awatar użytkownika
Młody Pajak
Kradziej

Asassello pisze:Ja nie liczyłem PG ustawionych w hordzie - IMO to błąd.

a co do tych łuczników - tak na prawdę to powinni oni dać flee a nie bić z szarżującą na nich lancą... i problem chyba się rozwiązuje - wtedy zależy to już od konkretnej sytuacji na stole.
Zalezy jaka byłaby to lanca i ilu miałbym łuczników w danym oddziale :P

Ja pg nigdy nie wystawiam w hordzie... zazwyczaj 7 w szeregu.

@TATA Twoje przemyślenia etc. są takie trochę na siłe i bardzo teoretyczne.

Awatar użytkownika
TATA
Pseudoklimaciarz

@TATA Twoje przemyślenia etc. są takie trochę na siłe i bardzo teoretyczne.
Kumpel grający bretą siedzi obok mnie i ma straszny ubaw, bo zagraliśmy bitewkę, a ja grałem twoją rozpą. Sytuacje z wcześniejszych postów są zaczerpnięte ze stołu.

Awatar użytkownika
Młody Pajak
Kradziej

Cóż. Każdy ma swój styl gry. Skoro zagrałeś to może jakiś raporcik zapodasz co?

Awatar użytkownika
Młody Pajak
Kradziej

Unnamed1600 Pts - High Elves Army

1 Mage @ 185.0 Pts
Magic Level 2; Lore of Life
Silver Wand [10.0]
Ring of Fury [40.0]

1 Mage @ 180.0 Pts
General; Magic Level 2; Lore of Metal
Annulian Crystal [40.0]
Ironcurse Icon [5.0]

20 First Archers @ 266.0 Pts
Longbow; Standard Bearer; Musician
Banner of Eternal Flame [10.0]

1 Captain @ [10.0] Pts

14 Archers @ 190.0 Pts
Longbow; Standard; Musician

1 Captain @ [10.0] Pts

24 Phoenix Guard @ 470.0 Pts
Halberd; Heavy Armour; Standard; Musician
Banner of Sorcery [50.0]

1 Keeper of the Flame @ [27.0] Pts
Heavy Armour
Amulet of Light [15.0]

1 Repeater Bolt Thrower @ 100.0 Pts

2 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour

1 Repeater Bolt Thrower @ 100.0 Pts

2 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour

1 Great Eagle @ 50.0 Pts

1 Great Eagle @ 50.0 Pts

Models in Army: 66

Total Army Cost: 1591.0

Ostateczna moja rozpiska na kohortexa. Zbytnio się nic nie zmieniło. Mam nadzieję, że nic mi nie wypadnie i przybędę do Bydgoszczy :D

pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

skoro masz parę punktów to wrzuć jeszcze jakąś zabawkę za 5 punktów na championa PG (ward od flamingów może się przyda, może nie).

ja bym jeszcze zamienił championa w małych łucznikach na kolejnego zwykłego elfa.
Obrazek

ODPOWIEDZ