DE dreams
- Barbarossa
- Mniejsze zło
DE dreams
No więc powoli szykuję się do dywersyfikacji armii, bo VCty w 8ej to trochę nudna armia (gwardia + ghule) , do tego niestety bardzo podatna na pecha z generałem i/lub pecha w magii.
Myślę sobie o takiej oto rozpie DE (kadłubkowo 2400):
Dreadlord: Heavy Armour, Sea Dragon Cloak,
Black Dragon Egg, Pendant of Khaeleth, Dragonhelm, Soulrender
High Sorceress 4 poziom, +1 DD, +1 PD / Shadow
Haga + Cauldron of Blood BSB
2x 5 dark ridersów, muzycy i kusze
24 warriorsów, FCG, sztandar +1Ld,
14 kuszników z muzykiem i sztandarem
5 harpii
6 cold one knightów, muzyk + sztandar + płonące ataki
6 shade'ów z xhw
20 Black Guardu, FCG, Armour piercing
2 x hydra
Mając do dyspozycji więcej punktów inwestowałbym w niewielkie grupki shade'ow po 100 punktów i kuszników w core'ach.
Docenię wszelkie porady odnośnie optymalizacji
Myślę sobie o takiej oto rozpie DE (kadłubkowo 2400):
Dreadlord: Heavy Armour, Sea Dragon Cloak,
Black Dragon Egg, Pendant of Khaeleth, Dragonhelm, Soulrender
High Sorceress 4 poziom, +1 DD, +1 PD / Shadow
Haga + Cauldron of Blood BSB
2x 5 dark ridersów, muzycy i kusze
24 warriorsów, FCG, sztandar +1Ld,
14 kuszników z muzykiem i sztandarem
5 harpii
6 cold one knightów, muzyk + sztandar + płonące ataki
6 shade'ów z xhw
20 Black Guardu, FCG, Armour piercing
2 x hydra
Mając do dyspozycji więcej punktów inwestowałbym w niewielkie grupki shade'ow po 100 punktów i kuszników w core'ach.
Docenię wszelkie porady odnośnie optymalizacji
Też sadzę ze spam strzelania może dwac radę nawet w 8ed.
ze 30 szade, 2 hydry 2 bolce, mag lord też musi być.
Na większe punkty wolałbym też 30egzeków, zamiast BG, ale kto ma takie figurki
ze 30 szade, 2 hydry 2 bolce, mag lord też musi być.
Na większe punkty wolałbym też 30egzeków, zamiast BG, ale kto ma takie figurki
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE
Może witch elves? Nie musza szarżować, są tanie, a z brztwą ockhama horda wypłaca 50 ataków z S 8-10. No i przy szarży na domek obrońcy dostają 30 ataków z hatred, poison i ewentualnym bonusem z brzytwy. Problem 30 niezabijalnych gwardzistów w domku przestaje istnieć. A za to wszystko płacisz jedyne 335 ptsDocenię wszelkie porady odnośnie optymalizacji
Zeby było pewniejsze, daj duzej magiczce 5 czar, albo małą z shadow. No i sacrifical dagger daje w tej edycji dużo więcej, niż jedna dodatkowa kość powera
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Minimum dwa Pegazy - zapewnij sobie modele. Mojego Pegaza oddaj.
P.S.
Nie pożałujesz decyzji o graniu DE. Na 8 edycję to silna armia, którą gra się ciekawie i można złożyć na wiele grywalnych sposobów.
P.S.
Nie pożałujesz decyzji o graniu DE. Na 8 edycję to silna armia, którą gra się ciekawie i można złożyć na wiele grywalnych sposobów.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
- Barbarossa
- Mniejsze zło
2 pegazistów mam, ładniejszych niż ten Twój, dzięki
Myślę o tym, wchodziliby 2x pegaziści + 1x shades zamiast dreadlorda i koksów.
@Jankiel, Robson
Zarówno egzeki jak i WE są kuszące. Black Guard to kompromisowa wersja Średnia siły, średnia ataków
Natomiast fakt faktem, że jak będę chciał grać więcej DE, to z czasem sobie kupię zarówno 30 WE, jak i 30 exeków, choć moim zdaniem wszystkie te trzy jednostki (wraz z Black Guardem) dają mniej więcej tyle samo... użyteczność zależy głównie od matchupu. 30 ataków z S6 jest fajne, ale jak trafiasz na 30 marauderów Khorna, to niewiele z tego zostaje przez ASL. Witchki z kolei mają S3 i to boli, plus ten armour save 5+ robi spora różnicę na strzelanie, mimo wszystko. Myślałem raczej o malutkich oddziałach witchek.
Sztylet zamiast +1 PD zdecydowanie rozważam... najgorsze jest to, że DE można wziąć maks dwie czarki, a chciałoby się mieć trzy arcane'y... nie licząc dispel scrolla .
@Jankiel, Robson
Zarówno egzeki jak i WE są kuszące. Black Guard to kompromisowa wersja Średnia siły, średnia ataków
Natomiast fakt faktem, że jak będę chciał grać więcej DE, to z czasem sobie kupię zarówno 30 WE, jak i 30 exeków, choć moim zdaniem wszystkie te trzy jednostki (wraz z Black Guardem) dają mniej więcej tyle samo... użyteczność zależy głównie od matchupu. 30 ataków z S6 jest fajne, ale jak trafiasz na 30 marauderów Khorna, to niewiele z tego zostaje przez ASL. Witchki z kolei mają S3 i to boli, plus ten armour save 5+ robi spora różnicę na strzelanie, mimo wszystko. Myślałem raczej o malutkich oddziałach witchek.
Sztylet zamiast +1 PD zdecydowanie rozważam... najgorsze jest to, że DE można wziąć maks dwie czarki, a chciałoby się mieć trzy arcane'y... nie licząc dispel scrolla .
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Standardowe pegazy to;Barbarossa pisze:
1- Lord stubborn. (Wolę go od wersji konnej)
2 - BSB z Cloak. (Kocioł można olać, choć model mieć warto.)
Czary zapewniają wtedy duża/mała.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Wiesz, ten lord siedzi na bardzo... niedorosłym... smoku
Albo na części dorosłego smoka, ciężko powiedzieć, kodeks nie precyzuje.
I tak, myślałem o tym, żeby go wrzucić na pegaza. W takim układzie pewnie stubborn > smocze jajco. Ale na razie będę testował wersję konserwatywą: pieszą.
Albo na części dorosłego smoka, ciężko powiedzieć, kodeks nie precyzuje.
I tak, myślałem o tym, żeby go wrzucić na pegaza. W takim układzie pewnie stubborn > smocze jajco. Ale na razie będę testował wersję konserwatywą: pieszą.
A nie myślałeś o mini-maxach w specialach?
3*5-7 witchek to tylko 3*50-70 pktów, a mogą poprzeszkadzać/poradzić sobie ze śmieciami, a nawet zatrzymać kloce piechoty.
5tki shadów też są świetne.
Co do dużych oddziałów BG/WE/ExE. (20+)
nawet pojedyńcza tura strzelania imperium/skavenów masakruje każdą z tych piechot ;/. Wiadomo, że to nie są wszystkie match-upy, ale po 3 turniejach i wielu domowych grach zrezygnowałem z tego rozwiązania. Ale powodzenia!
3*5-7 witchek to tylko 3*50-70 pktów, a mogą poprzeszkadzać/poradzić sobie ze śmieciami, a nawet zatrzymać kloce piechoty.
5tki shadów też są świetne.
Co do dużych oddziałów BG/WE/ExE. (20+)
nawet pojedyńcza tura strzelania imperium/skavenów masakruje każdą z tych piechot ;/. Wiadomo, że to nie są wszystkie match-upy, ale po 3 turniejach i wielu domowych grach zrezygnowałem z tego rozwiązania. Ale powodzenia!
A co wystawiałeś w zamian?Pedros pisze: nawet pojedyńcza tura strzelania imperium/skavenów masakruje każdą z tych piechot ;/. Wiadomo, że to nie są wszystkie match-upy, ale po 3 turniejach i wielu domowych grach zrezygnowałem z tego rozwiązania.
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"
Oj nie zauważyłem że jest na piechote ale i tak 50 pk za pegaza to swietna inwestycjaBarbarossa pisze:Wiesz, ten lord siedzi na bardzo... niedorosłym... smoku
Gram takim juz calkiem sporo i siesprawdza jet twardy , mobilny i moze zatrzymywac dzieki stubornowi kluczowe oddzialy przeciwnika
Mówi się trudno i idzie się dalej ...
Dokładnie tak samo kombinowałem Wiedzmom jeszcze daję banner z plonacymi atakami i kroją pieknie hydry abominacje, gwardie...Jankiel pisze:Może witch elves? Nie musza szarżować, są tanie, a z brztwą ockhama horda wypłaca 50 ataków z S 8-10. No i przy szarży na domek obrońcy dostają 30 ataków z hatred, poison i ewentualnym bonusem z brzytwy. Problem 30 niezabijalnych gwardzistów w domku przestaje istnieć. A za to wszystko płacisz jedyne 335 ptsDocenię wszelkie porady odnośnie optymalizacji
Zeby było pewniejsze, daj duzej magiczce 5 czar, albo małą z shadow. No i sacrifical dagger daje w tej edycji dużo więcej, niż jedna dodatkowa kość powera
Eltharion - uwielbiam Twoje autorskie pomysły, które podbijają świat ^^
A tak serio, jak grywalni sa Ci egzecy czy nawet witchki, skoro jedni mają ASL a drugie brak save'a? Mnie zwykle starcza oddział 40 slavów by sobie z tymi egzekami poradzić, z witchkami pewnie przez większą liczbę ataków byłoby trudniej, ale tez jakoś nie wygląda to na gamebreaker
A tak serio, jak grywalni sa Ci egzecy czy nawet witchki, skoro jedni mają ASL a drugie brak save'a? Mnie zwykle starcza oddział 40 slavów by sobie z tymi egzekami poradzić, z witchkami pewnie przez większą liczbę ataków byłoby trudniej, ale tez jakoś nie wygląda to na gamebreaker
ostatnio stestowałem 15 witchek z flaming attackami, jako kontra na abominacje/gwardie - super sprawa!
Jasne, że 40 slavów je ogarnie, ale chodzi o to by Ci Slavi nie bili się z wiedzmami:)
Jasne, że 40 slavów je ogarnie, ale chodzi o to by Ci Slavi nie bili się z wiedzmami:)
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
Przecież już ci to ładnie tłumaczyłem że nie oto chodzi by wbic się tymi egzekami w klocek slavów w 18'' od dzwona i BSB . Tym klocem można wbic sie w klocek z dzwonem. A wogle to nie kazdy ma w rospie pierdylion jednostek za 2 pk censerów którzy blokują droge do dzwona -.-Qc-Rat pisze:Eltharion - uwielbiam Twoje autorskie pomysły, które podbijają świat ^^
Mówi się trudno i idzie się dalej ...