DE dreams

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

DE dreams

Post autor: Barbarossa »

No więc powoli szykuję się do dywersyfikacji armii, bo VCty w 8ej to trochę nudna armia (gwardia + ghule) , do tego niestety bardzo podatna na pecha z generałem i/lub pecha w magii.

Myślę sobie o takiej oto rozpie DE (kadłubkowo 2400):

Dreadlord: Heavy Armour, Sea Dragon Cloak,
Black Dragon Egg, Pendant of Khaeleth, Dragonhelm, Soulrender
High Sorceress 4 poziom, +1 DD, +1 PD / Shadow
Haga + Cauldron of Blood BSB

2x 5 dark ridersów, muzycy i kusze
24 warriorsów, FCG, sztandar +1Ld,
14 kuszników z muzykiem i sztandarem
5 harpii

6 cold one knightów, muzyk + sztandar + płonące ataki
6 shade'ów z xhw
20 Black Guardu, FCG, Armour piercing

2 x hydra

Mając do dyspozycji więcej punktów inwestowałbym w niewielkie grupki shade'ow po 100 punktów i kuszników w core'ach.

Docenię wszelkie porady odnośnie optymalizacji :D

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

Też sadzę ze spam strzelania może dwac radę nawet w 8ed.
ze 30 szade, 2 hydry 2 bolce, mag lord też musi być.
Na większe punkty wolałbym też 30egzeków, zamiast BG, ale kto ma takie figurki :|
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Ja sprzedałem jakiś miesiąc temu :mrgreen:

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Docenię wszelkie porady odnośnie optymalizacji
Może witch elves? Nie musza szarżować, są tanie, a z brztwą ockhama horda wypłaca 50 ataków z S 8-10. No i przy szarży na domek obrońcy dostają 30 ataków z hatred, poison i ewentualnym bonusem z brzytwy. Problem 30 niezabijalnych gwardzistów w domku przestaje istnieć. A za to wszystko płacisz jedyne 335 pts
Zeby było pewniejsze, daj duzej magiczce 5 czar, albo małą z shadow. No i sacrifical dagger daje w tej edycji dużo więcej, niż jedna dodatkowa kość powera
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Minimum dwa Pegazy - zapewnij sobie modele. Mojego Pegaza oddaj.

P.S.
Nie pożałujesz decyzji o graniu DE. Na 8 edycję to silna armia, którą gra się ciekawie i można złożyć na wiele grywalnych sposobów.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

2 pegazistów mam, ładniejszych niż ten Twój, dzięki :D

Myślę o tym, wchodziliby 2x pegaziści + 1x shades zamiast dreadlorda i koksów.

@Jankiel, Robson
Zarówno egzeki jak i WE są kuszące. Black Guard to kompromisowa wersja :) Średnia siły, średnia ataków :)

Natomiast fakt faktem, że jak będę chciał grać więcej DE, to z czasem sobie kupię zarówno 30 WE, jak i 30 exeków, choć moim zdaniem wszystkie te trzy jednostki (wraz z Black Guardem) dają mniej więcej tyle samo... użyteczność zależy głównie od matchupu. 30 ataków z S6 jest fajne, ale jak trafiasz na 30 marauderów Khorna, to niewiele z tego zostaje przez ASL. Witchki z kolei mają S3 i to boli, plus ten armour save 5+ robi spora różnicę na strzelanie, mimo wszystko. Myślałem raczej o malutkich oddziałach witchek.

Sztylet zamiast +1 PD zdecydowanie rozważam... najgorsze jest to, że DE można wziąć maks dwie czarki, a chciałoby się mieć trzy arcane'y... nie licząc dispel scrolla :D.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Barbarossa pisze:
Myślę o tym, wchodziliby 2x pegaziści + 1x shades zamiast dreadlorda i koksów.
Standardowe pegazy to;

1- Lord stubborn. (Wolę go od wersji konnej)
2 - BSB z Cloak. (Kocioł można olać, choć model mieć warto.)

Czary zapewniają wtedy duża/mała.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

A tam .... po co az dwa pegazy ?? :mrgreen:
Wez poprostu lorda z smoka wsadź na pegaza i bedzie git :wink:
Kwestia gustu czy dasz mu stuborna czy egga
Zamiast WE lepsi są korsarze imo
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Wiesz, ten lord siedzi na bardzo... niedorosłym... smoku :D

Albo na części dorosłego smoka, ciężko powiedzieć, kodeks nie precyzuje.

I tak, myślałem o tym, żeby go wrzucić na pegaza. W takim układzie pewnie stubborn > smocze jajco. Ale na razie będę testował wersję konserwatywą: pieszą.

Pedros
Oszukista

Post autor: Pedros »

A nie myślałeś o mini-maxach w specialach?
3*5-7 witchek to tylko 3*50-70 pktów, a mogą poprzeszkadzać/poradzić sobie ze śmieciami, a nawet zatrzymać kloce piechoty.

5tki shadów też są świetne.

Co do dużych oddziałów BG/WE/ExE. (20+)

nawet pojedyńcza tura strzelania imperium/skavenów masakruje każdą z tych piechot ;/. Wiadomo, że to nie są wszystkie match-upy, ale po 3 turniejach i wielu domowych grach zrezygnowałem z tego rozwiązania. Ale powodzenia!

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Post autor: Soulferin »

Pedros pisze: nawet pojedyńcza tura strzelania imperium/skavenów masakruje każdą z tych piechot ;/. Wiadomo, że to nie są wszystkie match-upy, ale po 3 turniejach i wielu domowych grach zrezygnowałem z tego rozwiązania.
A co wystawiałeś w zamian?
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Pedros
Oszukista

Dopakowałem lordów i herosów:
25% lord
25% hero
2 hydry
25% core

czyli: 2 mantikory i czarodziejkę na smoku :D. Póki co wrażenia przednie.

|
v

Mozilla nie podkreśliła ;D
Ostatnio zmieniony 21 paź 2010, o 19:15 przez Pedros, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

PÓKI ! A wrażenia faktycznie niezłe jak czarodziejka na smoku spadła w chwilkę a Pedros tylko wzruszył ramionami i resztą zamiótł mi armię 8)

Pedros
Oszukista

Mówi się trudno :D

No ale 9 hitów z siłą 8 a wcześniej 6 z siłą 7 i z niedziałającym pendantem spowodowało zginięcie.

A i mozilla nie podkreśliła póki jako błędne.

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Barbarossa pisze:Wiesz, ten lord siedzi na bardzo... niedorosłym... smoku :D
Oj :oops: nie zauważyłem że jest na piechote :mrgreen: ale i tak 50 pk za pegaza to swietna inwestycja
Gram takim juz calkiem sporo i siesprawdza jet twardy , mobilny i moze zatrzymywac dzieki stubornowi kluczowe oddzialy przeciwnika

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crane »

Jankiel pisze:
Docenię wszelkie porady odnośnie optymalizacji
Może witch elves? Nie musza szarżować, są tanie, a z brztwą ockhama horda wypłaca 50 ataków z S 8-10. No i przy szarży na domek obrońcy dostają 30 ataków z hatred, poison i ewentualnym bonusem z brzytwy. Problem 30 niezabijalnych gwardzistów w domku przestaje istnieć. A za to wszystko płacisz jedyne 335 pts
Zeby było pewniejsze, daj duzej magiczce 5 czar, albo małą z shadow. No i sacrifical dagger daje w tej edycji dużo więcej, niż jedna dodatkowa kość powera
Dokładnie tak samo kombinowałem :) Wiedzmom jeszcze daję banner z plonacymi atakami i kroją pieknie hydry abominacje, gwardie...

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Eltharion - uwielbiam Twoje autorskie pomysły, które podbijają świat ^^

A tak serio, jak grywalni sa Ci egzecy czy nawet witchki, skoro jedni mają ASL a drugie brak save'a? Mnie zwykle starcza oddział 40 slavów by sobie z tymi egzekami poradzić, z witchkami pewnie przez większą liczbę ataków byłoby trudniej, ale tez jakoś nie wygląda to na gamebreaker

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

ostatnio stestowałem 15 witchek z flaming attackami, jako kontra na abominacje/gwardie - super sprawa!
Jasne, że 40 slavów je ogarnie, ale chodzi o to by Ci Slavi nie bili się z wiedzmami:)
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crane »

Z Witchkami nie jest źle, przecież można dać covera od strzelania, warda z kotła, spanikować i tak nie spanikują bo maję frenzy

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Qc-Rat pisze:Eltharion - uwielbiam Twoje autorskie pomysły, które podbijają świat ^^

A tak serio, jak grywalni sa Ci egzecy czy nawet witchki, skoro jedni mają ASL a drugie brak save'a? Mnie zwykle starcza oddział 40 slavów by sobie z tymi egzekami poradzić, z witchkami pewnie przez większą liczbę ataków byłoby trudniej, ale tez jakoś nie wygląda to na gamebreaker
Przecież już ci to ładnie tłumaczyłem że nie oto chodzi by wbic się tymi egzekami w klocek slavów w 18'' od dzwona i BSB . Tym klocem można wbic sie w klocek z dzwonem. A wogle to nie kazdy ma w rospie pierdylion jednostek za 2 pk censerów którzy blokują droge do dzwona -.-

ODPOWIEDZ