Ogrowe rozpiski

Ogre Kingdoms

Moderator: Afro

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Misiek
Mudżahedin

Post autor: Misiek »

Mate pisze:No bez przesady... To tak, jakbyś manewrował oddziałem dwóch chariotów (grając TK musisz czasem manewrować regimentami po pięć ;)
Mylisz sie... nie trzeba tym manewrowac- to jest fast :)
Dwa rhinoxy to juz jest klopot. Z jednym sobie ide jak chce i odwracam sie o 360` czy 180 cokolwiek. Jest duzo prkatyczniejszy. Dwoma to idziesz doprzodu i tak cie nic nie zatrszyma.

Co do rospy to ma taki minus ze nie widze w ironach sztandaru z loock out gnoblarem. Chyba nie chesz dostac w butchera za 185 z canona. a na te pk ja to wudze 3 i jak bedzie wportzadku to wszytkie zaboja po jednym.

Awatar użytkownika
zator
Wałkarz

Post autor: zator »

co daje ta zasada look out sir?

Awatar użytkownika
Misiek
Mudżahedin

zator pisze:co daje ta zasada look out sir?
W kombinacji z loock out gnoblarem to ze jezeli masz conajmniej 3 ogry w odziale + Bohatera i ktos do ciebie mierzy z armaty, katapulty, itp mozesz uniknac trafienia jezeli wyrzucisz 2+- 1 oznacza porazke. Jak bedzie udany rzut to zamiast bohatera odstaje inny model.

Wiec jezeli masz odzial z tyrantem czy butchere ktory jest jakby nie bylo wazna postacia to szkoda bylo by go stracic przez glupia armate bolec czy katapulte.

Awatar użytkownika
thral92
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: thral92 »

mialbyc ladny raport a tu nic. no coz trzeba to przebolec

Awatar użytkownika
Kedziorson
Masakrator

Post autor: Kedziorson »

a sdzkoda szkoda:D
zapraszam wszystkich na turniej w Gorzowie Wlkp. "MASTER BLASTER 2007" ZAPRASZAM OGRY :D

Awatar użytkownika
thral92

Post autor: thral92 »

sprawa tego raportu chyab przepadla na dobre :(

Awatar użytkownika
Meter
Chuck Norris

Post autor: Meter »

na dniach będe widział sie ze sprawcami tematu więc wjade im na ambicjie
:wink:

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Witam!

Chciałbym abyście powiedzieli mi co sądzicie o takiej rozpisce? Czy ma jakieś znaczące braki? Co byście w niej zmienili? Grałem nią kilka razy i do tej pory szło mi nieźle, więc uzasadnijcie proszę swoje propozycje.

2250 Pts - Ogre Kingdoms Roster

1 Tyrant @ 296 Pts
General; Ogre Club; Heavy Armor; Luck-Gnoblar
1 The Tenderiser; Wyrdstone Necklace; Fistful of Laurels

1 Butcher @ 180 Pts
Dispel Scroll ; Bangstick

1 Butcher @ 155 Pts
Dispel Scroll @ [25] Pts

1 Butcher @ 155 Pts
Dispel Scroll @ [25] Pts

3 Bulls @ 105 Pts

Gnoblar Trappers (8#, 48 Pts)
8 Gnoblar Trappers @ 48 Pts
Hand Weapon; Sharp Stuff; Scouts; Skirmishers

4 Ironguts @ 202 Pts
Bellower

4 Ironguts @ 202 Pts
Bellower

4 Ironguts @ 202 Pts
Bellower

3 Yhetees @ 195 Pts

2 Leadbelchers @ 120 Pts
Bellower

2 Leadbelchers @ 120 Pts
Bellower

3 Maneaters @ 270 Pts
Cathayan Longsword (x1); Great Weapon (x2); Heavy Armor

I co powiecie?

Awatar użytkownika
Kedziorson
Masakrator

Post autor: Kedziorson »

hmmm...tak jak się już przyjęło na ironach sztandary i gnoblary uwagi:D a po za tym spoko:D

Awatar użytkownika
Zed Zediculus
Mudżahedin

Post autor: Zed Zediculus »

Moim zdaniem tez spoko :)

Różnorodna armia, ciekawa. Butchery dobrze złożne, 3 Meneaterów to niezłe siła. Jak Ci się sprawdza to tym graj!

Pozdrawiam! 8)

Awatar użytkownika
FIFI (_!_)
Chuck Norris

Post autor: FIFI (_!_) »

FAjna rozpiska tylko pare rzeczy mi się nie podoba. Wyrzuciłbym jedną dwójeczke leadblecherów w zamian za dokupienie Bannera i Warbannera i gnoblar uwagę do jednego oddziału Irongutsów, jeden odział wojowników gnoblarów i z jednego butchera "zrzucić" D.S. żeby jeden miał 2D.S. a drugiemu dokupić Siegebreakera i ten item co daje -1 do LD. Nie wiem jak to w pkt ale powinieneś sie z mieścić :P Ale tak to spoko rozpa

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Dzięki za odpowiedzi. Zasadniczo zawsze obawiałem się dawać sztandary na ogry, sporo punktów dla przeciwnika w razie wpadki. Jednak popróbuję skoro to się sprawdza :D

blady da'Rasta

Post autor: blady da'Rasta »

sztandar na 4 irongutow robi olbrzymoia roznice - naprawde rzecz godna polecenia - 4 irongutow ze sztandarem i muzykiem przy zaszarzowana przez 5 khornikow ze sztandarem statystycznie wychodzi kolo remisu (szarzujac robi z nich miazge) - a to IMHO bardzo dobry wynik

Awatar użytkownika
Zed Zediculus
Mudżahedin

Ostatnio myślałem nad dużym oddziałem ogrów. Czy Wam się takie oddziały sprawdzają?

A to rozpiska z takim odziałem:

2800 Pts - Ogre Kingdoms Army

1 Tyrant
General; Luck Gnoblar (x1); Sword Gnoblar (x2); Heavy Armour
Tenderiser
Wyrdstone Necklace
Fistful of Laurels

1 Butcher
Tooth Gnoblar (x2)
Dispel Scroll
Power Stone

1 Butcher
Tooth Gnoblar (x2)
Dispel Scroll
Power Stone

9 Ogre Bulls (+ Butcher)
Look-Out Gnoblar; Ogre Club; FCG

4 Ironguts (+ Tyrant)
Look-Out Gnoblar; Standard; Musician
War Banner

4 Ironguts (+ Butcher)
Look-Out Gnoblar; FCG

3 Ogre Bulls
Ogre Club; Musician

3 Ironguts
Musician

2x2 Leadbelchers
Light Armour; Musician

3 Yhetees
Ice Weapon

2x3 Maneater
Ogre Club; Brace of Handguns; Heavy Armour

Casting Pool: 6

Dispel Pool: 4

Models in Army: 39

Total Army Cost: 2799

Zdecydowałem się na Bullsów ze względu na cenę. Ironguts są efektywniejsi, ale dużo drożsi. Co sądzicie?

Awatar użytkownika
FIFI (_!_)
Chuck Norris

Z 3 walki grałem na 9Bullsów i twierdze że jest to masa ataków ale strasznie kijowo sie manewruje takim oddziałem co czyni ich trudną jednostką. Można też je wykorzystać tak żeby przeciwnicy skupiali swój cały ostrzał na nich za nim ich rozwalą to trochę potrwa a wtedy nie naruszone oddziały irongutsów cichutko idą sobie boczkiem i rzezą :twisted:

Awatar użytkownika
Mate
Chosen of Khorne

Post autor: Mate »

Na te punkty, to trzech rzeźników jest obowiązkiem ;)

Co do dużych oddziałów - słabo się sprawdzają w tym byczki, niby duży unit size, ale mała siła przebicia. Zdecydowanie zamiast nich irongutsi (wtedy mamy duży oddział fear + outnumber w stylu kawy VC, unit str 30, 16 ataków S 6 oraz 5 impaktów S 5, miazga ;)

Jednak taki oddział pilnować trzeba przed flankowaniem/kanapkowaniem, łatwo też ich wymanewrować niestety. Przeciwnik będzie omijał, pruł z całej artylerii/magii oraz zatrzymywał.
Dość ciężko się czymś takim gra, no ale oddział nie do zatrzymania, jak jeszcze wejdzie tam Tyran... klękajcie narody ;)

Obowiązkowo trzymać na tym oddziale trollguts (regenka i MR wyratuje sporo z nich), no a do tego przy prawie 3k punktach, przyda się trzech butcherow do mocnego czarowania.

Wywaliłbym w ogóle maneaterów, jakoś nie przemawiają do mnie; niby mocno biją, ale schodzą tak samo łatwo jak irongutsi a dwa razy tyle w punktach ;)
Jeżeli już, to dać pojedyńczego biegacza z dwurakiem, może sporo zdziałać jako support szarż od flanki.

Wywalić leadów, jeżeli bardzo chcesz, jedną dwójkę można zostawić (choć wg mnie cienuitko się sprawdzają, jeżeli juz to jako straszaki ;)

Wziąłbym też drugi oddział yetich, naprawdę nieoceniona jednostka na flankach i do szybkiego wsparcia zza drzewa :D

No i gdzie jest Rhinos lub ze dwóch?? :twisted:
Rhinos to podstawa u ogrów, coraz bardziej się o tym przekonuję.

Awatar użytkownika
Zed Zediculus
Mudżahedin

No właśnie myślałem o Ironguts, ale oni są strasznie drodzy. To chyba za dużo punktów za jeden odział...jeszcze ucieknie...

Do tych 9 bulli obowiązkowo Buchter i jak pisałeś Trollguts. Regenka zrobi sporo. Boli mnie brak War Bannera, ale trudno.

Właśnie zamierzam kupić kilka bulli i zrobić z nich duży oddział...

Awatar użytkownika
Misiek
Mudżahedin

Kiedys gralem na wiekszych odzialach ale to nie mialo wiekszego sensu ( mowie tuo bullach) 5+ to juz strasznie duzo punktow. Dostawiamy sie i tak przewaznie max 4 podstawki a reszta powinna isc na tyly. Ogolnie to jest szarza jednej szansy. Jezeli wygramy combat to siejemy strachem, jak nie to kapa bo uciec bardzo latwo.

Duza jednostka ma tez inne zalty. Moze lapac wiecej przeciwnikow w jednej turze. To zdecydowanie ulatwia sprawe. Taki odzial ironow z tyrantem i jakims Czarem jest w stanie przelamac sporo.

Jednakze nie polecam brania wiecej niz 4-max 5 jednostyek w unicie + bohater. To robi sie zbyt kosztowne i trudne do rozegrania.

Nie lepiej zaszarzowac kilkoma odzialami na raz w kilka punktow niz posiadac przewage liczebna.. naprawde wedlug mnie taki odzial bardoz latwo spanikowac od byle czego... a uciekajace kilkaset pk fajne ie jest.

Awatar użytkownika
FIFI (_!_)
Chuck Norris

A oto moja troszkę zmieniona rozpiska na 2250:

1 Tyrant @ 306 Pts
General; Ogre Club; Heavy Armor; Luck-Gnoblar
1 The Tenderiser; Wyrdstone Necklace; Longstride

Butcher 1 Butcher @ 190 Pts
Dispel Scroll @ [25]
Bangstick @ [25]
2xTooth Gnoblar @ [10]

1 Butcher @ 190 Pts
Siege Breaker @ [30] Pts
Skull Mantle @ [20] Pts
2xTooth Gnoblar @ [10]

1 Butcher @ 190 Pts
Jade Lion @ [30] Pts
Sword of Might @ [20]
2xTooth Gnoblar @ [10]

2x3 Bulls @ 234 Pts
2ndWeapon @ [24]

20 Gnoblars @ 40

4 Ironguts @ 252 Pts
Bellower; Banner; War Banner; Luck-out Gnoblar

4 Ironguts @ 227 Pts
Bellower; Banner; Luck-out Gnoblar

4 Ironguts @ 227 Pts
Bellower; Banner; Luck-out Gnoblar

2xRhinox Riders @ 232 Pts
Heavy Armour; Iron Fist

Bull Rhinox Rider @ 161 Pts
Heavy Armour; Iron Fist
Bull Rhinox [45]

1249 PTS

Brakuje mi Yhetich ale nie mam figsów a jakoś proxowac nie lubie. Oceńcie prosze moją rozpiskę i wytyczcie błędy

Awatar użytkownika
Mate
Chosen of Khorne

Post autor: Mate »

Hmm. Zamieniłbym tych dwóch małych Rhiono-riderów na:

a) Trójeczkę yetich + gnoblary z reszty punktów
b) Dużego Rhinoska + gnoblary jw

Poza tym jednak wywaliłbym jedną trójkę byków, odjął z jednej czwórki irongutsów sztandar i jednego irona i stworzył miast tego dwie trójki z samymi muzykami (tj zostałyby dwie czwórki ze sztandarami oraz dwie trójki z muzykami).

Trójeczki irongutsów mają świetną manewrowość i ogromną wartość taktyczną (m.in wspieranie sprinterskich szarż Tyrana z flanki :)

A trzech to z kolei za mało na sztandar, bo można go stracić.

Reszta rozpiski ok, boli brak yetich, ale to już napisałem ;)

ODPOWIEDZ