Macki Wojny 2010 - Łódź - 2k+1k - 2010/12/11-12

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Re: Macki Wojny 2010 - Łódź - 2k+1k - 2010/12/11-12

Post autor: Lidder »

Lazur pisze:Może zaczekajcie na Wrocław i wtedy ew. wrzućcie lub nie połówki za oddziały.
Wrocław to inny turniej zupełnie. Uważam tak jak reszta, że warto zostać przy zasadach 8. Poza tym, jak przeciwnik będzie taki wredny, że zostawi sobie jeden model z 30 wojaków to też bądź taki :lol2:

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Lidder pisze:
Lazur pisze:Może zaczekajcie na Wrocław i wtedy ew. wrzućcie lub nie połówki za oddziały.
Wrocław to inny turniej zupełnie. Uważam tak jak reszta, że warto zostać przy zasadach 8. Poza tym, jak przeciwnik będzie taki wredny, że zostawi sobie jeden model z 30 wojaków to też bądź taki :lol2:
ale ja nie chce grac na remisy,
wystrzelamy się do 1 modelu w oddziale, pochowamy i mamy remis ;-)

wcześniej myślałem, że nie liczenie połówek zmienia bardzo grę,
na kohortexie prawie w ogóle tego nie odczułem.
Obrazek

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

To ssie nie strzelajcie. Wylejcie sie do nogi.

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Chłopaki, b. istotne z mojego punktu widzenia pytanie: rozumiem, że dopuszczając Uściślenia dopuszczacie też CHD wraz z odpowiednimi ich erratami/faqami 8 ed ? Pytam dlatego, że to moja jedyna w pełni pomalowana armia...

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Post autor: zembol »

Tak, oficjalnie potwierdzam: INDY GT dopuszczone.
Obrazek Obrazek
Nowe Lizaki: 110/30/89 | Demoniszcza: 16/0/11 | 101st Abn Div: 4/1/8

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

Wszyscy, którzy podniecają się Skavenami w sojuszach niech przeczytają sobie zasady Fragile Alliance i jak to się ma do magii.
Szybko Wam przejdzie.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Niby czemu? Nawet jak spadnie o jeden, to nadal można korzystać z pełnego poola. Problem mają armie "dobra".
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Post autor: zembol »

Ok, ale nie doceniasz tempa spadania. Na każdą turę masz 75% szans spadku (jeśli dobrze liczę :roll: ).
Obrazek Obrazek
Nowe Lizaki: 110/30/89 | Demoniszcza: 16/0/11 | 101st Abn Div: 4/1/8

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

zembol pisze:Ok, ale nie doceniasz tempa spadania. Na każdą turę masz 75% szans spadku (jeśli dobrze liczę :roll: ).
Ludzie tego nie grali, więc nie mają pojęcia.
Jak im w drugiej turze się kostki podzielą, to będą inaczej kwiczeć :)
Obrazek

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Hardkor, wlasnie przeczytalem - GW jednak ma w sobie pierwiastek geniuszu!

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

swieta_barbara pisze:Hardkor, wlasnie przeczytalem - GW jednak ma w sobie pierwiastek geniuszu!
Może i dobrze.
DE i Skavy są piekielnie dobre na małe punkty i dobrze się parują.
A tu taki klimatyczny i trafiony sposób na ich upupienie.
:twisted:
Obrazek

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Lidder pisze: :mrgreen: Jaki widzicie sprawę Black orc i Waagh! w sojuszniczym oddziale? wg. raw oddział np. warriorow chaosu rusza d6 do przodu.
Bohater Black Orc (warboss lub boss) są "bound by their unit test". Gdy deklarujesz Waaagh! oddziały sojusznika nie rzucają na potrzeby tej zasady, w takim razie nie będzie też żadnego ruchu z racji tej zasady. To samo dotyczy ewentualnego generała O&G siedzącego w oddziale sojusznika w czasie deklarowania Waaagh! - choć zapis w nawiasie w tym przypadku może być mylący - to jednak zasady specjalne armii nie przenoszą się na jednostki, które do tej armii nie należą.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Pedros
Oszukista

Post autor: Pedros »

To teraz mi powiedz, co się stanie, jak np. mój heros na pegazie jest w plagusach/slavach/sztormach z dzwonem.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Mac pisze:
Lidder pisze: :mrgreen: Jaki widzicie sprawę Black orc i Waagh! w sojuszniczym oddziale? wg. raw oddział np. warriorow chaosu rusza d6 do przodu.
Bohater Black Orc (warboss lub boss) są "bound by their unit test". Gdy deklarujesz Waaagh! oddziały sojusznika nie rzucają na potrzeby tej zasady, w takim razie nie będzie też żadnego ruchu z racji tej zasady. To samo dotyczy ewentualnego generała O&G siedzącego w oddziale sojusznika w czasie deklarowania Waaagh! - choć zapis w nawiasie w tym przypadku może być mylący - to jednak zasady specjalne armii nie przenoszą się na jednostki, które do tej armii nie należą.
To nie zasada specialna armii, a zasada generala OG. Sprawia, ze jednostka, ktora normalnie nie ma animozji nagle ja dostaje i zdaje na 6, to wiesz. Nie ma nigdzie zapisku ze ta jednostka musi byc z armii OG.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Lidder pisze:To nie zasada specialna armii, a zasada generala OG.
To przeczytaj tytuł na wcześniejszej stronie - "Army special rules".
Pedros pisze:To teraz mi powiedz, co się stanie, jak np. mój heros na pegazie jest w plagusach/slavach/sztormach z dzwonem.
Rozumiem, że mówisz o pegazie DE, bo to jedyny bohater na pegazie, który według zasad sojuszy, może dołączyć do sztormów lub clanratów z dzwonem (do plagusów z piecem nikt nie dołączy poza bohaterami pestilens). Może dołączyć do tych dwóch oddziałów w czasie wystawiania - stając się tym samym "Unbreakable". Nie może jednak opuścić tego oddziału do końca gry - nawet w związku z Fragile Alliance, które ogranicza tylko dołączanie bohaterów, a nie wyrzucanie bohaterów już dołączonych.
Ostatnio zmieniony 28 paź 2010, o 19:17 przez Mac, łącznie zmieniany 1 raz.

Pedros
Oszukista

no ok, ale co jeśli dołączę do slavów bez dzwonka (nawet nie wiem, czy slavy moga dzwonek miec!)

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Pedros pisze:no ok, ale co jeśli dołączę do slavów bez dzwonka (nawet nie wiem, czy slavy moga dzwonek miec!)
O co dokładnie chodzi? Dołączyć do oddziału slave'ów możesz - jak slave'y wybuchną, to i bohater wybuchnie. Do slave'ów nie można dołączyć dzwonka - tylko do clanów i sztormów.

Pedros
Oszukista

Ale co się stanie, jeśli zmieni sie struktura sojuszu jak ciągle jestem w oddziale sojuszniczym. Wychodzę? Ginę? Zostaję aż nie zdecyduję się wyjsc?

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Mac pisze:
Lidder pisze:To nie zasada specialna armii, a zasada generala OG.
To przeczytaj tytuł na wcześniejszej stronie - "Army special rules".
Racja :)

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

zembol pisze:Ok, ale nie doceniasz tempa spadania. Na każdą turę masz 75% szans spadku (jeśli dobrze liczę :roll: ).
Właśnie doczytałem, że rzuca się co turę :shock:
W takim razie faktycznie, masz rację. Myślałem, że rzuca się raz przed bitwą.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

ODPOWIEDZ