Jak zrobić podstawkę pod regiment?

Kompletne artykuły na konkretny temat.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Durg
Wałkarz

Post autor: Durg »

Co może zastąpić tą płyte PCV? Albo gdzie moge kupić na terenie 3-miasta?

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Wysyłkowo w jakimś sklepie internetowym. Poleciłbym JAMĘ, ale akurat w tej sprawie ostatnio chłopaki zwęszyli zysk i sprzedają PCV w bardzo małych kawałkach.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Patryk
Wodzirej

Post autor: Patryk »

Ja kupiłem w Castoramie, płyta bodajże 1mx0.7m za 18 zł.

Awatar użytkownika
Durg
Wałkarz

Post autor: Durg »

Właśnie diś byłem w Castramie i mieli conjwyzej wykładine PCV ale to coś innego!

Patryk
Wodzirej

Może źle zapytałeś? Chodzi o PVC albo PCW, a nie PCV.

http://pl.wikipedia.org/wiki/PCW

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

Post autor: Szaman »

chodzi o tzw. spienione PCV. bardzo dobry material, przydatny w robieniu makiet czy pojazdow. w wielu przypadkach z powodzeniem zastepuje plasticard, a jest sporo tanszy. bardzo latwy w obrobce. dostepny przewaznie w firmach zajmujacych sie wytwarzaniem reklam. ja zaopatrywalem sie tutaj:
http://www.taniareklama.pl/pl/pages/oferta_mtr/pcv.php
maja tez w bardzo dobrej cenie styrodur, ale raczej w duzych kawalkach.
"I fart in your general direction" :mrgreen:

Awatar użytkownika
Krzechu
Wałkarz

Post autor: Krzechu »

Durg pisze:Co może zastąpić tą płyte PCV?
Ja swoje traye, robione podobnym sposobem (zamiast "na górę" ograniczniki przyklejałem pionowo "z brzegu") robiłem z balsy, sklejałem wikolem. Schnie to wolniej od wszelkich kropelek, ale materiał chyba bardziej dostępny - w dowolnym modelarskim.

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

Krzechu pisze:
Durg pisze:Co może zastąpić tą płyte PCV?
Ja swoje traye, robione podobnym sposobem (zamiast "na górę" ograniczniki przyklejałem pionowo "z brzegu") robiłem z balsy, sklejałem wikolem. Schnie to wolniej od wszelkich kropelek, ale materiał chyba bardziej dostępny - w dowolnym modelarskim.
o balse raczej ciezko w "dowolnym" modelarskim :wink:
balsa jest drozsza od PCV, i to sporo. PCV jest tez chyba bardziej wytrzymale (bo elastyczne).

Awatar użytkownika
Krzechu
Wałkarz

Post autor: Krzechu »

@Szaman:
To są jakieś modelarskie bez balsy? W życiu nie spotkałem...
Co do ceny, masz jak najbardziej rację. Wytrzymałość - fakt że niższa, ale mimo że z trayami obchodzę się, w przeciwieństwie do figurek, niezbyt delikatnie, nic jeszcze mi nigdy nie odpadło.
Traye z balsy robiłem z prozaicznej przyczyny: za cholerę nigdzie nie mogłem znaleźć plasticardu/PCV. Twój link rozwiązuje ten problem, za co serdeczne dzięki.

Awatar użytkownika
Kerim
Master Convertor

Post autor: Kerim »

szaman, a jak w tej firmie coś nabyć? nie ma sklepu

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

Kerim pisze:szaman, a jak w tej firmie coś nabyć? nie ma sklepu
ja stawilem sie osobiscie - ten na Brodnie jest obok bloku Stefana :D
tu sa adresy oddzialow - tylko w-wskie
http://www.taniareklama.pl/pl/pages/firma_knt/
nie wiem, czy maja wysylke - trzeba by sie z nimi kontaktowac...

Awatar użytkownika
Kerim
Master Convertor

toć to anus mundi

Awatar użytkownika
Marko
Mudżahedin

Post autor: Marko »

Przepraszam, że się wtrącam, w dodatku niespecjalnie na temat (no trochę na temat, ale ni do końca), ale nie ma czegoś takiego jak PCV. Patryk kilka postów wyżej podał link, ale chyba zginął on w nawale postów - cytuję:
Wikipedia pisze:Skrót PCV powszechnie używany w Polsce wydaje się niepoprawny logicznie i językowo. W nazewnictwie międzynarodowym używa się wyłącznie skrótu PVC - od poly(vinyl chloride). W języku polskim poprawny jest skrót PCW - od polskiego poli(chlorek winylu). PCV nie jest poprawnym skrótem ani od nazwy międzynarodowej ani polskiej.
Przepraszam, ale to trochę zboczenie zawodowe i mierzi mnie takie mieszanie nazw.
pzd

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Słowa kluczowe: "wydaje", "się". Z pomocnych wyrażeń to jeszcze "nazwy zwyczajowe" itd. - to nie panowie językoznawcy definiują język. Definiuje go ogół posługujących się owym językiem, a panowie językoznawcy mogą go co najwyżej opisać.
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Marko
Mudżahedin

Post autor: Marko »

Masz rację - to nie panowie językoznawcy definiują język. Jednak PCV nie jest poprawną nazwą. Jest często używaną, ale nie jest poprawną. Tak samo jak poszłem.
Nie zamierzam się wykłucać, chciałem tylko zwrócić uwagę, wszyscy możemy się tu czegoś nauczyć :)
Z mojej strony koniec tematu, jeśli ktoś chce go kontynuować, zapraszam na PW.
pzd

Patryk
Wodzirej

Swoją drogą właśnie jak ostatnio byłem w Castoramie, to powiedziałem, że szukam PCV i nie wiedzieli o co chodzi.

A potem sam znalazłem, ale właśnie to była: "płyta PVC spieniona 3mm".

Luks
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Luks »

Wielkie dzięki bless za zrobienie tego tutoriala, sam zaczynam dopiero swoją przygodę z warhammerem i nie wiedziałem jak to się robi :wink: , a chciałem mieć podstawki pod regimenty i tak to bym kupował gotowe
Luks - swiatło

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

A może rozszerzymy poradnik o podklejanie figurek magnesami i robienie trayów z blachy? ;)

Awatar użytkownika
Kerim
Master Convertor

ja będę mówił PCW, houg.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Tomash pisze:A może rozszerzymy poradnik o podklejanie figurek magnesami i robienie trayów z blachy? ;)
a to takie skomplikowane jest, ze tutorial az trzeba ?? ..ale jak napiszesz to z checia przeczytam, dowiedzilabym sie czy 'dobrze' magnesiki poprzyklejalem ;-)
Obrazek

ODPOWIEDZ