Jak zrobić podstawkę pod regiment?
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Wysyłkowo w jakimś sklepie internetowym. Poleciłbym JAMĘ, ale akurat w tej sprawie ostatnio chłopaki zwęszyli zysk i sprzedają PCV w bardzo małych kawałkach.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
chodzi o tzw. spienione PCV. bardzo dobry material, przydatny w robieniu makiet czy pojazdow. w wielu przypadkach z powodzeniem zastepuje plasticard, a jest sporo tanszy. bardzo latwy w obrobce. dostepny przewaznie w firmach zajmujacych sie wytwarzaniem reklam. ja zaopatrywalem sie tutaj:
http://www.taniareklama.pl/pl/pages/oferta_mtr/pcv.php
maja tez w bardzo dobrej cenie styrodur, ale raczej w duzych kawalkach.
http://www.taniareklama.pl/pl/pages/oferta_mtr/pcv.php
maja tez w bardzo dobrej cenie styrodur, ale raczej w duzych kawalkach.
"I fart in your general direction" 

Ja swoje traye, robione podobnym sposobem (zamiast "na górę" ograniczniki przyklejałem pionowo "z brzegu") robiłem z balsy, sklejałem wikolem. Schnie to wolniej od wszelkich kropelek, ale materiał chyba bardziej dostępny - w dowolnym modelarskim.Durg pisze:Co może zastąpić tą płyte PCV?
o balse raczej ciezko w "dowolnym" modelarskimKrzechu pisze:Ja swoje traye, robione podobnym sposobem (zamiast "na górę" ograniczniki przyklejałem pionowo "z brzegu") robiłem z balsy, sklejałem wikolem. Schnie to wolniej od wszelkich kropelek, ale materiał chyba bardziej dostępny - w dowolnym modelarskim.Durg pisze:Co może zastąpić tą płyte PCV?

balsa jest drozsza od PCV, i to sporo. PCV jest tez chyba bardziej wytrzymale (bo elastyczne).

@Szaman:
To są jakieś modelarskie bez balsy? W życiu nie spotkałem...
Co do ceny, masz jak najbardziej rację. Wytrzymałość - fakt że niższa, ale mimo że z trayami obchodzę się, w przeciwieństwie do figurek, niezbyt delikatnie, nic jeszcze mi nigdy nie odpadło.
Traye z balsy robiłem z prozaicznej przyczyny: za cholerę nigdzie nie mogłem znaleźć plasticardu/PCV. Twój link rozwiązuje ten problem, za co serdeczne dzięki.
To są jakieś modelarskie bez balsy? W życiu nie spotkałem...
Co do ceny, masz jak najbardziej rację. Wytrzymałość - fakt że niższa, ale mimo że z trayami obchodzę się, w przeciwieństwie do figurek, niezbyt delikatnie, nic jeszcze mi nigdy nie odpadło.
Traye z balsy robiłem z prozaicznej przyczyny: za cholerę nigdzie nie mogłem znaleźć plasticardu/PCV. Twój link rozwiązuje ten problem, za co serdeczne dzięki.
ja stawilem sie osobiscie - ten na Brodnie jest obok bloku StefanaKerim pisze:szaman, a jak w tej firmie coś nabyć? nie ma sklepu

tu sa adresy oddzialow - tylko w-wskie
http://www.taniareklama.pl/pl/pages/firma_knt/
nie wiem, czy maja wysylke - trzeba by sie z nimi kontaktowac...

Przepraszam, że się wtrącam, w dodatku niespecjalnie na temat (no trochę na temat, ale ni do końca), ale nie ma czegoś takiego jak PCV. Patryk kilka postów wyżej podał link, ale chyba zginął on w nawale postów - cytuję:
pzd
Przepraszam, ale to trochę zboczenie zawodowe i mierzi mnie takie mieszanie nazw.Wikipedia pisze:Skrót PCV powszechnie używany w Polsce wydaje się niepoprawny logicznie i językowo. W nazewnictwie międzynarodowym używa się wyłącznie skrótu PVC - od poly(vinyl chloride). W języku polskim poprawny jest skrót PCW - od polskiego poli(chlorek winylu). PCV nie jest poprawnym skrótem ani od nazwy międzynarodowej ani polskiej.
pzd
Słowa kluczowe: "wydaje", "się". Z pomocnych wyrażeń to jeszcze "nazwy zwyczajowe" itd. - to nie panowie językoznawcy definiują język. Definiuje go ogół posługujących się owym językiem, a panowie językoznawcy mogą go co najwyżej opisać.

Masz rację - to nie panowie językoznawcy definiują język. Jednak PCV nie jest poprawną nazwą. Jest często używaną, ale nie jest poprawną. Tak samo jak poszłem.
Nie zamierzam się wykłucać, chciałem tylko zwrócić uwagę, wszyscy możemy się tu czegoś nauczyć
Z mojej strony koniec tematu, jeśli ktoś chce go kontynuować, zapraszam na PW.
pzd
Nie zamierzam się wykłucać, chciałem tylko zwrócić uwagę, wszyscy możemy się tu czegoś nauczyć

Z mojej strony koniec tematu, jeśli ktoś chce go kontynuować, zapraszam na PW.
pzd
A może rozszerzymy poradnik o podklejanie figurek magnesami i robienie trayów z blachy? 

a to takie skomplikowane jest, ze tutorial az trzeba ?? ..ale jak napiszesz to z checia przeczytam, dowiedzilabym sie czy 'dobrze' magnesiki poprzyklejalemTomash pisze:A może rozszerzymy poradnik o podklejanie figurek magnesami i robienie trayów z blachy?