Wiara, Religia, Kościół

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

Zablokowany
Awatar użytkownika
Kruti
Dżentelmen Ludowy

Re: Wiara, Religia, Kościół

Post autor: Kruti »

Siriael pisze:Ciekawe gdzie załączając te zdjęcie stwierdziłem, że każdy katolik to nazista? #-o

Po prostu pokazuję jaka jest historia... Jeśli popieranie mordowania ludzi w "imię miłości do bliźniego" jest spoko, to masz wypaczony system wartości...

Na tym zdjęciu byli zapewne również i ateiści. W imię czego zatem popierali oni mordowanie ludzi?

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

http://www.youtube.com/watch?v=akNs5JOh ... r_embedded#!

Uwaga, ten ksiądz może nauczać Twoje dziecko! :shock:
Ostatnio zmieniony 8 lis 2010, o 00:03 przez bless, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Breslauer
Chuck Norris

Post autor: Breslauer »

Kruti pisze:
Siriael pisze:Ciekawe gdzie załączając te zdjęcie stwierdziłem, że każdy katolik to nazista? #-o

Po prostu pokazuję jaka jest historia... Jeśli popieranie mordowania ludzi w "imię miłości do bliźniego" jest spoko, to masz wypaczony system wartości...

Na tym zdjęciu byli zapewne również i ateiści. W imię czego zatem popierali oni mordowanie ludzi?
Spytaj ich może, bo ja nie wiem :roll: Na pierwszym zdjęciu widać natomiast Adolfa Hitlera z Biskupem na pierwszym planie...
Poza tym mowa była o KK i jego powiązaniu z prawicą... Ateista jak i Katolik (jak i wyznawcy innych religii) mogą być dobrymi ludźmi.

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

A propos KK i nazizmu, wielu księży niemieckich życiem zapłaciło za sprzeciw nazistowskim praktykom (kilku zostało nawet wyniesionych na ołtarze), a co do fotek, warto byłoby podać rok ich zrobienia, bo to również jest ważne. Kościół w Polsce na przykład, do początku lat 50 również utrzymywał w miarę normalne stosunki z Komunistami jako było nie było rządzącymi krajem..

Równie kontrowersyjne zdjęcia pokazują metropolitę obrządku greckiego Andrieja Szeptyckiego dokonującego pokropku wyruszających na front członków SS Galizien.....
Obrazek

Chłopska Bretka ;) : W/R/P: 4/2/4

cold turkey
Mudżahedin

Post autor: cold turkey »

Powyższy temat na tym forum raczej nie ma sensu. Gdyż większość forumowiczów to osoby młode o poglądach liberalnych lub bardzo liberalnych, nie lubiące lub bardzo nie lubiące[nienawidzące?] kościoła.

Ale się jakos bardzo nie dziwię też jak byłem w liceum rzucałem w domu krzyżem o ziemie czy plulem do biblii a nawet krzyz zdjety ze szkolnej sciany na przerwie wrzuciłem do smietnika. Ale potem sie zmienilem.
Zresztą nie macie już z czym walczyć, morze ateizmu zalewa Europe. Poza ochrzczeniem i slubami większośc katolików w Polsce nie ma do czynienia z kosciołem praktycznie nic.
HE 2.5k

Awatar użytkownika
Breslauer
Chuck Norris

Nijlor pisze:Kościół w Polsce na przykład, do początku lat 50 również utrzymywał w miarę normalne stosunki z Komunistami jako było nie było rządzącymi krajem..
Nie komunistami, a "państwowymi kapitalistami" wycierających sobie mordy socjalizmem... :wink:
Co określasz normalnymi stosunkami? Represje na klechach?

Akurat nie jestem zwolennikiem atakowania "pokojowej" religii ze względu na to, że ma hipokrytów po całości na przedstawicieli...
Chrześcijaństwo na pewno nie popiera mordowania ludzi... O czym KK zapomniał na całej linii patrząc na jego historię.

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Gdyż większość forumowiczów to osoby młode o poglądach liberalnych lub bardzo liberalnych, nie lubiące lub bardzo nie lubiące[nienawidzące?] kościoła.
Nie martw się, Mój Drogi! Już wszak starzejemy się z każdą chwilą!

Zresztą nie macie już z czym walczyć, morze ateizmu zalewa Europe. Poza ochrzczeniem i slubami większośc katolików w Polsce nie ma do czynienia z kosciołem praktycznie nic.
Serce me raduję się na owe wieści niepomiernie.
Telchar napisał(a):
Czy Ty myślisz że każdy katolik to baran przyjmujący wszystko na wiarę? Jest kilka kwestii których nie da się ustalić empirycznie, jak np. życie po śmierci i w tym miejscu właśnie wkracza wiara...
Niestety tak;/. Zależnie od przyjętej tezy mieszacie argumenty stricte empirycznie z irracjonalnymi. A wszak z przesłanek niesprawdzonych teza wynika wątpliwa!

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Chrześcijaństwo na pewno nie popiera mordowania ludzi... O czym KK zapomniał na całej linii patrząc na jego historię.
Nie tylko KK (zresztą bardzo uogólniasz, zapewne chodziło ci raczej o przedstawicieli stanu duchownego), także islam, wierzenia mezoamerykańskie i wiele innych, nie zapominaj o tym ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Breslauer
Chuck Norris

Islam też nie jest religią bojową, a fanatyzm zawsze prowadzi do zła...

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Tylko jakoś dziwnie na forum zawsze wypowiadając się na temat fanatyzmu religijnego przytacza się historię KK... gdzie tu obiektywizm, ja rozumiem, że temat jest na czasie ale nie tylko w imię Chrystusa mordowano (w większości przypadków miało to zresztą polityczne podłoże vide inkwizycja hiszpańska - państwowa zresztą instytucja, konkwista, rzeź Hugenotów....)
Obrazek

Awatar użytkownika
Breslauer
Chuck Norris

Nie, nie tylko w imię Chrystusa mordowano i nadal się morduje... Czy to coś zmienia? Złe nadal pozostaje złem...

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Oczywiście z tym się zgadzam ocena ww. przeze mnie zjawisk jest jednoznacznie negatywna, tylko jakoś nikt nie zakłada na tym forum np. tematu o mordach na chrześcijanach, bo KK jest zawsze tematem bardzo na czasie (np. na forach lokalnych aż kipi od tekstów nierzadko noszących znamiona pomówień...)
Obrazek

Awatar użytkownika
Breslauer
Chuck Norris

Wg mnie nie, może dlatego o nim jest akurat ta dyskusja bo po prosty KK jest najbliższy (w różnym znaczeniu, niż np Meczety itd.) wszystkim?

Awatar użytkownika
Akadera
Falubaz

Post autor: Akadera »

Nijlor pisze:ylko jakoś dziwnie na forum zawsze wypowiadając się na temat fanatyzmu religijnego przytacza się historię KK
Moze dlatego ze w naszym kraju katolicyzm jest religia dominujaca i np kwestia przypalow wyznawcow islamu, judaizmu itp przynajmniej teoretycznie bedzie znacznie mniejsza ilosciowo bo wyznawcow i duchownych jest mniej. Zreszta z iloma przedstawicielami innych religii stykasz sie na codzien? Raczej niewielu ich wiec trudniej jest liczyc na szanse fanatyzmu/dyskryminacji z ich strony wobec ciebie skoro ich praktycznie nie widujesz.
Siriael pisze:Islam też nie jest religią bojową, a fanatyzm zawsze prowadzi do zła...
Jest jedna z tych religii w ktorej kazdy znajdzie cos dla siebie i pacyfista i zwolennik wysadzania innowiercow w powietrze :wink:
A tak apropo krytyki roznych religii to podoba mi sie puenta okolo 2:10 (subiektywnie to tylko moje zdanie)
http://www.youtube.com/watch?v=MPN3YeEYN8c

Awatar użytkownika
Breslauer
Chuck Norris

Fanatyków znajdziesz chyba w każdej religii a to nie służy dobremu wizerunkowi religii.

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

Siriael pisze:Islam też nie jest religią bojową,
bardzo się mylisz... polecam lekturę Koranu - obowiązkiem każdego muzułmanina jest powiększanie Kalifatu - metodami głównie siłowymi - fizyczną eliminacją przeciwników.
BTW także każdy chrześcijanin ma obowiązek prowadzić akcję misyjną - jedyna różnica to metody pozyskiwania nowych wyznawców

pozdro,
Ż.

Awatar użytkownika
Breslauer
Chuck Norris

Żaba pisze:
Siriael pisze:Islam też nie jest religią bojową,
bardzo się mylisz... polecam lekturę Koranu - obowiązkiem każdego muzułmanina jest powiększanie Kalifatu - metodami głównie siłowymi - fizyczną eliminacją przeciwników.
BTW także każdy chrześcijanin ma obowiązek prowadzić akcję misyjną - jedyna różnica to metody pozyskiwania nowych wyznawców

pozdro,
Ż.
Akcją misyjną chrześcijan nazywasz wyprawy krzyżowe, inkwizycje czy mordowanie rdzennych mieszkańców obu ameryk? :roll:

Awatar użytkownika
Zeppelin
Falubaz

Post autor: Zeppelin »

A ty jesteś naprawdę tak krótkowzroczny ,aby nie domyślić się ,że w kolonizacji obu ameryk praktycznie nikomu (mowa tu zwłaszcza o kolonizatorach i sponsorach) nie chodziło o wiarę i kościół?
I believe in Honour.!

Awatar użytkownika
Breslauer
Chuck Norris

Z pewnością nie było żadnego "nawracania" rdzennych mieszkańców obu tych kontynentów podczas kolonizacji... :roll:

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Post autor: Tullaris »

Siriael pisze:Akcją misyjną chrześcijan nazywasz wyprawy krzyżowe, inkwizycje czy mordowanie rdzennych mieszkańców obu ameryk? :roll:
Co do wypraw Krzyżowych. Dzisiaj bowiem dominuje pogląd, że to kościół wywołał świętom wojnę i doprowadził do mordowania bezbronnych Machometan. Zapomina się natomiast o właściwych przyczynach, a były one takie:
Podbicie Kalifatów arabskich przez Turków Seldżuckich, którzy utrudniali pielgrzymom drogę do Jerozolimy i stanowili coraz większe zagrożenie, dla Bizancjum. Obawiano się, że wtargną oni do Europy.
Sytuacja ekonomiczna w Europie, brak nowych ziem pod zasiedlenia i brak dochodów rycerstwa.
Walka Cesarstwa z Papiestwem, tu dopiero można się przyczepić bo rzeczywiście Papieżowi zależało na zorganizowaniu wyprawy gdyż wzmacniało to jego pozycje polityczną.
Niemniej jednak główne powody były natury ekonomiczno militarnej: czyli jak nie pójdziemy na wojnę i nie zdobędziemy łupów to będziemy biedować (dziś to brzmi złowrogo, ale w ówczesnych czasach była to normalna praktyka więc nie ma się co czepiać) i jaki my teraz ich nie napadniemy, to oni napadną nas. A religia była tylko pretekstem.
Jeśli chodzi o inkwizycje to jest ona dziś strasznie demonizowana. Jak delikwent który był oskarżony o herezje oświadczył, że odwołuje wszystko to co mówił wcześniej i wraca na łono Kościoła to było mu wybaczone. Gorzej mieli ci którzy nie chcieli się wyprzeć się swych poglądów, ale możliwość uratowania życia istniała, a ofiary XX wiecznych systemów totalitarnych takiej możliwości nie miały.
Co do tej Ameryki, to Papież Jan Paweł Drugi sam przyznał, że Kościół musi prosić za to Boga o wybaczenie.
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."

Zablokowany