Wiara, Religia, Kościół

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

Zablokowany
cold turkey
Mudżahedin

Re: Wiara, Religia, Kościół

Post autor: cold turkey »

Co do inkwizycji to Dużo większe śmiertelne żniwo zebrała ona poprzez inkwizytorów protestanckich a nie katolickich.
Katoliccy inkwizytorzy rzadko zabijali tak jak pisze tu przedmówca. To protestanci urządzali spektakle, na których palono od razu całe grupy heretyków.

A co o świadkach jehowy myślicie skoro tak nie lubicie katolików ? Sa sto razy bardziej radykalni.
HE 2.5k

Awatar użytkownika
Manco
Mudżahedin

Post autor: Manco »

nie lubimy ani tych ani tych^^
Strzyg, wiwern, endriag i wilkołaków wkrótce nie będzie na świecie. A skurwysyny będą zawsze.

Nowo Powstałe forum o tematyce fantasy zapraszam http://www.fantasylib.pl/forum

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

http://www.youtube.com/watch?v=rhUE2tg9igg

proszę co by nie było że uwzięliśmy się na KK :wink:

Ż.

Awatar użytkownika
Manco
Mudżahedin

Post autor: Manco »

fajna piosnka na temat kochanych księży:)
http://www.youtube.com/watch?v=6EmLLhNaVQE
w wykonaniu zespolu SKA-P na woodstocku dali rade:)
Strzyg, wiwern, endriag i wilkołaków wkrótce nie będzie na świecie. A skurwysyny będą zawsze.

Nowo Powstałe forum o tematyce fantasy zapraszam http://www.fantasylib.pl/forum

Awatar użytkownika
Akadera
Falubaz

Post autor: Akadera »

Tullaris:
Co do krucjat. Geneza geneza ale mi np chodzi raczej o hipokryzje, bo jesli mamy do czynienia z ponoc religia milosci do blizniego itp a tu papiez wzywa do odzyskania ziemi swietej i obiecuje odpuszczenie grzechow tym ktorzy sie tam w tym celu wybiora to jak dla mnie zdeka zgrzyta.
Co do inkwizycji:
Tullaris pisze:Jak delikwent który był oskarżony o herezje oświadczył, że odwołuje wszystko to co mówił wcześniej i wraca na łono Kościoła to było mu wybaczone. Gorzej mieli ci którzy nie chcieli się wyprzeć się swych poglądów, ale możliwość uratowania życia istniała, a ofiary XX wiecznych systemów totalitarnych takiej możliwości nie miały.
Po pierwsze to na lono kosciola mogl zostac przyjety co jednak nie przeszkadzalo w pozniejszym spaleniu.
Po drugie to czy stosowanie panstwowego terroru w jakis sposob wybiela stosowanie terroru przez kosciol?
Po trzecie to zrob sobie taka zabawe zalozmy ze jestes zatrzymany przez inkwizycje (powiedzmy, ze teoretycznie masz inne poglady niz oni). Mam rozumiec zanim zdarza cie zabrac na przesluchanie zdarzysz wyprzec sie wszystkiego w co wierzysz, w czym cie wychowano ewentualnie i po drodze sprzedasz sasiadow z ktorymi zasowasz razem na msze co niedziela. A po drodze bedziesz sie cieszyl ze inkwizytor laskawie ci wybaczyl. Sorry nie bylo ad persona ale dla mnie do takich wnioskow prowadzi taka argumentacja.
Tullaris pisze:Co do tej Ameryki, to Papież Jan Paweł Drugi sam przyznał, że Kościół musi prosić za to Boga o wybaczenie.
Co nie przeszkadzalo mu sie kumplowac ze zbrodniarzem Pinochetem :wink: Jak dla mnie to to proszenie Boga o wybaczeni nie wiele daje, cenie wyzej bardziej dorazne metody zadoscuczynienia.
cold turkey pisze:A co o świadkach jehowy myślicie skoro tak nie lubicie katolików ? Sa sto razy bardziej radykalni.
Dla mnie zakaz transfuzji jest na podobnym poziomie racjonalnosci co np zakaz invitro. Jesli to byl jakis test to moge rownie dobrze powiedziec kilka slow o rzeczach nie podobajacych mi sie w innych religiach :wink:

Awatar użytkownika
Silesian_Heretic
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: Silesian_Heretic »

Tak czytam i czytam i w pewnym momencie widziałem zdanie, że to przeciwnicy krzyża na Karakowskim Przedmieściu byli agresywni. Dziwne to dla mnie, bo w związku ze specyfiką mojej pracy, bywałem w Warszawie przez cały ostatni tydzień gdy stał krzyż przed Pałacem Prezydenckim. Podczas kilku obserwacji nie zauważyłem wulgarnych i bezpośrednich inwektyw rzucanych w stronę obrońców krzyża, tym bardziej ataków fizycznych, co innego drwina, kpina i ironia. Mało tego, najbardziej zaczepialscy w takim stylu "cho no tu baranie zaraz ci dowalę" byli "panowie starsi" którzy w kierunku osób stojących w tzw. pierścieniu rzucali prowokujące słowa.

Oczywiście nie można wykluczyć takze elementów wybitnie aspołecznych wśród przeciwników krzyża ale pisanie w tonie jakoby mieli oni prześladować obrońców werbalnie i fizycznie w sposób zorganizowany, jest poprostu kłamstwem. Tak samo jak nazywanie zabójstwa w Łodzi "mordem łódzkim".

Awatar użytkownika
Virgo
Chuck Norris

Post autor: Virgo »

cold turkey pisze:Ale się jakos bardzo nie dziwię też jak byłem w liceum rzucałem w domu krzyżem o ziemie czy plulem do biblii a nawet krzyz zdjety ze szkolnej sciany na przerwie wrzuciłem do smietnika.
:-s

cold turkey
Mudżahedin

Jeszcze pogańskim bogom budowałem ołtarz ze dwa razy. Raz im nawet dusze oddawałem.

Ale w tym jest piękny katolicyzm, że możesz wrócić do kościoła. Czego i wam życzę.
Nie chodzę co tydzień, ale dwa razy w miesiącu to na pewno jestem w kościele. Do spowiedzi raz w roku.
HE 2.5k

Awatar użytkownika
Silesian_Heretic
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: Silesian_Heretic »

cold turkey pisze:Jeszcze pogańskim bogom budowałem ołtarz ze dwa razy. Raz im nawet dusze oddawałem.

Ale w tym jest piękny katolicyzm, że możesz wrócić do kościoła. Czego i wam życzę.
Nie chodzę co tydzień, ale dwa razy w miesiącu to na pewno jestem w kościele. Do spowiedzi raz w roku.

Wiesz, mam wrażnie że tu nie mówią o "potrzebie serca" ale o zinstytucjonalizowanej gospodarce wyznaniowej kościoła katolickiego. Niektórzy, tak jak Ty potrafią dysonans poznawczy związany z instytucją kościoła odsunąć na bok, i cieszyć się wiarą. A inni poprostu się złoszczą na krajobraz.

cold turkey
Mudżahedin

Silny kościół jako instytucja jest niezbędnie potrzebny. Ja bym się bez tego nie nawrócił. Dobrze tylko by było by nie łączył się z żadnym ugrupowaniem politycznym.

W każdym razie co was ucieszy dzisiaj czytałem na wp, że grupie Radia Maryja bardzo obniżyły się zyski. W porównaniu do tego co bylo jeszcze kilka lat temu ubyło i pieniedzy i sluchaczy. Jest stala tendencja spadkowa. Obcieli tez Rydzykowi kase na odwierty, on przeciez wymyslil ten gaz z łupków. Tak sobie mysle, ze taki gosc jak o.Rydzyk powinien byc w rzadzie a nie byc ksiedzem - ma ogromny talent do pieniedzy i nawet jesli by kradl to i tak by duzo zostawalo.

PS az sobie przypomnialem muze z czasów licealnych calkiem dobrze sie slucha i pasuje do ogólnie antykoscielnego wydzwieku watku

http://www.youtube.com/watch?v=dWsnCb0k ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=NtSJKdd931s
HE 2.5k

Awatar użytkownika
Arqueek
Chuck Norris

Post autor: Arqueek »

Siriael pisze:Chrześcijaństwo na pewno nie popiera mordowania ludzi... O czym KK zapomniał na całej linii patrząc na jego historię.
Bys sie zdziwil.
ks wyjscia, 32:27 biblia tysiaclecia
i rzekl do nich: tak mowi Pan, Bog Izraela: kazdy z was niech przypasze miecz do boku. Przejdzcie tam i z porotem od jednej bramy w obozie do drugiej i zabijajcie : kto swego brata, kto swego przyjaciela, kto swoego krewnego.

Pomijam oczywiscie kamieniowanie za zdrady czy inne dzine sprawy.
Powyższy temat na tym forum raczej nie ma sensu. Gdyż większość forumowiczów to osoby młode o poglądach liberalnych lub bardzo liberalnych, nie lubiące lub bardzo nie lubiące[nienawidzące?] kościoła.
Bo oczywiscie kazdy ponad 18 lat ma racje i wiedze wystarczajaca do dyskusji ;) Lecz cos tego po Twoich postach nie widac, sorry. Za bardzo sie rzucasz, pomijajac juz bledy i dziwne, szczeniackie gadki.
bardzo się mylisz... polecam lekturę Koranu - obowiązkiem każdego muzułmanina jest powiększanie Kalifatu - metodami głównie siłowymi - fizyczną eliminacją przeciwników.
Serio? To skoro odwolujesz sie do tego moze sam go przeczytasz. Muzulmanin nie ma prawa nikogo zabic, nawet niewiernego "bo on nie wie". Wlasciwie zabijanie w kazdej formie jest zakazane. W sumie czytalem baaaardzo dawno, wiec nie wkleilem dokladnego cytatu, ale mysle, ze to nie jest problem znalezc na necie wystarczy chciec :)

cold turkey
Mudżahedin

Oooo wreszcie jeden mądry sie znalazl i to atakujacy personalnie... Ciekawy jestem gdzie mam bledy ? Nie licz polskich znakow.

A co do tego, ze na forum sa mlodzi ludzie to ma to gigantyczne znaczenie akurat w tej dyskusji. Z tej racji, ze wsrod mlodziezy bardzo modny jest ateizm i liberalizm. Raczej nikt majacy nascie czy dwadziescia pare lat nie obnosi sie z dewocja. A w kazdym razie jest to szalenie niemodne.
HE 2.5k

Awatar użytkownika
Arqueek
Chuck Norris

Post autor: Arqueek »

To nie atak, jedynie drobna dygresja, bys sie czasem zastanowil nad tym co piszesz.
Wsord mlodziezy modny jest teraz powrot do chrzescijanstwa, i wiem to, bo sam mam 18 lat i widze co moi rowiesnicy robia ;) Ateim byl modny z 20-10 lat temu, nie dzis.
PS Co do bledow nie robmy ot, nie chodzi o polskie znaki diakrytyczne, bo sam ich nie uzywam.

Awatar użytkownika
Breslauer
Chuck Norris

Post autor: Breslauer »

Mam 19 lat a nie jestem ani liberałem ani ateistą, więc krótko mówiąc masz wała... :twisted:

cold turkey
Mudżahedin

Kropelka w morzu :wink:

Ankiete powinnismy zrobic. Jaki swiatopoglad jest najbardziej popularny wsrod batlowców.
Albo prawybory samorzadowe :D
HE 2.5k

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Żaba pisze:http://www.youtube.com/watch?v=rhUE2tg9igg

proszę co by nie było że uwzięliśmy się na KK :wink:

Ż.
Obejrzalem wszystkie 13 cześci. Wniosek: nie tylko chrzescijanstwo, nie tylko islam, ale wszystkie religie powinny zostać zabronione.
Zamiast religii do szkol powinno sie wprowadzic przedmiot, ktory wyjasnialby dzieciom, dlaczego religie są złe i jakie niosą ze sobą zagrozenia.
Obrazek

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

Ja jestem dobrym praktykujacym katolikiem
I nie wstydze sie tego choc powoli dochodze do wniosku ze prawdziwi chrzescijanie dawno dawno temu wygineli :( i teraz takich ze świeczką szukać
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Awatar użytkownika
Manfred
Postownik Niepospolity

Post autor: Manfred »

Tylko Poganizm :P
zajmijcie się czymś pożytecznym, nie wiem idźcie na siłownie ? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Post autor: Tullaris »

Akadera pisze: Po pierwsze to na lono kosciola mogl zostac przyjety co jednak nie przeszkadzalo w pozniejszym spaleniu.
No tak tylko po co mieli go zabijać? Bardziej opłacało się zostawić go przy życiu.
Akadera pisze: Po drugie to czy stosowanie panstwowego terroru w jakis sposob wybiela stosowanie terroru przez kosciol?
Po części tak bowiem od "mrocznych" czasów Inkwizycji trochę minęło i świadomość ludzka poszła do przodu, ale po drodze funduje się nam liczbę ofiar przebijając kilkakrotnie tą którą miała inkwizycja na swoim koncie przez całą swoją historię. Widzisz średniowiecze to taki okres gdzie nie znano pojęcia wolności słowa czy praw człowieka. Ale później już tak, a mimo to dopuszczono się znacznie większych zbrodni.
Akadera pisze:Po trzecie to zrob sobie taka zabawe zalozmy ze jestes zatrzymany przez inkwizycje (powiedzmy, ze teoretycznie masz inne poglady niz oni). Mam rozumiec zanim zdarza cie zabrac na przesluchanie zdarzysz wyprzec sie wszystkiego w co wierzysz, w czym cie wychowano ewentualnie i po drodze sprzedasz sasiadow z ktorymi zasowasz razem na msze co niedziela. A po drodze bedziesz sie cieszyl ze inkwizytor laskawie ci wybaczyl. Sorry nie bylo ad persona ale dla mnie do takich wnioskow prowadzi taka argumentacja.
Tak tylko najpierw musieli by mi udowodnić, że jestem heretykiem/czarnokiężnikiem, musiał by się odbyć proces o czary czy coś tam innego o co jestem oskarżony, można było się bronić i udowodnić swoją niewinność. Oczywiście jeśli miało się, poglądy całkowicie sprzeczne z tym co dyktował Kościół i próbowało się do nich przekonać sąd to kopało się swój własny grób jak je człowiek ukrył to miał szanse przetrwać.
Akadera pisze:Co nie przeszkadzalo mu sie kumplowac ze zbrodniarzem Pinochetem :wink: Jak dla mnie to to proszenie Boga o wybaczeni nie wiele daje, cenie wyzej bardziej dorazne metody zadoscuczynienia.
Dobra tylko, że Jaruzelskiemu też podał rękę, no ale oczywiście Jaruzel dla co poniektórych nie jest zbrodniarzem. Pinochet przynajmniej uchronił Chile przed losem drugiej Kuby i dzięki temu ten kraj jest dziś najlepiej rozwiniętym krajem Ameryki Pd. Jaruzel wysyłał swoich siepaczy do likwidowania przeciwników politycznych w celu utrzymania w tego samego systemu jaki na Kubie był. No ale Papież wyciągał rękę do każdego :wink: .
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."

Awatar użytkownika
Virgo
Chuck Norris

Post autor: Virgo »

Eltharion pisze:choc powoli dochodze do wniosku ze prawdziwi chrzescijanie dawno dawno temu wygineli :(
Ostatni Chrześcijanin umarł na krzyżu.

Zablokowany