Macki Wojny 2010 - Łódź - 2k+1k - 2010/12/11-12

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tutajec
Postownik Niepospolity

Re: Macki Wojny 2010 - Łódź - 2k+1k - 2010/12/11-12

Post autor: Tutajec »

Ziemko (sarkazm)
Obrazek

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Nie dales zadnej emoty, a ja juz spiacy jestem i mozg wolniej pracuje.

Zeby juz nie OT to napisze, ze 4 osoby z Bydzi najprawdpobniej wpadna (Piotr + Pacek i ja +Andrew)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

jeśli w armii TK na 1000p znajduje się tylko jeden heros (prince lub liche) jest on jednocześnie generałem i hierofantą.
jesli dobrze zrzumialem nie moge miec przez to np.:
2x liche
2x prince
prince + icon bearer
liche + icon bearer

o ile te dwa pierwsze sie raczej samo przez siebie rozumie to to drugie nie jest tak chyba oczywiste bo bajer nigdy nie moze byc ani generalem ani phantem

istnieje szansa na ograniczenie tego zapisku do 2x princow/lichow?

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Post autor: zembol »

Zmiany w regulaminie Macek:
- jeśli w armii TK na 1000p znajduje się tylko jeden heros typu prince lub liche jest on jednocześnie generałem i hierofantą.
- dodatkowe kości DD wygenerowane ze specjalnych zdolności bohaterów / kradzione z przedmiotów / przechowywane w przedmiotach muszą zostać przydzielone do puli sojusznika generującego/kradnącego/przechowującego (tak jak z chanellingu)
Ok, no to kwestię TK mamy uregulowaną już chyba ostatecznie.
Niesprawiedliwy, rasistowski, krzywdzący itd... zapis o dwarfach usuwamy. Zamiast tego dodajemy zapis, który jasno reguluje co się dzieje z kradzionymi/dodawanymi kośćmi, niezależnie od rulebookowych wątpliwości.
Harmonogram czasowy
Sobota
09:15-09:45 - zapisy
10:00-13:30 - I bitwa
13:50-17:20 - II bitwa
17:40- - III bitwa
21:30 - afterparty

Niedziela
08:30-12:00 - IV bitwa
12:20-15:50 - V bitwa
16:10- ogłoszenie wyników, rozdanie i losowanie nagród!
Doświadczenia ze Strategikonu uświadomiły mi konieczność zwiększenia czasu na bitwy. Mamy 3.30 na bitwę, po czym lecą karniaki, a 3.45 wszystkie bitwy kończą się natychmiast wynikiem ustalonym przez sędziego (patrz: karniaki). Dzięki takiemu harmonogramowi mamy duże szanse zaczynać wszystkie bitwy o czasie, a gracze, którzy skończą na czas będą mieli pare minut na zebranie figurek ze stołu, udanie się do WC czy wszamanie kanapki / ciepłego posiłku.
Obrazek Obrazek
Nowe Lizaki: 110/30/89 | Demoniszcza: 16/0/11 | 101st Abn Div: 4/1/8

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Co z punktami za uciekajace oddzialy na koniec gry? Jesli nie chcecie polowek to moze nad tym sie chociaz zastanowicie?? (w temacie waszego lokala no blood no glory, byla juz dyskusja na tn temat)

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

jakie przewidujecie progi punktowe? jezeli 3000+ do masakry to sugeruje zmiejszyc :)
proponuje tez zebyscie zaczeli turniej w sobotę o 9:00 i w niedziele o 8:00. na strategu tez na 3000pkt na sojusz prawie nikt sie nie wyrabiał w 3,5h.
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Robson pisze:jakie przewidujecie progi punktowe? jezeli 3000+ do masakry to sugeruje zmiejszyc :)
proponuje tez zebyscie zaczeli turniej w sobotę o 9:00 i w niedziele o 8:00. na strategu tez na 3000pkt na sojusz prawie nikt sie nie wyrabiał w 3,5h.
Ej no, na Strategikonie czas bitew był krótszy o 20min. To sporo, bo ostatnie tury zwykle są już krótkie. A start o 9.00 to kiepski pomysł w stosunku do graczy, którzy muszą przyjechać do nas z Polski.
Ziemko pisze:Co z punktami za uciekajace oddzialy na koniec gry? Jesli nie chcecie polowek to moze nad tym sie chociaz zastanowicie?? (w temacie waszego lokala no blood no glory, byla juz dyskusja na tn temat)
Gramy by the book. Jedynym wyjątkiem jest breakthrough.
Połówki i uciekające oddziały są wpisane w 8ed.
Poza tym niweluje to choć odrobinę niesprawiedliwości wynikające z kończenia bitew przed czasem ;)
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Jaja sobie robisz chyba.
Pol armii przeciwnika zrobi flee w ostatniej turze i nie dostane zadnych punktow za to i to ma byc niby sprawiedliwe?????!!!!

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Ziemko pisze:Jaja sobie robisz chyba.
Pol armii przeciwnika zrobi flee w ostatniej turze i nie dostane zadnych punktow za to i to ma byc niby sprawiedliwe?????!!!!
ty tez możesz dać flee :)

nie liczenie połówek za uciekających oddziałów zmienia trochę meta-game tej gry - trzeba po prostu się przyzwyczaić i grać trochę inaczej.
Czy jest to lepsze czy gorsze od tego co mieliśmy w 7 edycji to IMO jeszcze ciężko powiedzieć.
Obrazek

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Rozumiem, że moja wypowiedź z takiego punktu widzenia moze być kontrowersyjna,
z drugiej zaś strony - Ty dajesz taktyczne flee a przeciwnik mówi - koniec gry w 4 turze. Czy to jest sprawiedliwe? To nie jest sytuacja teoretyczna, tylko z wczoraj ;)
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Nie przeciwnik mówi, tylko sędzia i organizator, chcieliście zaczynać pełną nową turę o 14.58, a czas bitwy był do 15, każdy z Nas dobrze o tym wiedział. Nie wiem czy to dobry pomysł opierać zasady turnieju na akcji z wczorajszego mastera, spójrz bardziej obiektywnie.
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

zembol pisze:
Rozumiem, że moja wypowiedź z takiego punktu widzenia moze być kontrowersyjna,
z drugiej zaś strony - Ty dajesz taktyczne flee a przeciwnik mówi - koniec gry w 4 turze. Czy to jest sprawiedliwe? To nie jest sytuacja teoretyczna, tylko z wczoraj ;)
Jeden gracz z okolic wawy parę lat temu zrezygnował z gry na turniejach jak mu przeciwnik taką akcję wykręcił...
Obrazek

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Ojej, ojej, patrzę obiektywnie - tak jest w książce.
A to co dopisałem, to takie tylko subiektywne tralala na fali emocji - zważ, że regulamin powstał znacznie wcześniej ;)
Ważniejszym zdecydowanie dla mnie jest czynnik obiektywny - RB. Gdyby się dało, zagralibyśmy w ogóle na minimalnych ograniczeniach (jak silesian + cięcie łączenia lorów), ale parówka trochę komplikuje sprawę, bo combosy czasem powstają wystrzelone w kosmos.
Ostatnio zmieniony 15 lis 2010, o 15:55 przez zembol, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek Obrazek

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

nie zabiles - nie dostaniesz
nic za darmo :mrgreen:
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Nie bede dluzej dyskutowac, przywilej organizatora.
Cieszy mnie jednak to, ze w wiekszosci czesci Polski gra sie na polowki i punkty za uciekajace oddzialy. EOT

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Ziemko pisze:Nie bede dluzej dyskutowac, przywilej organizatora.
Cieszy mnie jednak to, ze w wiekszosci czesci Polski gra sie na polowki i punkty za uciekajace oddzialy. EOT
Póki co - fifty fifty :)
Kohortex, Strategikon - tak, Silesian, Macki - nie
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Silesian byl na przetarcie. Zobaczysz, ze jedyna sluszna opcja wygra 8)

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Ziemko pisze:Silesian byl na przetarcie. Zobaczysz, ze jedyna sluszna opcja wygra 8)
Wiem, ta bez połówek 8)
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

No f.... way ;)

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »