Pytania krótkobrodego - zasady

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pijak
Chuck Norris

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: Pijak »

Ja też mam 12 piratów ale mieszam ich ze zwykłymi slayerami i 4 doomseekerami i nawet ładnie się taki klocek prezentuje. Nikt się jeszcze nie przyczepił na turnieju.
Obrazek

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Post autor: pingu »

co jak co to nadal zabójcy;)
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Kraggo
Chuck Norris

Post autor: Kraggo »

Panowie - dwa szybkie pytanka odnośnie kowadła i nowej edycji:

Czy kowale run/mistrzowie run nadal generują kostki do rozpraszania magii (nie licząc bonusu +2 do wyniku jaki otrzymuje armia), a jeśli nie to czy w jakikolwiek inny sposób wpływają na poziom naszej magicznej ochrony?

Czy jeśli oddział jest po ruchu (nie licząc ucieczki), to czy mogę skorzystać z runy honoru i przysięgi i zaszarżować wrogi oddział? Jak wygląda taka szarża? Czy dochodzi ona do skutku tylko na mocy wykonania zwykłego ruchu (czyli idę w kierunku wroga 3 cale, dochodzi do kontaktu i jest walka), czy też mogę w normalny sposób zadeklarować szarżę, o ile oddział wroga znajduje się w maksymalnym zasięgu szarży?

Dziękuję za pomoc :)

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

Runesmith - 1DD, Runelord 2DD, kowadło chyba 1DD.
Na Runelordzie dajesz jeszcze Rune of Balance i masz już 3DD (z kowadłem 4), co pozwala na skuteczne rozpraszanie czarów.
runy honoru i przysięgi
WTF?
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
Romendakil
Mudżahedin

Post autor: Romendakil »

Kraggo pisze:Panowie - dwa szybkie pytanka odnośnie kowadła i nowej edycji:

Czy jeśli oddział jest po ruchu (nie licząc ucieczki), to czy mogę skorzystać z runy honoru i przysięgi i zaszarżować wrogi oddział? Jak wygląda taka szarża? Czy dochodzi ona do skutku tylko na mocy wykonania zwykłego ruchu (czyli idę w kierunku wroga 3 cale, dochodzi do kontaktu i jest walka), czy też mogę w normalny sposób zadeklarować szarżę, o ile oddział wroga znajduje się w maksymalnym zasięgu szarży?

Dziękuję za pomoc :)
Jak najbardziej możesz skorzystać po wcześniejszym ruchu. Runa ta daje zwykły ruch w fazie strzelania. Możesz maszerować, wykonywać manewry i szarżować. Jest to zwykła szarża zgodnie z zasadami czyli na zasięg M +2D6.

Kraggo
Chuck Norris

Post autor: Kraggo »

runy honoru i przysięgi

Chodzi o runę dającą dodatkowy ruch. Tak została zapisana w polskim tłumaczeniu erraty, może stąd to niezrozumienie. Nie kojarzę jej angielskiej nazwy, ponieważ dopiero zaczynam grywać z kowadłem. Kolega Romendakil rozwiązał już moją zagwozdkę. Dzięki za pomoc!

leB
Pseudoklimaciarz

Post autor: leB »

Możesz maszerować, wykonywać manewry i szarżować. Jest to zwykła szarża zgodnie z zasadami czyli na zasięg M +2D6.
skąd taka rewelacja? czy popchnięcie z kowadła nie daje przypadkiem dodatkowego ruchu= 2xM?

pozdrawiam leB

Awatar użytkownika
Robo
Chuck Norris

Post autor: Robo »

Nie. W opisie masz bardzo wyraźnie napisane-

,,A single, friendly dwarf unit (but not a gyrocopter) may make a normal move (which can be a march or CHARGE) in the shooting phase"

W sumie, to jednak ten opis budzi wątpliwości co do możliwości wykonywania manewrów takich jak Turn itp...

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

jakie wątpliwości co do manewrów? Jak ja nie lubię jak ludzie szukają dziury w całym :?
Ten opis jest jasny i zrozumiały od lat.
Turny, wheele itd są częścią normalnego ruchu, więc można je wykonywać, podobnie można maszerować i szarżować z popychaczki.
Obrazek

Awatar użytkownika
Robo
Chuck Norris

Post autor: Robo »

Jak ja nie lubię jak ludzie szukają dziury w całym
Do takich z pewnością nie należę :wink: .
Chodzi mi o to, że po przeczytaniu tego co jest w nawiasie ,,Which can be a march or charge" można odnieść wrażenie że jest to ograniczenie do tych dwóch możliwości.
Jakby między CAN i BE dodać AlSO, to zdanie byłoby poprawniejsze :P

kauczuk
Mudżahedin

Post autor: kauczuk »

jednak nalezysz ;)

Awatar użytkownika
DaReK_M
Wałkarz

Post autor: DaReK_M »

czy zasięg szarży krasnale modyfikuję o -1?

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

Nie, tylko zasieg ucieczki i poscigu.

Awatar użytkownika
kubon
Falubaz

Post autor: kubon »

Czy to prawda że moge wystawic Longow rangerow bez wystawiania zwyklych wariorow ? jesli tak to gdzie jest to napisane ?
‎... And then God said 'Let metal bands have the most insanely awesome, twisted, kickass music videos known to man'.

And Satan said 'That's what I was thinking'.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

Prawdaż... według słów panów z GW w erracie dwarfów "Longbeard Rangers are not Longbeards" więc nie dotyczy ich ten limit.
Obrazek

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Post autor: pingu »

Dokładnie dlatego w rozpisce mam 39 rangerów z longów:D Drogi interes ale mają pier......
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Guldur
Mudżahedin

Post autor: Guldur »

czy mozna z kowadla popchnac oddzial dwarfow w ktorym siedzi np. charakter we?

nie wiem czy zasady runow z kowadla uwzgledniaja nowe zasady turniejow par - czy regiment krasnoludow z obcym herosem wciaz mozna trktowac jako "Dwarf unit"?

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

Guldur pisze:czy mozna z kowadla popchnac oddzial dwarfow w ktorym siedzi np. charakter we?

nie wiem czy zasady runow z kowadla uwzgledniaja nowe zasady turniejow par - czy regiment krasnoludow z obcym herosem wciaz mozna trktowac jako "Dwarf unit"?
imho jak najbardziej możesz popchnąc dwarf unit z WE herosem w środku, ale już nie oddział WE z Dwarfickim herosem

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

To jest chyba tak jak z magią - jeśli masz Trusted Alliance to można. Inne przymierza są dyskusyjne.
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

nie do konca tak samo bo to jest faza strzelania ;)

cos okolo 3 minut pisalem dlugasnego posta, gdzie glowna role odgrywalo "sprzymierzona jednostka krasnoludow". pisalem tam, ze nie mozna popychac z kowadla oddialu dwarfow z innym hero w srodku. mialem pare przykladow swiadczacych o tym, ze mam racje ale przemyslawszy sprawe, taki unit nadal jest sprzymierzona jednostka krasnoludow.

chociaz w sumie wtedy takie runy, jak: wielka runa stromniego rudobrodego, runa strollaza czy wielka runa grungiego tez powinny dzialac na sojusznicze jednostki z racji tego, ze sa to sprzymierzone jednostki krasnoludow.

ja ide sie przespac z tym problemem a w tym czasie moze jakies inna glowy rozwiaza ten problem.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

ODPOWIEDZ