Pytania krótkobrodego - zasady
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Pytania krótkobrodego - zasady
Ja też mam 12 piratów ale mieszam ich ze zwykłymi slayerami i 4 doomseekerami i nawet ładnie się taki klocek prezentuje. Nikt się jeszcze nie przyczepił na turnieju.

Panowie - dwa szybkie pytanka odnośnie kowadła i nowej edycji:
Czy kowale run/mistrzowie run nadal generują kostki do rozpraszania magii (nie licząc bonusu +2 do wyniku jaki otrzymuje armia), a jeśli nie to czy w jakikolwiek inny sposób wpływają na poziom naszej magicznej ochrony?
Czy jeśli oddział jest po ruchu (nie licząc ucieczki), to czy mogę skorzystać z runy honoru i przysięgi i zaszarżować wrogi oddział? Jak wygląda taka szarża? Czy dochodzi ona do skutku tylko na mocy wykonania zwykłego ruchu (czyli idę w kierunku wroga 3 cale, dochodzi do kontaktu i jest walka), czy też mogę w normalny sposób zadeklarować szarżę, o ile oddział wroga znajduje się w maksymalnym zasięgu szarży?
Dziękuję za pomoc
Czy kowale run/mistrzowie run nadal generują kostki do rozpraszania magii (nie licząc bonusu +2 do wyniku jaki otrzymuje armia), a jeśli nie to czy w jakikolwiek inny sposób wpływają na poziom naszej magicznej ochrony?
Czy jeśli oddział jest po ruchu (nie licząc ucieczki), to czy mogę skorzystać z runy honoru i przysięgi i zaszarżować wrogi oddział? Jak wygląda taka szarża? Czy dochodzi ona do skutku tylko na mocy wykonania zwykłego ruchu (czyli idę w kierunku wroga 3 cale, dochodzi do kontaktu i jest walka), czy też mogę w normalny sposób zadeklarować szarżę, o ile oddział wroga znajduje się w maksymalnym zasięgu szarży?
Dziękuję za pomoc

Runesmith - 1DD, Runelord 2DD, kowadło chyba 1DD.
Na Runelordzie dajesz jeszcze Rune of Balance i masz już 3DD (z kowadłem 4), co pozwala na skuteczne rozpraszanie czarów.
Na Runelordzie dajesz jeszcze Rune of Balance i masz już 3DD (z kowadłem 4), co pozwala na skuteczne rozpraszanie czarów.
WTF?runy honoru i przysięgi
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."
- Romendakil
- Mudżahedin
Jak najbardziej możesz skorzystać po wcześniejszym ruchu. Runa ta daje zwykły ruch w fazie strzelania. Możesz maszerować, wykonywać manewry i szarżować. Jest to zwykła szarża zgodnie z zasadami czyli na zasięg M +2D6.Kraggo pisze:Panowie - dwa szybkie pytanka odnośnie kowadła i nowej edycji:
Dziękuję za pomoc
runy honoru i przysięgi
Chodzi o runę dającą dodatkowy ruch. Tak została zapisana w polskim tłumaczeniu erraty, może stąd to niezrozumienie. Nie kojarzę jej angielskiej nazwy, ponieważ dopiero zaczynam grywać z kowadłem. Kolega Romendakil rozwiązał już moją zagwozdkę. Dzięki za pomoc!
Nie. W opisie masz bardzo wyraźnie napisane-
,,A single, friendly dwarf unit (but not a gyrocopter) may make a normal move (which can be a march or CHARGE) in the shooting phase"
W sumie, to jednak ten opis budzi wątpliwości co do możliwości wykonywania manewrów takich jak Turn itp...
,,A single, friendly dwarf unit (but not a gyrocopter) may make a normal move (which can be a march or CHARGE) in the shooting phase"
W sumie, to jednak ten opis budzi wątpliwości co do możliwości wykonywania manewrów takich jak Turn itp...
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
Do takich z pewnością nie należęJak ja nie lubię jak ludzie szukają dziury w całym

Chodzi mi o to, że po przeczytaniu tego co jest w nawiasie ,,Which can be a march or charge" można odnieść wrażenie że jest to ograniczenie do tych dwóch możliwości.
Jakby między CAN i BE dodać AlSO, to zdanie byłoby poprawniejsze

Czy to prawda że moge wystawic Longow rangerow bez wystawiania zwyklych wariorow ? jesli tak to gdzie jest to napisane ?
... And then God said 'Let metal bands have the most insanely awesome, twisted, kickass music videos known to man'.
And Satan said 'That's what I was thinking'.
And Satan said 'That's what I was thinking'.
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
- gerald_tarrant
- Masakrator
imho jak najbardziej możesz popchnąc dwarf unit z WE herosem w środku, ale już nie oddział WE z Dwarfickim herosemGuldur pisze:czy mozna z kowadla popchnac oddzial dwarfow w ktorym siedzi np. charakter we?
nie wiem czy zasady runow z kowadla uwzgledniaja nowe zasady turniejow par - czy regiment krasnoludow z obcym herosem wciaz mozna trktowac jako "Dwarf unit"?
To jest chyba tak jak z magią - jeśli masz Trusted Alliance to można. Inne przymierza są dyskusyjne.
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."
nie do konca tak samo bo to jest faza strzelania
cos okolo 3 minut pisalem dlugasnego posta, gdzie glowna role odgrywalo "sprzymierzona jednostka krasnoludow". pisalem tam, ze nie mozna popychac z kowadla oddialu dwarfow z innym hero w srodku. mialem pare przykladow swiadczacych o tym, ze mam racje ale przemyslawszy sprawe, taki unit nadal jest sprzymierzona jednostka krasnoludow.
chociaz w sumie wtedy takie runy, jak: wielka runa stromniego rudobrodego, runa strollaza czy wielka runa grungiego tez powinny dzialac na sojusznicze jednostki z racji tego, ze sa to sprzymierzone jednostki krasnoludow.
ja ide sie przespac z tym problemem a w tym czasie moze jakies inna glowy rozwiaza ten problem.

cos okolo 3 minut pisalem dlugasnego posta, gdzie glowna role odgrywalo "sprzymierzona jednostka krasnoludow". pisalem tam, ze nie mozna popychac z kowadla oddialu dwarfow z innym hero w srodku. mialem pare przykladow swiadczacych o tym, ze mam racje ale przemyslawszy sprawe, taki unit nadal jest sprzymierzona jednostka krasnoludow.
chociaz w sumie wtedy takie runy, jak: wielka runa stromniego rudobrodego, runa strollaza czy wielka runa grungiego tez powinny dzialac na sojusznicze jednostki z racji tego, ze sa to sprzymierzone jednostki krasnoludow.
ja ide sie przespac z tym problemem a w tym czasie moze jakies inna glowy rozwiaza ten problem.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie