Erraty dla 8 edycji

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ShadEnc
Pseudoklimaciarz

Re: Erraty dla 8 edycji

Post autor: ShadEnc »

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

Nie przypominam sobie zeby ktos pisal ale na stronie GW wisza juz nowe erraty:
http://www.games-workshop.com/gws/conte ... ue&start=2

Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Shinue »

co się zmieniło? bo nie jestem na bieżąco
Obrazek

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Post autor: The WariaX »

no i slann już nie może pomykać na dywaniku...

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

Shinue pisze:co się zmieniło? bo nie jestem na bieżąco
w sumie praktycznie nic się nie zmieniło...

mlepkows
Wodzirej

Post autor: mlepkows »

Zdefiniowali "unmodified leadership" jako brak + i - ale z możliwością brania czyjejś liderki. Czyli taki doom&darkness albo strenght in numbers to są modyfikacje liderki ale branie jej od generała to już nie jest modyfikacja #-o .

Maciek

EDIT: napisałem bzdury - generalski Ld to modyfkiacja, branie najwyższego Ld w oddziale już nie :roll: .

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

No to pięknie, w końcu :D

Jak ja się cieszę, że to uściślili, Skaveńskie Slavy mające Steadfast na Ld2, NG mające Steadfast na Ld5. I inne tego typu sprawy. Bo już zaczynało być nieciekawie jak pojawiały się na przykład na Strategiconie kloce po 35 Slavów... Inna sprawa, że szczurki dostają mocno po dupie, bo nie będą mogły używać +3 za szeregi do testów Steadfasta...

Inna sprawa, że zapisy w Steadfaście mówią, że zdaje się na unmodified LD, ale w nawiasie po tym zapisie jest wzmianka o Ld generała też. I teraz wypadałoby ustalić co jest ważniejsze: errata, czy zapis z Rulebooka, ale to już pytanie do możnych battlowego świata ;) . Za to Combat Reform po porażce zawsze się robi na unmodified Ld i już nie będzie tak łatwo odwrócić kloc z Furmanką na przykład.
Obrazek

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

tomekjar pisze:Inna sprawa, że zapisy w Steadfaście mówią, że zdaje się na unmodified LD, ale w nawiasie po tym zapisie jest wzmianka o Ld generała też. I teraz wypadałoby ustalić co jest ważniejsze: errata, czy zapis z Rulebooka, ale to już pytanie do możnych battlowego świata ;) . Za to Combat Reform po porażce zawsze się robi na unmodified Ld i już nie będzie tak łatwo odwrócić kloc z Furmanką na przykład.
ale ta sytuacja ze steadfastem jest jasna. branie Ld od generala to dodatkowa opcja. RB jest jasny w tym wypadku i LS nie ma co uscislac. tak samo ze stubbornem.
przy jakichs innych niezmodyfikowanych testach Ld nie mozesz brac Ld generala (no chyba, ze tak jak w/w przypadku, wyraznie jest napisane, ze mozesz) jak, np: wspomniany przez ciebie reform po przegranym combacie
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Ja tego FAQA do końca nie ogarniam, przyznaję, bo nie wiem już totalnie o co im chodzi z unmodified leadership i strength in numbers. Wy też chyba, bo jakieś brednie wypisujecie :shock:

Steadfast się nie zmienia, bo ta zasada explicite pozwala na branie Ld gienia.

Do tego strength in numbers został zmodyfikowany, że dotyczy wszystkich testów Ld.

Unmodified leadership to teraz najwyższy liderszip w oddziale, bez jakichkolwiek +/- i bez brania liderki od generała. Co jest wkurzające, bo nie jest jasne, jak rozpatrywać snajperkę z deatha dokładnie - bo nie wiadomo, czy ten zapis o unmodified leadership dotyczy oddziału, czy też może modeli w oddziale (a więc czy snajperka leci po najwyższej Ld w oddziale, jak troszeczkę może sugerować FAQ, czy też może na Ld bazowym modelu, jak dotychczas i zgodnie z opisem czaru).

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Barbarossa pisze: Unmodified leadership to teraz najwyższy liderszip w oddziale, bez jakichkolwiek +/- i bez brania liderki od generała. Co jest wkurzające, bo nie jest jasne, jak rozpatrywać snajperkę z deatha dokładnie - bo nie wiadomo, czy ten zapis o unmodified leadership dotyczy oddziału, czy też może modeli w oddziale (a więc czy snajperka leci po najwyższej Ld w oddziale, jak troszeczkę może sugerować FAQ, czy też może na Ld bazowym modelu, jak dotychczas i zgodnie z opisem czaru).
Ja tego faka zrozumiałem właśnie tak, że teraz snajperka z deatha celuje w pojedynczy model, ale brane jest najwyższe LD w oddziale (dowódca podtrzymuje na duchu swoich żołnierzy...).
Czyli jak zrobimy oddział w magiem (LD8) i lordem (LD10), to snajperka w maga będzie na 10.
IMO jest to tak samo logiczne jak kilka innych zasad by GW. :)

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

@barb
zrobiłes mi wode z mozgu...szybkie pytanie zatem: jesli 12543523 slavow przegra combat o 1 to na ile zdaje steadfasta będąc 12 cali od generała z ld 7?

pozdrawiam
"Our weapons cut through them like blade through air!"

"Double or nothing, aim for his cock"

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

Aldean pisze:@barb
zrobiłes mi wode z mozgu...szybkie pytanie zatem: jesli 12543523 slavow przegra combat o 1 to na ile zdaje steadfasta będąc 12 cali od generała z ld 7?

pozdrawiam
ja też chce wiedzieć:)
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Panowie, a czy ktoś zauważył pewien epokowy moment w naszym hobby? GW WYDAJE erraty i FAQ na bieżąco!!!
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Jorge
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Jorge »

pozdrawiam
Dobre pytanie !!

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Karli pisze:Panowie, a czy ktoś zauważył pewien epokowy moment w naszym hobby? GW WYDAJE erraty i FAQ na bieżąco!!!
przecież zapowiadali, że będą tak robić.
fajnie, że dotrzymują słowa.
Obrazek

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

pozdrawiam
przeciez w RB jest wyraznie napisane, ze do testow na steadfasta mozna brac Ld generala ktora nie jest modyfikowana o przegranego combata.
zdajesz na 7
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

A jeżeli generał stoi w oddziale clanratów z trzema rankami to na 10?
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Uważam, że sytuacja wygląda tak:
- Do testów "LD" używasz największego LD możliwego - generalski czy z oddziału,
- Do testów "unmodified LD" używasz największego LD z oddziału,
- W przypadku snajperki z Deatha (i podobnych odnoszących się do "unmodified LD") używasz największego LD z oddziału

- Do Steadfast jeśli możesz, to bierzesz LD generała. SiN daje Ci bonus do każdego testu LD, a więc i Steadfasta. Nie możesz najpierw zmodyfikować LD generała o szeregi w jego oddziale za pomocą SiN, a następnie przekazać powiększonego LD innym oddziałom.
- W przypadku gdy bohater w oddziale z zasadą SiN obrywa snajperką z Deatha, używasz tylko LD tego bohatera powiększonego o bonus z szeregów. Nie możesz używać w tym wypadku LD generała, chyba że on również jest częścią tego oddziału.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Mac pisze:Uważam, że sytuacja wygląda tak:
- Do testów "LD" używasz największego LD możliwego - generalski czy z oddziału,
A co z tym, że używa się zawsze generalskiego LD, nawet jak jest niższe niż oddziału? (mowa o testach LD na nie "unmodified LD")
Obrazek

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

No to przecież napisałem - "generalski lub oddziału" - oczywistym jest jak jesteś poza zasięgiem zasady Inspiring Presence, to nie będziesz używał LD generała. Jak jesteś w zasięgu to używasz go do wszystkich testów LD (ale nie unmodified LD).
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

ODPOWIEDZ