Pytania początkujących i niepewnych 2

Dark Elves

Moderator: Yudokuno

Zablokowany
Homior
Pseudoklimaciarz

Re: Pytania początkujących i niepewnych 2

Post autor: Homior »

Dzięki. :D

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Driach to broń wielka.
No i nie dasz im ASFa, bo mogą brać tylko do 25pts.

Homior
Pseudoklimaciarz

Mój błąd :oops: nie wczytałem się, dzięki, mam jeszcze 4 pytania:1. czy perła działa na cold one(wierzchowce)?
2. Skoro lord na smoku zajmuje 2 sloty postaci, to czy np. mistrz na mrocznym pegazie albo cold one też?
3. Assassin zalicza się do postaci czy do Core?
4. Czy mogę daś postaci te trzy przedmioty naraz: ostrze hydry, sztych śmierci i kąsające ostrze?
Z góry dzięki, żeby nie pisać kolejnych jednolinijkowych postów.

Marek15
Mudżahedin

Post autor: Marek15 »

1. Nie wiem. Ale raczej głupoty im perła nie zlikwiduje, przynajmniej w 7 ed nie likwidowała.
2. Slotów na postacie już nie ma, liczą się tylko punkty.
3. Punkty za assasyna nie liczą się ani do limitu max 25% bohaterów ani do nim 25% corów - liczą się tylko do sumy punktów armii.
4. Na raz to znaczy jak? W jednej armii, różnym bohaterom - tak. Jeden pacjent może mieć tylko 1 przedmiot magiczny z danej kategorii, np. Magic Weapon. Nawet jeśli jedna broń byłaby do walki wręcz a druga magiczna do strzelania (jak Lifetaker) to i tak nie może ich wziąć jeden pacjent.

Homior
Pseudoklimaciarz

Czyli na 2000 pkt. mogę wystawić max 4 postacie nie przekraczające 25% całkowitego kosztu armii? A z rare i special jakie są progi?

Marek15
Mudżahedin

Post autor: Marek15 »

Nie ma slotów. W 8 ed. masz tak: Lord max 25%, Heros max 25%, Core min 25%, Spec max 50%, Rare max 25%. Jeśli uda Ci się upchnąć to w punktach to i 10 herosów możesz sobie wystawić.

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

Witam
Bolec DE ma teraz dwie (obsluganci) czy trzy (armybook) rany?

Awatar użytkownika
Dragan
Chuck Norris

Post autor: Dragan »

Tyle ran ile obsługi. Czyli 2.

Awatar użytkownika
Manco
Mudżahedin

Post autor: Manco »

1 pytanko :)
co robi bicz wladcy zwierzat
Strzyg, wiwern, endriag i wilkołaków wkrótce nie będzie na świecie. A skurwysyny będą zawsze.

Nowo Powstałe forum o tematyce fantasy zapraszam http://www.fantasylib.pl/forum

Kozioł
Chuck Norris

Post autor: Kozioł »

Dodaje 1 atak i Ap

Carnivore
Warzywo

Post autor: Carnivore »

Witam, mam kilka pytań odnośnie hydry:
1. Czy hydra w CC oprócz swoich ataków i thunderstomp'a może jeszcze zionąć ogniem, czy też ten ostatni atak można wykonywać jedynie w fazie strzelania tak jak to było w 7ed?
2. Czy hydra obecnie posiada jakieś kary za przemieszczanie się po lesie? Jeśli tak to jakie?
3. Jak traktowana jest hydra (skirmish, pojedynczy model?) i w związku z tym jaki jest jej kąt widzenia?90 czy może 360 stopni?

Awatar użytkownika
Młody Pajak
Kradziej

Post autor: Młody Pajak »

1. Może zionąć raz na gre za pomocą templatki w fazie strzelania bądź dodatkowe 2D6 ataków z siłą taką ile ma woundów w walce wręcz.
3. Monster and Handlers

oak
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: oak »

ZAPYTANIE.
jeśli chodzi o OSTRZAŁ jednostki składającej się z np z 3 modeli (3T; 1W ; 5+AS) oraz 1 postaci z lepszymi statystykami.
strzelam do tej jednostki np. z kusz.
jak się rozdzielają te strzały ew. po czyich statystykach ranią, i po jakich pancerzach op się save-uje.
załóżmy strzelam i 15 strzał trafiło, what next?

ps. drugie pytanie mojego przedmówcy też by mnie interesowało.

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

Jeśli oddział ma mniej niz 5 modeli to mozesz strzelac po bohaterze ( tak przynajmniej było w 7 ed. ) jak decydujesz sie strzelac w oddział to wszystko idzie w oddział (jak zranisz za duzo to reszta przepada)
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

oak

rozmawiajmy o 8ed.
thx

Awatar użytkownika
Druchii
Kretozord

Post autor: Druchii »

Pierdoły piszesz Eltharion.
RB, Str. 99, shooting, drugi paragraf.
Obrazek

Kozioł
Chuck Norris

Post autor: Kozioł »

Dokładnie jak Durchii napisał

Dla jasności, żeby się potem ktoś nie pomylił dodam że w 7ed też nie było tak jak Eltharion pisał a rozdawało się po równo hitów w każdy model a te nad programowe rozlosowywało się. Wyjątek templaty i cannony gdzie po po prostu po czym przeszło to był gdy już nie było look out sir'a

oak

1. a jeśli wpada np 10 strzał na 8 zwykłych modeli i herosa -> zakładając ze ranią wszystkie to zdejmuje się te 8 modeli, a 2 "strzały/bełty" tracone?
2. ruch hydry w lesie. -> rusza się połowę swojego ruchu? a szarżuje w jaki sposób? (las w 8ed nie ogranicza line of sight)
3. Marszować to ona chyba po lesie nie może?

Awatar użytkownika
Druchii
Kretozord

Post autor: Druchii »

1. Tak, wszystkie idą w oddział, nadmiarowe są tracone.
2. Rusza się i szarżuje normalnie.
3. Może.

oak

dzięki.
i z innej bajki.
jeśli da się jednostce sztandar magiczny co daje flaming attacks, to czy ataki tej jednostki są również magiczne?

Zablokowany