Początkujący.... (Pytania/Pomoc)
Re: Początkujący....
Ja mam natomiast pytanko odnośnie papierowych makiet - dawno dawno temu posiadałem parę plików z gotowymi murkami czy domkami, które wystarczyło wydrukować i skleić. Czy któryś(/aś) z was dysponuje takimi plikami? Dopóki nie sprawimy sobie porządnych domków zawsze jest to jakieś urozmaicenie na stół Interesują mnie domki, murki - słowem każdy element terenu.
@smh: podziękował
@smh: podziękował
Ostatnio zmieniony 11 lis 2010, o 15:42 przez Kraggo, łącznie zmieniany 1 raz.
Kraggo pisze:Ja mam natomiast pytanko odnośnie papierowych makiet - dawno dawno temu posiadałem parę plików z gotowymi murkami czy domkami, które wystarczyło wydrukować i skleić. Czy któryś(/aś) z was dysponuje takimi plikami? Dopóki nie sprawimy sobie porządnych domków zawsze jest to jakieś urozmaicenie na stół Interesują mnie domki, murki - słowem każdy element terenu.
luknij tutaj: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=121&t=26665
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
Faber&Faber
"Księga Armii Nocnych Goblinów"( 09.11.2011
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii
w paradoxie, startują teraz paradoxalia, gdzie będziesz miał naukę gry oraz oddzielnie naukę malowania
http://www.paradox-cafe.pl/
EDIT: bitwa pokazowa ma się odbyś na chyba 3000 lub na 3,500, nie pamiętam dokładnie
http://www.paradox-cafe.pl/
EDIT: bitwa pokazowa ma się odbyś na chyba 3000 lub na 3,500, nie pamiętam dokładnie
Ok, myślę, że nie będę zaczynał nowego tematu, żeby się nie narażać starym wyjadaczom już w pierwszym poście/temacie
Z góry witam wszystkich jako, że jestem świeży na tym forum jak i w FB.
Ogólnie chodzi o to, że od tygodnia przeglądam figsy, czytam najróżniejsze posty, rozpiski (walicie slangami/skrótami, które w ogóle do mnie nie dochodzą), związanie z malowaniem, i innymi, ale wciąż nie mogę wybrać sobie jednej odpowiedniej dla mnie armii. We wszystkich znajdę coś co mi się podoba (aktualnie patrzę na figurki ze względu, oh, ah, ta ładnie wygląda, a nie patrzę na staty, o których nic nie wiem - chyba też tak mieliście na początku?), ale też jest dużo odrzucających figurek. Niemniej jednak zmniejszyłem swój wybór do trzech:
High Elves
Orc & Goblins - a dokładniej same gobliny, o tym poniżej
Warriors of Chaos
Dobra, w czym macie mi pomóc? Tak, wiem, wiem, powinienem sam wybrać jedną z nich, ale zwracam się do Was jako do 'starych wyjadaczy', chcę wiedzieć jakie są plusy, a jakie minusy powyższych.
Jeżeli mogę was w jakikolwiek sposób nakierować to taki, że lubię pobawić się w magię, a więc armia musi mieć coś z tym do czynienia. Słyszałem, że Waaaaagh dostało jakiegoś porządnego nerfa, co do czarowania pozostałych dwóch - nie mam żadnego pojęcia.. elfy elfami, pewnie coś tam kręcą zaklęcia, ale WoCh?
Do tego mam gdzieś Skull Pass'a, całkowicie zakurzony. Ale tak jak mówię, jeżeli chodzi o zielonoskórych to tylko i wyłącznie (night) gobliny z max kilkoma Orkami (archerzy? Wywerna?) Bardzo podoba mi się Goblin Warboss on a Gigantic Spider, ale z tego co słyszałem jest strasznie słaby i totalnie szkoda punktów na niego? Sad, but true? I czy się opłaca grać samymi goblinami?
Do tego chciałbym, żebym miał jakiekolwiek szanse w turniejach.. hm.. nie wiem 1000-2000 pts (na początku raczej myślę, że coś mniejszego)
Na początek widziałbym swoje armie następująco:
High Elves:
*Jakiś Hero/Lord
*HE Mage - prawdopodobnie ten z IoB?
*HE Archers x2
*HE Spearmen
*HE Chariot
*HE Bolt Thrower
*Coś jeszcze bym rzucił.. nie jestem jednak pewien co :p
Orcs & Goblins:
*Goblin Warboss on a Gigantic Spider - może Wywerna zamiast, jeżeli okaże się naprawdę tragiczny, choć model tak czy siak wezmę, choćby pomalować
*Goblin/Orc Shaman - może Wurrzag?
*NG Regiment
*Goblin Spider Riders x2 (te ze SP jak dobrze pamiętam, tam jest ich trochę)
*NG Fanatics x2 (czyli 6 sztuk)
*Orc Arrer, też przydałoby się z 6-9 sztuk?
*Orc Boar Boyz
*Goblin Wolf Chariot
*Doom Diver
*River Troll (albo inny) - 1-2 sztuki?
Warriors of Chaos:
*Chaos Lord on Daemonic Mount / Lord of Nurgle - prawdopodobnie wezmę oba
*Nurgle Chaos Sorcerer / Sorcerer of Chaos - jak wyżej, chyba wezmę both :p
*Chaos Warriors x2
*Warriors of Chaos
*Chaos Warhounds
*Chaos Knights
*Chaos Chariot
*Chaos Troll
*Hellcannon of Chaos
Btw, wszystko mówię w zestawach, nie pojedynczych figach
Pytanko jeszcze na temat malowania.. Czy opłaca się wziąć z góry całą tą walizkę co GamesWorkshop poleca? Ten z 73 farbkami, pędzelkami, etc? Czy lepiej kupować na bieżąco pojedyncze?
Uh.. to chyba wszystko jak na razie.. Jak coś mi wpadnie do głowy to napiszę, mam nadzieję, że mnie nie zjecie
Z góry witam wszystkich jako, że jestem świeży na tym forum jak i w FB.
Ogólnie chodzi o to, że od tygodnia przeglądam figsy, czytam najróżniejsze posty, rozpiski (walicie slangami/skrótami, które w ogóle do mnie nie dochodzą), związanie z malowaniem, i innymi, ale wciąż nie mogę wybrać sobie jednej odpowiedniej dla mnie armii. We wszystkich znajdę coś co mi się podoba (aktualnie patrzę na figurki ze względu, oh, ah, ta ładnie wygląda, a nie patrzę na staty, o których nic nie wiem - chyba też tak mieliście na początku?), ale też jest dużo odrzucających figurek. Niemniej jednak zmniejszyłem swój wybór do trzech:
High Elves
Orc & Goblins - a dokładniej same gobliny, o tym poniżej
Warriors of Chaos
Dobra, w czym macie mi pomóc? Tak, wiem, wiem, powinienem sam wybrać jedną z nich, ale zwracam się do Was jako do 'starych wyjadaczy', chcę wiedzieć jakie są plusy, a jakie minusy powyższych.
Jeżeli mogę was w jakikolwiek sposób nakierować to taki, że lubię pobawić się w magię, a więc armia musi mieć coś z tym do czynienia. Słyszałem, że Waaaaagh dostało jakiegoś porządnego nerfa, co do czarowania pozostałych dwóch - nie mam żadnego pojęcia.. elfy elfami, pewnie coś tam kręcą zaklęcia, ale WoCh?
Do tego mam gdzieś Skull Pass'a, całkowicie zakurzony. Ale tak jak mówię, jeżeli chodzi o zielonoskórych to tylko i wyłącznie (night) gobliny z max kilkoma Orkami (archerzy? Wywerna?) Bardzo podoba mi się Goblin Warboss on a Gigantic Spider, ale z tego co słyszałem jest strasznie słaby i totalnie szkoda punktów na niego? Sad, but true? I czy się opłaca grać samymi goblinami?
Do tego chciałbym, żebym miał jakiekolwiek szanse w turniejach.. hm.. nie wiem 1000-2000 pts (na początku raczej myślę, że coś mniejszego)
Na początek widziałbym swoje armie następująco:
High Elves:
*Jakiś Hero/Lord
*HE Mage - prawdopodobnie ten z IoB?
*HE Archers x2
*HE Spearmen
*HE Chariot
*HE Bolt Thrower
*Coś jeszcze bym rzucił.. nie jestem jednak pewien co :p
Orcs & Goblins:
*Goblin Warboss on a Gigantic Spider - może Wywerna zamiast, jeżeli okaże się naprawdę tragiczny, choć model tak czy siak wezmę, choćby pomalować
*Goblin/Orc Shaman - może Wurrzag?
*NG Regiment
*Goblin Spider Riders x2 (te ze SP jak dobrze pamiętam, tam jest ich trochę)
*NG Fanatics x2 (czyli 6 sztuk)
*Orc Arrer, też przydałoby się z 6-9 sztuk?
*Orc Boar Boyz
*Goblin Wolf Chariot
*Doom Diver
*River Troll (albo inny) - 1-2 sztuki?
Warriors of Chaos:
*Chaos Lord on Daemonic Mount / Lord of Nurgle - prawdopodobnie wezmę oba
*Nurgle Chaos Sorcerer / Sorcerer of Chaos - jak wyżej, chyba wezmę both :p
*Chaos Warriors x2
*Warriors of Chaos
*Chaos Warhounds
*Chaos Knights
*Chaos Chariot
*Chaos Troll
*Hellcannon of Chaos
Btw, wszystko mówię w zestawach, nie pojedynczych figach
Pytanko jeszcze na temat malowania.. Czy opłaca się wziąć z góry całą tą walizkę co GamesWorkshop poleca? Ten z 73 farbkami, pędzelkami, etc? Czy lepiej kupować na bieżąco pojedyncze?
Uh.. to chyba wszystko jak na razie.. Jak coś mi wpadnie do głowy to napiszę, mam nadzieję, że mnie nie zjecie
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
o ile nie zamierzasz malować zawodowo, zbierać 4+ armii na raz lub srasz kasą to zdecydowanie nie.Eroth pisze:Pytanko jeszcze na temat malowania.. Czy opłaca się wziąć z góry całą tą walizkę co GamesWorkshop poleca? Ten z 73 farbkami, pędzelkami, etc?
ten zestaw to ponad 7 stów a do jednej armii wystarczy ci kilkanaście farbek i dwa pędzelki
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
Cześć,
co do części skrótów to w moim odpisie mam słowniczek, trochę nieaktualny, ale parę wątpliwości rozwieje.
Co do wyboru armii:
Najsłabiej z tej trójki wypadają O&G - armia losowa, przez co bardzo trudna w prowadzeniu, nawet najlepszy plan może łatwo się zawalić. Szczególnie jeśli chcesz grać na goblinach - te tchórzliwe istoty są obecnie słabą podstawą armii (głównie przez niskie Ld). Podobno niedługo ma coś nowego wychodzić do O&G, ale tego to już dowiaduj się na odpowiednim podforum - może zmiany będą na lepsze.
Pozostałe dwie armie są całkiem silne na obecne zasady, może nie mieszczą się w top3 najlepszych armii, ale są tuż za nimi. Jeśli chodzi o magie to HE są armią, która ma jedną z najmocniejszych magii w warhammerze (dostęp do wielu dziedzin magii, bardzo dobre przedmioty magiczne podnoszące ich i tak już wysokie zdolności magiczne). WoCh też może sobie dobrze poczarować (dostęp do dziedzin magii bogów chaosu).
Porównując obie te armie to chyba HE wypadają trochę lepiej - są bardziej elastyczne (więcej jednostek strzelających, różnorodne oddziały piechoty).
Jeśli chodzi o pierwsze zakupy to na pewno potrzebujesz podręcznik z zasadami - najlepiej ten mały (ma wszystkie zasady) - chodzi za 60-70 zł na allegro.
Co do figurek to nie kupuj batalionów, ani wielkich zestawów, o wiele lepiej na tym wyjdziesz jak kupisz tylko to co Ci potrzebne.
Zarówno w WoCh jak i HE jest sporo plastikowych figurek, co tanio wychodzi.
mogę doradzić Ci co do HE:
Na początek potrzebujesz: maga, herosa-sztandarowego armii, 2x box łuczników, 2x box WL, 2 orły (cena nowych figurek ok. 430 zł)
do tego dorzuć jeszcze jeden oddział który Ci się podoba (SM, rydwan, balisty) i masz dobra armie na jakieś 1200 pkt.
Figurek proponujesz szukać na allegro.
Po więcej informacji zapraszam do odpowiedniego działu
co do części skrótów to w moim odpisie mam słowniczek, trochę nieaktualny, ale parę wątpliwości rozwieje.
Co do wyboru armii:
Najsłabiej z tej trójki wypadają O&G - armia losowa, przez co bardzo trudna w prowadzeniu, nawet najlepszy plan może łatwo się zawalić. Szczególnie jeśli chcesz grać na goblinach - te tchórzliwe istoty są obecnie słabą podstawą armii (głównie przez niskie Ld). Podobno niedługo ma coś nowego wychodzić do O&G, ale tego to już dowiaduj się na odpowiednim podforum - może zmiany będą na lepsze.
Pozostałe dwie armie są całkiem silne na obecne zasady, może nie mieszczą się w top3 najlepszych armii, ale są tuż za nimi. Jeśli chodzi o magie to HE są armią, która ma jedną z najmocniejszych magii w warhammerze (dostęp do wielu dziedzin magii, bardzo dobre przedmioty magiczne podnoszące ich i tak już wysokie zdolności magiczne). WoCh też może sobie dobrze poczarować (dostęp do dziedzin magii bogów chaosu).
Porównując obie te armie to chyba HE wypadają trochę lepiej - są bardziej elastyczne (więcej jednostek strzelających, różnorodne oddziały piechoty).
Jeśli chodzi o pierwsze zakupy to na pewno potrzebujesz podręcznik z zasadami - najlepiej ten mały (ma wszystkie zasady) - chodzi za 60-70 zł na allegro.
Co do figurek to nie kupuj batalionów, ani wielkich zestawów, o wiele lepiej na tym wyjdziesz jak kupisz tylko to co Ci potrzebne.
Zarówno w WoCh jak i HE jest sporo plastikowych figurek, co tanio wychodzi.
mogę doradzić Ci co do HE:
Na początek potrzebujesz: maga, herosa-sztandarowego armii, 2x box łuczników, 2x box WL, 2 orły (cena nowych figurek ok. 430 zł)
do tego dorzuć jeszcze jeden oddział który Ci się podoba (SM, rydwan, balisty) i masz dobra armie na jakieś 1200 pkt.
Figurek proponujesz szukać na allegro.
Po więcej informacji zapraszam do odpowiedniego działu
Orki i gobliny są jednak najciekawszą z armii która dają mnóstwo frajdy nawet jeśli mocno dostajesz w dupę.
Gobliny w roli blokerów i mięsa armatniego sprawdzają się świetnie.
W zielonych najlepsze są teraz katapulty, gleba łaa gleba oraz trolle w liczbie 6+.
Gobliny w roli blokerów i mięsa armatniego sprawdzają się świetnie.
W zielonych najlepsze są teraz katapulty, gleba łaa gleba oraz trolle w liczbie 6+.
"Księga Armii Nocnych Goblinów"( 09.11.2011
THE ARMY LIST IS AS FOLLOWS;
SKARSNIK, WARLORD OF THE EIGHT PEAKS & GOBBLA (LEAD)
1 X BLACK ORC HERO (LEAD)
1 X ORC BATTLE STANDARD BEARER WITH WAAGH BANNER (PLASTIC)
1 X NIGHT GOBLIN SHAMAN (PLASTIC)
1 X NIGHT GOBLIN SHAMAN WITH SKULL STAFF (COVERTED FROM "THE CHASE" ) (LEAD FIGURE, PLASTIC CONVERTED COMPONENTS)
1 X SNOTLING HERO BATTLE STANDARD BEARER WITH RARE PAPER DESIGN BANNER "BAD MOON ON DA STICK" (THERE ARE NO SUCH THINGS AS SNOTLING HEROES BUT I JUST CLASSED HIM AS A GOBLIN HERO PIGGYBACKING ANOTHER GOBLIN WHICH COUNTS AS A SHIELD FOR STAT PURPOSES) (LEAD)
1 X GOBLIN BIG BOSS ON MINI SQUIG (PLASTIC)
1 PAINTED IDOL OF GORK WITH TIED UP DWARF PRISONER
AND NOW THE ARMY
20 NIGHT GOBLIN SPEARMEN (FULL COMMAND INCLUDED) ALL PLASTIC
20 NIGHT GOBLIN ARCHERS (FULL COMMAND INCLUDED) ALL PLASTIC
16 ORC BOYZ WITH SPEARS AND SHIELDS (FULL COMMAND INCLUDED) ALL PLASTIC
19 ORC BOYZ WITH ADDITIONAL CHOPPAS (FULL COMMAND INCLUDED) ALL PLASTIC
10 ORC BOAR BOYZ (FULL COMMAND INCLUDED) PLASTIC BOARS WITH LEAD BOAR RIDERS. QUITE HARD TO GET A HOLD OF THESE BOAR BOYZ NOW.
10 FOREST GOBLIN SPIDER RIDERS (FULL COMMAND) ALL PLASTIC
2 X SNOTLING BASES ( CONVERTED LEADS)
2 X GOBLIN SPEAR CHUKKAS EACH CHUKKA INCLUDEDS TWO CREWMEN (ALL LEADS)
1 X GOBLIN ROCK LOBBER WHICH COMPRISES 1 ORC BULLY AND 3 GOBLIN CREW MEMBERS (ALL lEAD) (THE ENTIRE MODEL HAS BEEN CONVERTED ONTO ONE BIG WAR MACHINE BASE WITH SNUG SLOTS FOR ALL THE WAR MACHINE CREW THAT MAN IT.
2 X PLASTIC TROLLS AND 1 X LEAD TROLL
6 X NIGHT GOBLIN FANATICS (ALL PLASTIC)
ile cos takiego moze byc warte na zlotowki?
SKARSNIK, WARLORD OF THE EIGHT PEAKS & GOBBLA (LEAD)
1 X BLACK ORC HERO (LEAD)
1 X ORC BATTLE STANDARD BEARER WITH WAAGH BANNER (PLASTIC)
1 X NIGHT GOBLIN SHAMAN (PLASTIC)
1 X NIGHT GOBLIN SHAMAN WITH SKULL STAFF (COVERTED FROM "THE CHASE" ) (LEAD FIGURE, PLASTIC CONVERTED COMPONENTS)
1 X SNOTLING HERO BATTLE STANDARD BEARER WITH RARE PAPER DESIGN BANNER "BAD MOON ON DA STICK" (THERE ARE NO SUCH THINGS AS SNOTLING HEROES BUT I JUST CLASSED HIM AS A GOBLIN HERO PIGGYBACKING ANOTHER GOBLIN WHICH COUNTS AS A SHIELD FOR STAT PURPOSES) (LEAD)
1 X GOBLIN BIG BOSS ON MINI SQUIG (PLASTIC)
1 PAINTED IDOL OF GORK WITH TIED UP DWARF PRISONER
AND NOW THE ARMY
16 ORC BOYZ WITH SPEARS AND SHIELDS (FULL COMMAND INCLUDED) ALL PLASTIC
19 ORC BOYZ WITH ADDITIONAL CHOPPAS (FULL COMMAND INCLUDED) ALL PLASTIC
10 ORC BOAR BOYZ (FULL COMMAND INCLUDED) PLASTIC BOARS WITH LEAD BOAR RIDERS. QUITE HARD TO GET A HOLD OF THESE BOAR BOYZ NOW.
10 FOREST GOBLIN SPIDER RIDERS (FULL COMMAND) ALL PLASTIC
2 X SNOTLING BASES ( CONVERTED LEADS)
2 X GOBLIN SPEAR CHUKKAS EACH CHUKKA INCLUDEDS TWO CREWMEN (ALL LEADS)
1 X GOBLIN ROCK LOBBER WHICH COMPRISES 1 ORC BULLY AND 3 GOBLIN CREW MEMBERS (ALL lEAD) (THE ENTIRE MODEL HAS BEEN CONVERTED ONTO ONE BIG WAR MACHINE BASE WITH SNUG SLOTS FOR ALL THE WAR MACHINE CREW THAT MAN IT.
2 X PLASTIC TROLLS AND 1 X LEAD TROLL
6 X NIGHT GOBLIN FANATICS (ALL PLASTIC)
ile cos takiego moze byc warte na zlotowki?
@Asassello
wielkie dzięki. Słowniczek na pewno się przyda.
A co na temat Vampire Counts? Posiadają odpowiednią ilość magii? :]
Widziałbym ich aktualnie tak;
Vampire Counts
*VC Zacharias on Zombie Dragon
*VC Winged Vampire Lord
*VC Zombie Horde
*VC Dire Wolves
*VC Fell Bats - 5 sztuk?
*VC Grave Guard x2 boxy
*VC Black Knights - w tym BSB
*VC Tomb Banshee - 2 sztuki
*VC Cairn Wraith - 2 sztuki
wielkie dzięki. Słowniczek na pewno się przyda.
A co na temat Vampire Counts? Posiadają odpowiednią ilość magii? :]
Widziałbym ich aktualnie tak;
Vampire Counts
*VC Zacharias on Zombie Dragon
*VC Winged Vampire Lord
*VC Zombie Horde
*VC Dire Wolves
*VC Fell Bats - 5 sztuk?
*VC Grave Guard x2 boxy
*VC Black Knights - w tym BSB
*VC Tomb Banshee - 2 sztuki
*VC Cairn Wraith - 2 sztuki
W 5ed były jednostką. W tej edycji ich nie ma. Na zasadach domowych jak chcesz, to mozesz uzywacMaou pisze:Pytanko. Jak to jest z Gwardią Dziewic. One istnieją czy nie? Bo nie widzę w rozpisce jednostek a widziałem kiedyś figurki.
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Nie, są wyższe. A uprzedzając ewentualne pytanie: nie nie można zamówić w sklepie internetowym i odebrać osobiście w sklepie na KEN.Einstein pisze:Edit: jeszcze jedno, czy w Cytadeli na ursynowie ceny sa takie same jak w ich sklepie internetowym?
Parę postów wyżej pisałem o HE, poczytaj.Einstein pisze:Pytanie bezposrednio co do kupna czegokolwiek. czy batalion warto kupic, czy lepiej dac sobie spokoj i montowac wszystko po kolei? Mowie o HE.
W skrócie: Batalion się nie opłaca.
Z takimi pytaniami zapraszam do działu HE.Einstein pisze:Podziekowal ^^ A jak sie ma sprawa z shadow warriors, oplaca sie ich grac?