Krasnale w dzisiejszych czasach... 8 ed.

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mongrim
Mudżahedin

Re: Krasnale w dzisiejszych czasach... 8 ed.

Post autor: Mongrim »

Chodziło mi zwłaszcza o Hamer Guardiansów, liczyłem na odpowiedź kogoś kto ma te modele i może porównać je z innymi. Brodacz brodaczowi nierówny :wink:. Tym niemniej dziękuję.

Awatar użytkownika
Meekee
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Meekee »

Gremli pisze:Jeszcze jest ebay. Tam jest sporo starych wzorów i czasami po wmiare normalnych cenach.
Polecam eBay, kupowalem tam 5 edycyjne miniatury jakis czas temu.
Wielu obawia sie:
- braku mozliwosci wysylki do Polski (a w praktyce, zdarza sie raz na 4 czy 5 aukcji)
- wyokich kosztow przesylki (a w praktyce np. za miniatury warte ok. 200 zl, przesylka kosztowala mnie niecale 30 zl)
- problemow z zaplata (a w praktyce, wiekszosc sprzedajacych umozliwia paypal, z niskimi kursami walut, ktory to moze miec kazdy posiadacz ekonta za darmo)

Longbeards, ironbreakers, hammerers - na rynku wtornym sa po cenie ok. 7-10 zl / szt.

Ogolnie jest dobrze z ebay'em.
Poza tym im wiecej ludzi stad kupi sobie cos za granica, tym wiecej fajnych starych modeli przybedzie do Polski w ten sposob :)

kauczuk
Mudżahedin

Post autor: kauczuk »

ja tez to polecam ale ostrzegam przed najtansza wysylka, jedna paczke w naszym kochanym kraju mi ukradli i 130zeta poszlo sie walic. tak wiec z glowa panowie

Awatar użytkownika
Łukasz_
Chuck Norris

Post autor: Łukasz_ »

Pytanko pewno już było, a ja oczywiście z braku czasu czytam forum dość rzadko i mogłem nie zauważyć. Mianowicie: Jak się, szanowni długobrodzi, przedstawia pozycja minerów w tej edycji? Są wystawiani jak w poprzedniej - jako malutkie supporty, popychane z kowadła na wrogie maszynki i atakujące, wzorem długouchych - od dupy strony, czy może zaczęli się pojawiać w sporych klockach i widuje się ich częściej? Zastanawiam się po prostu czy kupić świetne modele z GZ, które pasują do malutkich oddziałów po 6-10 modeli, a które będą pewnie beznadziejnie wyglądać w klocku, czy szukać innych figsów, prezentujących się w oddziale trochę fajniej. Plastiki GW mnie absolutnie nie kręcą. Normalnie to sam bym potestował rozpiski ale ostatnio mało gram i muszę dość szybko podjąć decyzję kupna. Dlatego, bardzo wygodnie, zdaję się na Was :wink:

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Post autor: pingu »

ostatnio 20 uratowała moje maszyny przed lordem bretki na pegazie a tak średnio to po 50 ich wystawiam:D dają radę, ale to zależny od koncepcji twojego grania. Jak dla mnie to każda większa rozpiska bez nich nie ruszy.
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

50? w jednym oddziale?
toz to musi kosztowac majatek ;)

a tak na serio. to przy takiej liczbie wystawiasz ich w hordzie, czy po 5 w szeregu by wychodzac z krawedzi byli od razu na srodku stolu?

ja sam tylko pare razy gralem na minerach.
i imho liczba 15 - 20 jest ok. po maszynkach sie przebiegna a i jak wejda komus na plecy/flanke to dluzej wytrzymaja ;)
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Gremli
Mudżahedin

Post autor: Gremli »

W obecnej edycji używam 15 do tego do czego używałem w poprzedniej 7. Spisują się bardzo dobrze. Potrafią ściągnąć maszynki, przeszkadzać strzelaczom, czy nawet o dziwo kanapkować coś większego z regularnymi oddziałami. 15 to jest akurat liczba żeby paru zeszło i wszyscy (10) oddali. Dla mnie obowiązkowy oddział z kowadłem. Bardzo uniwersalny. Wystawiam z muzykiem i sztandarem. Zawsze można gdzieś skitrać ten oddział i jest dodatkowy ptk w scenariuszu B&G.
Ja tu tylko sprzątam.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Gralem już całkiem sporo w 8ed. i zawsze powyżej 2400 wystawiam 20 Minerów FCG.
Genialny oddział. I tylko raz użyłem ich do wyczyszczenia maszyn wroga, ich głównym zadaniem jest wpadnięcie w dupę czegoś mocnego co walczy z 30 hamków z lordem lub 30 longów z BSB. kloce zawsze ustawiam obok siebie i przy krawędzi żeby wspierały się nawzajem i wytrzymały do wyjścia Górników. Wtedy idzie popychaczka z kowadła i przeciwnik ma mokro :wink: a od zabijania maszyn (których jest ogólnie dużo mniej niż w 7ed) są 3 cannony :twisted:
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Kotar
Chuck Norris

Post autor: Kotar »

Arbiter Elegancji pisze:Gralem już całkiem sporo w 8ed. i zawsze powyżej 2400 wystawiam 20 Minerów FCG.
Genialny oddział. I tylko raz użyłem ich do wyczyszczenia maszyn wroga, ich głównym zadaniem jest wpadnięcie w dupę czegoś mocnego co walczy z 30 hamków z lordem lub 30 longów z BSB. kloce zawsze ustawiam obok siebie i przy krawędzi żeby wspierały się nawzajem i wytrzymały do wyjścia Górników. Wtedy idzie popychaczka z kowadła i przeciwnik ma mokro :wink: a od zabijania maszyn (których jest ogólnie dużo mniej niż w 7ed) są 3 cannony :twisted:
Dobre :). Mi się podoba, tylko żeby przeciwnik nie blokował skraju krawędzi.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Arbiter Elegancji pisze:Gralem już całkiem sporo w 8ed. i zawsze powyżej 2400 wystawiam 20 Minerów FCG.
Chyba że trafią przypadkowo na maruderów Khorne'a :wink:

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Grolshek pisze: Chyba że trafią przypadkowo na maruderów Khorne'a :wink:
poganiając po drodze surfera BSB :wink:

Awatar użytkownika
Irek_Dwarf
Chuck Norris

Post autor: Irek_Dwarf »

Minerzy są bardzo OK grałem raz rozpą na 3x20 Miners 2xCannon Gyrocopter 30 Warriorów(scout) 10 Kuszników Kowadło, Mały runiarz, Lord w scoucie/pod ziemią przeciw HElifickiemu Deathstarówi w drugiej turze przeciwnik miał na stole Łuczników a ja 2 odziały minerów pod ziemią i reszte armii na stole
Obrazek

mifa40
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: mifa40 »

ja elfami zaczołem grac dlatego ze wkur*^*(^%( sie na moje orki w 40 kazdy je rozwalam i takttyka sprowadzala sie do parcia naprzód do walki wrecz wczasie gdy westrzeliwano ci połowe armi
a elfy chcialem zbierac popatrzylem na te z lotra i kurwa nie było smoka wiec zdzecydowałem sie na HE

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

mifa40 pisze:ja elfami zaczołem grac dlatego ze wkur*^*(^%( sie na moje orki w 40 kazdy je rozwalam i takttyka sprowadzala sie do parcia naprzód do walki wrecz wczasie gdy westrzeliwano ci połowe armi
a elfy chcialem zbierac popatrzylem na te z lotra i kurwa nie było smoka wiec zdzecydowałem sie na HE
1. Nie ten dzial.
2. Bluzgi mozesz sobie darowac.
3. Naucz sie pisac po polsku.

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

........ ,,,,,,,,,
masz tu parę przecinków i kropek, cobyś sobie użył ;]

I mów o elfach. My (ja zwłaszcza) cieszymy się, mogąc z nimi powalczyć 8)
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
Król Goblinów
Wodzirej

Post autor: Król Goblinów »

Witam Długobrodych, nie bardzo wiem gdzie to pytanie zadać trafiło tu- w jakich formacjach aktualnie wystawiacie swoje oddziały? 5 w szeregu, szóstki? operujecie hordą? pytanie motywowane robieniem potencjalnych trayów, nie wiem jakie są aktualne trendy :wink:
pzdr,KG

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

ja osobiscie gram na 40 warriorach i 40 longach wiec tych mam w hordzie.
strzelcow mam na trayu 10x2
hammererow mam na 6x5. ale to mam traya ze starej edycji, gdzie potrzebowalem bsb'ka zaraz kolo lorda tarczownika i FCG ;)
teraz dzieki takowemu ustawieniu mam po prostu wiecej atakow. ale taki oddzial moglby wejsc do zwyklego traya gdyz bsbek nadal by dzialal z drugiego szeregu.
moze to jest jakis pomysl? w tym momencie olac magiczne przedmioty i dac mu wielka rune stromniego i pare innych :)

cala reszta na normalnych trayach po 5 w szeregu.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Po 5-6 w szeregu. sam najczęściej gram na 30stkach więc nie mam problemu bo traye i tak są 5x6
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

Gram na 30 longach, 30 warkach i 30 hamkach: 5x6
Thundzi 10x2.
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

Ja gram na 30 Longow, 30 Hamerrerow i 30-40 Warriorow (w planie drugi klocek Wojownikow i powiekszenie wszystkich obecnych ;)).
A ustawienie zalezy tez od przeciwnika! Jesli naprzeciw mnie jest np. jakis patologiczny klocek White Lionow/Chosenow, ustawialbym sie raczej w 5, zeby zmniejszyc ilosc otrzymywanych atakow, bo z hordy moze nie miec juz kto oddac..

ODPOWIEDZ