27.11.2010r Warszawa Single 2500pkt. = PRZENIESIONY =

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
janq79
"Nie jestem powergamerem"

Re: 27.11.2010r Warszawa Single 2500pkt. = PRZENIESIONY =

Post autor: janq79 »

generalnie raczej kiepsko tym razem...

1. imperium. bardzo przyjemnie się grało... ale ostatecznie wdupiłem 6:14 :)
głównie z powodów moich błędów (dałem sobie zablokować klocek gg przez war altar na całą grę... (przyjmując challanga)).

2. krasnale. trochę się odegrałem, i cisnąłem te kurduple, jak się dało... niestety w ostatniej turze kiedy mogłem zabić generała przeciwnika na 3+ (słoneczko z deatha i test inicjatywy na grubasku krasnoludzkim - rzuciłem 2) :)
ostatecznie 11:9 dla mnie

3. tej bitwy, i tego przeciwnika długo nie zapomnę... :)
Artur Szyndler, i jego Beastmeny. :)

Od zarombania chariotów... w pierwszej turze wbił się do domku swoim najlepszym oddziałem gorów, czy jakiegoś innego tatałajstwa z generałem (rozwalając moje 15 szkieletów, które tam były). Szkielety oczywiście nie miały żadnych szans... Nie zdołałem go wygonić stamtąd już do końca gry, chociaż wrighty z banshee robiły co mogły...

Jako, że miał tych chariotów całą hordę (jakieś kilkanaście), próbowałem ograniczyć straty i trochę zasłonić oddziały ghouli - duchami wskrzeszonymi z czaru: "wind of undeath". Czar wyszedł, zadałem 5 woundów (2 bazy duchów). Przeciwnik jednak nie pozwolił mi ich wystawić, jako, że nie posiadałem odpowiednich figurek (sproksować z 8 poległych szkieletów oczywiście nie pozwolił)... Podstawki od duchów też koledze Arturowi nie pasowały (specjalnie pożyczyłem od kogoś ze stołu obok)... Koniecznie musiały być FIGURKI duchów.
Widać etherale mojemu przeciwnikowi wybitnie nie pasowały i choć by nie wiem co - nie chciał ich widzieć na polu bitwy... Dopiął swego.

Trochę mnie zirytowała ta cala sytuacja bo zrozumiał bym, gdyby to był master, a nie zwykły lokal. Doszedłem do wniosku, że next time po prostu spytam przeciwnika przed bitwą, czy dopuszcza takie proxy... Jeśli nie to po prostu oddaję walkowera, i niech ma te swoje 20:0, jeśli koniecznie MUSI wygrać...
Szkoda tracić czas, i się denerwować... Mnie taka gra po prostu nie bawi...
Takie zachowanie i perspektywa, że można trafić na takiego przeciwnika po prostu zniechęca do przychodzenia na turnieje.
I powiem Wam, że ja wiem już, że ja z tym przeciwnikiem więcej nie chcę grać... Nawet towarzysko.

ostatecznie w dupę 2:18.

edit: @ bayer: pytałem sędziego i AS miał prawo mi odmówić... Ale postanowiłem opisać to zdarzenie na forum... Ja więcej z tym panem po prostu nie zagram - na turnieju, czy nie.
P.S. dzięki za sprostowanie wyniku naszej bitwy... :)
Ostatnio zmieniony 28 lis 2010, o 11:05 przez janq79, łącznie zmieniany 4 razy.
Podpis usunięty, gdyż narusza regulamin forum podpunkt 5.1 http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=12&t=69

pozdrawiamy
Administracja

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Post autor: Rince »

Nie martw sie, trafiles na najwiekszego patologa polskiej sceny battla. Gorszego oszusta i cisnieniowca nie znajdziesz.
Obrazek
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Janq trzeba było nie iść do stołu obok, tylko do jednego z graczy wampirów, np Zielonego, 2 bazy pewnie na lajcie mieli pożyczyć. Zachowania ASa nie komentuję.

Najgorsze mozliwe scenariusze dla TK (oprócz b&g).

5:15 Arturem(?) ze skavenami. Wytłukłem z 1500 pkt sam tracąc z 200. No ale taki scenariusz, że przegrałem.
10:10 z Piotrkiem Waldem, gdyby nie to, że sobie wysadziłem dwie katapulty jeszcze przed drugą turą strzelania mogło być wiele lepiej.
15:5 z Dwarfami, jedyne czego nie ruszyłem to wielki klocek rangerów i drugi minerów, reszta wyczyszczona, straty, około 300pkt. (zagraliśmy piczkę, whatchtower jest istnym przegieciem pałki debilizmem)

Dzięki wszystkim przeciwnikom. Do zobaczenia na turnieju Kultu za tydzień.
Obrazek

Awatar użytkownika
bayer
Mudżahedin

Post autor: bayer »

janq79 pisze:generalnie raczej kiepsko tym razem...

1. imperium. bardzo przyjemnie się grało... ale ostatecznie wdupiłem 4:16 :)
Nie było tak źle, 14:6 tylko :)
A co do AS to olej... znany jest z tego co sam doświadczyłeś.
Pytałeś sędziego czy można?
Grejt Puzon of de Empajer

Kozioł
Chuck Norris

Post autor: Kozioł »

Wrażenia po turnieju bardzo pozytywne. Zmiana miejscówki dla mnie niebyła problemem, nawet się ucieszyłem bo znacznie łatwiejszy dojazd miałem.

Grałem DE na smoku,2 pegazach, 2 1-lvlowych sorcach(metal i fire), 2 hydrach, 2x5 shade, 40 kusz, 40 worriorów i wyniki bardzo pozytywne:

1 bitwa Artur(?) Szyndler Jr O&G -Breakthrough. Przeciwnik dziwniej wystawił samotnego lorda maga na flance i gdyby nie to że największy fireball 10 shadów i 10 kusz nie zdołało mu zadać żadnej rany ta gra mogła by się skończyć dużo wcześniej. Przeciwnik się bardzo długo wystawiał i chyba nie do końca jeszcze znał 8 edycyjne zasady przez co udało nam się zagrać tylko 4 tury z czego ostatnią i tak graliśmy na szybciora w 10 minut, strasznie mnie to opóźnianie, zapewne nie specjalne, wnerwiało podczas bitwy i jeśli byłem trochę nachalny z tym przyspieszaniem to przepraszam. Po grze stwierdziłem że nawet gdybyśmy zagrali te 2 kolejne tury to pewnie dało by mi to góra punkt-dwa więcej.Ogólnie ja przebiłem się na połowe przeciwnika 20 kuszami z magiem, 2 hydrami, 2 pegazami i s połowionym smokiem on na moją 2 oddziałami corowych orków z magiem lordem i hero goblinem co dało różnice 602p i wynik 13-7.

2 bitwa Robson DE- B&G. Przeciwnik miał mało break pointów bo tylko genka na pegazie, BSB na pegazie i 3 cory ze sztandarami. W pierwszej turze podszedłem na maksa ze wszystkich kości zerówka z metalu, IFka i nie ma generała. W swojej turze podleciał IMO ryzykancko BSBekiem przed moich 40 spearów, którymi go w swojej turze zaszarżowałem. Challenge championem, on mi wbija 1 rane i ma BSB ja mam szarże, 3 szeregi i sztandar- break na 6 z przerzutem, dwukrotnie nie zdany i gra się kończy w 2 turze wynikiem 20:0

3 bitwa Kołata O&G- Watchtower. Kołacie bardzo plany psuły nie zdane animozje przez co nie udało mu się zająć wierzy sqig(jak to cholerstwo się pisze?) herdem. Od 3 tury trwał epicki kombat big unsów z lordem magiem, lordem klepaczem i BSBekiem przeciw mojemu smokowi i BSB na pegazie, na szczęście w ostatniej chwili udało mi się dopchać do walki jeszcze hydre która dała mi zwycięstwo. Wynik był jakieś 14-15 dla mnie ale +1200p za to że kontrolowałem watchtower i wyszło 19-1.

W sumie 52 punkty co dało mi 2 miejsce

Awatar użytkownika
Dragan
Chuck Norris

Post autor: Dragan »

Było bardzo fajnie, dzięki organizatorom. Shino dobry sędzie ;)
Moje wyniki są niestety marne ale to dopiero początek ;)
1 bitwa z Dukiem. Cóż moge powiedzieć. Przeciwnik sympatyczny bardzo. Mogloby byc calkiem fajnie gdyby nie fakt, że helka w 2 turze spanikowała mojego lorda na smoku ktory stal na krawędzi. Na liderke rzucilem 10 poczym sie dowiedzialem ze helka obniza o -1... Tak oto 635pkt za stół. Mimo to dzięki za gre ;) 0:20
2 bitwa z Michałem, który grał demonami chaosu. Pierwsze moje doświadczenie z tą armią, niezbyt udane niestety. Wszystko szło całkiem nieźle, dopóki moja czarka lord rzucająca z 4 kości czar z deatha -3 do liderki miala miscast. Rzut na miscast 1 i 1. Wybilem sobie 4 czy 5 kuszników i czarka na 1-3 ginie 4-6 żyje. Oczywiscie rzucilem 3. Z tego oddzialu pozostalo 5 kuszników ktorzy zgineli w nastepnej turze od horrorów :/
2:18
3 bitwa z Arkiem od Orków i tylko orków ;d W sumie to mial całe morze różnych rodzajów (3x20 black orców i jeszcze inne + 8 chariotów) Mocna wyrzynka a wkońcu wygrałem 14:6
Przeciwnikom dziękuje za bitwy.
Zaznaczam, że w 1 bitwie miałem rozpiskę inną gdyż był to challenge z Dukiem, a Shino pozwolił.
Pozdrawiam wszystkich.

janq79

Rince pisze:Nie martw sie, trafiles na najwiekszego patologa polskiej sceny battla. Gorszego oszusta i cisnieniowca nie znajdziesz.
to bardzo optymistyczne, co piszesz... ;)
Podpis usunięty, gdyż narusza regulamin forum podpunkt 5.1 http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=12&t=69

pozdrawiamy
Administracja

Awatar użytkownika
Kielon
Masakrator

Post autor: Kielon »

janq79 pisze:Doszedłem do wniosku, że next time po prostu spytam przeciwnika przed bitwą, czy dopuszcza takie proxy... Jeśli nie to po prostu oddaję walkowera, i niech ma te swoje 20:0, jeśli koniecznie MUSI wygrać...
Nie łatwiej zrobić z czegokolwiek 2-3 bazy duchów i mieć je zawsze przy sobie na wszelki wypadek? ;)

Co do AS'a trzeba było wystawić same podstwaki i olać jego zrzędzenie. :)
Obrazek

janq79

Kielon pisze:
janq79 pisze:Doszedłem do wniosku, że next time po prostu spytam przeciwnika przed bitwą, czy dopuszcza takie proxy... Jeśli nie to po prostu oddaję walkowera, i niech ma te swoje 20:0, jeśli koniecznie MUSI wygrać...
Nie łatwiej zrobić z czegokolwiek 2-3 bazy duchów i mieć je zawsze przy sobie na wszelki wypadek? ;)

Co do AS'a trzeba było wystawić same podstwaki i olać jego zrzędzenie. :)
a jak wypadnie mi, że wskrzeszam 4 podstawki, albo 5 ? :)
to co wtedy ? też ich nie wystawię ? A co, jak mi zabraknie szkieletów, jak będę ich chciał więcej dowskrzeszać ? :)

olać zarządzenie... fajny pomysł, ale zawołaliśmy sędziego (shino) i on potwierdził jego wersję... Także nic do gadania nie miałem...

ale racja - bazy duchów tak, czy inaczej sobie dorobię... ;)

pozdrawiamy
Administracja

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

To graj armią która nie "dorabia" sobie figurek, problem będziesz miał z głowy... Wybrałeś taką jaką masz to nie płacz tylko montuj bazy i dożywki...

janq79

Grolshek pisze:To graj armią która nie "dorabia" sobie figurek, problem będziesz miał z głowy... Wybrałeś taką jaką masz to nie płacz tylko montuj bazy i dożywki...
po 1. nie płaczę.
po 2. wiedziałem, że zawsze jakiś "wujek dobra rada" się znajdzie...
po 3. uważam, że jeśli na turnieju dopuszczane są proxy, to podstawki od duchów zamiast duchów też powinny być uznawane... to jest uwaga do Shina... Ale rozumiem też że może nie mógł zrobić inaczej... :)

także dziękuję Ci za twoje dobre rady, ale naprawdę ich nie potrzebuję.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2010, o 12:42 przez janq79, łącznie zmieniany 1 raz.

pozdrawiamy
Administracja

Awatar użytkownika
Zielony
Kretozord

Post autor: Zielony »

Turniej spoczko byl.
Robson DE 8-12. Gdyby nie scenariusz bylby obsys duzo wiekszy.
Arkadiusz O&G 20-0 .Ta wersja B&G mi sie nie podoba. Za latwo 20-0 zrobic.
Darek DoCH 8-12. I znowu scenariusz pozwala mi ugrac jakies pkt, ale glownie dlatego, ze Dareczek pokazal mi jakis tam zapis w jakies ksiazeczce co sie chyba rulbuk nazywa :p 1 raz gralem na demony w 8 ed. i musze przyznac, ze to ciagle fajna armia jest.

Dziekuwa za milo spedzona sobote i za wypasione bitwy. Zwlaszcza potyczka z DP, ktora bardzo poprawila mi humor na reszte dnia.

Aha, zgubilem miarke po 2 bitwie. Czerwona, niepodpisana GW. Moze ktos przez przyadek wzial?
Obrazek

Awatar użytkownika
bayer
Mudżahedin

Post autor: bayer »

Czerwona markę znalazłem i oddałem Shinowi, więc jego pytaj, powinien mieć.
Ktoś znalazł może czarne rękawiczki materiałowe ze skórzanymi wstawkami od spodu dłoni?
Grejt Puzon of de Empajer

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Rękawiczki chyba zabrał Shino.
Obrazek

scoutmaster
Chuck Norris

Post autor: scoutmaster »

Witam wszystkich na forum. Jest to mój pierwszy post, przed chwilą się zarejestrowałem i zaakceptowałem regulamin:)
ale czegoś nie rozumiem:
Rince pisze:Nie martw sie, trafiles na najwiekszego patologa polskiej sceny battla. Gorszego oszusta i cisnieniowca nie znajdziesz.
Czy to oznacza że osoby z dużą ilością postów mogą łamać regulamin? Zasady są chyba prostsze niż samego WFB . Nie wolno nikogo obrażać prawda?
Co do gry tak się składa że byłem na turnieju i znam sytuację.
Sędzia przyznał że AS ma rację więc po co te nerwy i uwagi.
Zgodnie z zasadami trzeba mieć model który się wystawia.
Jeżeli się gra na turnieju to chyba po to by wygrać i po to też się wystawia właśnie proxy prawda?a przeciwnik może się nie zgodzić bo też chce wygrać i zgodnie z zasadami ma do tego prawo. proste.

Marian
Chuck Norris

Post autor: Marian »

gra po to żeby wygrać to coś innego niż chęć wygrania za wszelką cenę, wprowadzanie perfidnych wałków i całkowity brak poczucia fair play :roll:

zakładanie nowego konta gdy jest spinka na forum - =D>

Lenart
Falubaz

Post autor: Lenart »

Ej ale w regulaminie turnieju nie ma napisane ze jest zakaz proxow jak to jest np na masterach!!
Wiec powiedz mi zgodnie z jakimi zasadami!?

A poza tym zgadzam sie z Rincem...;)

janq79

Shino pisze:
gotih pisze:
mozna proxowac modele ?
primo przeciwnik musi wiedziec co masz na stole. Poza tym jesli bys proxowal to piechote piechota kawalerie kawaleria itp.

Jesli przeciwnik bedzie mial problemy z polapaniem sie co jest czym istnieje mozliwosc, ze oddzial bedzie sciagniety ze stolu podczas gry. Poza tymi powyzszymi obostrzezeniami mozna proxowac.
podstawki od duchów, to chyba odpowiedni prox dla duchów ?
chyba można się domyślić, jaki to oddział, i raczej nie pomylą się z Black Knightami, prawda ?

pozdrawiamy
Administracja

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

1) Napisane jest w ab do vc, ze trzeba miec figsy, ktore sie wskrzesza byla o to nie jedna dyskusja. Stad moja taka a nie inna ocena tego. Nie powiedzialem przeciez, ze musza to byc figsy pomalowane ani, ze nie moze ich orzyczyc.

2) Rekawiczki mam. juz na p napisalem jak sie po nie skontaktowac

3)Wyniki:

1) Assur
2) Piotr Kozłowski
3) Paweł Ajnenkiel
4) Darek Polit
5) Adam Lewański
6) Daniel Moczulski
7) Marek Barej
8) Adam Zielony
9) Artur Szyndler
10) Michał Kołakowski
11) Michał Bieliński
12) Marcin zakrzewski
13) Artur Szyndler Jr.
14) Arek Wiśniewski
15) Piotr Wald
16) Murmi
17) Przemcio
18) Jacek Grabowski
19) Paweł Ciuchta
20) Janek Grabowski
21) Michał rudy
22) Arek Szyndler
23) Jacek Wróblewski
24) Robert Mrozek
Ostatnio zmieniony 28 lis 2010, o 19:28 przez Shino, łącznie zmieniany 2 razy.

janq79

Shino pisze:1) Napisane jest w ab do vc, ze trzeba miec figsy, ktore sie wskrzesza byla o to nie jedna dyskusja. Stad moja taka a nie inna ocena tego. Nie powiedzialem przeciez, ze musza to byc figsy pomalowane ani, ze nie moze ich orzyczyc.
czyli, jeśli bym wystawił 3 bazy duchów w rozpisce, to mógł bym je sproksować np. z podstawek, a jeśli wskrzeszę je podczas gry, to już muszę mieć modele ?

dobrze zrozumiałem ?

pozdrawiamy
Administracja

ODPOWIEDZ