Pytania krótkobrodego - zasady

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
darvark
Powergamer Rozpiskowy

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: darvark »

Pradopodobnie pytanie padło już na tym forum, ale nie udało mi się go odnaleźć. Chodzi o dispelowanie czarów. Z podręcznika wynika, że mając wizarda w szeregach armii mam pule kości dispella równą "highest D6 roll od the two Winds of Magic dice". No dobra ale krasie nie mają wizardów i teraz pytanie ile jest tych kostek, czy w 8ed dispelowanie opiera się na scrollach? W 7 edycji była podstawowa pula kostek plus 2 z rasy. Teraz jest tylko to plus 2.

Jakby ktoś mógł to wyjaśnić będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

masz ilość kostek = wyższemu wynikowi
+1 za runesmitha
+2 za runelorda
+1 za kowadło
masz też+2 do rzutów na disspell

darvark
Powergamer Rozpiskowy

Super.
Dzięki wielkie.

Awatar użytkownika
Shaga
Chuck Norris

Post autor: Shaga »

Czy gyrokopter zionie raz na bitwe? Czy może zionąć w każdej turze?
www.shaga.pl (już nie taki) nowy (ale na pewno najlepszy) sklep Gdynia ul.Morska 173

Awatar użytkownika
likaon
Kretozord

Post autor: likaon »

w każej może pluć, albo jakiś nie wydarzony pokurcz mnie strasznie okątował
"Księga Armii Nocnych Goblinów"( 09.11.2011
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

Moze w kazdej turze ale trafianie nie przykrytych w calosci modeli jest ciagle na 4+. Czyli w sumie ciezko to nazwac zionieciem ;)

Awatar użytkownika
Shaga
Chuck Norris

Qaiki a przepraszam na jakiej podstawie tak twierdzisz bo nie mogę tego znaleźć w erratach:/?!
www.shaga.pl (już nie taki) nowy (ale na pewno najlepszy) sklep Gdynia ul.Morska 173

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

Na podstawie armybooka.
Jesli nie zostalo to zfaqowane/zerratowane (ciekawe slowa :D), obowiazuja zasady z armybooka, jako wazniejsze niz ogolne rulebookowe. A tam jest dokladnie opisane jak strzelanie u zyrka wyglada.. I wierz mi, tez wolalbym zeby to uscislili na 8-edycyjne zasady templatek ;)

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Post autor: pingu »

Pamiętajcie również że po marszu nie może plunąć.
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

a co ze strzelaniem w CC?
mozna z zyrka pociasnac 2d6 hitwo z S3?
wydaje mi sie, ze nie. w koncu nie jest to breath weapon. ale zawsze lepiej zapytac.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

nie. tak jak sam zauważyłeś to nie jest breath weapon

kanti
Mudżahedin

Post autor: kanti »

Jak w tej edycji wygląda sprawa kamieni przysięgi ???
dają dodatkowe +2 oprócz armijnych do rozproszenia czy dodatkowe 2 kostki dla tego oddziału

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

kamien ma MR(1) a nie 2 :)
do tego magic rez nie dodaje juz kosci do rozpraszania tylko zwieksza warda od magic misile oraz direct dmg'ow.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

pytanko, jeśli wstawię Runelorda lub Runesmitha do Minerów to czy dostaję dodatkowe kości od nich do dispela nawet jeśli górnicy się jeszcze nie wykopali?
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

nie.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Shaga
Chuck Norris

Podłącze się pod pytanie do minerów.
Czy generał armii może podłączyć się do minersów jeżeli nie chcemy ich wystawiać normalnie, a chcemy, żeby kopali tunele...
Chodzi mi o to, że na początku gry armia musi mieć chyba generała a jeżeli nie wystawie oddziału minersów bo będą pod ziemią to de facto w armii generała nie będzie... :/

darvark
Powergamer Rozpiskowy

Przeszukałem forum podręcznik do 7 i 8edycji i army booka, ale nigdzie nie mogę znaleźć opisu zasad specjalnych: duma artylerzysty, dodatkowy członek obsługi, inżynier jest specjalistą armii. Ktoś może mnie nakierować gdzie szukać tych infroamcji?

Dzięki

Awatar użytkownika
Shaga
Chuck Norris

Duma artylerzysty strona 39.
Dodatkowy członek załogi strona 39.
Inżynier jest specjalistą artylerii a nie armii i opis jest na stronie 38.
Oczywiście wszystko w army booku.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Generał #54 pisze:Podłącze się pod pytanie do minerów.
Czy generał armii może podłączyć się do minersów jeżeli nie chcemy ich wystawiać normalnie, a chcemy, żeby kopali tunele...
Chodzi mi o to, że na początku gry armia musi mieć chyba generała a jeżeli nie wystawie oddziału minersów bo będą pod ziemią to de facto w armii generała nie będzie... :/
musisz mieć generala w rozpie, nie ma obowiązku wystawiania go na początku bitwy, więc jak wykupisz mu Rune Of Brotherhood to możesz go wrzucić do klocka Górników.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

darvark
Powergamer Rozpiskowy

Generał #54 pisze:Duma artylerzysty strona 39.
Dodatkowy członek załogi strona 39.
Inżynier jest specjalistą artylerii a nie armii i opis jest na stronie 38.
Oczywiście wszystko w army booku.
ups rzeczywiście, nie wiem jak to mi uciekło :D dzięki

ODPOWIEDZ