Pytania co do Vc

Vampire Counts

Moderator: misha

Zablokowany
Awatar użytkownika
Szaitis
Falubaz

Re: Pytania co do Vc

Post autor: Szaitis »

Czy za pomocą dużego wskrzeszania można przywołać od razu 3k6 ghuli ponad stan podstawowy? I czy jak ewentualnie można obowiązuje to +1 do casta z summon ghouls?

Już NIEAKTUALNE - odpowiedziałem sobie wertując poprzednie strony tematu

Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

Post autor: Drwal »

Ludzie.. Nie mówcie mi, że obecnie Gwardia 30+ jest podstawą rozpiski VC bo ja umiem i bez niej wyjść z domu ;)

Ja np. gram na BK (i myślę, że sprawdzają się równie dobrze z kilku powodów:)
- chodzą po wszystkich terenach jak chcą (dlatego teraz jedna z lepszych kaw)
- atakują z 2 rzędów co w zupełności wystarcza
- nie działa na nich stomp

GG mimo, że wskrzeszasz D6 mają parę istotnych wad:
- zamieniają shield na GW, co czyni ich dość podatnymi na ostrzał bo większość armii bierze se taki oddział łuczników z flejmingiem a potem regenki już nie ma ;]
- W niektórych scenariuszach nie mają szans dojść do wroga, chyba że do jakichś nieistotnych oddziałów wroga.
- ASL, mimo że mamy ASF z czaru to działa on tylko w naszej turze a jeśli wróg nas zaszarżuje to lipnie.
- ten wight king co tam siedzi jest dość miękki bo ma zaledwie 4+ AS i nie jest jakąś wielką sztuką zabić go jakimś bohaterem klepaczem, po czym wykaszać sobie Gravy ;)

Oczywiście nie mówię tu że GG sa słabi ale że mają też jakieś wady. Ale jak wam się tak super sprawdzają to czemu by ich nie brać ;]

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

No ja dziś zagrałem bitwę z chaosem na 4000+ i miałem 2 klocki po 50 GG w hordzie i powiem, że się opłaciło :) Jeden oddział wspierany hełmem i barrowsem ( trafienie na 2+ ) zmasakrował oddział Warriors of chaos ( w liczbie bodajże 30 ) a drugi z hatredem dokończył 10 chosenów ( szósty czar metalu rządzi ^^ ) wspieranych z 4 ołtarzy...także naprawdę gwardia robi swoje :)

Awatar użytkownika
wru
Chuck Norris

Post autor: wru »

Ja do gwardii wstawiam wampira klepacza BSB. Ma on o wiele większą inicjatywę niż wight king i do takiego oddziału, który bije ostatni przydaje się ktoś kto szybciej uderzy.
Come crawling faster, obey your Master...

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

ale vamp jest dużo słabszy niż king i duuuużo łatwiej go ubić
imo king to jednak lepszy wybór
jeden T i W więcej robi swoje

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

prawda a nawet jak ci się gienio od jakiegoś niezdanego look outa sypnie to z wightem sie raczej nie sypną za dużo a z wampirem więcej
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
wru
Chuck Norris

Zgadzam się z tym, że trudniej zabić kinga, ale wampir jest lepszy do walki. Dostanie infinity, słomkę, flayed itd. No i ma 6 inicjatywy.

Awatar użytkownika
Morti
Mudżahedin

Post autor: Morti »

hmm jeśli ma on być BSB i mieć regenke to już nie będzie taki twardy jak king.

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

true

Awatar użytkownika
wru
Chuck Norris

no true true, ale jeśli nie będzie miał regenki to wolę jednak dobrze napakowanego wampira

Awatar użytkownika
Tharival
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Tharival »

czy spirit hosty są potrzebne w armii?

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

tak, do wskrzeszania ich wichrem

Władca Nie-śmierci

Post autor: Władca Nie-śmierci »

Co jest leprze na małe bitwy (1500-1300pkt) Czarni rycerze czy Upiory z kurhanów.

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Tharival pisze:czy spirit hosty są potrzebne w armii?
Kiedyś próbowałem je wystawiać, np do zasłaniania własnych jednostek przed ostrzałem ale niestety są mało przydatne. Owszem, że wiele jednostek innych armii nie ma magicznych ataków, ale w walce i tak mało robią ( 4 ataki z WS 3 i S 3 = bieda ) i zwykle tracą woundy wynikiem walki. Dobre są ewentualnie na jakieś słabe jednostki ale nie za te punkty ( jakby kosztowały te 30 pkt za bazę to może, może...). W armii trzymam 3 bazy w razie jakby wicher nie-śmierci ładnie wszedł jak gerald wspomniał :)
Władca Nie-śmierci pisze:Co jest leprze na małe bitwy (1500-1300pkt) Czarni rycerze czy Upiory z kurhanów.
Jak dla mnie o wiele lepsze będą upiory, choć ostatnio ich w ogóle nie wystawiam ( wolę coacha ). W 8 edycji, konnica mocno straciła, a punkty wydane na porządny klocek czarnych rycerzy wolę wydać na gwardię. Ewentualnie możesz spróbować - 10 czarnych rycerzy z barrowsem i regenką :)

Władca Nie-śmierci

Post autor: Władca Nie-śmierci »

Dzięki :D za odpowiedzi a i jeszcze mam pytanie co warto wystawić na skaveny.

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

płonące ataki na abominację :mrgreen:

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

ze skavenami to ciężko idzie ale mi się od niedawna powien kmin sprawdza. :D

[quote="Azgaroth. W 8 edycji, konnica mocno straciła, a punkty wydane na porządny klocek czarnych rycerzy wolę wydać na gwardię. [\quote]

kolego azgaroth jeśli myślisz ze konnica jest słaba (czego nie napisałeś ale tak wnioskuje) to jesteś w czarnej dupie :D
pomyśl o klocku 11 blood knightów z regeneracja lordem z red fury i blood drinkerem, herosem klepaczem TO JEST MOC!!!

a teraz popatrz na swoją wątłą gwardię która sama bije ostatnia juz po mojej kawalerii wypłaci te swoje śmieszne 7 atakówczy nawet jak ich bedzie 60 to 21 ataków z 6S na 2 na 2 a ja save na 5 i regenka (w następn ej turze wskrzeszam z blood drinkera) i pomyśl czym wolisz grać takimi brzydkimi modelami gwardii czy blood knightami? :lol2:

a tak na serio ten klocek Bloodków ciśnie wszystko jak masło ostatnio w 1 turze (było 7 knightów) zjechali 50-70 szkieletów :D (po prostu się sypły :D)

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Post autor: eliah91 »

JarekK pisze:kolego azgaroth jeśli myślisz ze konnica jest słaba (czego nie napisałeś ale tak wnioskuje) to jesteś w czarnej dupie :D
pomyśl o klocku 11 blood knightów z regeneracja lordem z red fury i blood drinkerem, herosem klepaczem TO JEST MOC!!!
I kosztuje oktyliard punktów.
Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

czy nekromanta na CC korzysta z regeneracji wózka?
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

nie, wózek ma regenkę dla siebie

Zablokowany