Zapytania o zielone zasady

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Re: Zapytania o zielone zasady

Post autor: Infernal Puppet »

40 bez czempiona. Tylko HE potrafią wykożystać cały taki klocek :mrgreen: .
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Kopaj-Glan
Warzywo

Post autor: Kopaj-Glan »

no nieźle, a na jakiej zasadzie to dokładnie działa? z ilu szeregów maksymalnie mogą walić? jak to wygląda w walce bronią ręczną?

nindza77
Wodzirej

Post autor: nindza77 »

Normalnie w jakiejkolwiek formacji walczą 2 szeregi. Z zasady hordy, dodatkowo bije jeszcze jeden, czyli razem 3.
Jak masz włócznie to 4.
Natomiast wszystkim prawicowym purystom ideologicznym, co to rehabilitują nacjonalizm, moge powiedziec że odróżanianie nacjonalizmu od faszyzmu, przypomina poznawanie rodzajów gówna po zapachu;-)).

Kopaj-Glan
Warzywo

genialnie, wielkie dzięki

Awatar użytkownika
Bartosz
Chuck Norris

Post autor: Bartosz »

Czar orków nr 6: " Każda niezłamana, sprzymierzona jednostka wykonuje niezwłocznie ruch o 2k6" w kierunku najbliższej jednostki wroga (...)".
Czy fanatycy popchnięci tym czarem muszą poruszać się najkrótszą możliwą drogą w stronę najbliższego wroga?

Awatar użytkownika
maciom
Chuck Norris

Post autor: maciom »

Oo ciekawe pytanie nigdy nie myślałem wogule że fanole ruszają się z popychaczki

ale myśle że podlegają zasadom czaru czyli do naj bliższego oddziału (byle nie swojego :twisted: )
czy jeśli mam przedmiot, który pozwala mi przerzucać każdego warda to, czy mogę też przerzucać ochronę magiczną?

Awatar użytkownika
Bartosz
Chuck Norris

no pewnie, że do najbliższego :P ale czy NAJKRÓTSZĄ możliwą drogą?... Być może wolno popchnąć fanola w stronę najbliższego oddziału, ale czasem kierując się np. bardziej na prawą krawędź stołu, a czasem na lewą, zależnie od sytuacji. I w rezultacie omijać własne oddziały lub przegryzać się przez więcej oddziałów przeciwnika.

Ja nie wiem, opis chyba o tym milczy, ale liczę na podpowiedź turniejowych wyjadaczy :D Nie chcę naginać - chcę dociec sprawiedliwej prawdy :P

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

draleba pisze:Czar orków nr 6: " Każda niezłamana, sprzymierzona jednostka wykonuje niezwłocznie ruch o 2k6" w kierunku najbliższej jednostki wroga (...)".
Czy fanatycy popchnięci tym czarem muszą poruszać się najkrótszą możliwą drogą w stronę najbliższego wroga?
Uciąłeś jeszcze ten warunek, który mówi o tym, że musi widzieć jednostkę wroga. Jednostka tak popchnięta idzie w linii prostej i to jest najkrótsza i jedyna droga.
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Bartosz
Chuck Norris

To prawda, że fanol popchnięty czarem idzie po prostej. Chodzi o to, czy musi iść najkrótszą możliwą drogą - "w kierunku najbliższej jednostki wroga" wiedzie wiele prostych dróg.

Wcześniej rozważałem sytuację, w której fanol widzi przeciwnika.Dlatego pominąłem fragment: „(…) jeśli nie widzi żadnego wroga, porusza się o 2k6” na wprost(…)”. Swoją drogą nie jestem pewien, co w przypadku fanatyka znaczy "na wprost". Normalnie modele mają strefę przednią, w której widzą, boki i tył. "Patrzą" do przodu, idą do przodu, szarżują do przodu. Model fanatyka chyba nie ma przodu, boków i tyłu.

Awatar użytkownika
maciom
Chuck Norris

Najkrótszą mozliwą drogą mi sie zdaje, co nie zawsze jest fajne bo najkrótsza droga może prowadzić przez twój oddział
czy jeśli mam przedmiot, który pozwala mi przerzucać każdego warda to, czy mogę też przerzucać ochronę magiczną?

nindza77
Wodzirej

Post autor: nindza77 »

Do przodu IMO, to się równa w linii prostopadłej do dłuższej krawędzi stołu, oczywiście w stronę strefy wystawienia przeciwnika. Jeśli przez własne oddziały, to trudno.
Natomiast wszystkim prawicowym purystom ideologicznym, co to rehabilitują nacjonalizm, moge powiedziec że odróżanianie nacjonalizmu od faszyzmu, przypomina poznawanie rodzajów gówna po zapachu;-)).

o.b-one
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: o.b-one »

Pytanie - mam bsb z bannerem na płonące ataki w oddziale NG - czy fanole wypuszczone z tego oddziału też mają płonące ataki? Nie widzę żadnych argumentów aby nie mieli - fanol niby do końca jest częścią unitu a bohaterem nie jest więc wyjść na normalnych zasadach nie wychodzi. Niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu :wink:

Awatar użytkownika
Bartosz
Chuck Norris

W kwestii popchnięcia fanatyków: temat IMO pozostaje do rozstrzygnięcia. A sprawa dość to istotna. Zapytam sędziów na PREBAZYLU. Może już to uściślono:)

o.b-one
płonące ataki na fanolu to byłoby bardzo fajne. Ciekawe...

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

o.b-one pisze:Pytanie - mam bsb z bannerem na płonące ataki w oddziale NG - czy fanole wypuszczone z tego oddziału też mają płonące ataki? Nie widzę żadnych argumentów aby nie mieli - fanol niby do końca jest częścią unitu a bohaterem nie jest więc wyjść na normalnych zasadach nie wychodzi. Niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu :wink:
fanatyk nigdy nie jest czescia oddzialu.

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

to dlaczego nie mozna miec za niego pkt jak go np wystrzelasz?
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

Awatar użytkownika
maciom
Chuck Norris

zgadzam sie z kubą

jeżeli nie jest częścią oddziału to powinno się nabijać pkt za zabicie go osobno

fanatyk z ogniem = syte cacko

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

o tym w jaki sposob zdobywa sie za niego punkty jest jasne. tyle.
co nie znaczy ze ciagle jest czescia oddzialu NG. bo tak nie jest.

Kopaj-Glan
Warzywo

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

#-o

Przecież ward=ochrona magiczna :roll:
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Kopaj-Glan
Warzywo

:oops: no to wszystko jasne

ODPOWIEDZ