Najlepsza armia pod kawalerie...
Najlepsza armia pod kawalerie...
Witam
Chciałbym wybrać armie dla siebie...
Jestem nowy nigdy nie grałem w tą grę jednak znam swoje potrzeby - chciałbym, żeby armia była szybka tzn. chciałbym dużą szybkość jednostek najpewniej kawalerie z dużym refleksem (tak się nazywa tutaj czynnik odpowiadający za to kto pierwszy uderzy ?).
Wsparcie magiczne też miel widziane, jak i alternatywa dla niego...
Co polecicie ?
Myślałem nad HE
Chciałbym wybrać armie dla siebie...
Jestem nowy nigdy nie grałem w tą grę jednak znam swoje potrzeby - chciałbym, żeby armia była szybka tzn. chciałbym dużą szybkość jednostek najpewniej kawalerie z dużym refleksem (tak się nazywa tutaj czynnik odpowiadający za to kto pierwszy uderzy ?).
Wsparcie magiczne też miel widziane, jak i alternatywa dla niego...
Co polecicie ?
Myślałem nad HE
Kawaleria w HE może i szybka, ale szału nie robi... niska siła i bardzo małą przeżywalność to jej największe wady.

To dlatego, że kiedyś przebijała się przez dużą część przeciwników frontalną szarżą - a teraz ugrzęźnie w piechocie i jeszcze zbierze ciosy
Złomowisko: https://goo.gl/photos/xRMRQZGkEgCpcHcx5
Kawa w tej edycji jest kijowa. Weź krasnoludy, nie mają kawalerii, może i mają małą inicjatywę, ale możesz wystawić dużo wojowników z wielką bronią. Jak jeszcze dopchniesz ich z kowadła, to w teorii robisz szarżę w 2 turze, ale po co, skoro możesz jeszcze postrzelać. Np. z magicznych dział.
Zobacz jeszcze skaveny, mają taką fajną jednostkę, abominacja się nazywa
. No i jeszcze możesz wystawić bardzo wielu slavów za 0,5 pkt./model + zwariowane maszynki. W pakiecie dorzucają jeszcze specyficzne poczucie humoru.
W tym wypadku również nie będziesz musiał marnować kasy na okrutną plewę, jaką są jednostki kawaleryjskie.
Zobacz jeszcze skaveny, mają taką fajną jednostkę, abominacja się nazywa

W tym wypadku również nie będziesz musiał marnować kasy na okrutną plewę, jaką są jednostki kawaleryjskie.
- Andronicus
- Chuck Norris
No dokładnie, gość pyta się o możliwie jak najbardziej mobilną armię z dużą inicjatywą a poleca mu się dwarfy
Osobiście polecił bym, którąś z armii elfów. Elfy są szybkie, mają świetną inicjatywę ( tu najlepiej wypadają HE, bo zawsze uderzają jako pierwsze ) i maja wsparcie magii ( tu też najlepiej wypadają HE
).

Osobiście polecił bym, którąś z armii elfów. Elfy są szybkie, mają świetną inicjatywę ( tu najlepiej wypadają HE, bo zawsze uderzają jako pierwsze ) i maja wsparcie magii ( tu też najlepiej wypadają HE

Pod kawalerię to przede wszystkim
- Bretonia, w dalszej kolejności:
- Wysokie Elfy ( mają oddziały lekkiej kawalerii, dwa rodzaje ciężej opancerzonych jednostek, wszystko to zawsze bije pierwsze w walce, 2 rodzaje rydwanów)
-Wojownicy Chaosu (choć tu kawaleria nie jest tak różnorodna: oddział lekkiej kawalerii i rycerze, rydwan no i ew. psy, Inicjatywa - czyli współczynnik odpowiedzialny za kolejność ataku - powyżej średniej)
- podobno też Imperium ma niezłą kawalerię
- Bretonia, w dalszej kolejności:
- Wysokie Elfy ( mają oddziały lekkiej kawalerii, dwa rodzaje ciężej opancerzonych jednostek, wszystko to zawsze bije pierwsze w walce, 2 rodzaje rydwanów)
-Wojownicy Chaosu (choć tu kawaleria nie jest tak różnorodna: oddział lekkiej kawalerii i rycerze, rydwan no i ew. psy, Inicjatywa - czyli współczynnik odpowiedzialny za kolejność ataku - powyżej średniej)
- podobno też Imperium ma niezłą kawalerię

- Król Goblinów
- Wodzirej
HE.. mają parę zalet- cała armia w plastkiu, duzo użytecznych modeli w starterze = relatywnie niski koszt uzbierania armii + oczywiście bardzo dobrze sobie radzi na stole ( biją pierwsi, często z przerzutem do trafień)
Wood Elfy wydają się tez odpowiadać twoim potrzebom, ale gorzej wypadają od HE.
pzdr,KG
Wood Elfy wydają się tez odpowiadać twoim potrzebom, ale gorzej wypadają od HE.
pzdr,KG
Oj nie znacie się
Liczy sie tylko i wyłącznie Bretonia pod armię kawaleryjską, nic nie ma takiego pierdo...a jak ona, dobry pancerz, świetny ward. Szybko można dopaść przeciwniek armia szybka i w miare zwrotna, trebusze miażdżą chłopi wszystko spalają. Lordowie kroją kozaków jak zboże:D To moja opinia, innej armii kawaleryjskiej nie uznaje
Taki lokalny patriotyzm:D

- The WariaX
- Falubaz
Ta i wiecznie stary 6edycyjny army book

Zapraszam do mojej galerii

http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35475
Maluję na zamówienie:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 13#p990613
Jak dobra i w dużej ilość kawalerii to tylko bretka, a nie jakieś zawszone elfy
"Księga Armii Nocnych Goblinów"( 09.11.2011
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii
Bretka najlepsza, masz kawę w każdym slocie i nie tracisz punktów w corach.
Więc powiadacie, że Bretonia tak ?
Mam parę pytań, a mianowicie:
1. Czy odczuję to, że gram kawalerią - tzn. czy moja armia będzie po prostu lipna? Nie zależy mi na niezwyciężonej armii, ale na w miarę równych szansach.
2. Co miałbym kupić dla takiej armii? Wybaczcie lenistwo ale z waszych rozpisek mało rozumiem, tzn. nie mam obeznania w figurkach, skillach. Wiem, że najpewniej AB
3. Jeżeli armia ta jest bezsensowna to bardzo byłbym wdzięczny o podanie czegoś uniwersalnego byle bez uzależnienia od głupiej piechoty. Myślałem nad lizakami, mają dosyć niezłą kawalerie i parę fantów, jeżeli się mylę poprawcie mnie.
Jeszcze raz przepraszam za próżność, jestem jaki jestem i ważne, że sam się akceptuje.
Pozdro ;D
Mam parę pytań, a mianowicie:
1. Czy odczuję to, że gram kawalerią - tzn. czy moja armia będzie po prostu lipna? Nie zależy mi na niezwyciężonej armii, ale na w miarę równych szansach.
2. Co miałbym kupić dla takiej armii? Wybaczcie lenistwo ale z waszych rozpisek mało rozumiem, tzn. nie mam obeznania w figurkach, skillach. Wiem, że najpewniej AB

3. Jeżeli armia ta jest bezsensowna to bardzo byłbym wdzięczny o podanie czegoś uniwersalnego byle bez uzależnienia od głupiej piechoty. Myślałem nad lizakami, mają dosyć niezłą kawalerie i parę fantów, jeżeli się mylę poprawcie mnie.
Jeszcze raz przepraszam za próżność, jestem jaki jestem i ważne, że sam się akceptuje.
Pozdro ;D
Urzekła nas twoja historia ;pJeszcze raz przepraszam za próżność, jestem jaki jestem i ważne, że sam się akceptuje.
1. Bretonia daje radę!
2. Na pewno Armybooka, paladyna BSB, parę boxów rycerzy. Rozejrzyj się po dziale bretońskim, tam znajdziesz odpowiedzi na większość pytań odnośnie armii i zakupów.
3. Patrz pkt. 1.
Queek.