Najlepsza armia pod kawalerie...

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Vermilion
Plankton

Najlepsza armia pod kawalerie...

Post autor: Vermilion »

Witam
Chciałbym wybrać armie dla siebie...
Jestem nowy nigdy nie grałem w tą grę jednak znam swoje potrzeby - chciałbym, żeby armia była szybka tzn. chciałbym dużą szybkość jednostek najpewniej kawalerie z dużym refleksem (tak się nazywa tutaj czynnik odpowiadający za to kto pierwszy uderzy ?).
Wsparcie magiczne też miel widziane, jak i alternatywa dla niego...
Co polecicie ?
Myślałem nad HE

Awatar użytkownika
Morti
Mudżahedin

Post autor: Morti »

Jak chcesz kawalerię to wybierz Bretonie. Jest też wsparcie strzeleckie i magiczne. Co prawda inicjatywa 3 nie czyni ich jakoś strasznie refleksem obdarzonych ,ale do tego opisu jaki podałeś ta armia najbardziej odpowiada.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

No a jeśli nie to HE, ale raczej tak wystawialna pod względem ilości/jakości kawalerii co Bretonnia to nie jest.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Kawaleria w HE może i szybka, ale szału nie robi... niska siła i bardzo małą przeżywalność to jej największe wady.
Obrazek

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Kawaleria WoCh'u była niezła w poprzedniej edycji, nie wiem czemu teraz posysa wg niektórych ;)
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

w tej edycji jest generalnie duży problem z kawalerią... po prostu jest słaba :cry: jeśli Cię to nie zraża to Bretonnia jest symbolem kawaleryjskiej armii, choć ciekawe kontr-propozycje mają też HE, VC, WOCH i Emp.

pozdro,
Ż.

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

To dlatego, że kiedyś przebijała się przez dużą część przeciwników frontalną szarżą - a teraz ugrzęźnie w piechocie i jeszcze zbierze ciosy

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Kawa w tej edycji jest kijowa. Weź krasnoludy, nie mają kawalerii, może i mają małą inicjatywę, ale możesz wystawić dużo wojowników z wielką bronią. Jak jeszcze dopchniesz ich z kowadła, to w teorii robisz szarżę w 2 turze, ale po co, skoro możesz jeszcze postrzelać. Np. z magicznych dział.

Zobacz jeszcze skaveny, mają taką fajną jednostkę, abominacja się nazywa :wink: . No i jeszcze możesz wystawić bardzo wielu slavów za 0,5 pkt./model + zwariowane maszynki. W pakiecie dorzucają jeszcze specyficzne poczucie humoru.
W tym wypadku również nie będziesz musiał marnować kasy na okrutną plewę, jaką są jednostki kawaleryjskie.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Piotr
Masakrator

Post autor: Piotr »

Rany...
Gość wchodzi do sklepu i pyta: "Są ogórki? Najlepiej kiszone, takie najbardziej lubię..."
A w odpowiedzi: "Ogórków niestety nie ma, ale może pan kupić pomidory, pasztet i dużą paczkę gwoździ."

Awatar użytkownika
Andronicus
Chuck Norris

Post autor: Andronicus »

No dokładnie, gość pyta się o możliwie jak najbardziej mobilną armię z dużą inicjatywą a poleca mu się dwarfy =D> :lol2:

Osobiście polecił bym, którąś z armii elfów. Elfy są szybkie, mają świetną inicjatywę ( tu najlepiej wypadają HE, bo zawsze uderzają jako pierwsze ) i maja wsparcie magii ( tu też najlepiej wypadają HE :P ).

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Pod kawalerię to przede wszystkim
- Bretonia, w dalszej kolejności:
- Wysokie Elfy ( mają oddziały lekkiej kawalerii, dwa rodzaje ciężej opancerzonych jednostek, wszystko to zawsze bije pierwsze w walce, 2 rodzaje rydwanów)
-Wojownicy Chaosu (choć tu kawaleria nie jest tak różnorodna: oddział lekkiej kawalerii i rycerze, rydwan no i ew. psy, Inicjatywa - czyli współczynnik odpowiedzialny za kolejność ataku - powyżej średniej)
- podobno też Imperium ma niezłą kawalerię ;)

Awatar użytkownika
Król Goblinów
Wodzirej

Post autor: Król Goblinów »

HE.. mają parę zalet- cała armia w plastkiu, duzo użytecznych modeli w starterze = relatywnie niski koszt uzbierania armii + oczywiście bardzo dobrze sobie radzi na stole ( biją pierwsi, często z przerzutem do trafień)
Wood Elfy wydają się tez odpowiadać twoim potrzebom, ale gorzej wypadają od HE.
pzdr,KG

Wolfgar
Chuck Norris

Post autor: Wolfgar »

Oj nie znacie się :D Liczy sie tylko i wyłącznie Bretonia pod armię kawaleryjską, nic nie ma takiego pierdo...a jak ona, dobry pancerz, świetny ward. Szybko można dopaść przeciwniek armia szybka i w miare zwrotna, trebusze miażdżą chłopi wszystko spalają. Lordowie kroją kozaków jak zboże:D To moja opinia, innej armii kawaleryjskiej nie uznaje :D Taki lokalny patriotyzm:D

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Post autor: The WariaX »

Ta i wiecznie stary 6edycyjny army book :lol2: :wink:

CAR2N
Chuck Norris

Post autor: CAR2N »

Bierz bretonie , armia glownie kawaleryjska , fajne figurki i klimat a o to w tym chyba chodzi . :mrgreen:
WFB playing since 1994

Wolfgar
Chuck Norris

Post autor: Wolfgar »

Stary nie stary breta kopie dupy :D

Awatar użytkownika
likaon
Kretozord

Post autor: likaon »

Jak dobra i w dużej ilość kawalerii to tylko bretka, a nie jakieś zawszone elfy
"Księga Armii Nocnych Goblinów"( 09.11.2011
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii

Awatar użytkownika
Shenq
Chuck Norris

Post autor: Shenq »

Bretka najlepsza, masz kawę w każdym slocie i nie tracisz punktów w corach.

Vermilion
Plankton

Post autor: Vermilion »

Więc powiadacie, że Bretonia tak ?
Mam parę pytań, a mianowicie:
1. Czy odczuję to, że gram kawalerią - tzn. czy moja armia będzie po prostu lipna? Nie zależy mi na niezwyciężonej armii, ale na w miarę równych szansach.
2. Co miałbym kupić dla takiej armii? Wybaczcie lenistwo ale z waszych rozpisek mało rozumiem, tzn. nie mam obeznania w figurkach, skillach. Wiem, że najpewniej AB :D
3. Jeżeli armia ta jest bezsensowna to bardzo byłbym wdzięczny o podanie czegoś uniwersalnego byle bez uzależnienia od głupiej piechoty. Myślałem nad lizakami, mają dosyć niezłą kawalerie i parę fantów, jeżeli się mylę poprawcie mnie.
Jeszcze raz przepraszam za próżność, jestem jaki jestem i ważne, że sam się akceptuje.
Pozdro ;D

Awatar użytkownika
Kervyn
Chuck Norris

Post autor: Kervyn »

Jeszcze raz przepraszam za próżność, jestem jaki jestem i ważne, że sam się akceptuje.
Urzekła nas twoja historia ;p

1. Bretonia daje radę!
2. Na pewno Armybooka, paladyna BSB, parę boxów rycerzy. Rozejrzyj się po dziale bretońskim, tam znajdziesz odpowiedzi na większość pytań odnośnie armii i zakupów.
3. Patrz pkt. 1.
Queek.

ODPOWIEDZ