8 edycja- pytania
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja- pytania
Czy oddział który dostał szarżę od boku w wyniku overruna może w swojej turze zrobić reform za pomocą Vanhelsa? (przed 1 turą combatu jaki ma być) AB do VC mówi, że jednostka która walczy wręcz w wyniku czaru dostaje ASFa i przerzuty na zranienie, ale czy można zrobić normalny reform żeby odwrócić się do przeciwnika przodem? Moim zdaniem nie
1. Czy reformem po wygranym combacie mogę wyciągnąć bohatera z walki?
2. Czy Make Way działa w dwie strony? Tzn jeśli jeden z bohaterów nie może podejść, to zmusza innego do podejścia?
2. Ile modeli z szarżującego unitu A może bić w sytuacji jak poniżej? Wszystkie, czy tylko te stykające się z postacią P? Jak wygląda maksymalizacja w takiej sytuacji?
2. Czy Make Way działa w dwie strony? Tzn jeśli jeden z bohaterów nie może podejść, to zmusza innego do podejścia?
2. Ile modeli z szarżującego unitu A może bić w sytuacji jak poniżej? Wszystkie, czy tylko te stykające się z postacią P? Jak wygląda maksymalizacja w takiej sytuacji?
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"
@afro
ad1. wydaje mi się, że nie można, ale musiałbym poszukać potwierdzenia w RB.
ad2. make way nie ma nic wspólnego z podchodzeniem wrogiego bohatera. Zarówno Ty jak i Twój przeciwnik może dostawić herosa do styku z przeciwnikiem (może, nie musi).
ad3. nie rozumiem co to są te dwa duże prostokąty na prawo od herosa. Czy heros jest w oddziale?
ad2. make way nie ma nic wspólnego z podchodzeniem wrogiego bohatera. Zarówno Ty jak i Twój przeciwnik może dostawić herosa do styku z przeciwnikiem (może, nie musi).
ad3. nie rozumiem co to są te dwa duże prostokąty na prawo od herosa. Czy heros jest w oddziale?
Tak więc zdaje brejka czy nie ??Ja mam inne pytanie jest kombat w którym są związane po dwa oddziały. Jak jest sytuacja, że jeden wrogi oddział zostaje zniszczony i mój jeden oddział traci kontakt btb z innymi czyli jest już out of combat, to czy testuje Brejka na koniec fazy kombatu? :>
Because I'M The Miz and I'M AWESOME!!!!
http://www.youtube.com/watch?v=iMt-MJ1h ... ure=fvwrel
http://www.youtube.com/watch?v=iMt-MJ1h ... ure=fvwrel
Te dwa prostokąty to dwa unity w combacie (odcienie kolorów oznaczają strony konfliktu )
Chodziło mi o dostawienie się do zielonych, w których na krawędzi stoi heros (stoi na krawędzi z powodu większej podstawki, jest w oddziale) i czy w takiej sytuacji oddział szarżujący z boku może dostawić się inaczej niż tylko do herosa oraz czy w takiej sytuacji może bić po oddziale, czy jest zmuszony do bicia w herosa?
@farthan
wg mnie testuje, skoro był w walce na początku.
Chodziło mi o dostawienie się do zielonych, w których na krawędzi stoi heros (stoi na krawędzi z powodu większej podstawki, jest w oddziale) i czy w takiej sytuacji oddział szarżujący z boku może dostawić się inaczej niż tylko do herosa oraz czy w takiej sytuacji może bić po oddziale, czy jest zmuszony do bicia w herosa?
@farthan
wg mnie testuje, skoro był w walce na początku.
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
jeśli zielony bohater jest w oddziale który ma więcej niż jeden szereg to przeciwnik który szarżuje (A) może bić po oddziale
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
Szarzuje lataczem. Przeciwnik daje flee. Palac szarze laduje miedzy moim regimentem a powiedzmy obeliskiem. Niestety w miejscu w ktorym sie zatrzymalem nie jestem w stanie zmiescic latacza, tak zeby zachowac calowy odstep od obstacla i regimentu. Gdzie sie zatrzymuje? Czy w przypadku spalonej szarzy moge nie zastasowac sie do zasady "cal od"? Czy moze zatrzymuje sie przed regimentem i obeliskiem?
Druga sytuacja:
Jest combat, w ktorym moj pojedynczy model konny zarszowany zostal od boku przez 2 modele konne. W kolejnej turze moj pegazista (stojac po prawej stronie od mojego modelu) chcial dobic sie do tej walki. Mogl dowheelowac sie corner to corner, ale tylko w ten sposob, ze przed alajnem ladowal na moim modelu. Czy szarza jest mozliwa?
Druga sytuacja:
Jest combat, w ktorym moj pojedynczy model konny zarszowany zostal od boku przez 2 modele konne. W kolejnej turze moj pegazista (stojac po prawej stronie od mojego modelu) chcial dobic sie do tej walki. Mogl dowheelowac sie corner to corner, ale tylko w ten sposob, ze przed alajnem ladowal na moim modelu. Czy szarza jest mozliwa?
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".
Bohater orkowy na dziku siedzi w oddziale 6 trolli. Czy trolle mają rank bonus +1?
Wydaje mi się, że nie, ponieważ w zasadzie monstrous ranks stoi, że bonus za 3 modele w szeregu jest w wypadku oddziałów składających się w całości z MI, a bohater na dziku chyba już to psuje?
Wydaje mi się, że nie, ponieważ w zasadzie monstrous ranks stoi, że bonus za 3 modele w szeregu jest w wypadku oddziałów składających się w całości z MI, a bohater na dziku chyba już to psuje?
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
co do 1 to może jest w RB taki akapit o wypełnianiu "dziur" przez walczącychAsassello pisze:@afro
co do 2 akurat w przypadku Afro w zielonym unicie make way nie można zrobić bo ma niezgodność footprintów i nie można bohatera za bohatera wymienić (mówię o tym kolesiu na flance)
@Byro mają +1 bo nadal mają 2 szeregi po 3 modele. Bohater na dziku nie wlicza się do tego bo jest dostawiany z boku pierwszego szeregu czyli :
TTTD
TTT
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek
No właśnie tego nie jestem pewien z powodu tego zapisku z RB:
A bohater dołączający się do oddziału staje się częścią tego oddziału i wtedy unit już nie jest purely composed of MI models.a unit composed purely of monstrous infantry models needs only three models.
- Aron_Banalny
- Masakrator
czy magowie mają line o s. w drugim szeregu oddziału ( w przypadku gdy nie mogą dopchać sie do pierwszego szeregu)
Tutaj chodzi o to że jak masz unit MI to tylko modele MI się liczą do tej zasady. Adekwatnie jak ze zwykłym infanty gdzie dołączysz coś nie infantry.Byro pisze:No właśnie tego nie jestem pewien z powodu tego zapisku z RB:A bohater dołączający się do oddziału staje się częścią tego oddziału i wtedy unit już nie jest purely composed of MI models.a unit composed purely of monstrous infantry models needs only three models.
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek
Nie przekonuje mnie to. MI mają własne reguły dlatego nie są podobne do zwykłej piechoty. Angielski generalnie znam, i takie zdanie oznacza, że oddział składający się wyłącznie z MI ma ten bonus, pytanie jedynie nasuwa się takie, czy obecność bohatera coś zmienia.
Generalnie wolałbym by ktoś z LS się wypowiedział.
Generalnie wolałbym by ktoś z LS się wypowiedział.
@Afro:
1) Nie możesz. Str 55, 'Reforming from victory'
3) Najrozsądniej będzie zastosować zasadę dla 'incomplete ranks', ze strony 49 RB.
@farthan: strona 61 RB, akapit 'No more foes'. Nie testuje.
@Rince:
Tutaj mocne IMO: musisz zatrzymać się przed oddziałem. W drugiej sytuacji nie możesz się zatrzymać przed allignem na innym modelu.
EDIT:
Odnośnie pierwszej sytuacji, RB strona 13, akapit '1" apart':
W drugiej sytuacji: ruch przed allignem nie jest 'wirtualny', więc nie może zahaczyć żadnej innej jednostki. Jednostka szarżująca musi być fizycznie zdolna dojść w szarży do przeciwnika.
@Byro: RAWowo taki oddział ma szereg od 5 modeli, ale to dość głupia interpretacja. Chodziło zapewne o 'mixed units', np kroxigory ze skinkami. Zdroworozsądkowo należy uznać, że tak ustawiony oddział dostanie +1 za szereg, ale RAW mówi co innego.
@Aron_Banalny:
Mag z drugiego szeregu nie ma LoS na potrzeby magii. Na potrzeby strzelania ma, zasada 'Fire in two ranks' daje LoS z drugiego szeregu tylko 'for the purposes of all shooting attacks'.
1) Nie możesz. Str 55, 'Reforming from victory'
2) Make way jest dobrowolne - jeśli chcesz przenieść jakiegoś herosa do walki, to możesz to zrobić. Nic Cię do tego nie zmusza.There is one special restriction on a combat reform - it cannot be used to get a model (friend or foe) out of base contact with the enemy if it was in contact before the reform was made
3) Najrozsądniej będzie zastosować zasadę dla 'incomplete ranks', ze strony 49 RB.
@farthan: strona 61 RB, akapit 'No more foes'. Nie testuje.
@Rince:
Tutaj mocne IMO: musisz zatrzymać się przed oddziałem. W drugiej sytuacji nie możesz się zatrzymać przed allignem na innym modelu.
EDIT:
Odnośnie pierwszej sytuacji, RB strona 13, akapit '1" apart':
W Twoim przypadku nie nie jest to 'result of moving into contact with a unit it did charge', więc nie możesz złamać zasady 1" apart.Occasionaly, a unit will have approached within 1" of a unit it did not charge as the result of moving into contact with a unit it did charge. This is perfectly acceptable(...)
W drugiej sytuacji: ruch przed allignem nie jest 'wirtualny', więc nie może zahaczyć żadnej innej jednostki. Jednostka szarżująca musi być fizycznie zdolna dojść w szarży do przeciwnika.
@Byro: RAWowo taki oddział ma szereg od 5 modeli, ale to dość głupia interpretacja. Chodziło zapewne o 'mixed units', np kroxigory ze skinkami. Zdroworozsądkowo należy uznać, że tak ustawiony oddział dostanie +1 za szereg, ale RAW mówi co innego.
@Aron_Banalny:
Mag z drugiego szeregu nie ma LoS na potrzeby magii. Na potrzeby strzelania ma, zasada 'Fire in two ranks' daje LoS z drugiego szeregu tylko 'for the purposes of all shooting attacks'.
Na jakiej podstawie uważasz, że chodzi o mixed unit?Cibi pisze:Chodziło zapewne o 'mixed units', np kroxigory ze skinkami. Zdroworozsądkowo należy uznać, że tak ustawiony oddział dostanie +1 za szereg, ale RAW mówi co innego.
Jeśli zaś chodzi o zdrowy rozsądek, to już dawno przestałem po niego sięgać omawiając zasady WHB na naszym forum, bo to się mija z celem.
Na podstawie zdrowego rozsądku właśnie ;]Byro pisze:Na jakiej podstawie uważasz, że chodzi o mixed unit?Cibi pisze:Chodziło zapewne o 'mixed units', np kroxigory ze skinkami. Zdroworozsądkowo należy uznać, że tak ustawiony oddział dostanie +1 za szereg, ale RAW mówi co innego.
Jeśli zaś chodzi o zdrowy rozsądek, to już dawno przestałem po niego sięgać omawiając zasady WHB na naszym forum, bo to się mija z celem.