8 edycja- pytania

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Szaitis
Falubaz

Re: 8 edycja- pytania

Post autor: Szaitis »

Czy oddział który dostał szarżę od boku w wyniku overruna może w swojej turze zrobić reform za pomocą Vanhelsa? (przed 1 turą combatu jaki ma być) AB do VC mówi, że jednostka która walczy wręcz w wyniku czaru dostaje ASFa i przerzuty na zranienie, ale czy można zrobić normalny reform żeby odwrócić się do przeciwnika przodem? Moim zdaniem nie

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

1. Czy reformem po wygranym combacie mogę wyciągnąć bohatera z walki?

2. Czy Make Way działa w dwie strony? Tzn jeśli jeden z bohaterów nie może podejść, to zmusza innego do podejścia?

2. Ile modeli z szarżującego unitu A może bić w sytuacji jak poniżej? Wszystkie, czy tylko te stykające się z postacią P? Jak wygląda maksymalizacja w takiej sytuacji?

Obrazek
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
August
Chuck Norris

Post autor: August »

Czy hity z miscastów są traktowane jako ranged attacks? Przedmioty dające ochronę przed ranged attacks (np. branzoletki VC) mogą przed takimi hitami chronić?

Awatar użytkownika
Kervyn
Chuck Norris

Post autor: Kervyn »

Nie i nie.
Queek.

Awatar użytkownika
August
Chuck Norris

Post autor: August »

A efekt z miscasta zadający magom danej strony hit z S6? Co jeżeli mag posiadający warda od ranged attacks otrzymuje S6 od inngo miscastującego maga?

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

@afro
ad1. wydaje mi się, że nie można, ale musiałbym poszukać potwierdzenia w RB.

ad2. make way nie ma nic wspólnego z podchodzeniem wrogiego bohatera. Zarówno Ty jak i Twój przeciwnik może dostawić herosa do styku z przeciwnikiem (może, nie musi).

ad3. nie rozumiem co to są te dwa duże prostokąty na prawo od herosa. Czy heros jest w oddziale?
Obrazek

Awatar użytkownika
The Miz
Chuck Norris

Post autor: The Miz »

Ja mam inne pytanie jest kombat w którym są związane po dwa oddziały. Jak jest sytuacja, że jeden wrogi oddział zostaje zniszczony i mój jeden oddział traci kontakt btb z innymi czyli jest już out of combat, to czy testuje Brejka na koniec fazy kombatu? :>
Tak więc zdaje brejka czy nie ??
Because I'M The Miz and I'M AWESOME!!!!
http://www.youtube.com/watch?v=iMt-MJ1h ... ure=fvwrel

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Te dwa prostokąty to dwa unity w combacie (odcienie kolorów oznaczają strony konfliktu ;) )
Chodziło mi o dostawienie się do zielonych, w których na krawędzi stoi heros (stoi na krawędzi z powodu większej podstawki, jest w oddziale) i czy w takiej sytuacji oddział szarżujący z boku może dostawić się inaczej niż tylko do herosa oraz czy w takiej sytuacji może bić po oddziale, czy jest zmuszony do bicia w herosa?

@farthan
wg mnie testuje, skoro był w walce na początku.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

jeśli zielony bohater jest w oddziale który ma więcej niż jeden szereg to przeciwnik który szarżuje (A) może bić po oddziale
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Post autor: Rince »

Szarzuje lataczem. Przeciwnik daje flee. Palac szarze laduje miedzy moim regimentem a powiedzmy obeliskiem. Niestety w miejscu w ktorym sie zatrzymalem nie jestem w stanie zmiescic latacza, tak zeby zachowac calowy odstep od obstacla i regimentu. Gdzie sie zatrzymuje? Czy w przypadku spalonej szarzy moge nie zastasowac sie do zasady "cal od"? Czy moze zatrzymuje sie przed regimentem i obeliskiem?

Druga sytuacja:

Jest combat, w ktorym moj pojedynczy model konny zarszowany zostal od boku przez 2 modele konne. W kolejnej turze moj pegazista (stojac po prawej stronie od mojego modelu) chcial dobic sie do tej walki. Mogl dowheelowac sie corner to corner, ale tylko w ten sposob, ze przed alajnem ladowal na moim modelu. Czy szarza jest mozliwa?
Obrazek
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Bohater orkowy na dziku siedzi w oddziale 6 trolli. Czy trolle mają rank bonus +1?
Wydaje mi się, że nie, ponieważ w zasadzie monstrous ranks stoi, że bonus za 3 modele w szeregu jest w wypadku oddziałów składających się w całości z MI, a bohater na dziku chyba już to psuje?
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

Asassello pisze:@afro
ad1. wydaje mi się, że nie można, ale musiałbym poszukać potwierdzenia w RB.

ad2. make way nie ma nic wspólnego z podchodzeniem wrogiego bohatera. Zarówno Ty jak i Twój przeciwnik może dostawić herosa do styku z przeciwnikiem (może, nie musi).

ad3. nie rozumiem co to są te dwa duże prostokąty na prawo od herosa. Czy heros jest w oddziale?
co do 1 to może jest w RB taki akapit o wypełnianiu "dziur" przez walczących
co do 2 akurat w przypadku Afro w zielonym unicie make way nie można zrobić bo ma niezgodność footprintów i nie można bohatera za bohatera wymienić (mówię o tym kolesiu na flance)

@Byro mają +1 bo nadal mają 2 szeregi po 3 modele. Bohater na dziku nie wlicza się do tego bo jest dostawiany z boku pierwszego szeregu czyli :

TTTD
TTT
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

No właśnie tego nie jestem pewien z powodu tego zapisku z RB:
a unit composed purely of monstrous infantry models needs only three models.
A bohater dołączający się do oddziału staje się częścią tego oddziału i wtedy unit już nie jest purely composed of MI models.

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

Post autor: Aron_Banalny »

czy magowie mają line o s. w drugim szeregu oddziału ( w przypadku gdy nie mogą dopchać sie do pierwszego szeregu)

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Gdyby tak było, to czy wtedy oddział piechoty z kolesiem na mouncie dołączonym do tego oddziału kasowałby bonus za szeregi? Wg mnie to trochę za bardzo idzie w RAW'owanie ;)

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

Byro pisze:No właśnie tego nie jestem pewien z powodu tego zapisku z RB:
a unit composed purely of monstrous infantry models needs only three models.
A bohater dołączający się do oddziału staje się częścią tego oddziału i wtedy unit już nie jest purely composed of MI models.
Tutaj chodzi o to że jak masz unit MI to tylko modele MI się liczą do tej zasady. Adekwatnie jak ze zwykłym infanty gdzie dołączysz coś nie infantry.
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Nie przekonuje mnie to. MI mają własne reguły dlatego nie są podobne do zwykłej piechoty. Angielski generalnie znam, i takie zdanie oznacza, że oddział składający się wyłącznie z MI ma ten bonus, pytanie jedynie nasuwa się takie, czy obecność bohatera coś zmienia.
Generalnie wolałbym by ktoś z LS się wypowiedział.

Cibi
Mudżahedin

Post autor: Cibi »

@Afro:
1) Nie możesz. Str 55, 'Reforming from victory'
There is one special restriction on a combat reform - it cannot be used to get a model (friend or foe) out of base contact with the enemy if it was in contact before the reform was made
2) Make way jest dobrowolne - jeśli chcesz przenieść jakiegoś herosa do walki, to możesz to zrobić. Nic Cię do tego nie zmusza.

3) Najrozsądniej będzie zastosować zasadę dla 'incomplete ranks', ze strony 49 RB.

@farthan: strona 61 RB, akapit 'No more foes'. Nie testuje.

@Rince:
Tutaj mocne IMO: musisz zatrzymać się przed oddziałem. W drugiej sytuacji nie możesz się zatrzymać przed allignem na innym modelu.
EDIT:
Odnośnie pierwszej sytuacji, RB strona 13, akapit '1" apart':
Occasionaly, a unit will have approached within 1" of a unit it did not charge as the result of moving into contact with a unit it did charge. This is perfectly acceptable(...)
W Twoim przypadku nie nie jest to 'result of moving into contact with a unit it did charge', więc nie możesz złamać zasady 1" apart.
W drugiej sytuacji: ruch przed allignem nie jest 'wirtualny', więc nie może zahaczyć żadnej innej jednostki. Jednostka szarżująca musi być fizycznie zdolna dojść w szarży do przeciwnika.

@Byro: RAWowo taki oddział ma szereg od 5 modeli, ale to dość głupia interpretacja. Chodziło zapewne o 'mixed units', np kroxigory ze skinkami. Zdroworozsądkowo należy uznać, że tak ustawiony oddział dostanie +1 za szereg, ale RAW mówi co innego.

@Aron_Banalny:
Mag z drugiego szeregu nie ma LoS na potrzeby magii. Na potrzeby strzelania ma, zasada 'Fire in two ranks' daje LoS z drugiego szeregu tylko 'for the purposes of all shooting attacks'.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Cibi pisze:Chodziło zapewne o 'mixed units', np kroxigory ze skinkami. Zdroworozsądkowo należy uznać, że tak ustawiony oddział dostanie +1 za szereg, ale RAW mówi co innego.
Na jakiej podstawie uważasz, że chodzi o mixed unit?
Jeśli zaś chodzi o zdrowy rozsądek, to już dawno przestałem po niego sięgać omawiając zasady WHB na naszym forum, bo to się mija z celem.

Cibi
Mudżahedin

Post autor: Cibi »

Byro pisze:
Cibi pisze:Chodziło zapewne o 'mixed units', np kroxigory ze skinkami. Zdroworozsądkowo należy uznać, że tak ustawiony oddział dostanie +1 za szereg, ale RAW mówi co innego.
Na jakiej podstawie uważasz, że chodzi o mixed unit?
Jeśli zaś chodzi o zdrowy rozsądek, to już dawno przestałem po niego sięgać omawiając zasady WHB na naszym forum, bo to się mija z celem.
Na podstawie zdrowego rozsądku właśnie ;]

Zablokowany