Mam 1 wielką wątpliwość: Otóż mówię o tej prostej grze co sie rzuca kostką. Czy po rzucie na kostce "6" muszę w tym momencie podjąć decyzję, czy wystawiam nowy pionek/ ruszam się tym na planszy, czy możliwe jest tzw. rozplanowywanie tzn. po rzucie "6" rzucam se odrazu dalej bez ruchu no i załóżmy, że potem rzuciłem 4. Podczas gry jest to bardzo duża różnica, bo np mając przed polem startowym wrogiego pionka, gdyby można było rozplanowywać i bym rzucił se 6 a potem 1 to wiadomo, że bym go zbił i bym tak zrobił, a jeśli np. rzucę 6 nie wiedząc co potem rzucę a już wystawiłem nowego pionka to może okazać się, że go nie zbije i przeskocze nad nim bo nie wypadnie 1.
Ja mam zawsze z tym problemy jak gram ze znajomymi, bo oni nie widzą w tym różnicy bo się z dzieciństwa nauczyli w zwykłych planszówkach rzucać cały czas 6 i 6 i teraz nie chce im się po kolei ruszać to 6 tylko z lenistwa rzucają od razu żeby tylko raz podnieść rękę do pionka.
Czekam na definitywną i 100% odpowiedź jak z tym jest i nie mówcie mi, żebym se to na necie znalazł bo specjalnie szukałem i nie ma tam podanych dokładnych sytuacji a na wikipedii nie ma tego właśnie dokładnie wyjaśnione.
I jeszcze 1: co jeśli mam 3 pionki w domku a ostatnim załóżmy muszę rzucić 4, to czy po rzucie "6" mimo, że nie mogę się ruszyć to mogę rzucić jeszcze raz kostką?
Rozkminiajcie