Wiara, Religia, Kościół

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

Zablokowany
Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Re: Wiara, Religia, Kościół

Post autor: Karli »

Ani ja :(
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

Panowie odwagi !!! - padł okupant hitlerowski, komunistyczny to i padnie watykański 8)
Alleluja i od tyłu !!!! :wink:

Ż.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Naviedzony pisze:Co do Islamu, to zauważmy jaki wpływ ma ta religia na próby ogarnięcia sytuacji na Bliskim Wschodzie.
Tu akurat piszesz pierdoly. Islam nie nawoluje do nienawisci, a wrecz przeciwnie. Ten caly dzisiejszy bajzel wywoluja przywodcy terrorystycznych organizacji, znieksztalcajac przeslanie islamu i manipuluja w ten sposob swoimi "zolnierzami". W wiekszosci prawdziwi duchowni i znawcy tej religi wielokrotnie podkreslali, ze koran nawoluje do milosci i zjednoczenia, a nie do zabijania "niewiernych". Tak samo manipulowano biblia podczas krucjat.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Andrzej pisze:
Naviedzony pisze:Co do Islamu, to zauważmy jaki wpływ ma ta religia na próby ogarnięcia sytuacji na Bliskim Wschodzie.
Tu akurat piszesz pierdoly. Islam nie nawoluje do nienawisci, a wrecz przeciwnie. Ten caly dzisiejszy bajzel wywoluja przywodcy terrorystycznych organizacji, znieksztalcajac przeslanie islamu i manipuluja w ten sposob swoimi "zolnierzami". W wiekszosci prawdziwi duchowni i znawcy tej religi wielokrotnie podkreslali, ze koran nawoluje do milosci i zjednoczenia, a nie do zabijania "niewiernych". Tak samo manipulowano biblia podczas krucjat.
Nie jestem znawcą islamu, ale co powiesz o tym programie:
http://www.youtube.com/watch?v=nXg_9kTwnGM
?
Polecam obejrzenie wszystkich czesci.
Skoro znasz sie na islamie i wiesz, ze jest religia pokoju, to mozesz wypunktowac klamstwa zawarte w wypowiedziach wypowiadajacych sie tam specjalistów?
Obrazek

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Wiesz co, ciezko dyskutowac z profesorami ktorzy moga przytoczyc 10 argumentow na kazdy moj i zgniesc mnie merytorycznie. Napisze cos wiecej po powrocie do domu, jak tylko przebrne przez te 13 odcinkow.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Trochę tam o Islamie wiem. Wiem na przykład, że duchowni dzielą ów niesławny Dżihad na Mały Dżihad i Wielki Dżihad. Wielki to walka z własnymi słabościami i grzechem, natomiast Mały to walka z wrogami religii.

Widzisz, ja nie patrzę na to do czego nawołuje część duchownych, albo jaka idea leży u podstaw. Patrzę na to, do czego w ostatecznym efekcie prowadzi dominacja religii w sferze życia publicznego. Na przykładzie państw Bliskiego Wschodu, mogę powiedzieć, że prowadzi do takich nagannych moralnie rzeczy (widzisz, jako deista mam jednak jakąś moralność) jak skrajne ograniczenie wolności jednostki, zacofanie i pielęgnowanie etnicznej i narodowej nienawiści.
Tak samo manipulowano biblia podczas krucjat.
To bardzo ważne, co napisałeś, ale napisałeś to źle. Dlaczego zostało to przedstawione w formie bezosobowej? "Manipulowano"? Pytanie brzmi: kto manipulował? Odpowiedź brzmi: manipulował Kościół i Katolicy, dla osiągnięcia doraźnych korzyści, co przecież kłóci się z ideą tej religii. Kościół nie jest OFIARĄ MANIPULACJI. Kościół jest tej manipulacji SPRAWCĄ.
Wiesz co, ciezko dyskutowac z profesorami ktorzy moga przytoczyc 10 argumentow na kazdy moj i zgniesc mnie merytorycznie.
Może więc należy przestać z nimi dyskutować? Skoro są w stanie przytoczyć 10 argumntów na każdy twój i zgnieść cię merytorycznie, to może w końcu należy spojrzeć dalej niż sięgają dogmaty i uznać, że mają oni rację?

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Obejrzałem filmik do końca. Trochę straszny jest...
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Karli pisze:Obejrzałem filmik do końca. Trochę straszny jest...
Ja zachowuje pewien dystans do tych informacji. Raz, ze weryfikacja tych danych bylaby dla mnie troche klopotliwa. Dwa, ze ten film tez przygotowali ludzie o skrajnych pogladach. Konkluzja filmu, moze niewyrazona wprost, ale wyczuwalna, jest to, ze swiat jest zorganizowany bardziej wg religii niz wg granic poszczegolnych panstw. I ze czeka nas nieunikniona konfrontacja na tle religijnym (islam vs chrzescijanie). Muzulmanie juz sie na te walke szykuja (a wrecz ją prowdzą) podczas gdy świat chrzescijanski śpi, jest bierny. I autorzy filmu bija na alarm - obudzcie sie zanim bedzie za pozno! Zaraz znikna koscioly, zniknie wolnosc swiata zachodu a nastapi terror religii islamu: w miejsce kościołów powstana meczety a wasze konbiety beda chodzily w burkach, itp.
To moze nie byc do konca fantazją. Pewne przeslanki popierajace te teze istnieją. Z punktu widzenia ateisty to bylaby jednak przede wszystkim zmiana terroru jednej religii na terror innej religii.
I potwierdza to moje, i nie tylko moje, zdanie, ze religia to zło per se. Nie ma lepszych i gorszych. Kazda religia stosuje po prostu taki stopien manipulacji, na jaki aktualnie moze sobie pozwolic (dążąc jednak do calkowitego monopolu i dyktatury religijnej). No bo kto zaprzeczy, ze gdyby kosciół katolicki miał taka mozliwośc, to uszczesliwiłby swoja religia cały świat?
Obrazek

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Pytanie do osób które krytykują wiarę chrześcijańską, Kościół, itd.
Jakby np. nagle zachorowała śmiertelnie wasza żona lub dziecko, i lekarze nie dawali szans na przeżycie, nie uklęklibyście i nie błagali Boga o pomoc?

vanswirr
Chuck Norris

Post autor: vanswirr »

Zakładając że nawet tak, to co to ma akurat wspólnego z chrześcijaństwem ?

Skiper
Mudżahedin

Post autor: Skiper »

Z punktu widzenia ateisty to bylaby jednak przede wszystkim zmiana terroru jednej religii na terror innej religii.
Terroru? #-o
Jak chrześcijanie terroryzują ateistów? Za mocne słowo, nie uważasz?
I potwierdza to moje, i nie tylko moje, zdanie, ze religia to zło per se. Nie ma lepszych i gorszych.
Buddyzm jest tak samo zły jak wierzenia Azteków, którzy składali ofiary z tysięcy ludzi, by słońce krążyło po niebie. :mrgreen:
Kazda religia stosuje po prostu taki stopien manipulacji, na jaki aktualnie moze sobie pozwolic (dążąc jednak do calkowitego monopolu i dyktatury religijnej). No bo kto zaprzeczy, ze gdyby kosciół katolicki miał taka mozliwośc, to uszczesliwiłby swoja religia cały świat?
Nikt nie zaprzeczy, bo Chrystus nakazał ewangelizowanie (Mk 16,15). Spójrz jak obecnie działają misje. Rzeczywiście istne zło.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Glupoty gadasz bless. Co nie jest zatem totalnym złem. Stosujac Twoje uproszczenia wszystko to terror i manipulacja. Państwo, ktore uszczęsliwia Cię na siłę każąc nie wiadomo za co placić podatki i przestrzegać pewnych zasad. Istytucje finasowe, które obecnie nie robią nic innego niż zajmowanie sie lichwiarstwem, wykozystując taką a nie inną sytuację społeczno-gospodarczą, mógłbym tak bez końca wyliczać.
Dymają nas z każdej strony, z przeróznych pobódek i róznym uzasadnieniem. Dlaczego ktos kto wpłaca 100 zł na roadio maryja to ciemniak, a ktos kto pożycza 50 tys by oddać 100 tys ma być wielce oswiecony.
Religia sama w sobie nie jest złem. Jej wykożystywanie w złych celach to zupełnie inna sprawa.
Skasujesz wszystkie religie i co, skończy się terror i dyktatura? Zawsze znajdzie się ktos, kto dzieki okreslonej pozycji będzie mogl cie jebać i zrobi to bez mrugniecia okiem.
Moim zdaniem trochę umiaru by się we wszystkim przydało. Zarowno w krytyce jak i uwielbieniu do Koscioła, który nie jest jak wszystko inne bez wad.
Pytasz kto zaprzeczy, ze gdyby kosciół katolicki miał taka mozliwośc, to uszczesliwiłby swoja religia cały świat?
Odpowiadam:
A kto zaprzeczy, że Tesco nie chcialo by swoimi hipermarketami uszczęscliwić całego swiata. Zdominować rynek. Wjebac cenę 100 zł za litr mleka i patrzeć jak wolni ludzie mieszają dzieciom wodę z białą farbą.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Kołata pisze:Pytanie do osób które krytykują wiarę chrześcijańską, Kościół, itd.
Jakby np. nagle zachorowała śmiertelnie wasza żona lub dziecko, i lekarze nie dawali szans na przeżycie, nie uklęklibyście i nie błagali Boga o pomoc?
Glupie pytanie. Oczywiscie, ze nie.

To tak jak ostatnio w jakiejs debacie politycznej koles z lpr jako argumentu z poslem sld uzywal: nie mozna przeprowadzac aborcji, bo przeciez za to idzie sie do piekla.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Kołata pisze:Pytanie do osób które krytykują wiarę chrześcijańską, Kościół, itd.
I co niby to by dało ?

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

vanswirr pisze:Zakładając że nawet tak, to co to ma akurat wspólnego z chrześcijaństwem ?
Temat jest o religii. Chrześcijaństwo to religia - zakłada istnienie Boga. Jak nie widzisz powiązania, to nie mam pytań... Zapewne jednak chcesz mi powiedzieć, że są różne religie poza Chrześcijaństwem, etc. i można się modlić do różnych Bogów. Zauważ, że wypowiada się tu dużo zdeklarowanych ateistów i w ich przypadku moje pytanie jest trafione. Natomiast jeśli jesteś innej wiary niż Chrześcijańskiej, to może zdradzisz jakiej? Do jakiego Boga byś się wtedy modlił?
swieta_barbara pisze:

Glupie pytanie. Oczywiscie, ze nie.

To tak jak ostatnio w jakiejs debacie politycznej koles z lpr jako argumentu z poslem sld uzywal: nie mozna przeprowadzac aborcji, bo przeciez za to idzie sie do piekla.
Beznadziejne porównanie.
Ale przynajmniej odpowiedź na moje pytanie konkretna. Ktoś jeszcze jest tak na 100% pewien?
Grolshek pisze:
I co niby to by dało ?
Skoro w historii zdarzały się cudowne ozdrowienia, to jest jakaś mikroskopijna szansa, że może by jednak dało. Nie skorzystałbyś z niej?

Awatar użytkownika
Kervyn
Chuck Norris

Post autor: Kervyn »

Nie obejrzałem wszystkich 13 części i nie znam się na islamie, ale wkładam ten filmik do jednej kategorii z filmikami z ekspertami "Tibia/RPG to dzieło Szatana".

Swoją drogą, http://pl.wikisource.org/wiki/Koran/Niewierni
Queek.

Skiper
Mudżahedin

Kervyn pisze:Nie obejrzałem wszystkich 13 części i nie znam się na islamie, ale wkładam ten filmik do jednej kategorii z filmikami z ekspertami "Tibia/RPG to dzieło Szatana".

Swoją drogą, http://pl.wikisource.org/wiki/Koran/Niewierni

Filmiku nie oglądałem, bo brakowało tam tylko muzyki z Requiem dla snu. :mrgreen:
Koran czytałem. Mam przytoczyć sury nawołujące do nienawiści?
Nie mówię, że Islam to religia nienawiści, ale jestem w stanie przytoczyć fragment gdzie są takie słowa. Co więcej jest takich sur dużo więcej, niż tych w których mówi się o tolerancji dla innych religii.

Awatar użytkownika
Kervyn
Chuck Norris

Post autor: Kervyn »

Możesz przytoczyć, chociaż wierzę na słowo w ich istnienie :P

Co do filmiku to prezentuje ludzi o b. skrajnych poglądach, zwyczajnie w mało wiarygodny dla mnie sposób. Jeśli chodzi o bojowość islamu to niemal w ogóle nie znam tez tej religii, ale znam życiorys Mahometa i to co działo się po nim :wink: 642, 732.
Queek.

Skiper
Mudżahedin

Możesz przytoczyć, chociaż wierzę na słowo w ich istnienie :P
Proszę.

Kod: Zaznacz cały

124. O wierni! walczcie z niewiernymi sąsiady, niech was mają za nieubłaganych nieprzyjaciół. Pamiętajcie! że Najwyższy jest z tymi którzy się Go boją.
Korzystałem z tego samego źródła co Ty (http://pl.wikisource.org/wiki/Koran/Skrucha).

Dla mnie bez komentarza, wyrwane z kontekstu cytaty nic nie znaczą, jako przykład tej tezy dam werset z Biblii (Mt 15:4)

Kod: Zaznacz cały

Bóg przecież powiedział: Czcij ojca i matkę oraz: Kto złorzeczy ojcu lub matce, niech śmierć poniesie.
:mrgreen:

Awatar użytkownika
Virgo
Chuck Norris

Post autor: Virgo »

Kołata pisze:Skoro w historii zdarzały się cudowne ozdrowienia, to jest jakaś mikroskopijna szansa, że może by jednak dało. Nie skorzystałbyś z niej?
Bóg, mając monopol na cudowne ozdrowienia, daje ateiście ostatnią szansę: albo modlitwa albo śmierć najbliższych :mrgreen:

Zablokowany