8 edycja- pytania

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Och Karol
"Nie jestem powergamerem"

Re: 8 edycja- pytania

Post autor: Och Karol »

I robi się go po rozstawieniu wszystkiego, ale przed bitwą?
Obrazek

Cibi
Mudżahedin

Post autor: Cibi »

Tak.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

dokładnie to przed rzutem na rozpoczęcie.

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

Mam pytanie czy przeciw czarom typu Słoneczko lub Pitka (czyli bijących templatemi) można korzystać z Look out Sir ?

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Tak, można, chociaż nie wiem czy klaruje to RB, czy uściślenia.

Natomiast ja chciałem się dowiedzieć czy od zaklęcia crack's call obowiązuje LoS? Przypominam, że wyznaczana przez gracza skaveńskiego liniia nie jest templatem.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

Czy od generała/ BSB który oblał test na głupotę, lub jest w jednostce która go nie zdała, można dalej korzystać z zasad inspiring presence/ hold your ground?
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

White Lion pisze:Mam pytanie czy przeciw czarom typu Słoneczko lub Pitka (czyli bijących templatemi) można korzystać z Look out Sir ?
Myth pisze:Tak, można, chociaż nie wiem czy klaruje to RB, czy uściślenia.
Na zasadach EURO można, normalnie nie.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Ok z góry przepraszam jeśli to już było omawiane ale zapis przy zasadzie "look out sir" w podręczniku mówi że działa ona gdy:
"If a champion is hit by a template ..."

Przy czarach nie ma nic napisane o tym że nie stosuje się look out sir.

Jedyna interpretacja na "nie" która mi przychodzi do głowy to to że Look ou Sir odnosi się do ataków strzeleckich a czary można traktować jako ataki nie-strzeleckie.

Czy to na tej podstawie nie można stosować look out sir przy czarach z templatkami ?
Czy też gdzieś jest to wyraźniej napisane?

Oczy wiście chodzi mi o czary typu Słoneczko, Pitka lub Flamestorm a nie o Dwellersów.

Kozioł
Chuck Norris

Post autor: Kozioł »

Arbiter Elegancji pisze:
White Lion pisze:Mam pytanie czy przeciw czarom typu Słoneczko lub Pitka (czyli bijących templatemi) można korzystać z Look out Sir ?
Myth pisze:Tak, można, chociaż nie wiem czy klaruje to RB, czy uściślenia.
Na zasadach EURO można, normalnie nie.
Można zawsze, w erracie do rb było chyba że są look outy od templatek czarowych

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

ha !!

Jesteś Dobrym Człowiekiem!

Errata do RB strona 7, kolumna prawa, 2 pytanie od góry :)

można!!

:)

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Myth pisze:Natomiast ja chciałem się dowiedzieć czy od zaklęcia crack's call obowiązuje LoS? Przypominam, że wyznaczana przez gracza skaveńskiego liniia nie jest templatem.
Jeśli nie jest templatem to czym? Uważasz więc, że możesz trafić 3 modele z 2-rankowego oddziału jeśli puścisz to pod odpowiednim kątem? [-X Traktuj to jak template z zasadami bounce cannona.
LuciusII pisze:Czy od generała/ BSB który oblał test na głupotę, lub jest w jednostce która go nie zdała, można dalej korzystać z zasad inspiring presence/ hold your ground?
Można, a nawet trzeba

szeregowiec ryan
Mudżahedin

Post autor: szeregowiec ryan »

ja mam z kolei takie pytanko - Featherfoe Torc kontra Gej na smoku. Najpierw gej bije, potem przerzuca Hate'a a na koniec przerzuca to wszytsko co trafił ale tym razem na niekorzysc?

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

szeregowiec ryan pisze:ja mam z kolei takie pytanko - Featherfoe Torc kontra Gej na smoku. Najpierw gej bije, potem przerzuca Hate'a a na koniec przerzuca to wszytsko co trafił ale tym razem na niekorzysc?
Nie istnieją przerzuty przerzutów.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

szeregowiec ryan
Mudżahedin

Post autor: szeregowiec ryan »

No własnie :D analogiczna sytuacja w momencie kiedy rywal ma Trickster Shard a my mozliwosc przerzucenia Warda. Co jest pierwsze wtedy i czy wogole mozna zmusic rywala zeby uzył swojego przedmiotu na przerzut zeby potem uzyc naszego przedmiotu :D wiem ze to brzmi zagmatwanie ale chyb aprzyda sie uscislenie :D

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

szeregowiec ryan pisze:ja mam z kolei takie pytanko - Featherfoe Torc kontra Gej na smoku. Najpierw gej bije, potem przerzuca Hate'a a na koniec przerzuca to wszytsko co trafił ale tym razem na niekorzysc?
masz 1 przerzut danej kosci. wiec przerzucasz trafione(z przedmiotu) i nietrafione(z hate) badz ustalacie, ze zasady sie znosza i wykonujecie tylko 1 rzut. Wasza wola.
No własnie analogiczna sytuacja w momencie kiedy rywal ma Trickster Shard a my mozliwosc przerzucenia Warda. Co jest pierwsze wtedy i czy wogole mozna zmusic rywala zeby uzył swojego przedmiotu na przerzut zeby potem uzyc naszego przedmiotu wiem ze to brzmi zagmatwanie ale chyb aprzyda sie uscislenie
nie uda sie ward przerzucasz, uda sie przerzucasz, tak jak mowi mak, 1 przerzut

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

No i bramka nr. 3 :

dzielisz rzuty na udane i nie, jedne przerzucasz z przerzutu udanych, drugie z przerzutu nieudanych. Ale to jest wersja dla hardcorów, szybciej gra się opcją "czyja tura tego na wierzchu".
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
Virgo
Chuck Norris

Post autor: Virgo »

Lidder pisze:Jeśli nie jest templatem to czym? Uważasz więc, że możesz trafić 3 modele z 2-rankowego oddziału jeśli puścisz to pod odpowiednim kątem? [-X Traktuj to jak template z zasadami bounce cannona.
Kłóci się to trochę z zapiskiem z booka:
in any direction in the caster's arc of sight.
który u seera na dzwonie na potrzeby czarowania wynosi 360 stopni.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

nie rozumiem

Awatar użytkownika
Virgo
Chuck Norris

Post autor: Virgo »

Dlaczego zakładać, że linia przecina modele jak kula z armaty szeregi?

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Virgo pisze:Dlaczego zakładać, że linia przecina modele jak kula z armaty szeregi?
duch sportu :D

Zablokowany