Skaven 2400 Euro - mutacja na całego

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Myth
Szef Wszystkich Szefów

Skaven 2400 Euro - mutacja na całego

Post autor: Myth »

Siedzę i kminię co ten nieszczęsny format pozwala mi wycisnąć z szczurków i w sumie to boli niestety ta ilość ograniczeń, szczególnie niemożność zdublowania dział. Rozpiska jest na turniej drużyn, mam szansę nie walczyć z największymi gunlinami. W każdym razie oto co wymysliłem:

Unnamed2400 Pts - Skaven Army

1 Grey Seer @ 495.0 Pts
General; Magic Level 4
Dispel Scroll [25.0]
Skalm [30.0]

1 Screaming Bell @ [200.0] Pts

1 Chieftain @ 72.0 Pts
Heavy Armour; Shield; Battle Standard

1 Plague Priest @ 289.0 Pts
Magic level 1; Frenzy; Flail; Plague Furnace
Ironcurse Icon [5.0]
The Foul Pendant [30.0]

1 Plague Furnace @ [150.0] Pts

1 Warlock Engineer @ 150.0 Pts
Magic Level 2
Doom Rocket [30.0]
Warp-Energy Condenser [20.0]

1 Warlock Engineer @ 65.0 Pts
Brass Orb [50.0]

39 Stormvermin @ 355.0 Pts
Halberd; Heavy Armour; Standard; Musician
Storm Banner [50.0]

1 Fangleader @ [10.0] Pts

40 Skavenslaves @ 82.0 Pts
Slave Musician

Slave Musician

Slave Musician

25 Plague Monks @ 217.0 Pts
Frenzy; 2ndWeapon; Standard; Musician
Banner of Verminous Scurrying [10.0]

1 Bringer-of-the-Word @ [10.0] Pts

5 Gutter Runners @ 90.0 Pts
2ndWeapon; Poisoned Attacks; Sling; Throwing Stars

1 Hellpit Abomination @ 235.0 Pts

1 Warp-lightning Warp Cannon @ 90.0 Pts

Models in Army: 197

Total Army Cost: 2394.0

Prawie żadne strzelanie, nie takie klocki slavów jak bym chciał (czyli nie ma 50 ciał w oddziale). Wszelkie podpowiedzi i oceny bedą mile widziane. Np. brakuje mi spików na abomce, ale nie wiem skąd wykroić 9 pkt.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2011, o 18:23 przez Myth, łącznie zmieniany 1 raz.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Post autor: Przemcio »

EEE może wywal abomke i weź Kółko...
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Pytanie po co, i tak na stołach nie ma za dużo LT, a tylko na nie kółko się dobrze spisuje. Czemu miałoby to służyć?

Awatar użytkownika
Wisnia
Chuck Norris

Post autor: Wisnia »

Spajki muszą być, może wywalić championa z monków? Priest i tak jest dość twardy.
Skaven pisze:Noł fakin łej :D To jest forum battlowe a nie o rozmiękczaniu karmelowego rycerza :D
Moja porada jest taka ze zwykle kackupa łatwiej leci więc wlej 0.5 spirolu do wc i powinno puscić

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Za mało masz monków. Wywal furmankę bo 5 machin wystarczy żeby Ci ją szybko zdmuchnąć
Obrazek

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Wiem, że za mało monków, ale nie ma za co ich wstawić, chyba że masz jakiś pomysł ciekawy.

Dawno nie byłem na turnieju, ile armii tak naprawdę ma na stole 5 maszyn? Dwarfy i imperium? I ile takowych jest na turniejach?

W sumie to miałem napisać na początku: rozpiska jest na drużynówkę, czyli mam szansę nie zostać dostawionym do tych najbardziej niekorzystnych dla mnie matchupów.

Awatar użytkownika
Burgund
Chuck Norris

Post autor: Burgund »

Maszyny ktore moga zdjac furmanke maja tez: bratka, TK, O&G, Woch i inne Skaveny (plus imp i krasie), 6 armii:). Plus do tego we, he i lizaki moga ja zdjac zwyklym strzelaniem.
Podpis usunięty, gdyż narusza regulamin forum podpunkt 5.1 http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=12&t=69

pozdrawiamy
Administracja

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

i poczytaj sobie zasady parowania na euro - twoje szanse na dostanie wygodnego parringu maleją:P
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Ale pamiętajcie, że ma też SB. Nawet jak będzie działał tylko jedną turę, powinno wystarczyć. A nawet jak zabije furmankę, zostają jeszcz abomka i dzwon, które też potrafią przywalić. Imo rozpiska ok.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Wersja druga, poprawiona o kilka uwag z innych for, doszły spiki na abomce. W ogóle to jak widzicie szanse czegoś takiego z np. VC? Bo ponoć mam być pogromcą tej armii w drużynie :P :lol2:

Unnamed2400 Pts - Skaven Army

1 Grey Seer @ 495.0 Pts
General; Magic Level 4
Dispel Scroll [25.0]
Skalm [30.0]

1 Screaming Bell @ [200.0] Pts

1 Chieftain @ 70.0 Pts
Heavy Armour; Battle Standard

1 Warlock Engineer @ 150.0 Pts
Magic Level 2
Doom Rocket [30.0]
Warp-Energy Condenser [20.0]

1 Warlock Engineer @ 65.0 Pts
Brass Orb [50.0]

1 Plague Priest @ 289.0 Pts
Magic level 1; Frenzy; Flail; Plague Furnace
The Foul Pendant [30.0]
Ironcurse Icon [5.0]

1 Plague Furnace @ [150.0] Pts

39 Stormvermin @ 355.0 Pts
Halberd; Heavy Armour; Standard; Musician
Storm Banner [50.0]

1 Fangleader @ [10.0] Pts

Slave Musician

Slave Musician

Slave Musician

24 Plague Monks @ 210.0 Pts
Frenzy; 2ndWeapon; Standard; Musician
Banner of Verminous Scurrying [10.0]

1 Bringer-of-the-Word @ [10.0] Pts

1 Warp-lightning Warp Cannon @ 90.0 Pts

1 Hellpit Abomination @ 250.0 Pts
Warpstone Spikes

Models in Army: 196

Total Army Cost: 2400.0

Dostałem też sugestię, żę brass orb powinien wylecieć, za niego wskakuje doomrocket, a inżynier-mag dostaje shadow magnet trinket, opinie?

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Wg mnie do pchania dzwonka lepsze są Clanraty, mają taki sam save jak Sverminy, ale dodatkowo mają parry save, a to potrafi czasem obrócić oblicze bitwy, 40 clanratów = 200 pkt, za te pozostałe możesz wrzucić jakiś weapon team, ewentualnie Koło Zagłady :) Fajnie, że wstawiłeś Furmankę, dwa klocki unbreakable powinny coś zdziałać. Co do Brass Orba, to mam mieszane uczucia, mi nigdy się nie spłacił, ale to już kwestia szczęścia :)
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Oczywiście że są lepsi, ale są dwa "ale" - mam teraz 25% w corach, czyli wymagane minimum, a do tego ktoś musi nieść SB. Monki mogące w jednej turze przejść 30 cali chciałbym jednak zostawić tak jak są ;-) A ten brass orb to faktycznie bardziej straszak, ale cholera wie co zrobić jak na stole pojawia się czołg czy hydra...

Andrzej
Pan Spamu

Brass orba zostaw choćby dla czynnika psychologicznego. Imperialista nie będzie się pchał do przodu tankiem, widząc że masz orba.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?

Myth
Szef Wszystkich Szefów

A i klocki krasiów, templi i inne slaany zastanowią się dwa razy zanim się ruszą, wiadomo ;-)

To co, taki kombatowy rodzaj szczurków to w miarę ok? ;-)

Andrzej
Pan Spamu

Tak, jest ok. Zastanowiłbym się jeszcze, czy nie dać gutterów gołych. Jak grałem skavenami na strategu, to przeważnie nic tymi slingami i poisonami nie robili. Wiele sobie po nich obiecywałem, a okazało się, że zrobili niewiele (to znaczy zrobili sporo, ale poisony i slingi nie miały znaczenia, bo daliby radę zrobić to bez nich).

Myth
Szef Wszystkich Szefów

A to ciekawe, mnie jeszcze nigdy nie zawiedli jakoś bardzo, znaczy się wiadomo, czasem na 10 kości nie wypadnie żadna szóstka, ale dużo częściej jedną serią ściągam normalną, trzyosobową maszynę ;-) A poza tym, co byś chciał tu wpakować za te zaoszczędzone 80 pkt? Więcej monków?

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

brass orb jest przydatny tylko na połowę armii a jak już rzucisz to ratuje cie tylko hit albo 2 na znoszeniu.
Furmanka kosztuje 300 punktów a jaj nie gniecie mimo wszystko.
Jeśli grasz gołym bsb to na niego wrzuć storm banner a na Stormverminów banner z flamingiem
Condenser tak niezbędny w poprzedniej edycji teraz już tak dobry nie jest, w ogóle pomyśl czy potrzebny Ci drugi mag poza Seerem
Obrazek

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Oczywiście Lazur co do orba masz rację, ale mimo wszystko jakiś straszak być musi, nie ma u nas w armii zabawek, które byłyby pewniakiem na każdą armię. Stąd też mam w rozpisce i piec, który, chociaż, jak to napisałeś jaj nie gniecie, ale dodaje solidnego kopa monkom. No i przy brass orbie ratuje mnie też misfire jeśli stałem cal od celu ;-)

Jeśli wywalę stormbanner z stormów, to znowu mam problem limitu corów, teraz jest na styk 25%, musiałby dojść jakiś weapon team albo oddział clanratów, bo stormy już nie mogą być większe.

To z tym małym magiem to ciekawa propozycja, zastanowię się czy go nie wywalić, ale to po playtestach w najbliższym czasie. Condenser nie jest może najpotężniejszą zabawką, ale ten miły bonusik jest naprawdę spoko, to i tak nasz jedyny używaly arcane poza dispel scrollem.

W ogóle to proponujesz radykalne zmiany w rozpisce - uwalniasz 504 pkt w herosach (piec+elektryk+orbowiec), co w zamian chciałbyś wstawić? Rat ogry nie, jezzaile nie, może oddział czy dwa globków, dopakować mnichów trochę. A dalej? Doomwheel w tej edycji nie ma racji bytu. Censerzy z wiadomych względów to broń jednostrzałowa, a i to tylko w określonych okolicznościach. Zaproponuj coś, nie poprzestawaj na suchej krytyce ;-)

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

jeżeli miałbyś punkty co censerzy są świetnym wyborem - moim zdaniem nie ma tak wiele jednostek które mogą równie mocno przywalić w skavenach i jako support są idealni. No i dałbym też więcej monków bo może się okazać szybko że nie ma kto pchać tej furmanki.

Co do gutterów - skoro nie zamierzasz grać na gunline'y to może nie będziesz potrzebował tych poisonów - a za zaoszczędzone 80 punktów sporo monków wejdzie.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Moje wrażenia z ostatniego turnieju. Skaveny nie mają żadnego koksiarskiego unity do walki wręcz. Monki mają toughnes ok, sporo ataków ale za małą siłę i nawet przerzuty hitów i zranień zbyt bardzo nie pomagają a jak przeciwnik ma jeszcze jakiś względny save to nie dają rady w ogóle. Stormvermini mają ok siłę, inicjatywę w miarę wysoką ale szybko umierają. Żaden Skaveński oddział nie ma podejścia do jakiegoś elitarnego oddziału innych armii.
Obrazek

ODPOWIEDZ