Pytania krótkobrodego - zasady
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Pytania krótkobrodego - zasady
w 8 edycji masz max 12 PD i DD dla wszystkich.
w 7 edycji ograniczen nie masz zadnych.
w 7 edycji ograniczen nie masz zadnych.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
Ponieważ w 7.ed. nie było sojuszu, sędziowie improwizowali i wymyślali własne house rules. To oznacza, że możecie normalnie zaimplementować zasady sojuszów z 8, jeśli wam się chce, bądź wymyślić własne. Z tego co pamiętam, BP+R ograniczał PD do 12. Podejrzewam, że wszystkie takie informacje znajdziesz właśnie tam.
- Slayer Zabójców
- Masakrator
A jak się liczy dodatkowe kostki np. u Dragon Mage'a? Dzięki temu można przekroczyć próg PD?

Z tego co pamiętam, BP+R mówił, że ilość PD nigdy nie może przekroczyć 12, choćby nie wiem co. Ponadto na mniej niż 2000 pkt. było ograniczenie do 8 PD i DD. Power stone'y i Bound Spelle z przedmiotów, giftów i ikonek (za wyjątkiem jednorazówek i bound spelli wbudowanych w jednostki domyślnie) liczyły się jako 1 PD. Przedmioty dodające + ileś tam do dispella zużywały jedną DD. Jeden scroll natomiast zużywał 1 DD, a każde następne liczyły się już za 2 DD.
Z uściśleń sędziowskich:
Limit 12 kości w jednym momencie w fazie magii
Mag nie może rzucić czaru, jeśli tym samym przekroczyłby maksymalną ilość 12 kości (w jednym momencie fazy magii) dzięki zasadzie specjalnej pozwalającej dorzucać kości (np. „dorzucający” dodatkową kość do czaru Dragon Mage). W takiej sytuacji gracz musi albo uwolnić wpierw stosowne miejsce w puli rzucając inne czary, albo też nie skorzystać ze zdolności maga, jeśli jej użycie jest opcjonalne.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
czy jeśli kowadło to teraz maszyna mogę wykuć na nim runy? np przeładowania? 

Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
czy jesli z kowadla laduje w oddzial skladajacy sie z dwoch herosow, to wybieram kto dostaje hity czy te sa losowana?
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
Dostają po równo, jak jest nieparzysta liczba hitów, przeciwnik wybiera który dostaje więcej.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Jak jest nieparzysta liczba to się rozlosowuje rzucając kostką.Andrzej pisze:Dostają po równo, jak jest nieparzysta liczba hitów, przeciwnik wybiera który dostaje więcej.
A w tej edycji nie jest tak, że to gracz kontrolujący trafioną jednostkę rozdziela hity? Tak mi zasędziowano na masterze i chyba nawet był jakiś akapit który jasno to stwierdzał.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Rzeczywiście jest na str.99Andrzej pisze:A w tej edycji nie jest tak, że to gracz kontrolujący trafioną jednostkę rozdziela hity? Tak mi zasędziowano na masterze i chyba nawet był jakiś akapit który jasno to stwierdzał.
- Slayer Zabójców
- Masakrator
Mam 2 pytanka do długobrodych ;D
Czy maszyny mogą strzelać, jak przed nimi stoi np. 10 modeli w linii?
U High elfów swordmasterzy z racji great weapon i always strike first biją po inicjatywie czy zawsze jako pierwsi? Czytałem coś w booku elfow, że niewazne jakiej broni uzywaja elfy i tak maja ASF, lecz coś słyszałem, ze jakas errata wyszla co likwiduje to.
Czy maszyny mogą strzelać, jak przed nimi stoi np. 10 modeli w linii?
U High elfów swordmasterzy z racji great weapon i always strike first biją po inicjatywie czy zawsze jako pierwsi? Czytałem coś w booku elfow, że niewazne jakiej broni uzywaja elfy i tak maja ASF, lecz coś słyszałem, ze jakas errata wyszla co likwiduje to.

nie tak
HE uzywaja great weaponow i maja ASF. jak wiadomo ASF i ASL sie niweluje i bije sie po inicjatywie.
jednak wyszla errata mowiaca o tym, ze haje maja ultimate strike first. czyli bez znaczenia jakiej broni uzywaja (w tym rowniez dwurecznych) zawsze bija pierwsze. a dzieki wysokiej I maja przerzuty nietrafionych hitow.
jesli zas przeciwnik tez ma ASF to bija sie rownoczenie. w tym wypadku inicjatywa nie ma znaczenia.
jesli zaslaniasz sobie innymi modelami to:
- cannony nie moga strzelac bo linija wojownikow stojacych przed nimi nie widzi celu (jesli strzelaja do piechoty),
- cannony moga strzelac do wszystkiego innego co ma troop type wiekszy od piechoty,
- katapulty strzelaja indirect-hitem w jednostki przeciwnika ktore sa piechota,
- normalnym strzalem we wszystko co jest wieksze.
- bolce/FC/organki maja te same ograniczenia co cannony.
HE uzywaja great weaponow i maja ASF. jak wiadomo ASF i ASL sie niweluje i bije sie po inicjatywie.
jednak wyszla errata mowiaca o tym, ze haje maja ultimate strike first. czyli bez znaczenia jakiej broni uzywaja (w tym rowniez dwurecznych) zawsze bija pierwsze. a dzieki wysokiej I maja przerzuty nietrafionych hitow.
jesli zas przeciwnik tez ma ASF to bija sie rownoczenie. w tym wypadku inicjatywa nie ma znaczenia.
jesli zaslaniasz sobie innymi modelami to:
- cannony nie moga strzelac bo linija wojownikow stojacych przed nimi nie widzi celu (jesli strzelaja do piechoty),
- cannony moga strzelac do wszystkiego innego co ma troop type wiekszy od piechoty,
Poza tym, że stosuje się kategorię nie troop type, a poziomów jest wszystko ok. Tu masz poziomy wysokości jednostek:Morsereg pisze:jesli zaslaniasz sobie innymi modelami to:
0 - swarms - bez blokowania LoS i dawania covera
1 - Infantry, warbeast, war machines
2 - Kawaleria, monstrous cavalry, monstrous beast, monstrous infantry, chariots, unique bez zasady large target
3 - Monsters, modele z zasadą large target
Wszystko co ma taki sam poziom jak ty lub większy zasłania Ci LoS.
Dla mnie nie do końca jasne jeśli mogę być szczerym - poza dwarfami gram również DE - przypuścmy sytuację następująca - mam naprzeciwko ich swordwasterom Black Guardów ze sztandarem ASF - to będą bić Ci pierwsi ktorzy szarżowali? Bo wg mnie to dośćdziwan i niejasna sytuacja jak dwóch ludzi rzuca naraz kośćmi. A co do przerzutów to raczej są jak jest hate. Pozdrawiam.Morsereg pisze:nie tak
a dzieki wysokiej I maja przerzuty nietrafionych hitow.
Takie są zasady - ASF vs ASF lub jeśli jest taka sama inicjatywa, a żadna jednostek nie posiada ASL/ASF lub jeśli obie jednostki mają ASL - obaj gracze rzucają kośćmi jednocześnie (lub jeden po drugim bez zdejmowania strat) i dopiero potem usuwają modele. Nie ma pierwszeństwa dla szarżujących, ani dla tych z wyższą inicjatywą.Lorens pisze: Dla mnie nie do końca jasne jeśli mogę być szczerym - poza dwarfami gram również DE - przypuścmy sytuację następująca - mam naprzeciwko ich swordwasterom Black Guardów ze sztandarem ASF - to będą bić Ci pierwsi ktorzy szarżowali? Bo wg mnie to dośćdziwan i niejasna sytuacja jak dwóch ludzi rzuca naraz kośćmi.
Nie do końca, bo przy ASF i wyższej inicjatywie (i jeśli przeciwnik nie ma ASF) przerzuty nietrafień działają w każdej turze walki nie tylko w pierwszej.Lorens pisze: A co do przerzutów to raczej są jak jest hate. Pozdrawiam.
- Romendakil
- Mudżahedin
Nie jeśli ten bonus miałby pochodzić z zasady ASF + równa wyższa inicjatywa.
Tak jeśli pochodzi z innych źródeł (Hate, przedmioty, zasady specjalne).
Tak jeśli pochodzi z innych źródeł (Hate, przedmioty, zasady specjalne).
- papa-smerf
- "Nie jestem powergamerem"
Czy mogę mieć w armii 2 lordów jeśli mieszczą się wo 25% bo właśnie rozkminiłem rozpe z kowadłem i lordem na tarczy?