Galeria mazania i klecenia T.B.

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Re: Galeria mazania i klecenia T.B.

Post autor: Rakso_The_Slayer »

działobitnie spoko, kanciasta bardziej mi podchodzi ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Bestialski_Brokuł pisze:że kojarzy mi się z babką piaskową posypaną cukrem pudrem
Ha, faktycznie :lol2:

A może by jakoś jeszcze uatrakcyjnić podstawki i kamienne bloki tych stanowisk? kępki wysokiej trawy, bluszcz z flocka wspinający się na kamienie czy nawet jakieś korzenie/małe drzewka wyrastające przy murze? można by też troszkę wyszczerbić te bloki kamienia, dodać kilka pęknięć, dodać zielone i brązowe przebarwienia u podstawy. Czy nawet pobawić się odrobinę pigmentami/suchymi pastelami.
Takie luźne propozycje :wink:
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Cormagh
Dr. House

Post autor: Cormagh »

Obie działobitnie baaardzo fajnie zrobione, naprawdę miło zobaczyć coś takiego na stole bitewnym =D>
I mnie tam kolor ziemi zupełnie nie przeszkadza ( o ile współgra z barwami na podstawkach)
Nic tak nie przekona w dyspucie, jak dwie stopy krasnoludzkiej stali między łopatkami. Trudno zignorować tak celny argument.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mam w sobie taki potencjał, że gdybym tylko chciał, rzuciłbym do swych stóp cały świat. Na szczęście dla świata jestem na to zbyt leniwy...

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Post autor: Tiger Brown »

Arbiter Elegancji pisze:A może by jakoś jeszcze uatrakcyjnić podstawki i kamienne bloki tych stanowisk? kępki wysokiej trawy, bluszcz z flocka wspinający się na kamienie czy nawet jakieś korzenie/małe drzewka wyrastające przy murze? można by też troszkę wyszczerbić te bloki kamienia, dodać kilka pęknięć, dodać zielone i brązowe przebarwienia u podstawy. Czy nawet pobawić się odrobinę pigmentami/suchymi pastelami.
Takie luźne propozycje :wink:
Rozważałem mocniejsze zachwaszczenie, ale w końcu uznałem, że nie pasowałoby:
1. Tak porządni inżynierowie jak krasie, nie zapuściliby swojej budowli tak, żeby się jakieś zielsko po murze szlajało.
2. Rozmiary wskazują, że to lekkie umocnienie polowe wzniesione przed bitwą (taki krasnoludzki odpowiednik szańca z worków z piaskiem u człeczyn :wink: ), więc budowla tymczasowa, która nie miałaby dość czasu na silne zarośnięcie. Obfita roślinność mogła by się pojawić wokół solidnych, długoterminowych umocnień, ale te byłyby większe i wygodniejsze.
Więc w gąszczu skryte będą inne umocnienia - bardziej rozbudowane.

Uwaga o pastelo-pigmentach słuszna, tylko jakoś nie mam z nimi praktyki i podchodzę trochę jak pies do jeża. :oops:
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Tiger Brown pisze:Uwaga o pastelo-pigmentach słuszna, tylko jakoś nie mam z nimi praktyki i podchodzę trochę jak pies do jeża. :oops:
Nie ma się czego bać. Sam ostatnimi czasy bawię się pastelami raz na jakiś czas- efekty całkiem fajne. Więc z doświadczenia mogę powiedzieć że takie podstawowe przykurzenie modeli to żadna filozofia 8)
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Niech się mury pną do góry
Bo orkowie blisko są!
A niejeden ocalimy ludzki doooom!
Umpa, umpa, tralala!

Moduł wieży narożnej. Jeden klocek ma długość 2,5 cm.

Obrazek

A tu moduł kurtyny muru (tzn. prostego odcinka muru), na jego pleckach powstaje szopa. Mur, jak widać, jeszcze nie fugowany na łączeniach.

Obrazek

Aha, mur jest ładnie wypoziomowany, tylko moja małpka ma solidną dystorsję beczkowatą i stąd ten efekt przy górnej krawędzi zdjęcia nr 2.

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: quidamcorvus »

Podoba mi się :)

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Zapowiada się ciekawie :)

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Zastanawiam się nad takimi foremkami http://cytadela.pl/cgibin/shop?info=form01&sid=42ce8966 Co o tym myślicie.
Prace bardzo ładne. Gdzie kupujesz gips??
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

Post autor: Szaman »

Matis pisze:Zastanawiam się nad takimi foremkami http://cytadela.pl/cgibin/shop?info=form01&sid=42ce8966 Co o tym myślicie.
ja bym wolal dolozyc do hirsta - jego formy sa o niebo lepsze.
w W-wie przy Augustowce jest hurtownia, gdzie maja dobry gips dentystyczny.
"I fart in your general direction" :mrgreen:

Awatar użytkownika
Archaon
Mudżahedin

Post autor: Archaon »

W-wie przy Augustowce jest hurtownia, gdzie maja dobry gips dentystyczny.
Znasz może dokładniejszy adres??
Fear me mortals, for I am the Anointed...

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Do wawy mam 100km :/
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

Archaon pisze:
W-wie przy Augustowce jest hurtownia, gdzie maja dobry gips dentystyczny.
Znasz może dokładniejszy adres??
http://www.zhermapol.pl/kontakt.php?id_m=13

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Szaman pisze:
Matis pisze:Zastanawiam się nad takimi foremkami http://cytadela.pl/cgibin/shop?info=form01&sid=42ce8966 Co o tym myślicie.
ja bym wolal dolozyc do hirsta - jego formy sa o niebo lepsze.
w W-wie przy Augustowce jest hurtownia, gdzie maja dobry gips dentystyczny.
Bóg zapłać za dobre słowa. :D

Szaman dobrze pisze - mam wszystkie formy Cytadeli i różnica jest bardzo duża. Gładka faktura klocków Cytadeli wymaga bardzo precyzyjnego odlania bez bąbelków, a to trudne. Poza tym, przy ścianie gładkiej jak pupcia noworodka o wiele bardziej widać wszelkie krzywizny. Do tego Cytadela używa zbyt miękkiego silikonu i (ze skąpstwa? :twisted: ) daje za cienkie ścianki form, co utrudnia dostatecznie precyzyjne odlanie, a potem te niedokładności wymiarowe wyłażą na budowli. Do budowy niskich (~4-8 cm) obiektów i ruin daja radę, bo można nierówności maskować zarośniętym zielskiem.
Generalnie - Hirst wymiata.
Co do gipsu - ja kupuję na Moniuszki w medycznym, ale zaopatrzenie mają nędzne. Można się dogadać w sklepie z żywicami i silikonami na Lindleya przy Jerozolimskich - jak będzie w hurtowni to sprowadzą, nawet szybko.
Do odlewania elementów drobnych i narażonych na macanie - polecam gips twardości III (żółty), a do masywów i tam gdzie trzeba pasować szlifowaniem twardości II (biały), "dwójka" jest też sporo tańsza.

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

u nas w klubiku specem od hirsta i gipsu jest Gooffy, ktory swego czasu sporo sie na Jamie udzielal - ma plan zrobienia sciekow do Mordheim. zycze mu powodzenia :mrgreen:

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Szopa odeskowana i odrzwiona.

Obrazek

Schody z podestem (np. dla wartownika).
Obrazek

Zadaszona.
Obrazek

Obrazek

Kurza twarz... jak ja tam pod okapem pomaluję?! :shock:
Obrazek

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Świetnie. Sam mam gdzieś swoje stare formy, które zrobiłem od tego typu cegiełek i ścianek. Mam pytanie - jak tam z wagą tego?

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Rasti pisze:Świetnie. Sam mam gdzieś swoje stare formy, które zrobiłem od tego typu cegiełek i ścianek. Mam pytanie - jak tam z wagą tego?
Waga słuszna - 1971 g. (przy wymiarach 305x152x285 mm). Niestety wieża będzie cięższa. :(

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Szaman pisze:u nas w klubiku specem od hirsta i gipsu jest Gooffy, ktory swego czasu sporo sie na Jamie udzielal - ma plan zrobienia sciekow do Mordheim. zycze mu powodzenia :mrgreen:
Właśnie, mógłby się na BP poudzielać :)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

Tomash pisze:
Szaman pisze:u nas w klubiku specem od hirsta i gipsu jest Gooffy, ktory swego czasu sporo sie na Jamie udzielal - ma plan zrobienia sciekow do Mordheim. zycze mu powodzenia :mrgreen:
Właśnie, mógłby się na BP poudzielać :)
udziela sie - na forum klubowym :mrgreen:

ODPOWIEDZ