Galeria mazania i klecenia T.B.
Moderatorzy: Ziemko, wind_sower
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Ha, faktycznieBestialski_Brokuł pisze:że kojarzy mi się z babką piaskową posypaną cukrem pudrem

A może by jakoś jeszcze uatrakcyjnić podstawki i kamienne bloki tych stanowisk? kępki wysokiej trawy, bluszcz z flocka wspinający się na kamienie czy nawet jakieś korzenie/małe drzewka wyrastające przy murze? można by też troszkę wyszczerbić te bloki kamienia, dodać kilka pęknięć, dodać zielone i brązowe przebarwienia u podstawy. Czy nawet pobawić się odrobinę pigmentami/suchymi pastelami.
Takie luźne propozycje

Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
Obie działobitnie baaardzo fajnie zrobione, naprawdę miło zobaczyć coś takiego na stole bitewnym
I mnie tam kolor ziemi zupełnie nie przeszkadza ( o ile współgra z barwami na podstawkach)

I mnie tam kolor ziemi zupełnie nie przeszkadza ( o ile współgra z barwami na podstawkach)
Nic tak nie przekona w dyspucie, jak dwie stopy krasnoludzkiej stali między łopatkami. Trudno zignorować tak celny argument.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mam w sobie taki potencjał, że gdybym tylko chciał, rzuciłbym do swych stóp cały świat. Na szczęście dla świata jestem na to zbyt leniwy...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mam w sobie taki potencjał, że gdybym tylko chciał, rzuciłbym do swych stóp cały świat. Na szczęście dla świata jestem na to zbyt leniwy...
- Tiger Brown
- Kradziej
Rozważałem mocniejsze zachwaszczenie, ale w końcu uznałem, że nie pasowałoby:Arbiter Elegancji pisze:A może by jakoś jeszcze uatrakcyjnić podstawki i kamienne bloki tych stanowisk? kępki wysokiej trawy, bluszcz z flocka wspinający się na kamienie czy nawet jakieś korzenie/małe drzewka wyrastające przy murze? można by też troszkę wyszczerbić te bloki kamienia, dodać kilka pęknięć, dodać zielone i brązowe przebarwienia u podstawy. Czy nawet pobawić się odrobinę pigmentami/suchymi pastelami.
Takie luźne propozycje
1. Tak porządni inżynierowie jak krasie, nie zapuściliby swojej budowli tak, żeby się jakieś zielsko po murze szlajało.
2. Rozmiary wskazują, że to lekkie umocnienie polowe wzniesione przed bitwą (taki krasnoludzki odpowiednik szańca z worków z piaskiem u człeczyn

Więc w gąszczu skryte będą inne umocnienia - bardziej rozbudowane.
Uwaga o pastelo-pigmentach słuszna, tylko jakoś nie mam z nimi praktyki i podchodzę trochę jak pies do jeża.

"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Nie ma się czego bać. Sam ostatnimi czasy bawię się pastelami raz na jakiś czas- efekty całkiem fajne. Więc z doświadczenia mogę powiedzieć że takie podstawowe przykurzenie modeli to żadna filozofiaTiger Brown pisze:Uwaga o pastelo-pigmentach słuszna, tylko jakoś nie mam z nimi praktyki i podchodzę trochę jak pies do jeża.

Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
- Tiger Brown
- Kradziej
Niech się mury pną do góry
Bo orkowie blisko są!
A niejeden ocalimy ludzki doooom!
Umpa, umpa, tralala!
Moduł wieży narożnej. Jeden klocek ma długość 2,5 cm.

A tu moduł kurtyny muru (tzn. prostego odcinka muru), na jego pleckach powstaje szopa. Mur, jak widać, jeszcze nie fugowany na łączeniach.

Aha, mur jest ładnie wypoziomowany, tylko moja małpka ma solidną dystorsję beczkowatą i stąd ten efekt przy górnej krawędzi zdjęcia nr 2.
Bo orkowie blisko są!
A niejeden ocalimy ludzki doooom!
Umpa, umpa, tralala!
Moduł wieży narożnej. Jeden klocek ma długość 2,5 cm.

A tu moduł kurtyny muru (tzn. prostego odcinka muru), na jego pleckach powstaje szopa. Mur, jak widać, jeszcze nie fugowany na łączeniach.

Aha, mur jest ładnie wypoziomowany, tylko moja małpka ma solidną dystorsję beczkowatą i stąd ten efekt przy górnej krawędzi zdjęcia nr 2.
- quidamcorvus
- Niszczyciel Światów
- Kontakt:
Podoba mi się 

Zastanawiam się nad takimi foremkami http://cytadela.pl/cgibin/shop?info=form01&sid=42ce8966 Co o tym myślicie.
Prace bardzo ładne. Gdzie kupujesz gips??
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów
ja bym wolal dolozyc do hirsta - jego formy sa o niebo lepsze.Matis pisze:Zastanawiam się nad takimi foremkami http://cytadela.pl/cgibin/shop?info=form01&sid=42ce8966 Co o tym myślicie.
w W-wie przy Augustowce jest hurtownia, gdzie maja dobry gips dentystyczny.
"I fart in your general direction" 

Do wawy mam 100km :/
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów
http://www.zhermapol.pl/kontakt.php?id_m=13Archaon pisze:Znasz może dokładniejszy adres??W-wie przy Augustowce jest hurtownia, gdzie maja dobry gips dentystyczny.

- Tiger Brown
- Kradziej
Bóg zapłać za dobre słowa.Szaman pisze:ja bym wolal dolozyc do hirsta - jego formy sa o niebo lepsze.Matis pisze:Zastanawiam się nad takimi foremkami http://cytadela.pl/cgibin/shop?info=form01&sid=42ce8966 Co o tym myślicie.
w W-wie przy Augustowce jest hurtownia, gdzie maja dobry gips dentystyczny.

Szaman dobrze pisze - mam wszystkie formy Cytadeli i różnica jest bardzo duża. Gładka faktura klocków Cytadeli wymaga bardzo precyzyjnego odlania bez bąbelków, a to trudne. Poza tym, przy ścianie gładkiej jak pupcia noworodka o wiele bardziej widać wszelkie krzywizny. Do tego Cytadela używa zbyt miękkiego silikonu i (ze skąpstwa?

Generalnie - Hirst wymiata.
Co do gipsu - ja kupuję na Moniuszki w medycznym, ale zaopatrzenie mają nędzne. Można się dogadać w sklepie z żywicami i silikonami na Lindleya przy Jerozolimskich - jak będzie w hurtowni to sprowadzą, nawet szybko.
Do odlewania elementów drobnych i narażonych na macanie - polecam gips twardości III (żółty), a do masywów i tam gdzie trzeba pasować szlifowaniem twardości II (biały), "dwójka" jest też sporo tańsza.
- Tiger Brown
- Kradziej
Szopa odeskowana i odrzwiona.

Schody z podestem (np. dla wartownika).

Zadaszona.

Kurza twarz... jak ja tam pod okapem pomaluję?!

Schody z podestem (np. dla wartownika).

Zadaszona.

Kurza twarz... jak ja tam pod okapem pomaluję?!

- Tiger Brown
- Kradziej
Waga słuszna - 1971 g. (przy wymiarach 305x152x285 mm). Niestety wieża będzie cięższa.Rasti pisze:Świetnie. Sam mam gdzieś swoje stare formy, które zrobiłem od tego typu cegiełek i ścianek. Mam pytanie - jak tam z wagą tego?

Właśnie, mógłby się na BP poudzielaćSzaman pisze:u nas w klubiku specem od hirsta i gipsu jest Gooffy, ktory swego czasu sporo sie na Jamie udzielal - ma plan zrobienia sciekow do Mordheim. zycze mu powodzenia

Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
udziela sie - na forum klubowymTomash pisze:Właśnie, mógłby się na BP poudzielaćSzaman pisze:u nas w klubiku specem od hirsta i gipsu jest Gooffy, ktory swego czasu sporo sie na Jamie udzielal - ma plan zrobienia sciekow do Mordheim. zycze mu powodzenia