Krasnale w dzisiejszych czasach... 8 ed.

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Re: Krasnale w dzisiejszych czasach... 8 ed.

Post autor: Slayer Zabójców »

No tak, na 1 oblewał testy, ale musiałem mieć siłe 6, aby zjechać mu asv do 3+ : /
Obrazek

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

jeśli mnie pamięć nie zawodzi to w tej edycji nie można mieć AS lepszego niż 1+. Więc z S6 zmniejszasz mu AS do 4+.

A co do GSów z kapitanem i klechą... ja bym w nich wrzucił hordę 30 slayerów z 4-5 Zabójcami Gigantów. Jeden z ZG challenguje bohaterów (mniej ataków w oddział), my bijemy pierwsi (albo bierzemy dwuraki i otwieramy im płytówki). W ten sposób nie przepłacamy za pancerz, który i tak GSi by nam zniwelowali, mamy klocek, którego GSi nie złamią, zawsze można czymś jeszcze w bok/tył im wlecieć. A jak się jeszcze uda wpaść od tyłu/boku to już w ogóle z górki.
Obrazek

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

Tak, Rakso, tylko tu chodzi o tęgi wał i wkręcenie AS 0+. Nie mam pojęcia, czy umyślne czy nie, ale fakt zaistniał. Z S6 to rzeczywiście mu jedzie na 4+, a kolo logicznie rzecz ujmując i biorąc pod uwagę swoje magiczne ZERO dał +1 ;/

No i spotkałeś się kiedykolwiek z takim pseudo-magicznym przedmiotem?
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Po pierwsze - runy na przedmiocie, działają jak zwykły magiczny przedmiot. Tym samym wyłączanie magicznych przedmiotów, wyłącza runy, a tak akurat się składa, że WoCH ma możliwość wykupienia Chaos Runeshield, który wyłącza wszystkie magiczne bronie (tylko bronie) w styku do bohatera, posiadającego Runeshielda.

Po drugie - nie można mieć AS większego niż 1+ i sytuacja wygląda tak jak ją opisał Rakso. Jest jednak jedna wątpliwość w AB WoCH (a jak nam mówi Rulebook, AB>RB) w postaci jednego z bonusów Eye of the Gods, który daje "+1AS up to 0+AS". Tu można byłoby się sprzeczać, co bierze górę.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

no tu już raczej traktujemy nadrzędnie AB, ale i tak tylko Oko pozwalało by na 0+ AS, a nie jakieś zestawienie przedmiotów.
Obrazek

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

To i tak wała dostałem, bo zbrojki mój lordzik też nie miał. A tak btw jak mam broń z rune of fury (+1 atak) to ta tarcza niweluje ten efekt? Jak mam w broni rune of cleaving to może niwelować większą siłę albo zadawanie większej ilości woundów, ale dodatkowy atak?
Obrazek

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Slayer Zabójców pisze:To i tak wała dostałem, bo zbrojki mój lordzik też nie miał. A tak btw jak mam broń z rune of fury (+1 atak) to ta tarcza niweluje ten efekt? Jak mam w broni rune of cleaving to może niwelować większą siłę albo zadawanie większej ilości woundów, ale dodatkowy atak?
Niweluje każdy efekt magiczny/runiczny z broni. Broń, po prostu staję się swoim zwykłym odpowiednikiem. Poza tym zaraz "wała" - kolega mógł zapomnieć/nie doczytać, że tarcza niweluje tylko efekty broni. Ja sam dopóki nie potwierdziłem tego, nie byłem pewien.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

@Mac - w sumie logiczne. Pociski z maszyn obłożonych runami są traktowane jako magic missiles, więc przedmioty też. Dzięki ;]

Ale WoCh jest niefajny, nie umieją się bawić nic a nic ;p
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

Slayer Zabójców pisze:To ktoś ładnie mnie wałował, bo lord chaosu miał asv 0+ i niwelował wszystkie magiczne itemy przeciwnika, zjadł mi mojego lorda na tarczy jak batonika.
jeśli miał aether sworda/obsidian blade+ runeschielda, to niwelował ci magiczne bronie i mógł bić bez save
poza tym nie do końca jestem pewien czy woch nie może mieć 0+ save [w opisie EoTG jest wzmianka o tym], ale ponieważ nie jestem pewien, to ja osobiście tak nie gram

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Post autor: pingu »

chyba może mieć przynajmniej w 7 ed namęczyłem się moim tarczownikiem żeby ubić jakiegoś lorda na tym śmiesznym psie, nie wiem co to było bo na woch leje piwnym moczem:D. W końcu klocem hamków z lordem kloc wochu złamałem pogoniłem i porąbałem
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

ME po raz kolejny...

niejasna dla mnie rzecz:

stoi ME pomiędzy klopą i działem, i może wybrać raz na turę której maszynie użycza "swojego wpływu" czy jak już wybierze to się trzyma tej maszyny do końca gry?
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

w kazdej fazie strzelania to moze byc inna maszynka. ale oczywiscie znajdujaca sie w 3" od inzyniera.

najlepsze jest to, ze decydujesz sie na wykorzystanie ME po rzucie.
czyli jak rzucisz na baliscie 2 na hita to po zobaczeniu wyniku na koscie mozesz zdecydowac, ze korzystasz z BS'a ME (czyli trafiasz).
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

Morsereg pisze:w kazdej fazie strzelania to moze byc inna maszynka. ale oczywiscie znajdujaca sie w 3" od inzyniera.

najlepsze jest to, ze decydujesz sie na wykorzystanie ME po rzucie.
czyli jak rzucisz na baliscie 2 na hita to po zobaczeniu wyniku na koscie mozesz zdecydowac, ze korzystasz z BS'a ME (czyli trafiasz).

super, dziękuję za odp :)

będę testować w weekend ;)
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Kraggo
Chuck Norris

Post autor: Kraggo »

Ja mam pytanie odnośnie kuszników/gromowładnych, ale nie wiem, czy to właściwy temat... no nic, spróbuję ;)

Na kogo wystawiacie kuszników (i jak rozpisanych - czy dajecie dwuraki, czy raczej idziecie w tarcze), a na kogo gromowładnych. Chodzi mi przede wszystkim o bieżącą edycję oraz klasyczne rozważania z cyklu "plus i minus".

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Kusznicy:
- tańszy oddział
- wystawieni z dwurakami ładnie wpadają na flanki a i nie jedno mogą przyjąć na klatę
- większy zasięg sprawia, że jeśli ich odpowiednio wystawimy strzelamy od pierwszej tury.
- elegancko ściągają wrogie maszyny w tej edycji

Thundererzy:
- niestety drodzy
- bez dwuraków, daję im tarcze, żeby zwiększyć ich przeżywalność, głównie od ostrzału bo tak czy siak jakoś mi się w walce nie sprawdzali w tej edycji
- +1 do hita i AP robią swoje, możemy zawsze ugryźć coś lepiej opancerzonego no i lepiej trafiamy na daleki i przez covery
- fajną opcją jest danie weterana z pistolami. Kilka razy mi się przydało bo S&S robimy wtedy zawsze na bliskim zasięgu, no i może sobie strzelić nawet jeśli wróg jest za blisko dla reszty oddziału (wiele nie zdziała ale zawsze np. zniwelowanie szeregu u przeciwnika to już bonus). No i ma 3A, można poszaleć i wyzwać na pojedynek jakichś bohaterów nawet. Jeśli mają dwuraki bijemy pierwsi i zawsze jest szansa ;)

Ja ogólnie staram się wystawiać oba oddziały. Moim zdaniem całkiem nieźle się uzupełniają.
Obrazek

Kraggo
Chuck Norris

Post autor: Kraggo »

U mnie z kolei idzie tak:

Do kuszników mam sentyment (może dlatego, że zanim ogarnąłem gromowładnych, miałem do dyspozycji tylko ich), a to ze względu na porządny zasięg 30 cali (przydatny na armie, które stoją długimi łukami - leśne elfy, czasem wysokie elfy - z obiema armiami często grywam. Do tego na armie okopane na swoich pozycjach i którym nie kwapi się ruszyć zad do przodu :) ) oraz kombinację pancerz+tarcza, która napsuła krwi przeciwnikom w poprzedniej edycji. Od S4 ładnie schodzi piechota z WT3 (ludzie, elfy, gobliny). Teraz słyszałem o tej magicznej kombinacji z dwurakami, koniecznie będę musiał sprawdzić :) Wystawiacie dychę czy więcej?

Do gromowładnych przekonałem się podczas ostatniej bitwy przeciwko Imperium (ósma edycja). Wystawiłem dziesięciu na flance, gdzie naprzeciw stał oddział bodaj ośmiu konnych. Przeciwnik miał problemy z manewrowaniem swoim oddziałem, przez co po pierwszej salwie urwałem dwóch konnych, potem bodaj jednego, a w reakcji na szarżę wyciąłem... czterech :shock: Osamotniony czempion uderzył na oddział, jednak gromowładni szybko zrzucili go z siodła :) Oddział ma niesamowity potencjał, nie znosi go kolega, który grywa na mnie wysokimi elfami ;) Bywały jednak momenty, kiedy zawodził na całej linii - zawsze w walce wręcz miewał większego pecha niż kusznicy (choć oba oddziały wystawiałem tak samo uzbrojone :lol2: ).

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Niedawno wyszedł nowy AB do Zielonych, jak myślicie, krasnoludzka brać będzie dawała sobie radę z zielonym WAAAGH! czy będzie trudno? BTW. zauważyłem, że dużo nowych armii dostaje jakieś ogromne monstery, Skaveny abomke, Zieloni jakiegoś pająka, może krasnoludy dostaną jakiegoś parowego rozdupcatora napędzanego alkoholem i wspomaganego runami :D?
Obrazek

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

jeszcze nie dostali. dopiero w marcu dostana.
a co do wielkiego monstera to TBH wolalbym by byla mozliwosc grania tronem na niespecialach. jakies tam wielkie monstery mnie nie interesuja.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Ahh mój błąd myślałem, że wyszedł :) A ja chciałbym mieć wielkie parowe coś, tylko ze względu na to, żeby wszyscy wiedzieli o potędze krasnoludzkiego umysłu i krasnoludzkich inżynierów, bo narazie krasnoludy jakoś biednie na tym polu wypadają.

EDIT: A btw. co tron ma takiego mocnego, że chciałbyś aby był na niespecialach?
Obrazek

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Post autor: pingu »

Moglibyśmy dostać tron do wyboru jak to jest w bitwie o brodę koszt chyba 65 pkt dzięki temu 4 ataki i + 3 czy 4 żytka więcej:D
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

ODPOWIEDZ