Idzie nowe...
Moderator: Kołata
Re: Idzie nowe...
BSB może nosić co tam chce.
Snoty rzucają 1 raz na całą podstawkę, zasięg standardowa broń rzucana z RB, czyli chyba 6"
Pająki szamana liczą się do lordów.
Snoty rzucają 1 raz na całą podstawkę, zasięg standardowa broń rzucana z RB, czyli chyba 6"
Pająki szamana liczą się do lordów.
Złomowisko: https://goo.gl/photos/xRMRQZGkEgCpcHcx5
zaczynam sobie kombinować z przedmiotami i powiem wam że wygląda to nawet ciekawie
np. Black Orc Warboss na rydwanie orkowym z Armour of Gork i GW
mamy tak: 2D6 + 1 Impact hitów (tutaj pozostaje pytanie czy z siłą bazową - Armour of Gork czy z modyfikacjami) - D6 z siłą 5 / D6 z siłą 5 lub 8
do tego dochodzą nam 4 ataki z siłą 8, 2 ataki dzików + załoga. A jeżeli chcemy być bardziej dopakowani to po udanej szarży rzucamy Waaagh !! i mamy d3 do combat result. Ciekawe co możemy takim kombosem przepchnac
nasza obrona to: 5T i 4W na rydwanie i 6/7/8T i 3W na Bossie
ciekawe
Tak samo Savage Shaman Lord z Kolothem + fists of gork i ward savem na 5+ (tutaj potrzebny jest drugi heros) 5 ataków z siłą 7 każde trafienie to LD test.
Jeszcze przypomniało mi się takie coś : 6 na animosity
6: LETS MOVE REALLY FAST! The unit makes a full move (not a march) towards the nearest enemy unit. They then declare a charge against that unit.
czyli mając jednostkę night goblinów wykonujemy move na 4 cale + 8 cali szarży jeżeli mamy możliwość. A wiec mamy tak naprawdę szarże na 12 cali
A mając wolf ridersów mamy 27 cali szarży !!
mamy tak: 2D6 + 1 Impact hitów (tutaj pozostaje pytanie czy z siłą bazową - Armour of Gork czy z modyfikacjami) - D6 z siłą 5 / D6 z siłą 5 lub 8
do tego dochodzą nam 4 ataki z siłą 8, 2 ataki dzików + załoga. A jeżeli chcemy być bardziej dopakowani to po udanej szarży rzucamy Waaagh !! i mamy d3 do combat result. Ciekawe co możemy takim kombosem przepchnac
ciekawe
Tak samo Savage Shaman Lord z Kolothem + fists of gork i ward savem na 5+ (tutaj potrzebny jest drugi heros) 5 ataków z siłą 7 każde trafienie to LD test.
6: LETS MOVE REALLY FAST! The unit makes a full move (not a march) towards the nearest enemy unit. They then declare a charge against that unit.
czyli mając jednostkę night goblinów wykonujemy move na 4 cale + 8 cali szarży jeżeli mamy możliwość. A wiec mamy tak naprawdę szarże na 12 cali
Ostatnio zmieniony 17 lut 2011, o 12:12 przez Ketman, łącznie zmieniany 1 raz.
Taaaa ale rzucając 1, 1 zamiast 1, 6 jesteśmy w czarnej dupie, bo wyłączamy 2 klocki, które w dodatku się napierdzieleją (fast może tego nie przeżyć).Ketman pisze:
czyli mając jednostkę night goblinów wykonujemy move na 4 cale + 8 cali szarży jeżeli mamy możliwość. A wiec mamy tak naprawdę szarże na 16 cali
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
heh, chyba w 7ed.Ketman pisze:wykonujemy move na 4 cale + 8 cali szarży jeżeli mamy możliwość. A wiec mamy tak naprawdę szarże na 16 cali
P.S.: 4+8=/=16
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
No teoretycznie walnięcie ma mocne ale myślę, że primo - nie dojedzie, secundo -steadfast i witamy w drugiej turze gdzie walniecie radykalnie spada.Ketman pisze:zaczynam sobie kombinować z przedmiotami i powiem wam że wygląda to nawet ciekawie
ciekawe
Wszystko co się da w przeciwnej armii będzie w to strzelało i waliło magią, oczywiście nawet zakładając, że rani na 6 to jednak to tylko 7W (armatę przemilczę).
No ale ile kosztuje? 160 Szef + 85 Rydwan + 100 pancerz = 345 sporo...
Szczególnie jak się pomyśli, że szef orkowy na wronie z fencer's blade i armor of destiny kosztuje 360 a lata i ma thunderstompa co turę, przeżywalność jednak też większa z 4+ wardem i dodakowym, w porównaniu z rydwanem woundem na wronie.
Co do drugiego buildu to Kaloth, nie jest już połączony z atakami, nominujesz jeden model i ten testuje.
A może taki build skor już się bawimy:
Warboss + Talisman of Endurance (po co brać Armour of Dest. skoro mamy wbudowany HA w nowym booku?) + Ench. Shield + Crown of Command + Sword of Battle
Mamy Sv 2+, WSv 5+, 5A z S6 (w 1szej turze) z warbossa + 3A z S6 z wrony + thunderstomp.
W dodatku Stubborn na Ld9. Całość ok 425pts
Problem w tym, że pająk prawie na pewno wypchnie warbossa z lorda.
Warboss + Talisman of Endurance (po co brać Armour of Dest. skoro mamy wbudowany HA w nowym booku?) + Ench. Shield + Crown of Command + Sword of Battle
Mamy Sv 2+, WSv 5+, 5A z S6 (w 1szej turze) z warbossa + 3A z S6 z wrony + thunderstomp.
Destiny lepsiejsze , bo heavy armor to ma wbudowany ale Black Orc (160 pkt) a ja daję zwykłego (115pkt), więc faktycznie to płacisz za ten wbudowany heavy armor 45 pkt (szczególnie jak daję fencery wtedy nawet nie masz WS więcej).Yahoo82 pisze:A może taki build skor już się bawimy:
Twoja opcja też kozacka ale jednak 65 pkt droższa, mniejszy wardsave, mniejszy WS ale za to stubborn i większy o 2 armor save.
Ja tam planuję wypluć i pająka i wronę, goblin na pająku jest super ale to już ciutkę mi za drogo i inne rzeczy mi się nie mieszczą, więc będę próbował z wroną i pająkiem z katapą -taki pająk to może zawsze zasłonić jakby co wronę...
Wątpię. Myślę, że będzie sporo grywalnych buildów. Ja na razie zagrałem 1 bitwę na zestawie lordów czarny warboss na piechote + orc great shaman na piechotę, bo tym grałem na 7 ed. booku. I jest to spoko kombinacja, bo względnie tania i daje wszystko co najważniejsze.Yahoo82 pisze: Problem w tym, że pająk prawie na pewno wypchnie warbossa z lorda.
ps. FENCERS BLADE to item tylko dla typów na piechotę!
Specjalnie sprawdzałem i fencers blade działa na mountach też, bo to nie jest AHW tylko paired weapon.Kołata pisze:
Zasada paired weapon daje extra attack.
Zasada additional hand weapon daje extra attack w przypadku jeżeli koleś jest na piechotę.
Nie mam rule booka pod ręką ale polecam sprawdzić.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2011, o 14:30 przez MeanGreen, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki wielkie już znalazłem: Skull Wand of Kaloth - 75pts (Enchanted Item)MeanGreen pisze:Co do drugiego buildu to Kaloth, nie jest już połączony z atakami, nominujesz jeden model i ten testuje.Ketman pisze:zaczynam sobie kombinować z przedmiotami i powiem wam że wygląda to nawet ciekawie
ciekawe
At beginning of combat phase pick a model in base to base with user, Ld test or die no saves of any kind allowed. User also causes terror.
Ale i tak fajny szczególnie na Vargówno vampirów z 4LD
Hmm, sprawdzę. Myślałem, że paired weapons = ahw. Dopiero kilka dni temu kupiłem rulebooka wiec jeszcze wszystkiego nie wiem Mam nadzieję, że masz racjęMeanGreen pisze:Specjalnie sprawdzałem i fencers blade działa na mountach też, bo to nie jest AHW tylko paired weapon.Kołata pisze:Yahoo82 pisze:
Zasada paired weapon daje extra attack.
Zasada additional hand weapon daje extra attack w przypadku jeżeli koleś jest na piechotę.
Nie mam rule booka pod ręką ale polecam sprawdzić.
Na 8ed też to wystawiam póki co. Ale chętnie sprawdzę i pająka, i tańszą wronę. Szkoda, że wrona pod herosa nie wchodzi :/Kołata pisze:Wątpię. Myślę, że będzie sporo grywalnych buildów. Ja na razie zagrałem 1 bitwę na zestawie lordów czarny warboss na piechote + orc great shaman na piechotę, bo tym grałem na 7 ed. booku. I jest to spoko kombinacja, bo względnie tania i daje wszystko co najważniejsze.Yahoo82 pisze: Problem w tym, że pająk prawie na pewno wypchnie warbossa z lorda.
Z kolei pająk w wersji R szału nie robi - 320pts to troszkę za dużo.
Ja tak rozmyślałem o tym pająku i 320 pkt to rzeczywiście dużo ale jednak trochę to on potrafi:Yahoo82 pisze: Na 8ed też to wystawiam póki co. Ale chętnie sprawdzę i pająka, i tańszą wronę. Szkoda, że wrona pod herosa nie wchodzi :/
Z kolei pająk w wersji R szału nie robi - 320pts to troszkę za dużo.
-nie tak łatwo go ustrzelić
-może atakować budynki w tym wierze - jednak jak się wbijasz takim pająkiem do budynku razem ze swoim thunderstompem i wiadrem ataków to jest ciekawie
-zjada też dość łatwo dużo ciekawych regimentów - black guardów czy grave guardów z tarczami. Oczywiście trzeba uważać w co się wjeżdża ale jak ma stridera i 7 ruchu, darmowe pivoty, latanie po przeszkodach budynkach itp. to jednak można tym się całkiem sprawnie przemieszczać.
-stubborn + troskliwe oko warbossa co by ten stubborn coś dał daje jakąś pewność, że jakby nie szło to trochę tam postoi
-myślę, że przeciwnik poświęci mu więcej uwagi niż jest tego wart - wariant psychologiczny hehe
-katapa, coś tam ubije (siła 1 wymiata), gobliny coś tam ustrzelą (wiadomo, bez reweli ale zawsze), najważniejsze, że rozdaje ASL i nie ma misfire, taki ASL może pomóc, szczególnie jak walczymy z wysokimi elfami i nie chcemy, żeby coś miało reroll hitów - za 30 pkt biorę to.
Ale nie sprawdzałem, nie wiem mam natomiast ochotę zobaczyć jakie to daje opcje w praktyce .
Ja już raz wypróbowałem!
Najpierw trafił pajęczyną w blood knightów, przez co jak zaszarżowali pojedynczego trolla to zdążył jednego zarzygać
Później wjechał od boku w tych bloodknightów, stykał się tylko z wampirem lordem, lord nic nie zrobił, pająk też nie Przegrałem o muzyka i pająk uciekł (zjebałem i nie było liderki generalskiej ani bsb).
Jeszcze się nim pobawię, bo jest wielce zabawny, mimo że na razie proxowany
Najpierw trafił pajęczyną w blood knightów, przez co jak zaszarżowali pojedynczego trolla to zdążył jednego zarzygać
Później wjechał od boku w tych bloodknightów, stykał się tylko z wampirem lordem, lord nic nie zrobił, pająk też nie Przegrałem o muzyka i pająk uciekł (zjebałem i nie było liderki generalskiej ani bsb).
Jeszcze się nim pobawię, bo jest wielce zabawny, mimo że na razie proxowany
a dokładnie jak działa ta katapulta ? mały template ? Siła 1, w środku 3. ASL mają tylko te jednostki które zostały trafione czy cały unit ? może ktoś przybliżyc sposób użycia tej zabawki ?
z góry dziękuje
p.s. czy takiego za 320 opłaca się wystawiac na 1500 pkt ? jak myslicie ?
z góry dziękuje
p.s. czy takiego za 320 opłaca się wystawiac na 1500 pkt ? jak myslicie ?
http://replikator.pl/Produkty-szukaj.ht ... marca+2011
i z tego co kojarzę to u Faberów tez jest już dostępne ale ceny hmmm zresztą każdy wybierze co chce
i z tego co kojarzę to u Faberów tez jest już dostępne ale ceny hmmm zresztą każdy wybierze co chce
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek